Stockholm sendromu tedavisi

Evde işe işten eve sadece hayatım bir de hastaneler avm kuaför dolaşan biri değilim oğlum 3.5 yaşında bez ve ilaç saatleri olan bi çocuk

işte bunun için ruh sağlığınızı sık kontrol ettirmeniz lazım ki

eşinizden bağımsız da sizin hayatınız sıkıntılı zaten

çocuk sorumluluğuna özel bir durum eklenince o daha da ağırlaşıyor

bir de çocuk ikinizin

yani ilacını bezini vs babası da düşünmek zorunda

size o lafları eden adamın sizden çok çocuğu ile ilgilenmesi lazım ama anladığım kadarı ile öyle bir durum da yok

O işte Stockholm sendromu olmuyor, yani Stockholm sendromu daha travmatik durumlar için geçerlidir. İşin içinde kişiyi travmatize eden kaçırılma, istismar, tecavüz gibi durumların olması lazım. Mesela tecavüz eden saldırganla aynı ortamda uzun süre bulunduysa "O bana tecavüz etmedi ki, ben seviyorum onu, ben istediğim için oldu" demesi Stockholm sendromu sayılabilir, çünkü ağır travmatik bir durum geçirmiştir, bu durum onda o kadar ağır bir anksiyete yaratır ki beyin bu durumu "işler", kişi anksiyetesini azaltmak için bilinçli olmadan ona bağlanıp aşık olma yolunu seçer.

Sizin dediğiniz durum bağımlı kişilik olarak değerlendirilebilir belki ama Stockholm sendromu Post Travmatik Stres Bozukluğu diye genel olarak değerlendiriliyor artık, tanı olarak kullanılmıyor. Çiftlerin ya da eşlerin aralarında hiçbir sevgi bağı olmadan bir tarafın diğerini kapatıp zorla tecavüz ettiği, istismar ettiği gibi durumlarda belki sayılabilir ama "Sevgilime çok bağlıyım dövse de sövse de ayrılamıyorum" durumu Stockholm sendromuna girmez.

Açıklama için çok teşekkürler peki girmiyorsa neden bu yönde yazılar açıklamalar var

Açıklama için çok teşekkürler peki girmiyorsa neden bu yönde yazılar açıklamalar var

Rica ederim, yani bilemiyorum sevgilisine bağımlı olanlar bunu alladı pulladı "Celladıma aşığım"a çevirdi sanırım, daha edebi ya ismine belli bir sendrom adı vermek daha cool. :) Ama işte alakası yok, konu sahibinin de hemen bunu düşünmesine hak verdim Google'da aratınca adı astarı olmayan bir sürü bilgi çıkıyor zaten.

Herkese iyi akşamlar.Eşimle ilgili yaşadığım problemlerimi bahsetmiştim eski konularımda.(Psikolojik ve fiziksel şiddet, namusuma attığı iftiralar ve hakaretleri, aşağılaması vs.)Stocholm sendromu yaşıyor olabilirsin demişti bir üye araştırdım hak verdim yaşadıklarımın özeti gibi.Eşimden ayrılmak istiyorum.Seminer bitince memlekete gitmeyi düşünüyorum sonra dönmemeyi düşünüyorum. Gerçekten stockholm sebdromunu yaşadığım için mi bilmiyorum hâlâ kafamı karışıtırıyor eş kişisi gel gitler kafamda. Psikiyatriye gidemem oğlumu bırakacak kimsem yok ve düzenli ilaç saatleri var.Bir yazıda kader değil kişinin elindedir tedavisi yazıyordu.Var mı kurtulan kendi kendime nasıl kurtulurum.Bu gel gitleri kafamdan nasıl atarım.Yardım edin lütfen önerilerinizi bekliyorum.

Konu Sahibi gecmis olsun! Cok uzuldum durumunuza.

LUTFEN BURADA YAZAN DUYARSIZ SAHISLARI GOZ ARDI EDIN.
Onlar son derece bilincsiz ve bilgisiz insanlar. Ellerine firsat gecince ince ince alay etmekten kacinmazlar. Onlari cidiye almayin.

Eger siddet magduru iseniz, bir kere bile yeter sizi travma yasamaya.
Gelgit dedikleriniz bence Stockholm Sendromu.
Icicnzde kaar veremezsiniz, acaba ben mi hataliyim ben mi kotuyum diye, ona toz kondurmazssiniz.
Sonra cocuk gibi beklersiniz onun donmesini. Onsuz isler yurumez. Bir sonraki siddet dongusune kadar boyle gider.
Stockholm sendromu cok ciddi bir ruh halidir ve eger tedbir almazsaniz siddete izin verdiginiz icin hayatinizi kaybedebilirsiniz.
Cok dikkatli olun. Mumkun oldugunca siddet uygulayandan uzak durun.
Elinize bir isaret koyun. Onun gorunce "ondan uzak duracagim" mesaji akliniza gelsin.
Guvendiginiz iyi bir kadin arkadas varsa durumunuzu anlatin. Acil durum plani yapin beraber. Pskiyatra gitmeniz gerektigini anlatin onu planlayin.
Eger seans ayarlayabilirseniz gidin.
Buyuk ihtimalle size SRI turu bir ilac verecek, mumkunse almayin cunku. O ilaci alirsaniz ona olan tahammulunuz artacak fakat onun uyguladigi siddet de artacak. Siddet gordugunuzde bilinciniz anlamayacak ama bilinc altiniz mahvolacak.

