Öncelikle ben dini açıdan kardeşimle evlenmiyor değilim. İçim aynı karını paylaştığım ve beraber büyüdüğüm biriyle evlenmeyi kaldırmayacağı için yapmıyorum. Neden ahlak kurallarını hemen dine bağlıyorsunuz?
Ben inanmıyorum ama buna rağmen nasıl çalmıyorsam hırsız değilsem, yalan söylememeye gayret ediyorsam ve tek eşli olmak istiyorsam bunlar tamamen kendime ve insanlığıma duyduğum saygıdan. Yani biri bana şu ortada duran parayı çal dese ve bu sevap dese ben bunu yapmam. Başkasının emeğini çalamam.
Hayvanlar mesela düşünemedikleri için anneleriyle de beraber oluyorlar babalarıyla da, ama ben dini nedenle değil kendi içim kaldırmayacağı için yapmam.
Yani din serbest bıraksa da bana annenle babanla evlenebilirsin dese de ben evlenmem. Bunu dine bağlamanız tuhaf.
Gen havuzu demişsiniz iyi güzel de neden o zaman engellilerin büyük bir oranı akraba evliliği? Ben engellilerle çalıştım, engelliler üzerine bir işim vardı ve o dönemde nereden baksanız yarısı akraba evliliğiydi. O zaman bu mantıkla ailenin gen havuzunda yazık şansızlık hiç zeka yokmuş. Benim çalıştığım tüm o engelli çocukları görseniz bu kadar rahat söylemezsiniz bunu. Ben o çocukların hayatının zorluğunu biliyorum ve sırf bir çocuk daha bu koşullarda yaşamak zorunda kalmasın diye bir kişiye akraba evliliği normal hatta olması gerek demem. O evlilikte engelli çocuk olsa benim vicdanim sızlar.
Evet dini hiç bir kurala ve norma inanmıyorum kendi vicdanımın yanlış dediklerini yapmıyorum. Sırf dini gerekler ve inanışlar yok kendi ahlakımız ve vicdanımız var en başta.
Dini değil düşünüp sorgulayıp kalbimi dinleyip ahlak kuralı oluşturuyorum kendime
birileri de engelli cocuklarin hepsi akraba evliliginden mi doguyor yazmis ya pes dedim...muz sari sacin da sari o zaman ben muzum... butun engelliler akraba evliligir diyen bir cumle okumadim ben daha.... ENGELLI OLMA IHTIMALINI YUKSELTIR HEM DE COK DEDI COGU INSAN...ayrica ahlaki olarak etik olarak zaman olarak donem olarak hos degil dogru degil dedi cogu insan.... konunun saptirilmasinin da bir dozu vardir ama sanirim burda o doz ortadan kalmis...simdi biri cikip annen de belki babanla kardesti isparla derse sasirmamSinirlenmeye hiç gerek yok. Ben gayet sakinim. Zira ben insana insan olarak bakan biriyim. Kadın erkek olarak bakmıyorum. Yada nikah düşer mi düşmez mi gibi de bakmıyorum.
