sizce dogru evlilik mi?

Bosuna kendinizi yormayin, bazi insanlarin ahlakli olmak icin dine ihtiyaci vardir. Baska turlu kendi icsel otokontrolleriyle dogru yolu bulamazlar, bulabilenleri de anlayamazlar.
Psikolojik arastirmalarda insanlara x bir durumda neden calmayacaklari sorulur.
1.tip: calmam cunku bu yasalara aykiri
2.tip:calmam cunku dinen gunah
3.tip:calmam cunku baskasina ait olan bir seyi izinsiz almam dogru degil der.
1. Ve 2. Tip insanin 3. Tipi anlamasi mumkun degildir. O yuzden kendinizi bosa yoruyorsunuz. Onlara gore yanlis bir seyi yapmalarina engel olan tek sey dini ya da yasal kurallardir, aksini anlayamazlar.

birileri de engelli cocuklarin hepsi akraba evliliginden mi doguyor yazmis ya pes dedim...muz sari sacin da sari o zaman ben muzum... butun engelliler akraba evliligir diyen bir cumle okumadim ben daha.... ENGELLI OLMA IHTIMALINI YUKSELTIR HEM DE COK DEDI COGU INSAN...ayrica ahlaki olarak etik olarak zaman olarak donem olarak hos degil dogru degil dedi cogu insan.... konunun saptirilmasinin da bir dozu vardir ama sanirim burda o doz ortadan kalmis...simdi biri cikip annen de belki babanla kardesti isparla derse sasirmam
din konusunun her konuya sokulmasindan o kadar rahatsiz oluyorum ki...biktim bezdim belki bu yuzden sinirleniyorum. A deden din B desen din... Din insanin icinde olmali. yada olmamali bu onun bilecegi is. Ben inancli bir insanim ama olmayadabilirdim kime ne ona ne buna ne. benim inandigim Allah varken bana dusmez birinin dini inancini yargilamak. Bizim ozumuzde laiklik yok. cogu insanin yani. gotuntude var ama artik silindi siliniyor...her konuya din sokusturulmasi beni dinimden sogutuyor ve cevremde biyle dusunen belki 20 tane insan sayabilirim. demek ki bundan rahatsiz olan sadece ben degilim. neden her konuda bir din ekleniyor konuya. ne alaka. islam ulkesiyiz diyip ardindan laik olmaktan gurur duyuyorum yazmis biri. cumledeki ironiye bakar misiniz.... simdi ne debir ki bu yoruma? hem islam ulkesiymisiz hem de laik misiz. BU ULKEDE HERKES ALLAH A INANMAK ZORUNDA DEGILLL. INANAN OLDUGU GIBI INANMAYAN YADA MUSLUMAN OLMAYAN HIRISTIYAN YA DA YAHUDI DE YASIYOR. kisaca biz Cumhuriyet olan bir ulkeyiz oyle de olmaliyiz. benim anneannem kendini bildi bileli namaz kilar Ataturk u gorunce ayakta alkislar ( tv de gordugunde simdi nerde gordu der bazi insanlar) istiklal marsi calardi trt 1 e eskiden coook eskiden o zamanlar uzerinde pazen gecelikle ayaga kalkardi akraba evliligini de namaz kildigi halde savunmazdi ne alaka yani dinle bu.. demek istedigim sap saman birbirine karisti bu ulkede.karismayi gectim iyice harmanlandi zaten... simdi akraba evliliginden bu konualara nasil gelindi ben ona inanamiyorum. bunun dinle laiklikle ne ilgisi var....isteyen inanir isteyen inanamaz. kime ne yahu

Helal olsun size ya. Ne güzel bir inançlı ama her şeyi dini yorumlamayan anlayışlı ve hoşgörülü bir insansiniz. Çok saygı duydum size. Teşekkürler böyle insanlarin hala olmasi umut veriyor zaten. Dediğiniz gibi önce islam ülkesi sonra işte laik de bir insanım diye çelişen insan için burada dil dökmem hataydı

