Canım sormak istediklerini sor sen ben yanıtlarım.Ama kendi ailemden örnek vererek sana anlatmaya çalışayım insanlarını az çok.Anne tarafımda tüm kuzenler olarak hepimiz okuduk.Öyle doğulu dendiğine bakma sen,okumadan evlenmeye bizim anne tarafı karşı çıkar,kızların okuması da önemlidir o yüzden.
Çok yobaz bir kent değildir Malatya.Ama her küçük kentte olduğu gibi oranın da kendine özgü bazı kuralları vardır.Bundan 10 sene öncesine kadar sokaklarında yürürken çok laf yerdik,ama öyle açık seçik olduğumuzdan değil kesinlikle.Zaten öyle açık giyinen yok denecek kadar azdı eskiden.Ama şimdi Malatya da çok değişti,gençleri daha çok bilinçlendi.Tabi ki hala cahiller de var ama azalıyor yavaş yavaş.Örnek vermek gerekirse artık her isteyen istediğini giyinebiliyor.Önceden normal diz kapağında etek giydiğinde bile çarşıda her geçenden laf yerdin.Ama şimdi kimse kimseyi takmıyor

Sadece yaşı büyük olan,amcalar dedeler filan dışında.Onlar değişime ayak uyduramayan kesim

Yine de orada şortla,mini etekle,askılı tişörtle dolaşınca pek rahat edemez bayanlar.Ha yine de dolaşan yok mu var tabi ki,ama malesef erkekler bakışlarıyla yer bitirir

Eskiden mesela ramazan ayında insan oruçlu değilse çarşıda asla yemek yiyemezdi,su içemezdi utancından.Şimdi herkes rahat,ellerde su şişesi filan.Yani böyle detayları anlatmamın nedeni değişimi anlayabilmen için.Mesela benim baba tarafımın erkek kesimi geri kafalıdır.Ama onlar bile zamanla değiştiler artık.Gençleri gerçekten daha aklı başında olmaya başladı özellikle.Zaten sen okumuş diyorsun erkek arkadaşın için,o belli şeyleri aşmıştır merak etme.Adetler,gelenek görenekler pek farklı değil diğer şehirlerden.Sen düğün zamanı olan adetleri filan mı merak ediyorsun yoksa genel olarak öğrenmek istediğin başka şeyler mi var?
Erkeklerine gelince içlerinde sahiplenme duygusu fazladır,özellikle eşlerini sevgililerini filan.Bazen bu yüzden kıskançlık damarları da tutar,bazen sözüm geçsin ister yapma etme gibi.Ama bunlar öyle hayatı zindan edecek gibi şeyler değil tabi ki.Evlilikte ailelerin karışıp karışmama durumlarına gelince,benim anne tarafımı düşünüyorum,teyzelerimin hiçbiri gelinlerinin işlerine çok fazla karışmadılar bugüne kadar.Düğün zamanı ne kavga gördüm ne gürültü o yüzden.Ama baba tarafımda tam bir gösteriş meraklısıdır ve kıskançtır

Sen onların mahallesinde hapşur yedi mahalleye sen gitmeden haberin gider o kadar da dedikoducudur

Ama işte her insan bir olmuyor.Bu saydıklarım sadece Malatyalılar için geçerli olan şeyler değil ki,herkes için olan şeyler.Bir de erkek arkadaşının ailesi hangi semtte oturuyor söylersen ben sana karakter haritalarını bile çıkartırım

Bir de kürtlük var mı acaba?Gerçi olsa da sorun olmaz.Benim annem Türk babam kürt ama hiçbir sorun yaşamadılar.Erkek arkadaşım da kürt,ben de babamdan dolayı kürtüm.Ama bizim için her zaman Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Bunu belirtmeden de geçemeyeceğim.Kürt mü diye sormamın nedeni,bazıları çok geri kafalı oluyor o yüzden.