Düşer deseler bile kendi aklımla ben aynı evde büyüdüğüm bir insana o şekilde bakamam diyorum ve bu huzur bana yetiyor. Bırakın kendi çevrelerinde bu tahaflık var diye savunsunlar sinirlensinler. Cidden bizim gibi ailelerin yetiştirdikleri çocuklar yıkacak bu saçmalıkları
nerelisiniz?bizde evlilikte once akrabalara bakilir onlardan uygun biri secilir olmazsa daha sonradan yabanciya bakilir o yuzden bizim akrabalarda garip karsilanan bi durum degil ama ben ve sozlum kendimiz istedik zaten
Helal olsun size ya. Ne güzel bir inançlı ama her şeyi dini yorumlamayan anlayışlı ve hoşgörülü bir insansiniz. Çok saygı duydum size. Teşekkürler böyle insanlarin hala olmasi umut veriyor zaten. Dediğiniz gibi önce islam ülkesi sonra işte laik de bir insanım diye çelişen insan için burada dil dökmem hataydıbirileri de engelli cocuklarin hepsi akraba evliliginden mi doguyor yazmis ya pes dedim...muz sari sacin da sari o zaman ben muzum... butun engelliler akraba evliligir diyen bir cumle okumadim ben daha.... ENGELLI OLMA IHTIMALINI YUKSELTIR HEM DE COK DEDI COGU INSAN...ayrica ahlaki olarak etik olarak zaman olarak donem olarak hos degil dogru degil dedi cogu insan.... konunun saptirilmasinin da bir dozu vardir ama sanirim burda o doz ortadan kalmis...simdi biri cikip annen de belki babanla kardesti isparla derse sasirmam
din konusunun her konuya sokulmasindan o kadar rahatsiz oluyorum ki...biktim bezdim belki bu yuzden sinirleniyorum. A deden din B desen din... Din insanin icinde olmali. yada olmamali bu onun bilecegi is. Ben inancli bir insanim ama olmayadabilirdim kime ne ona ne buna ne. benim inandigim Allah varken bana dusmez birinin dini inancini yargilamak. Bizim ozumuzde laiklik yok. cogu insanin yani. gotuntude var ama artik silindi siliniyor...her konuya din sokusturulmasi beni dinimden sogutuyor ve cevremde biyle dusunen belki 20 tane insan sayabilirim. demek ki bundan rahatsiz olan sadece ben degilim. neden her konuda bir din ekleniyor konuya. ne alaka. islam ulkesiyiz diyip ardindan laik olmaktan gurur duyuyorum yazmis biri. cumledeki ironiye bakar misiniz.... simdi ne debir ki bu yoruma? hem islam ulkesiymisiz hem de laik misiz. BU ULKEDE HERKES ALLAH A INANMAK ZORUNDA DEGILLL. INANAN OLDUGU GIBI INANMAYAN YADA MUSLUMAN OLMAYAN HIRISTIYAN YA DA YAHUDI DE YASIYOR. kisaca biz Cumhuriyet olan bir ulkeyiz oyle de olmaliyiz. benim anneannem kendini bildi bileli namaz kilar Ataturk u gorunce ayakta alkislar ( tv de gordugunde simdi nerde gordu der bazi insanlar) istiklal marsi calardi trt 1 e eskiden coook eskiden o zamanlar uzerinde pazen gecelikle ayaga kalkardi akraba evliligini de namaz kildigi halde savunmazdi ne alaka yani dinle bu.. demek istedigim sap saman birbirine karisti bu ulkede.karismayi gectim iyice harmanlandi zaten... simdi akraba evliliginden bu konualara nasil gelindi ben ona inanamiyorum. bunun dinle laiklikle ne ilgisi var....isteyen inanir isteyen inanamaz. kime ne yahu
oyle de olmali zaten. hani islam hosgoru diniydi. allah benim herseyim.en yakinim.ama ne denmis "yaratilani severim yaradandan oturu" . ben kimim ki dini inancini sorgularim birinin... ben cahilden korkarim dinsizden degil. benim icin cok ozel bir konu din. ulu orta ger konuya karistirilmasini da cok laubali buluyorum. ben sunniyim esim alevi. belki cocugum olur ateist olur belki de olmaz ama hristiyanla evlenir... bana ne kime ne ... herkes kendi hayatina ve insanin icindeki niyete baksin.... kimsenin ic dunyasi kimseyi alakadar etmemeli. devletin de dini olmamali bence... devlet ana gibi olmali yani. icinde yasayani icinde yasadigi inanca gore ayirmak kadar cag disi birsey yok.... biz hep geriye gidiyoruz ya tek uzuntum bu sadece...Helal olsun size ya. Ne güzel bir inançlı ama her şeyi dini yorumlamayan anlayışlı ve hoşgörülü bir insansiniz. Çok saygı duydum size. Teşekkürler böyle insanlarin hala olmasi umut veriyor zaten. Dediğiniz gibi önce islam ülkesi sonra işte laik de bir insanım diye çelişen insan için burada dil dökmem hataydı