Çoğu yorumu okumadim sadice şunu bilmelisin 1.ağızdan söylüyorum siz sorun yaşarsaniz sülalesi yaşar. .boşansan el oğludur çıkar gider biter.ama akraba olunca tüm akrabalarıniz ayrı düşer sizin için nötr olur yıllar sonra ama aile için olmaz siz bir eş kazanır yada kaybedersiniz ama anneniz kardeşini Dede niz kızını dayiniz kardeşini kaybeder siz yeni hayat kurarsiniz benim gibi ama onlar cenazelere bile yan yana gelmez gelemez sizi yaralar sizi acıtır bu durum. .iyi düşünün sevgi inanin hersey demek değil gün gelir keşke dersiniz

oyle de olmali zaten. hani islam hosgoru diniydi. allah benim herseyim.en yakinim.ama ne denmis "yaratilani severim yaradandan oturu" . ben kimim ki dini inancini sorgularim birinin... ben cahilden korkarim dinsizden degil. benim icin cok ozel bir konu din. ulu orta ger konuya karistirilmasini da cok laubali buluyorum. ben sunniyim esim alevi. belki cocugum olur ateist olur belki de olmaz ama hristiyanla evlenir... bana ne kime ne ... herkes kendi hayatina ve insanin icindeki niyete baksin.... kimsenin ic dunyasi kimseyi alakadar etmemeli. devletin de dini olmamali bence... devlet ana gibi olmali yani. icinde yasayani icinde yasadigi inanca gore ayirmak kadar cag disi birsey yok.... biz hep geriye gidiyoruz ya tek uzuntum bu sadece...

Seni en iyi ben anlarim cunku benimde esim teyzemin oglu biz teyzemlerle kayinpederimin gelip gitmeme huyu yuzunden cok samimi degildik yani bir birimize pek.gidip gelmezdik esimlede pek bi tanisikligimiz yok denecek kadar azdi ama Allah mi yazdi kadermiydi biseyler sebep oldu suan 3,5 yillik evliyiz 4 yilda.oncesinden var 7 yildan fazladir beraberiz cok sukut mutluyuz bir cougumz var annem cok karsi cikmisti sevgime degil ama ailesine dusun kardesi oldugu halde ev ustune kabul etme uzak otur diye tabi o zamnin verdigi cahillikle bi kulagimdan girdi ve cikti hakliydi cunkubyeni anliyorum tamam teyzemdir kotu degil ama ister istemz yakininda olusum ona bosylerime muhalefet olma hakkini veriyor avantaj ve dez avantajlari da var cogu seyde hakkini yiyemem ama cogu zamn tahammul etmekte zorlaniyorum alt ust oturdugmz icin yuze bakiyoruz bisey de diyemiyorum esimdr he de gec diyo ama simdiki aklim olsa aynibyerde oturmazdim evlenince teyzelik bitiyo kaynanalik basluyo hatta bana anne de dedi bi kac kez kisik sesle zorla dedim baktim olmuyo kendide dile getirdi suan bisey le hirap edemiyorum cok mecbur kalirsam teyze diyorum yani uzun oldu ama sana diyecegim uzak otur annene de teyzene de daha huzurlu olur

Yasalarda izin veriyor dinde bu yuzden normal bana gore.. Benim fikrim bu sen baska dusunebilirsin.

Herkes takmis kardes gibi.. Kardes gibi buyursen ok ama birbirini gormeyip sonra asik olanlara ne demeli? Demekki olabiliyor.. Herkes ayni ortamda buyumuyor.. Biride yazmis kuzenine hallenmek filan.. Ne kadar cirkin kelimeler.. Isteyen istedigiyle evlenir kime ne? Evlenenlerde zaten biliyorlar ne gibi riskleri oldugunu.. Hic bir konuda asla ASLA demeyeceksin bunu soylerim...

Adam namaz kılmaz Allah izin veriyor 4 kadın alıcam der.
Biri teyze oğluyla evlenir Allah izin veriyo der.

inandığım dinin kurallarına öle değil böle mantıken yanlış vs demem. çünkü yanlış bulsam zaten inanmam ama her helal kılınanı da işimize geldiği gibi değerlendirip uygulamak aymazlık gibi geliyor. midemin almadığı bi şeyi helal bile olsa yapamam. Allah yarattığı kulunun acziyetini nefsine düşkünlüğünü bilmez mi bundan bari hesaba çekmiyim diye izin vermiş olabilir.. serbest bırakayım da doğruyu yanlışı akletsinler demiş olabilir bilemem veya gerçekten iyi bir şey yapan yapsın demiş te olabilir. sadece mide meselesi, yetişme tarzı.. herkes yazıyo içkisinden kumarından ahlakından bende yazim.. 100 nesil geri gitseler ne babam ne de annemler de akraba evliliği bulamazlar.. böyle bi şey olsa kahırlarından ölürler heralde..

eski türk adetlerinde (orta asya) komşunun kızıyla bile evlenilmez miş. yani çadırının yanındaki çadır dan bahsediyorum elbet..

