Egzamali biri daha geldi. Ben egzama ile nasil basettigimi anlatayim belki bazilarinin isine yarar. Egzama ile lisede tanistim. Benimki atopik egzama, ve sirtimda bir kac yerde var. Bu bir bagisiklik sistemi hastaligi. Peki neler yapman ne neler yapmaman gerekiyor. Oncelikle ne yazik ki ve uzulerek soyluyorum ki, cogu cilt doktoru bu konuda fasa fiso. Neden egzama oldugnu, ilacin neden ve ne surede kullanilmasi gerektigini soylemiyorlar. Ben ABD de genel doktorumun sayesinde egzama icin uzun sureli kortizon kullanmamam gerektigini, cildi inceltmesi bir yana asil sorunun hormon salgilanmasini engellemsi vs oldugunu ogrendim. O zamana kadar bana egzama kremi verip surekli kullanmami soyleyen sozde doktorlara selamlarimi iletiyorum.
Onerilerime gelecek olursam.
1. Ilik su ile yuzunu gunde bir kez yika sadece.
2. Parfumsuz bir cilt temizleyici kullanmak zorundasin, cunku parfum temas egzamasi yapar zamanla ki sizinde oyle olmus.
3. Yuzu yikadin ama havlu ile falan kurutma, azicik bekle yuzun nemli iken ya da islak iken, parfumsuz cilt kremi sur. Gun icinde bunu bir kac kez tekrarla.
4. Bunlari yaparsan egzamani kontrol atlina alir, alevlenmesine izin vermemis olursun ama veleki alevlendi egzaman o zaman mecburen kortizonlu krem kullancaksin ama iki gun kullan mesela, ama desigim rutinlere de devam et. Baktin duzeliyor cilt, birak ilaci kullanmayi. En fazla 7 gun ust ste ilac kullanmayi tavsiye ediyorlar.
5. Bazen probiyotik ve egzama arasinda baglanti oludugunu iddia ediyorlar, probiyotik kamiyotik yogurtlar dene belki ise yarar.
6.Glutensiz beslenme gerekiyor olabilir, git colyak hastaligi testi yaptir. Colyak ve egzama arasinda baglanti oldugunu iddia eden, colyak hastasi olanlarin arasinda egzamali oraninin daha yuksek oldugunu belirten makaleler mecvut. Bu yuzden bir test yaptir, belki glutensiz yemen gerekiyor olabilir.
Bu arada parfumlu cilt temizleyecilerden ve kremlerinden uzak dur, "fragrance" diye yazar. Cildine bitkisel diye herseyi surme ozellikle kokulu seyleri.