Seni en iyi ben anlarim cunku benimde esim teyzemin oglu biz teyzemlerle kayinpederimin gelip gitmeme huyu yuzunden cok samimi degildik yani bir birimize pek.gidip gelmezdik esimlede pek bi tanisikligimiz yok denecek kadar azdi ama Allah mi yazdi kadermiydi biseyler sebep oldu suan 3,5 yillik evliyiz 4 yilda.oncesinden var 7 yildan fazladir beraberiz cok sukut mutluyuz bir cougumz var annem cok karsi cikmisti sevgime degil ama ailesine dusun kardesi oldugu halde ev ustune kabul etme uzak otur diye tabi o zamnin verdigi cahillikle bi kulagimdan girdi ve cikti hakliydi cunkubyeni anliyorum tamam teyzemdir kotu degil ama ister istemz yakininda olusum ona bosylerime muhalefet olma hakkini veriyor avantaj ve dez avantajlari da var cogu seyde hakkini yiyemem ama cogu zamn tahammul etmekte zorlaniyorum alt ust oturdugmz icin yuze bakiyoruz bisey de diyemiyorum esimdr he de gec diyo ama simdiki aklim olsa aynibyerde oturmazdim evlenince teyzelik bitiyo kaynanalik basluyo hatta bana anne de dedi bi kac kez kisik sesle zorla dedim baktim olmuyo kendide dile getirdi suan bisey le hirap edemiyorum cok mecbur kalirsam teyze diyorum yani uzun oldu ama sana diyecegim uzak otur annene de teyzene de daha huzurlu olurkizlar teyzemin ogluyla sozluyum,birbirimizi sevdik kendimiz istedik yani sozlumden yana hicbir sikayetim yok ama annesi yani teyzem biraz takintili ufak seyleri buyutup bizim aramizi bozmasindan korkuyorum sizce sadece erkekle degil ailesiylede evlenilir sozu dogrumu yoksa onemli olan sozlumle aramizdaki bag mi? kvden yakinanlari gordukce ister istemez tedirgin oldum..
Yasalarda izin veriyor dinde bu yuzden normal bana gore.. Benim fikrim bu sen baska dusunebilirsin.Risklerinin bu kadar büyük olduğunu bile bile nasıl bu şekilde özendirirci konuşabiliyorsunuz? Çevrenizdekiler sapasağlam maşallah ama benim çevremdeki akraba evlilikleri sapasağlam değil onu napıcaz? Kuzen akrabadır gay olaylarına neden girdiniz konuyla alakası nedir? O başka bu başka gay evlilikleri bizim ülkemizde zaten yasak ve bu evliliklerin sonucunda çocuk dünyaya gelmiyor. Ama kuzenle evlilik son derece yanlış sakıncalıdır normalleştirmeye çalışamazsınız.
eski türk adetlerinde (orta asya) komşunun kızıyla bile evlenilmez miş. yani çadırının yanındaki çadır dan bahsediyorum elbet..
olayı neden hemen dine bağladınız anlamadım. din erkeğin imkanı varsa 4 kadınla evlenmesine de izin veriyor. ona neden razı gelmiyorsunuz?
dünyada erkek kalmamış gibi teyze çocuğu ile evlenmek de ilginç tabi ki. olay kardeş gibi yetişmek veya yıllarca hiç görmemek de değil. annenin kardeşinin çocuğu mu ? evet riskli mi? evet. e o zaman??
İnsanların din algısıda tuhaf. Her şeye dini karıştırıyorsunuz diyen zihniyete şaşarım!
Din zaten hayatın her alanını düzenleyen bir kurumdur. Elbette herhangi bir dine mensupsam onu hayatımın her alanına sokarım. Bununla gurur duyarım. Müslümanım ve Allah ın emirlerine uygun yaşamak benim için şereftir.
Ben dine göre değil SADECE aklıma ve mantığıma göre hareket ederim diyenlere soruyorum "Ya aklın yanlış çalışıyorsa, ya tüme varımların saçma ve insanlığa zararlıysa?"
Pragmatizm sana faydası olacaksa bir ormandaki bütün ağaçları kesebilirsin diyor. Bu mantığı bu zihniyeti nasıl buluyorsunuz?
Ne desek boş. Zaten karşıt zihniyete hakaret eden, onu aşağılayan ve yukarıdan bakan bir algının mensuplarının değer yargıları ne kadar insancıl olabilir ki?
Bu bile bir çok şeyi ortaya koyuyor aslında.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?