Teyzemin oğlunu düşündüm, bir de kendimi
Polemiklere girmeden gidiyorum bu topikten.
Yalnız bir şey sorayım, gördüğünüzde onun teyzeoğlu olduğunu biliyor muydunuz?

İnsanların din algısıda tuhaf. Her şeye dini karıştırıyorsunuz diyen zihniyete şaşarım!

Din zaten hayatın her alanını düzenleyen bir kurumdur. Elbette herhangi bir dine mensupsam onu hayatımın her alanına sokarım. Bununla gurur duyarım. Müslümanım ve Allah ın emirlerine uygun yaşamak benim için şereftir.

Ben dine göre değil SADECE aklıma ve mantığıma göre hareket ederim diyenlere soruyorum "Ya aklın yanlış çalışıyorsa, ya tüme varımların saçma ve insanlığa zararlıysa?"

Pragmatizm sana faydası olacaksa bir ormandaki bütün ağaçları kesebilirsin diyor. Bu mantığı bu zihniyeti nasıl buluyorsunuz?

Ne desek boş. Zaten karşıt zihniyete hakaret eden, onu aşağılayan ve yukarıdan bakan bir algının mensuplarının değer yargıları ne kadar insancıl olabilir ki?

Bu bile bir çok şeyi ortaya koyuyor aslında.

olayı neden hemen dine bağladınız anlamadım. din erkeğin imkanı varsa 4 kadınla evlenmesine de izin veriyor. ona neden razı gelmiyorsunuz?

dünyada erkek kalmamış gibi teyze çocuğu ile evlenmek de ilginç tabi ki. olay kardeş gibi yetişmek veya yıllarca hiç görmemek de değil. annenin kardeşinin çocuğu mu ? evet riskli mi? evet. e o zaman??

ben haram birsey yapilmadigini soylemeye calistim..ayrica 4 esi olmasinin sartlari var. Kimse kafasina gore gidipte kuma ustune kuma getiremez. Hem bu devrin erkegi once aldigi hanimi idare etsinde…ama daha once dedigim gibi TC yasalari buna izin veriyor. Yasak olan ulkeler var mesela. buarada aksaba evliligi ic anadoluda ozellikle cok yapilirdi..ben mi yanlis biliyorum acaba?

burda yazdigim her postta dedim nerdeyse, riskleri elbette var..ben kendimde kendimi kuzenlerimle dusunemem ama evli olanlar var..bu kadar rencide edecek sekilde konusulmamali bana kalirsa…sen kendini dusunemeybilirsin ama demekki evlenenler ya da evlenmeyi dusunenler dusunebiliyor.

Kardes gibi dusuncesinede ayrica kismet katilmiyorum..cunku adi uzerinde kuzen.. kardes demek ayni anadan babadan olmaktir. Hani teyzenin anne yarisi oldugunu var sayarak soyluyorsaniz kismen sizlerde haklisiniz.

Ben genede hep diyorum..ben buyuk konusmaktan korkarim, bir gun benim cocuklarimin soyumun sopumun basina gelmesinden…ben akraba evliligi yapmadim ama yapanlarada saygim var…

Cevap vereyim o zaman, ben mantığıma değil vicdanıma daha çok güveniyorum. Çünkü bir kadının ahlaksızlık veya zina gibi suçlarla recm edilmesini asla onaylamaz benim vicdanım.
Yada adet görmüş diye ufacık onbeş yaşındaki çocukları da evlendirmem ben aynı şekilde. Buna da vicdanım kapalı.
Yada bir erkek karısını şöyle böyle ufaktan dövebilir diye okuduğum ayete de üzülürüm ben. Çünkü ben ne çocuğuma ne düşmanıma vurabilirim. Şiddete karşıyım. Ha kocasından dayak yiyen kadına oturur ağlarım.
Sokaktaki kedilere köpeklere dayanamayan bir insanın ağaç kesmesini zaten beklemez kimse...
Bu ve benzeri pek çok kararım o üst akılın emrettiklerinden daha vicdanlı ve ben bu nedenle kendi aklıma daha çok güveniyorum.
Aynı şekilde kuzene nikah düşüyor diye sorgulamadan evet düşer diyenlere de anlam veremiyorum. Kendi aklıma da kendi vicdanıma da güveniyorum ve annemin yada babamın aynı karını paylaştığı ve beni büyüten insanların çocuklarını kardeşim görürüm ve nikah falan düşmez derim. Bu aklıma daha çok güveniyorum.. Zira daha sağlıklı tüm bu kararlarım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…