Bahçe Bakımı ve Çiçekler Salon bitkilerinin bakımı...

UzmaN

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2007
5.078
10
SALON BİTKİLERİNİN BAKIMI

Salon bitkilerinin bakımı için bir takım aletlere ihtiyaç vardır.

* Saksı ve Altlığı * Sulama Kovası
* Sprey ( Nemlendirmek için ) * Gübre
* Yosunlu Destek Çubuğu * Bahçe Makası
* Parlatıcı Sprey * Zararlı ve Hastalıklar için İlaç

Salon bitkilerinizin suya olan ihtiyacını parmağınızı 2 cm kadar toprağa batırarak anlayabilirsiniz. Kuruysa sulamak gerekir. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir.

Bitkilerin yapraklarını ayda bir kez nemli bir süngerle temizleyebilirsiniz. Parlatıcı sprey, büyük yapraklı bitkilerde kullanılabilir ancak, afrika menekşesi, aşk merdiveni ve çiçekli, tüylü yapraklı bitkilerde asla kullanılmaz.

Çiçeklerimizin saksı değişimi en iyi bahar aylarında olur. Bitki kökleri saksıdan dışarıya çıkmış ve toprak çabuk kuruyorsa saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan, değiştirilmesi gereken saksıdan bir büyük saksı ve biraz topraktır.

Yeni saksının içine bir kaç taş, biraz kum ve üzerine gübreli toprak koyduktan sonra eski saksıdaki çiçeğin toprağını dağıtmadan yeni saksıya yerleştiriniz ve yan boşlukları toprakla doldurunuz.

Saksıya çiçeği ve toprağı iyice yerleştirdikten sonra, uygun yerleşim yerine koyarak hemen sulamayı yapınız. Saksı değişimini yaparken, bahçeden aldığınız toprağı değil, iç mekan bitkileri için hazırlanmış karışım toprağı tercih ediniz.

Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

Yapraklarda Sararma: Özellikle kışın saksı toprağının gereğinden fazla nemli tutulması, bitkinin fazla sulanması ve aşırı güneş altında ışığa maruz kalması buna neden olabilir.

Yaprak Dökülmeleri: Çiçekli haldeyken bitkiye çok su verilmesi, saksı toprağının çok nemli tutulması, aşırı derecede kurutulması veya ani sıcaklık değişikliği yaprak dökülme nedenlerindendir.

Tomurcuk Dökülmesi: Saksı toprağının çok nemli tutulması, fazla kuru olması, çiçeğin yerinin sık değiştirilmesi ve yoğun karanlık tomurcukların dökülmesine neden olur.

Kök ve Gövde Çürümeleri: Toprağın fazlaca nemli tutulmasından kaynaklanır.

Yapraklardaki Kahverengi Yanıklar: Püskürtme yapıldıktan sonra, güneşin bitkinin üzerine direkt gelerek yaklaşmasından kaynaklanır.


SALON BİTKİLERİNİN SATIN ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ

Evimiz ya da büromuz koşullarına uygun süs bitkilerini seçmemiz ve bitkilerimizi sağlıklı yetiştirebilmemiz için bir takım bilgilere ihtiyacımız vardır.

Bunun için, çiçeğin çiçekçiden satın alınmasından, evde ya da büroda uygun yere yerleştirilmesine kadar dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

Çiçeğin çiçekçiden satın alındıktan sonra, gideceği yere soğuk, rüzgar ve yakıcı güneş ışığından korunarak ulaştırılması gerekir.

Çiçeğin yerleştirileceği mekana gelince; çiçeklerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı ortamlar vardır. Satın aldığımız çiçeklerdeki açıklayıcı etiketlere göz atarsak çiçeklerin nasıl ortamlardan hoşlandığını görürüz.

Salon bitkilerini yerleştirirken dikkate alınması gereken 3 önemli nokta vardır.

1. Işık : Pekçok bitki direkt güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzey yönündeki pencere önleri daha uygun ışık verir.

2. Nem : İnce yapraklı bitkiler, genellikle neme ihtiyaç duyarlar ve banyodan hoşlanırlar. Kalın ve dolgun yapraklılar da daha kuru mekanları tercih ederler.

3. Isı : Bitkiler, gelişme dönemlerinde sabit ısı isterler. Soğuk havalarda bitkileri soğuktan etkilenen kapı ve pencere kenarlarında bırakmamak gerekir.
 
berşulecim benim kauçuk çiçeğim var ama bi türlü büyümüyor...eşim bu çiçeği çok seviyor...ölürse çiçek ikimizde çok üzülürüz....nasıl bakım yapabilirim yardımcı olurmusun?
 
berşulecim benim kauçuk çiçeğim var ama bi türlü büyümüyor...eşim bu çiçeği çok seviyor...ölürse çiçek ikimizde çok üzülürüz....nasıl bakım yapabilirim yardımcı olurmusun?

Ben yetiştirmedim kauçuk çiçeğini ama kayınvalidemin gözü gibi baktığı bir kauçuğu var:)Hatta abartı saymazsan şayet,altında piknik yapacak kadar gür ve bakımlı..
Netten bulduğum bir kaç bilgiyi aktarayım,belki işine yarar arkadaşım..

dsc03564um7.jpg


Kauçuk

Yaprakları tamamen yeşil olan türleri olmayanlara göre daha kolay yetiştiriliyor. Bu bitkinin baş dusmanı ise çok fazla sulanması. Fakat ara sıra yapraklarının tozunu silmekte fayda var.

Isı: Normal oda sıcaklığı. Kışın ise sıcaklık 13 derecenin altına düşmemeli.
Isik: Aydınlık ortamı sever. Sabah birkaç saat güneş ışığı alabilir.
Su miktari: İki sulama arasında toprağın kuruması gerekiyor. Kışın ise su miktarı azaltılmalı.
Nem: Yaz aylarında yapraklarına su püskürtülebilir.
Saksı değiştirme: İhtiyaç duyulduğunda her iki senede bir saksısı değiştirilebilir. Yani çiçek saksıya göre çok büyükse yada saksının devrilme ihtimali varsa.

Görülebilecek bazı problemler:

Aniı yaprak dökumü: Genellikle aşırı sulama. Bazende düşük kış sıcaklığı ve çok az ışık görmesi.

Saksıya yakın olan yaprakların dökülmesi: Çiçek yaşlandıkca bu özelliğin görülmesi normal karşılanıyor.

Yaprak ucçlarının sararmasiı ve dökülmesi: Büyüme döneminde bitkinin yeterince beslenmemesi.

Yaprak uçlarının buruşup kuruması: Bitkinin direk güneş ışığına maruz kalması, yeterince sulanmaması yada yapraklarına düzenli olarak su püskürtülmemesi.

Kolay gelsin:)
 
merhaba şule.benimde lalelerimvar ama açmadı daha biri kurudu gitti biri tomurcukhalinde.balkonum kapalı soğuk ta tuttum güneşde alıoo anlamadımbaşka çiçeklerimde var onlar çok güzel büyüdüler.bi fikrin varsa yardımcı olurmusun
 
X