selam bir sorum var . yenirmi kii

arkadaslar yurtdisinda yasayip yahudi kesi m et yiyormusunhz. helal kesime uygun kesiyorlarmis. lutfen buna dikkat edenler cevap verir mi ? bismillah deyip yrnirmiki. esim yenir diyo Ben yenmez.
Kesinlikle yemeyin derim benim fikrim. Riskli durum onlar helal kesime uygun diyorlar ama ne kadar güvenebilirsin. Ben kurban etiyle 1 yıl idare ediyorum çünkü Türkiye de satılan etlerin de ne koşulda kesildiği ya da İslama uygun kesilip kesilmedini bilmiyorum. :bicak:

Ben olsam yemezdim içim almazdı. Yine de siz bilirsiniz.:110:

Bir hocaya sorun burada sadece yorum okursunuz. Sizin doğru bilgiye ihtiyacınız var. Müftülükler bu sorulara cevap veriyor.

Yenmez diyenler mezhepe göre falan yorumluyor olmasın ?
Yok, mezheplere ait bir konu değil, genel geçer kesin kural aslında bismillah denmeden kesilen Eti'n yenmeyeceği ama yahudi kosher kesim de İslami usül gibi olduğu için yenebilir, yenmeyebilir diye farklı görüşler var. Onun haricinde dışarıdaki herhangi bir Eti'n yenmeyeceği konusunda şüphe yok.

Yok, mezheplere ait bir konu değil, genel geçer kesin kural aslında bismillah denmeden kesilen Eti'n yenmeyeceği ama yahudi kosher kesim de İslami usül gibi olduğu için yenebilir, yenmeyebilir diye farklı görüşler var. Onun haricinde dışarıdaki herhangi bir Eti'n yenmeyeceği konusunda şüphe yok.

Evet ben olsam yerdim zaten dinimiz zorlayıcı anlayıssız bir din değil özel durumlarda esneklikler oluyor
Bu duruma dair bilgi bile verilmiş sorın yoktur bence ye konu sahibi afiyet olsun :)

Allah adı ile kesilmeyen hayvanların etleri yenmez. Bu yüzden ben tavuk da yemem kendim kesmediğim sürece.
Eğer Allah adı ile kesiyorlarsa yenir. Çünkü Kuranda ehli kitabın malları bizlere, bizlerin de onlara helal kılınmıştır.

Helal olmayan Eti'n yenilmesi için verilen tek izin, ölmek üzereyken ve başka yiyecek bir şey ybulamıyorsan durumudur. Tabi ki yemek ya da yememek kişiye kalmış bir şey ama Özel bir izin yok yani.

Helal sertifikası yurt dışında çok yaygın bir şey. Biraz bilinçli olmak gerekiyor yalnızca. Bizim yurt dışından gelmiş tanıdıklarımızda, öyle alışkanlık olmuş ki burda bile market alışverişinde devamlı ambalaja bakıyorlardı. Ve cennet gibi geliyordu, çok şanslısınız bu kadar rahat alışveriş yaptığınız için diyorlardı.

Helal, İslami üsullerde hazırlanmış gıda demek. Kosher de yahudi üsulünce hazırlanmış gıda.

Benzer noktaları var, mesela yahudilerde de bizim gibi domuz Eti ve ürünleri yasak. Et kesiminde Allah ın ismi anılarak kesiliyor.bir de kanın tamamen çıkması gerekiyor ikisinde de ama mesela ehli kitap olsalar da hristiyanların böyle kuralları yok. O yüzden Avrupa da herhangi bir kasabın, ya da restoranın Eti yenilemez.

Ama pek çok farklılık da var. Konu sahibi, mesela yahudiler helal sertifikası gördüklerinde yemiyorlar yine de. Çünkü hazırlanma şekli farklı onlarda. O yüzden eğer bu konuda hassassan, diyanet e sormalısın.

Yahudilerdeki kosher şartları daha da ayrıntılıdır bizimkine göre. Et ve süt ürünlerini ve sanırım hazırlandıkları kapları bile birbirine karıştırmıyorlar. Ve yurt dışında kosher şirketleri var. Bir eve yeni geldiğinde, gelip tüm mutfağı ve çatal kaşık dahil bütün mutfak eşyalarını kendi usüllerine göre sterilize ediyorlar.

Ya da uçak bileti alırken muhakkak koşer menü tercih ediyorlar.

Ben bir yahudi hastanesinde bulunmuştum, kafeteryasındaki menüde ona göreydi, poğaçalarının mayası bile ona uygundu oradaki kadının bana söylediğine göre. Türkiye de de kosher şirketleri var, yalnızca bizim ilgi alanımızda olmadığı için görmüyoruz. Ama mesela helal olması onlar için yeterli değil.

Yurt dışında da helal sertifikalı ürünler var. Yani dikkat edene pek çok çözüm var. Bu o kadar zor bir mesele değil.

arkadaslar yurtdisinda yasayip yahudi kesi m et yiyormusunhz. helal kesime uygun kesiyorlarmis. lutfen buna dikkat edenler cevap verir mi ? bismillah deyip yrnirmiki. esim yenir diyo Ben yenmez.
Et, tavuk konusunda master yaptim sayilir. Yahudi kesim olup olmadigini nasil anliyorsunuz?
Eger Avrupa‘ da yasiyorsaniz bazi ulkelerde kesim standartlari var ve soksuz kesim yapilmasina izin verilmiyor.
Dolayisi ile ordan alirken helal kesim derlerse inandirici olmaz.

Tuketilmesi helal olan urunun, kaynagi onemli. Domates yemekte bir sorun yok ama komsunun tarlasindan calip yersen haram.

Yediklerimizin, ictiklerimizin insan bedeninde, davranislarinda etkili olduguna inaniyorum.
Bu sebeple yedigim, ictigim her seye dikkat ediyorum. Her turk marketi olan yerlerdeki urunler helal olmuyor, sordugunuzda maalesef hepsi evet diyor, durust degiller.

Yabancilar cok daha durustler balik dahi yiyecek olsak sosunda alkol, jelatin vs. varsa aciklayip, katalog gosteriyorlar.
Ben et&tavuk urunlerimi guvendigim bir kurum uzerinden aliyorum. Onlar helal kesim yapip, getiriyorlar. Maliyeti normal marketlere gore fazla ama buna deger. Cunku helal&haram konusu benim icin suphe kaldirmaz.

Müslüman bu şekilde bilinçli olmak durumunda.:super:
Aman ben yiyeyim gitsin,varsın haram olsun denmez,bile bile haram yenir mi .

Yurtdışında yaşamıyorum ülkemizde de helal sertifikalı ürünler almaya çalışıyorum,özellikle gimdes helal sertifikası olan ürünleri.
Elimden gelen budur

Kosher gıda gerçekten helal gıdadan içerik açısından pek farklı değil. Yenebilecek yenemeyecek hayvan türleri aynı, kesilecek hayvanın kanının akıtılması gerekliliği aynı, sadece ekstradan et/süt ayrımı ile ilgili bir ayrıntı var.

Ben yiyorum.Sadece yahudi degil hristiyan olan urunleride..sonucta onlarda ehli kitap sahibi.Sanki Turkiyede butun hayvanlar tek tek mi kesiliyor usulunce..hepsi makinada artik..
Hayati zorlastirmaya gerek yok.Domuz eti yemedigin surece istedigin eti ye yani.

Yenir. Domuz eti ya da ürünü de kullanmazlar. Koşer damgası varsa alkol içeriyor mu diye bakın sadece yoksa helaldir.

Ben yiyorum.Sadece yahudi degil hristiyan olan urunleride..sonucta onlarda ehli kitap sahibi.Sanki Turkiyede butun hayvanlar tek tek mi kesiliyor usulunce..hepsi makinada artik..
Hayati zorlastirmaya gerek yok.Domuz eti yemedigin surece istedigin eti ye yani.
Hristiyanlar hiçbir şekilde kesim şartlarındaki uymuyor, şoklamadan tutun kesmeye kadar. Ehli kitap olmaları önemli değil. Kişisel tercih ayrı mesele ama dini referans olarak yenilmez.

Aa daha şok yiyince agzından kan gelen tavuklardan bahsetmedim yada çırpınırken kanatları kırılıp iç kanama geçirenlerden, ne cabuk soğudun :p

yaa ağlıcam çok üzüldüm:( bütün et sektörü mü böyle tavuklarmı sadece? inekler de mi böyle kesiliyor

Hristiyanlar hiçbir şekilde kesim şartlarındaki uymuyor, şoklamadan tutun kesmeye kadar. Ehli kitap olmaları önemli değil. Kişisel tercih ayrı mesele ama dini referans olarak yenilmez.
Ben zaten kisisel tercihimi yazdim.Allah bize kolayliklar vermiştir.Mecbur oldugumuz durumlarda uygulayabilelim diye.Yurt disinda yasiyorsaniz ve helal kesim bulma veya yahudi urunu bulmada zorluk yasiyorsaniz neden yenmesin?Allah beni benden iyi bilmiyormu?Neyi neden yaptigimi?
Neyse konu dini icerige giriyor gideyim ben.

Back
X