O yuzden: BIR AN ONCE UZAKLASIN O ADAMDAN.
Mumkunse siginma evine tasinin.
Cok uzuldum gercekten
Size sabir diliyorum.
Hic bir insan siddeti hak etmez. Boyle soyleyenlerin KADIN OLDUGUNDAN supheliyim.

Konu Sahibi gecmis olsun! Cok uzuldum durumunuza.

LUTFEN BURADA YAZAN DUYARSIZ SAHISLARI GOZ ARDI EDIN.
Onlar son derece bilincsiz ve bilgisiz insanlar. Ellerine firsat gecince ince ince alay etmekten kacinmazlar. Onlari cidiye almayin.

iyi de böyle teşhis konmaz ki

gayet duyarlıyız

işin uzmanına git diyoruz

tanı kitabından bile çıkarıldı diyen arkadaş da bu alanda eğitimi olan bir kişi yani en azından o bilgili

iyi de böyle teşhis konmaz ki

gayet duyarlıyız

işin uzmanına git diyoruz

tanı kitabından bile çıkarıldı diyen arkadaş da bu alanda eğitimi olan bir kişi yani en azından o bilgili
nerede yaziyor tani kitabindan cikarildigi?
"Gribe aspirin mi yazalim" cok mu duyarli bir cevap mesela... y a da bazi kadinlarin siddeti hak ettigini soyleyen cevap cok mu duyarli...
Galiba ayarlari kacmis bazi uyelerin.

yukarıda yorumlarda ismini hatırlayamadım ama hatırladığım kadarı ile psikologdu arkadaş
Stockholm sendromu psikiyatri tani kitabindan cikmis mi, baska ne olmus?
Yercekimini de iptal etmisler mi?

Bakin wikipedia yi bazi ortacag zihniyeti yasaklamis olabilir ama internet ne kadar cok bilgi veriyor:

https://tinyurl.com/y8wnvdlv

yukarıda yorumlarda ismini hatırlayamadım ama hatırladığım kadarı ile psikologdu arkadaş

Ya off daraldım cidden. Göz ardı ettiğim bir üye yazdıklarını göremiyorum ama Google'dan aratıp "stockholm syndrome" diye bu var demiş, ehehe. Ben böyle bir tanı hiç yoktur demedim, bu tanı sadece istismar, tecavüz gibi belli travmatik durumlar için geçerli ama şu an Post-Travmatik Stres Bozukluğu kategorisinde değerlendiriliyor, ayrı bir tanı değil dedim. Ve sevgilisine bağımlı, ayrılamayan insanlara verilemeyecek kadar ciddidir bunu önceki mesajlarımda uzun uzun açıkladım. Google'da değil DSM-5 kitabında "ayrı bir tanı" olarak bulabilen bulsun. Bilgisi olmadan fikri olup laf sokulmasın. Sizin üzerinizden yazdım daha da açıklama yapamam, konu sahibine de açıkladım zaten.

Ya off daraldım cidden. Göz ardı ettiğim bir üye yazdıklarını göremiyorum ama Google'dan aratıp "stockholm syndrome" diye bu var demiş, ehehe. Ben böyle bir tanı hiç yoktur demedim, bu tanı sadece istismar, tecavüz gibi belli travmatik durumlar için geçerli ama şu an Post-Travmatik Stres Bozukluğu kategorisinde değerlendiriliyor, ayrı bir tanı değil dedim. Ve sevgilisine bağımlı, ayrılamayan insanlara verilemeyecek kadar ciddidir bunu önceki mesajlarımda uzun uzun açıkladım. Google'da değil DSM-5 kitabında "ayrı bir tanı" olarak bulabilen bulsun. Bilgisi olmadan fikri olup laf sokulmasın. Sizin üzerinizden yazdım daha da açıklama yapamam, konu sahibine de açıkladım zaten.

"...off daraldim" yazan psikiyatr ... Hemen bir uzmana gorunun bence.

Aman siz konu sahibine yardimci olmayin, yoksa kadina yardim edeceginize hangi tani hangi kategoride tartismasini yapacaksiniz.

Sizdeki de "hastasi google'da okudum deyince cinleri tepesine cikan doktor" sendromu olsa gerek. HAstanin bilgilendirillmesine yardimci olacaginiza mesleki anksieyetinizi ortaya koymayin.

Stockholm Sendromu sadece PTSD icinde olmuyor.
Siddete maruz kalan herekesin basina gelebiliyor siddetin PTSD index olcegi mi varmis da o kategoride degil de bu kategorideymis?

