O
okaliptus_
canim inan bu yazını okurken ben heyacanladindim.en azından belirsizlikten kurtulursunuz.tedaviyle İNŞALLAH tupe grek kalmadan göbüsun dolar))))))) sizin bleminiz neydi.embiriyo durumunuz nasıldı? malum damdan düşenin halini damdan düşen anlar.
canım bizim sebepsiz infertiliteydi, 1.5 yıl fln doğal yolla denedik olmadı sonra tüp bebege karar verdik. negatifi aldık. 5 embriyomuz 3. gun 1. kalite olarak donduruldu o aşamaya kadar herşey cok iyiydi. transfer zmnı çözdürüldüler ve 5. güne gitmeleri beklendi sadece 1 tanesi 5. gune ulaştı onada iyi kalite dendi transfer edildi ama tutmadı. sonra doktorumuz söyle açıkladı: ılk 3 gun embriyo gelişiminden yumurta sorumlu sizinde ılk 3 gun gelişimler güzeldi yani yumurtada sorun görmüyorum. 3. gunden sonra ise sperm dna sını yumurtaya bırkaıyor eger spermde dna hasarı varsa embriyo gelişimi bozulur siz bir ürologa gidin dedi. bizimde süreç boyle başladı. kaan hocayı bulduk ve dna hasar paneli yaptırdık.
Ya iste az evvel diger sayfada yazdigim cevapta dek istedigim buydu. Kaab hoca bize dedi ki tup bebekte son teknoloji bile bu speemleri tam ayirt edemiyor. Bu durumu duzeltmemiz lazim.Ama sana oyle demesi de kafami karistirdi.
diğer sayfadaki mesajını da okudum cnm. bizim hasar paneli içindeki son spermiyogramımızda değerler diğer testlere göre düşük çıktı.18 milyon mililitrede. ve ileri hızlı %0, toplam hızlı %10, hareketsiz %90,morfoloji %2. bu değerlerde iyi değil ztn. ama tüp bebege başlarkenki sperm testimiz bundan iyiydi. ileri hareketli %35, toplam hareketli %50 , hareketsiz %50 idi. morfolojı yoktu o testte. ama 2 yıl önceki başka bir testte morfolojı %7 çıkıştı. tüp bebek merkezi yeniletmedi. ztn önemli değil diyorlar bize 1 sperm yetiyor biz seçiyoruz diyorlar ama öyle olmuyormus onu anladık. ölü spermler görüntü olarak normal olabilir demiş. ama tüp bebekte %12 canlı bile yeter demiş yani canlıyı seçerlerse yeter herhlde. eşimde diyorki ölü spermın dölleme yeteneği yokmuş diyor ama bizim embriyolarımız 4. 5. güne kadar gelişti bozukta olsa. ölü spermle dölleseler hiç döllenmezdi diyor o da mantıklı.yani tam anlayamadım. ama tüp bebekte sperm seçerken bukdr incelediklerini sanmıyorum çünkü spermde sorun yokmus gibi davranıp seçim yaptılar. bundan snra tüp bebek denersem tüm bu sartları konusacagım hngi teknıkle sperm sececkler fln onları netleştireceğim.
şimdi sana kaan hocanın mesajını kopyalıyorum:
1. Sperm DNA hasarı: Bu normal geldi, hasar oranınız %12. %20'nin altında olması normal kabul edilir. Yani mevcut durumda spermlerinizde DNA hasarı önemli ölçüde yüksek.
2. Sperm canlılığı, yani fertilizasyon yapabilecek kalitede canlı sperm anlamına gelir. Size %12 gelmiş. Bu düşük bir değer. Yani spermleriniz ne kadar sağlıklı görülürse görülsün, büyük kısmı canlı değil.
3. Sperm erken yaşlanması (Apopitoz/Annexin bağlanması): Buna göre spermlerinizin %12'si risk altında. Yani erken yaşlanma yoluna görmiş görülüyor. Şimdilik DNA içerikleri sağlam olsa da bir süre sonra bunlarda da DNA hasarı ortaya çıkabilir.
4. Nekrotik, yani apopitoza uğramış spermler. Bunlar dıştan normal görülseler de, hiç bir şeiklde döllenme sağlayamazlar. Sizde %75'i ise tamamen sağlıksız. Ancak geri kalanları sağlıklı. Bu yetersiz bir değer.
5. Semende ROS miktarı: Bu da,spermlerde DNA hasarı yapacak zararlı metaboltlerin miktarını gösterir. Sizde 1,4 olması gerekirken, 0,2 gelmiş. Yani spermlerinizi hasarlayacak zararlı metabolitler artmamış.
Netice olarak, spermlerinizde canlılık oranı düşük ama az sayıdaki canlı olanların da çocuk yapma başarısı yüksek. Belki doğal yolla çocuk olmasına yetmeyebilir ama tüp bebekte bir sorun yok.
Şimdi bir kür 3 ay tedavi vereceğim. Sperm değerleri düelirse, doğal yolla çouk olmasını bekleyebiliriz, değilse tüp bebek gerekir.
1. Trental 600 mg kapsül. Akşamları 1 tane alınır.
2. Emodeks kapsül. Her gün sabah akşam 1 tane
3. Bir ay sonra kan tahlili bakalım:
FSH
Total testosteron