Reçeller - Marmelatlar Reçel Neden Şekerlenir

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
289.974
595.581
42
479886675-58a4b2ab5f9b58819cf81667.jpg

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. Bu hususta reçeli yaparken ve muhafaza edeceğimiz zaman, dikkat edeceğimiz konular, reçelimizin bozulmadan daha fazla ömürlü muhafaza edilip, tüketilmesinde bize yardımcı olacaktır.

Reçelimizin şekerlenip küflenmesini önlemek için, yapacağımız reçelin içeriğinde mutlaka limon suyu kullanmalıyız. Limon suyu kullanılmadığı ya da limon suyunun yerine limon tuzu kullanıldığı zaman bu reçelin şekerlenmesine sebep olacaktır. Aynı zamanda saklama aşamasında reçelimizi koyduğumuz cam kavanozun kapağının tam ve sıkıca kapatılmasına dikkat etmez isek, hava alacak olan reçelimiz şekerlenip bozulacaktır. Yine reçel yapımı aşamasında mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır. Aksi taktirde kullanılan demir kaşık, reçelin şekerlenip, küflenmesine sebebiyet vermektedir.

apple jam 3_0.JPG


Yapmış olduğumuz reçelimizin şekerlenip bozulmaması için, yapacağımız reçel için ayıracağımız meyvelerin, taze ve çürük olmamasına çok dikkat etmeliyiz. Çürük olan meyveler reçelin, çabuk şekerlenip bozulmasına sebebiyet verecektir. Kaynamakta olan reçelin kaynarken üzerinde oluşan köpüğü, kaynama işlemi bittikten sonra mutlaka daha önceden sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeç ile almalıyız. Reçelin üzerinde oluşan köpüğü alacağımız süzgeç, sıcak suya batırılmaması ve madeni değil ise, bu reçelinin kısa zamanda şekerlenip, bozulmasına sebep olacaktır. Eğer kaynayan reçelin köpürmesini istemiyorsak, reçel kaynarken içerisine atacağımız çok az bir miktar tereyağı reçelin köpürmesine engel olma noktasında bize yardımcı olacaktır.


5-Berry-Sugar-Free-Jam-Recipe-30-Minute-Recipe-750x498.jpg


Hazırlayacağımız reçelin şekerlenmesine engel olmak için dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi ise, hazırlayacağımız reçelin içerisine katacağımız şeker miktarını ayarlayabilmektir. Reçelde kullanacağımız şeker miktarı ne az ne de çok olmalıdır. Az ya da çok kullanılan şeker, hazırlamış olduğumuz reçelin, sulanarak bozulmasına ve kaynatıldıktan kısa bir süre sonra hemen bozulacağına sebebiyet verir. Aynı zamanda reçelin şekerlenip küflenmesine neden olacaktır. Kavanozlara koyduğumuz reçelli saklama aşamasına geçmeden önce, reçelin hava alıp, şekerlenip, küflenmesine engel olmak için, içerisine reçeli koyduğumuz kavanozun kapak kısmına hava geçişini önleyecek kâğıt ve ya naylon koyduktan sonra, kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Hazır olan reçelimizi ışık almayan, serin ve rutubetsiz bir yerde saklar isek, bu reçelimizin şekerlenip, küflenip ve bozulmasına engel olacaktır. Aynı zamanda uzun süre muhafaza edilmesinde de bizlere yardımcı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da reçelimizi tüketmeye başladığımız zaman yani, reçelin kapağını açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Aksi taktirde, reçelimiz hem şekerlenir hem de küflenerek bozulur.
 
X