Evet simdi de Aile ici siddet ve Stockholm Sendromu hakkinda bir link veriyorum, bakalim nasil engel olacaksiniz?

https://tinyurl.com/y99kuskb

Acin okuyun, bilginiz eksilmez, Turkce kitaplarinizi da cope atin ve hastalarinizdan ogreneceginiz birseyler olabilir belki, onlari anlamaya calisin.

Ne guzel, google sayesinde bilgi sadece o konuda uzman olmuslarin hegemonyasindan cikiyor artik. Zaten Wikipedia da o yuzden yasaklandi.

Rica ederim, yani bilemiyorum sevgilisine bağımlı olanlar bunu alladı pulladı "Celladıma aşığım"a çevirdi sanırım, daha edebi ya ismine belli bir sendrom adı vermek daha cool. :) Ama işte alakası yok, konu sahibinin de hemen bunu düşünmesine hak verdim Google'da aratınca adı astarı olmayan bir sürü bilgi çıkıyor zaten.

Google dışında gazetelerde de bir çok psikolog un bu yönde açıklaması var gerçekten bizim millet bir garip ya

"...off daraldim" yazan psikiyatr ... Hemen bir uzmana gorunun bence.

Aman siz konu sahibine yardimci olmayin, yoksa kadina yardim edeceginize hangi tani hangi kategoride tartismasini yapacaksiniz.

Sizdeki de "hastasi google'da okudum deyince cinleri tepesine cikan doktor" sendromu olsa gerek. HAstanin bilgilendirillmesine yardimci olacaginiza mesleki anksieyetinizi ortaya koymayin.

Stockholm Sendromu sadece PTSD icinde olmuyor.
Siddete maruz kalan herekesin basina gelebiliyor siddetin PTSD index olcegi mi varmis da o kategoride degil de bu kategorideymis?

Evet simdi de Aile ici siddet ve Stockholm Sendromu hakkinda bir link veriyorum, bakalim nasil engel olacaksiniz?

https://tinyurl.com/y99kuskb

Acin okuyun, bilginiz eksilmez, Turkce kitaplarinizi da cope atin ve hastalarinizdan ogreneceginiz birseyler olabilir belki, onlari anlamaya calisin.

Ne guzel, google sayesinde bilgi sadece o konuda uzman olmuslarin hegemonyasindan cikiyor artik. Zaten Wikipedia da o yuzden yasaklandi.

Ayy bir Google üstünden tanı koymadığınız kalmıştı, tebrik ediyorum. Kimsenin zaten domestic abuse ve Stockholm syndrome yazıp aratmak aklına gelmiyor. Ona bakarsak "Nur terapisi" falan yazıp aratırsanız da bir sürü bilgi geliyor, onu da bilimsel kabul edebilirsiniz. Ben Google'da ingilizce kelimeler aratarak tanı koyacak beceriye henüz sahip olamadım, siz olduysanız ne mutlu.

Tekrar yazayım da polemikten de gitmek istemiyorum. Bilgim eksilmez evet ancak tekrar söylüyorum ruh sağlığı uzmanlarının kitabı DSM-5'te (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health diyeyim de rahat aratın) Stockholm sendromu ayrı bir tanı değil. Örnekle açıklayım da aile içi olan kısmı otursun Google'da her arattığımız doğru değil, ister İngilizce ister Türkçe.

Hocamızın anlattığı bir vakaydı. 14-15 yaşında üvey babayla yaşayan bir kız çocuğu var. Kızın annesi hemşireydi sanırım yani gece evde olmadığı nöbet tuttuğu zamanlar oluyor. Bu üvey baba kadın evde yokken içki içiyor ve içki içince kafa gidiyor gidip kızı taciz ediyor. Ders çalışırken, banyoda, beklenmedik anlarda oluyor. Kız başarılı bir öğrenci ve notları birdenbire düşmeye başlıyor. Rehber öğretmen bu kızı takibe alıyor, sonradan bir bakıyor ki kızın notları yükselmeye başladı. Sebebini anlayamıyor başta sonra aileyle ve kızla yapılan görüşmelerde açığa çıkıyor. Kız artık bu beklenmedik tacizlerden o kadar anksiyete altında ki bu yüzden annesi evden gittiğinde giyinip süslenip adama içki sunmaya başlıyor. Zamanını kendi seçebilmek için, ben yaptım diyebilmek için. Bu Stockholm sendromu işte ama şu an PTSD kategorisinde genel değerlendiriliyor.

Anlaşılır oldu mu bilmiyorum olmuştur umarım. Direkt bu kadına sen Stockholmsün ya da sende özgüven eksikliği var diyemem, denilemez, kimseye uzaktan azıcık bilgiyle tanı konulamaz. Google'da her şeyin tezi ve antitezini bulabilirsiniz, bu her yazılan doğru demek değil. Ben de Wikipedia'dan değil kendi bilgilerimle konuşuyorum, biraz da öğrenmiş olayım değil mi? Sevgiler.

Son düzenleme:
Back
X