Sen biraz fazla büyütüyorsun gibime geldi, ya da sinirlerin gergin o yüzden her şeyi sorun yapıyorsun..
Benim eşimi örnek veriyim o zaman sana da kocanın kıymetini bil.
Canım kocam ya, her şeyi benden ister, kuşun suyu bitmiş koysana (o ayakta, ben ise oturuyorumdur genelde), internetten şuna baksana, çiçekleri sulasana, bi çay koysana, yiyecek bişeyler getirsene... her şeyi bana emreder. bununla kalmayıp ev işlerine kat'iyen yardım etmezmiş gibi kıyafetini giydiğinde dolabın kapağını asla kapatmaz, ışıkları asla söndürmez, yere kıyafeti düşsün onu bile almaz. bunlar baş sırayı çekenler canım. ama bir şey yapamıyorum çünkü adam 30 yaşına kadar böyle yaşamış. işin içinde bir de subay olup her şeyi askerlere yaptırmak var. sonuç, evde her şeyi ben yaparım. şimdi ben ayrılmalı mıyım? adamın yetişme tarzı öyle ki 12 yaşından beri askeri okulda. bazen bana bile emrederek konuşur farkında olmadan, ben ise bozulup üzülmeli miyim bana asker gibi davranıyo diye.. hayır canım, emredersin derim gülerek, o zaman farkına varır ve pardon aşkım ya der. 30 yaşına kadar böyle yaşayan birinden evlendi diye hemen alışkanlıklarını bırakmasını istemek haksızlık olur. tabi ki ben de bilmiyodum her şeyi böyle yarım yamalak yaptığını, evlenince ortaya çıktı. ama birinin orta yolu bulması lazım.
benim de eşim sigara içer, ama içtikten sonra gider elini, yüzünü, ağzını bi güzel yıkar, parfümlenir öyle gelir yanıma. çünkü önceden söyledim. sigara içtikten sonra kötü koktuğunu. bunda utanacak sıkılacak ne var, söylemediysen, eğer üzülür diye düşünüyorsan, üzülmez merak etme. sana hak verir.
böyle içinde tutup bize söyleyeceğine eşine güzel bir şekilde anlat canım. taş değil ya adam, sana da hak verir illaki.
bir de şöye bir durum var, ailesinde alıştırılmamış erkek bir şey yapmaz diye düşünmeyin. yapar, ama siz söylerseniz. çünkü annesinde kadınlığın gücünü, her şeye yetebileceğini görmüş, sizi de öyle zannediyor. bu kadar haksızlık etmeyin, annelerin suçunu eşlere yüklemeyin. yoksa bizim bi komşumuz var, adam her şeyi yapıyor ya düşünün. masa, sandalye gibi ağır şeyleri asla kadınlara kaldırtmaz, ben evi değiştirdim diye bana ne kadar kızmıştı, ''napıyosun sen belini incitirsin bidaha görmeyim'' dedi, şaşırdım kaldım. annesi öyle alıştırmış çünkü. sofra kurulurken tencereyi tabağı falan erkeklere yaptırmış annesi, öyle yetiştirmiş. böyle anneler de var işte.
nitekim, biraz anlayış canım. eşine söylersen ''hayatım şunu yapar mısın, yetişemiyorum her şeye, yoruluyorum, sen daha güçlüsün ben kaldıramıyorum, edemiyorum'' dersen eşinin yapmayacağını sanmıyorum.
ama öyle oturup beklersen yapsa diye, yapmaz canım.
söyleyeceksin, zamanla alıştırcaksın.benim eşim bile yapıyorsa herkes yapar.
hemen öyle ayrılıyım diye de düşünme. bu ne ki, yapmadı ayrılıyım, etmedi ayrılıyım.
şimdi git ve eşinle güzelce konuş. konuşmazsan, içindekileri aktarmazsan eşin seni anlayamaz.
. . . .
ha aklıma gelmişken, ben yemek yaparken çorba karıştırtıyorum artık. tarhanayı çok sever, tarhana da sürekli karıştırmadan olmaz bilirsiniz. artık mutfağa her çağırdığımda noldu çorba mı karıştırcam yine diye mızmızlanıyo ama yavaş yavaş alışıcak.
bu arada bir de eşinin kırıcı sözler söylemesinden muzdaripsin onu atlamışım. ama canım onu da söylemelisin. zamanla bırakır bu huyunu. ben kendimden biliyorum. benim annem bi şeyleri yüksek sesle söyler hep, biz de bağırmak bi alışkanlık olmuş. biz alıştığımız için bizi etkilemiyo ama eşim çok etkilenmişti. bi şey olduğunda ilk tepkimi bağırarak verirdim, farkında değilim sesimin yüksek çıktığından ( bi de böyle bi durum oluyo alışınca ). ama şimdi yarı yarıya azalttım, çünkü eşim söyler bazen çok bağırıyosun diye, ben de zamanla törpüledim kendimi.
ben eşime bu gibi şeyleri uyumadan önce söylerim hep.yatağa gireriz, sarılırız bi güzel.. en sevecen anlardan birisidir çünkü, daha doğrusu günün yorgunluğu bitmiş, uyuma vakti gelmiştir ve sakindir. o gün neyden rahatsız olduysam başlarım '' bugün şöyle oldu ya hani, böyleydi de şöyleydi de'' o da düşünür, sakn bi kafayla düşündüğü için ileriki zamanlarda söylediğime göre davranır.
sen de böyle yapabilirsin.yat eşinin omzuna, anlat derdini sakince.