Azospermi nedenleri üç başlık altında incelenebilir.
1-Pretestiküler(testis öncesi)nedenler: Sperm üretimi ile ilgili hormonal bozuklar. Nadir hastalıklardır ancak ilaç tedavileri ile başarılı sonuçlar verir, hatta normal yoldan gebelik elde edilir.
2- Testiküler(testisler ile ilgili) nedenler: Doğuştan bozukluklar,geçirilmiş enfeksiyonlar,testislerle ilgili geçirilmiş ameliyatlar,testislerin tümörleri,testis travmaları vb.
3- Postestiküler(testis sonrası)nedenler: Kanalların fonksiyon bozuklukları veya tıkanıklıkları. Sperm üretimi olan erkeğin üretilen spermlerinin meniye karışamaması. Boşalma ile meni olabilir,ancak içinde sperm bulunmaz yada hiç meni gelmemektedir.
AzoSperm nasıl anlaşılır ?
Spermiogram testinizde;
- Boşalma miktarı (ejekülasyon hacmi-Volüm) 1,5 ml. üstü olmalıdır. Boşalma-orgazm hazzı ile meninin penisten dışarı çıkması gerekir. Tıkanıklık, hasar ya da geriye boşalma hallerinde meni dışarı çıkmaz
ya da çok az miktarda meni akıntısı olur, sperm içerde kalır veya idrara
karışır.
- Sperm sayısının 1 hacimde 15 milyon ve üstü olması
beklenir. Testisi etkileyen, sperm sayısını düşüren pek çok hastalık vardır. Ancak testis muayenesi ile anlaşılır. Üroloji doktoruna başvurmak gerekir.
- Sperm hareketliliği, ileri hızlı spermler %25 (1/4
ü), toplam hareketliler en az %50 (yarısı) olmalıdır. Hareketsiz sperm ölü sperm manasına gelebilir.
- Sperm morfolojisi: bu sperm yapısının, şeklinin, baş
ksımının, kuyruk kısmının, kamçısının değerlendirildiği özelliklerdir. En az yarısının normal olduğu bir test mükemmeldir. Tüp bebek uygulamasında ise %4 (100 adet sperm hücresinden en az 4 tanesinin) normal olması başarıyı arttırır.
- Sedece spermiogram testinizi
okuyarak karar vermek yanlıştır. Tıbbi çalışmalarda, kısırlık kararı sadece
sperm testini okuyarak verilen hastaların ancak %17 sinde doğru tanı konduğu görülmüştür. Testis muayenesi olmadan 100 hastanın 83’ünde doktor yanlış bigi vermiş olur.
hepsini eşime okudum,yeni pantalon almam lazım dedi,işin kötü yanı bende bol duran kotları felan hiç sevmem :))
gitti içerden kumaş bir pantalon giydi geldi ,yazık böyle yapıncada üzülüyorum kıyamıyorum,göbek üstten sarkıyor :)))) sakın dedim böyle giyme :)))
Son düzenleme: