- 8 Nisan 2009
- 5.603
- 4.211
- 773
- Konu Sahibi Tiramisu35
-
Anlıyorum, dediğim gibi, biraz da farklı bir bakış olması açısından yazdım konunuza.
Pc işlerine yabancı değiliz biz de karı-koca ve hatta bu işin ülkemizde fazlasıyla illegal ilerlediğinin de farkındayız.
Misal, tek kez satın alınan bir programı kaç kişiye kuruyorlar, ya da net üzerinden crack alıp bir demoyu full sürüm haline getiriyorlar, işin bir de bu yüzü var. Esasen full bir antivir kuracaksanız, 25 liradan fazlasını almanız lazım düşününce, kişi için programı da satın almanız gerekiyor değil mi? Ama bizim millet buna gelmez, çünkü programı alınıp-satılan bir şey gibi bile görmez.
Aynı durum sanat için de var... Ismarlama bir tablo yaptırır, tabloda ölümüne pazarlık yapılır. "Boyası, tuvali kaça ki bunun?" hesabı, çizeni, yeteneği, emeği hiçe sayılır. Sizinki de bu hesap biraz.
Ama işte, diğer yorumumda belirttiğim genellemeye de maruz kalıyorsunuz.
Bu aslında her meslek için var, meslek önyargıları...
Zor iş Allah sabır versin. Şimdi teknoloji çağındayız, neyin nasıl tamir edileceği, parçaların nasıl değişeceği falan hep videolarla internette anlatılmış durumda. Açıkçası ben kendi dizüstü bilgisayarımın parçalarını kendim değiştirdim kaç kere. Harddiskim bozulmuştu, bizim evin oradaki bilgisayarcıya sordum, 500'lük takarım dedi, işçilikle beraber 200 lira istedi. Öğrenciyim, çok geldi ben de diski kendim aldım 150'ye ve kendim taktım. Tamirciliğin bu kadar bitmiş olması ve biraz ayağa düşmesinin nedeni de yine teknoloji. O adam da 50 ya da başka bir miktar istemekte haklı ama kendim yapabileceğim birşey için gitmiyorum tamirciye. Ve insanlar çok eski cihazlar değilse büyük sorunlar için genelde servisine yolluyorlar. Bi format 30 lira mesela, bu normal mi? Klasik format. Ben kendim gayet rahat yapabiliyorum. Bir formatı 30'a atan bilgisayarının da kapısının önünden geçmem. Sizin fiyatlarınızı değil kendi çevremi söylüyorum. Emeğe saygı olmalı ama normal bir formatta 30 liralık ne var anlamış değilim, artık bütün ayarlarını windows falan kendisi yapıyor zaten.
Verdiniz mi peki ücreti ?Ayrıca maalesef milletin esnafa güvenmediği de doğru fırsatçılar yüzünden. Yahu ben orijinal win7'li bilgisayara haziran ayında ücretli olarak win10 kuran daha doğrusu yükselten gördüm. Bi de ne demiş biliyor musunuz, işçilik+lisans ücreti. Şaka gibi. Siz anlarsınız benim ne demek istediğimi. Win7,8'lere 29 temmuza kadar win10 yükseltmesi ücretsizdi, lisans parası yok. Uyanık işte.
Sizin bahsettiğiniz ayarları kendi yapan bilgisayarın recoverysidir onu zaten kendiniz de yapabilirsiniz format ücretleri değişebilir oturduğunuz yere göre belki İstanbul'da daha fazladır fiyatı mesela bilemiyorum. Normal format atımında donanım ve programların ayrı ayrı yüklenmesi gerekir bazı kullanıcılar CD'den boot etme yolu açıksa kendileri kolayca format atabilirler ama kapalıysa biosa girip açmak gerekir ve daha sonrasında bilgisayar hiçbir şeyi kendi ayarlamaz bütün donanım ve kullanılabilecek (office,antivirüs,kodekler vs) bilgisayarınıza tanıtılması gerekir bu da yaklaşık 1,5 yedekleri varsa 2 saate tekamül eder daha önceden de belirttiğim gibi yapılmayacak kadar zor bir işlem değil şimdi internet kafelerde bile format atılıyor kime yaptıracağınız size kalmış ama siz de yakındığım şeyi yapıyorsunuz normal format diyorsunuz elinizden geliyorsa siz atarsınız ama lütfen şu kadar iş yapıyor vs diyerek yapılan işi basite indirgemeyin verdiğim kuaför olayına benziyor bu elimden gelir benim de çok severim saçlarımla uğraşmayı hatta bir ara saçlarım koyu renkti kendim açtım rengini belki kuaför 100 liradan aşağı açmayacaktı fiyatları inanın bilmiyorum ama senin yaptığını ben evde yaptım 100 lira alınır mı gibi bir cümle kurmak yanlış onu anlatmaya çalışıyorum. Siz format için kaç para ödemek isterdiniz 10 TL mi?
Akrabamdı kazıklanan kişi ve vermiş evet. Keşke bana söyleseydiniz dedim ama iş işten geçmişti. Altını çiziyorum, sıfır kurulum değil. Yükseltme. Bütün dosyalar duruyor, sıfır bile olsa lisans parası diye bişey yok. O zaten win 7 ve 8'lere ücretsizdi bir sene boyunca.Verdiniz mi peki ücreti ?
Ben size sordum işte 30 liralık ne var diye, sizin dediğiniz tarzda format atabilmek yani bios'tan girip açmak vs ve devamı, bilgiye sahip olmayan kişi zaten yapamaz ama günümüzde bilgisayarlar artık her şeyi kolaylaştırdı, sizin bahsettiğiniz tarzda format atılması gereken bilgisayarlar eskiden daha çoktu, şimdi yeniler çok daha kolay. Zaten CD diyorsunuz, CD mi kaldı :) USB varken. Yeni bilgisayar alıyorsunuz yanında CD verilmeyeli kaç yıl oldu.
Adamlar ayarlamış, recoverysi var basıyorsunuz oluyor. Bahsettiğiniz tarzda da format attım ben eski bilgisayarıma, her şeyi tek tek kurdum ama kaç sene öncesinin cihazıydı. Bana bilgisayarı desin ki bak buna format atmak böyle böyle çok zor şu işlemleri yapmam lazım diye, tamam onun parasında olmam. ama yepyeni cihaza recoveryden format atmak için de aynı şeyi istiyorlar. Ben çok içli dışlıyımdır, anlarım ve elimden geldiğince kendim yaparım zaten ama bazı tamirciler sadece birkaç tıklama ile yapılabilecek işlerde bile müşteri bilmiyorsa resmen kazık sokuyor. Adam oraya yazmış format 30 lira. Tek tuşla da olsa 30 uğraşsa da 30. Kendine göre haklıdır sorsanız, ne kazanacak bu adam? Ama insanların çaresizliğinden yararlanmak için bunu yapmak başka bişey. Zaten bilgiye sahip olan insan mecbur kalmadıkça tamirciye gitmiyor, tıkandığı noktada gider. Bir de ciddi bir güvensizlik var, formata diye bıraktığı bilgisayarından parça çalınanından tutun da 2. El harddiski sıfır gibi satmaya, takmaya çalışanı... Bilmeyen insan ne anlasın? Çalışır bu deyip bad sector dolu diski takanı gördüm arkadaşıma. Her yerde fiyatlar da değişiyor ama dürüst olsunlar yeter, insanlar biraz da böyle sebeplerden dolayı kızıyorlar. İşiniz Zoe, kolay gelsin, işini düzgün ve dürüst yapan esnafın yanındayız ama örnekte söylediklerim gibi olanın yanında olmam. Kurunun yanında yaş da gidiyor.
Ben formata para vermem, kendim yaparım. Çok zor da olsa yaparım ki yaptım da. Bilgi sahibiyim ama.
Ben sizi anlıyorum benim annem de esnaf, farklı sektör ama olsun :) Amacım kazıkçılara vurgu yapmaktı, onlar da bedelini ödüyorlar evet dediğiniz gibi. Benim emeğe bir lafım yok, herkes her şeyi kendi yapabilse tamircileri hiç var olmazdı zaten. Belki beni de o iki vida sıktın nolmuş diyenlerden sandınız ama öyle değilim, ben zaten bişeyi tamirciye neden götürürüm? Kendim yapamadığım için. Mesela geçenlerde çok zor durumda kaldım, bilgisayarım çöktü ve ertesi gün sınavım vardı. O kadar zor durumda kaldım ki yapamasaydım ertesi gün götürecektim ve mecburiyetten kaç para isterse verecektir. Çünkü hem yapamamış olacaktım hem de acil olacaktı. Ama hallettim bir şekilde. Risk kelimesi Çince'de fırsat anlamına da gelirmiş. Galiba laf için bu geçerli :)Siz kendi bilgisayarınızdan pay biçiyorsunuz.İnsanlarda ne kadar eski bilgisayarlar var bir bilseniz...
Cd de var,usb de var ,recovery de var.Ben cd örneğini daha çok bilindiği için söyledim.Herkesin maalesef yeni bilgisayarı yok.cd rw bırakın bilgisayarda usb girişi dahi bozuk vs. Kendi bilgisayarlarınızla karşılaştırdığınız için böyle bir varsayımda bulunabilirsiniz ama maalesef çok daha kötü olan bilgisayarlar var ve genelde onlar geliyor zaten.Dediğiniz gibi diğerlerinde recovery var zaten.Herkes herşeyden anlamak zorunda değil.Şimdi ben kurulum için ekstra emek sarf ettiğim bilgisayardan çok yordu bu beni diye 50 lira almam etik olur mu?O yüzden tek fiyat var,ister uğraştırsın ister uğraştırmasın,sağdan soldan ala ala 70 gb veri yedeklediğimi bilirim ben,5 lira fark istedim onu bile vermek istemediler.Emek diyorum başka birşey demiyorum...
Her alanda var aslında bu söyledikleriniz,mesela sağlık alanında olmuyor mu,gereksiz tahlilleri özel hastanede yaptırmaya çalışıyorlar vs?Bilmeyen anlayamaz o yüzden mümkün mertebe bilinçli olmak lazım.Bir de güvenmediğiniz işinin ehli olmayan insanlara emanet etmemeniz gerekir.Format sadece bir örnek herkesin anlaması kolay diye onu öne sürdüm fazla teknik bilgiye girip sizleri boğmak istemiyorum aynı şey arıza belirmede de , tamirde de oluyor.İnsanın kendi işini yapması güzel bir ara pantolon paçalarımı kendim yapardım yada birçok şeyi kendim yaparım diyim elim marifetlidir.
Sizin anlattığınız türden çok tamirci tanıdım.Şu an hiçbiri aynı yerlerinde değiller.Ya dükkanları yer değiştirdi yada meslekten tamamen farklı başka bir iş yapıyorlar şimdi.Sağa sola zıplamanın insanları kandırmanın bir bedeli olur elbet merak etmeyin.
Hesabi neden yaptim 5 dk 50 tl kazanmak pek etik gelmedi. O yuzden yaptim. Sizin kiraniz giderleriniz vergiler vs hicbir bilgim yok. Bence iki sorun var. Biri kriz anlarindan faydalanmak isteyen firsatci bazi ustalar. Ikincisi de bunu ben bile yaparim yeehhhaa zihniyetinde olan bazi insanlarimiz. Bu iki grup yuzunden cesitli sorunlar var. Cozulur mu bence imkansiz.Hesabı neden yaptınız acaba? Hani her halükarda asgari ücretten fazla alıyorsunuz diye mi? Bizim sadece o kadar kiramız var 3 ayda bir ödediğimiz stopajımız var iş arabamız hafif ticari araç her dönem normal binek arabadan daha fazla vergisi oluyor ,fatura kesiyoruz,vs. Bence hiç hesap işletine girmeyelim çünkü benim bahsetmek istediğim sadece emeğe saygısızlıktı bu işi her ne kadar geçinmek için yapsak da saygı olayı apayrı birşey. Esnaf olmak için uygun biri olmayabilirim haklısınız eşimle meslektaş olduğumuz için farklı bir yerde çalışmayı düşünmedim.esnaf olacağımı zaten hiç düşünmemiştim ama üç küçük çocuğum var iyi ki de böyle olmuş diyorum çünkü ihtiyaçları olduğunda Evimiz de yakın hemen koşturabiliyorum yanlarına mesela memur olsaydım Böyle bir şansım olmayacaktı. Her iş alanında bu tarz şeylerin yaşandığının farkındayım acaba internetin hayatımıza girmesiyle herkes herşeye vakıf oldu bilgilere çabuk ulaşabiliyoruz onunla mı alakası var hepimizin yaşadıklarının ?
Hesabi neden yaptim 5 dk 50 tl kazanmak pek etik gelmedi. O yuzden yaptim. Sizin kiraniz giderleriniz vergiler vs hicbir bilgim yok. Bence iki sorun var. Biri kriz anlarindan faydalanmak isteyen firsatci bazi ustalar. Ikincisi de bunu ben bile yaparim yeehhhaa zihniyetinde olan bazi insanlarimiz. Bu iki grup yuzunden cesitli sorunlar var. Cozulur mu bence imkansiz.
Tekrar cagirmadik cunku belli ki basarisiz bir ustaydi. Ustelik nerede yasiyorsunuz bilmiyorum ama burada ustalari yalvar yakar cagiriyoruz rica minnet. Vakitleri yok cok yogunlar. Cocuk oluncada seri sekilde sorunj cozmek gerekiyor. Esim haram etti. Hakkiysa zaten haram olmaz. Ayrica ustalar genelde bir daha isleri dusmeyecegi icin sallapati is yapiyorlar. Sizin bilgisayar sanirim sizde istikrar onemli o yuzden kaliteli calisiyor olabilirsiniz ama ben isine ozenen usta oek gormedim. Kombi bozuldu kisin ki 1 onceki sene sifir alinmisti. Usta bana 400 tl dedi kart degisecek. Esim aramis konusmuslar 250 tl : ) adam cihanizn beynini almaya geldi dedim ki bana 400 dedin esime 250 ? Cunku ben kadinim anlamam ne dese o tutari vermek durumundayim diye dusunmus : ) Ki kis gunu k vakiy 1.5 yasinda olan bir bebek mecbur verecek yani onun mantigina gore. Bir tane de iyi anim var onu da anlatayim yeri gelmisken. Bulasik mak bozuldu yani su almiyor. Arcelik de garanti 5 yil bizimde 5 yil 20 gun olmustu neyse geldi servis adam 20 -30 dk kurcalado dedi ki sorun bulasik mak degil. Su tesisatinda ben size hic hesap acmayayim ucrette almamayim. Tabii sok gecirdim : ) Allah bin katini versin insallah o adama da . Bu da boyle bir animdir : )Elektrik işleri konusunda herhangi bir bilgim yok o yüzden yorum yapamam.Ama keşke bir daha sorun yaşadığınızda aynı kişiyi çağırsaydınız.Parayı gönüllü verip sonra helal etmiyorum demek bence hoş değil.Belki de elektrikçi sağlam iş yaptığını düşündü,sorun çıkmayacağını düşündü vs böyle birşey yaptı.Ama sorun çıktı.Bunu düzeltme imkanı vardı belki çağırsaydınız.Çağırmadınız kendiniz yaptınız verdiğiniz parayı da haram ettiniz.Dini konulara girmek istemiyorum,demek istediğimi anlamışsınızdır.Önce elektrikçiye hatasını düzeltme şansı verecektiniz büyük ihtimalle gittiği zaman bozulduğunu tahmin edememiştir.Kim ister yapığı bir iş sağlam olmasın?Özellikle bu işten para kazanıyorsa.
Tekrar cagirmadik cunku belli ki basarisiz bir ustaydi. Ustelik nerede yasiyorsunuz bilmiyorum ama burada ustalari yalvar yakar cagiriyoruz rica minnet. Vakitleri yok cok yogunlar. Cocuk oluncada seri sekilde sorunj cozmek gerekiyor. Esim haram etti. Hakkiysa zaten haram olmaz. Ayrica ustalar genelde bir daha isleri dusmeyecegi icin sallapati is yapiyorlar. Sizin bilgisayar sanirim sizde istikrar onemli o yuzden kaliteli calisiyor olabilirsiniz ama ben isine ozenen usta oek gormedim. Kombi bozuldu kisin ki 1 onceki sene sifir alinmisti. Usta bana 400 tl dedi kart degisecek. Esim aramis konusmuslar 250 tl : ) adam cihanizn beynini almaya geldi dedim ki bana 400 dedin esime 250 ? Cunku ben kadinim anlamam ne dese o tutari vermek durumundayim diye dusunmus : ) Ki kis gunu k vakiy 1.5 yasinda olan bir bebek mecbur verecek yani onun mantigina gore. Bir tane de iyi anim var onu da anlatayim yeri gelmisken. Bulasik mak bozuldu yani su almiyor. Arcelik de garanti 5 yil bizimde 5 yil 20 gun olmustu neyse geldi servis adam 20 -30 dk kurcalado dedi ki sorun bulasik mak degil. Su tesisatinda ben size hic hesap acmayayim ucrette almamayim. Tabii sok gecirdim : ) Allah bin katini versin insallah o adama da . Bu da boyle bir animdir : )
. bilgisayardan anlarım programcı yim. İki tıkla iş yapıyorsun yada bilgisayar yapıyor sen ne yapıyorsun diyen oluyordu.
Esnaftan şikayetçiyim. İşini tam yapamayan çok esnaf var. Hamileyim uğraşmayayim diye eski bilgisayarı tamire verdik. Ekran kartı ölmüştü. Neyse adam yeniledi. Şarj kablosu yok. Kaç kere şarj kablosunu istemeye gitti eşim. Dükkanda bi bulamadılar. Kaç hafta sonra geldi...
Mutfağa led istedim elektrikci beceremedi. Eşime söyledim o kadar bu adam anlamıyor başladı yapsın diye. Yok iş bitsin... azıcık yerde led var. Ki oda bozulacak. Adaptör kaldırmaz. Hem aldığım led mundar oldu hemde para gitti...
Şarj kablosununun yerini tarif etse ordakiler veremiyor muymuş? Yada dükkanda duranlar ne için duruyorlar o Zaman acaba,hayret birşey.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?