Ben boyle damdan duser gibi birseyler diyip hepinizin aklini karistiricam simdi ama boyle boyle baslayacak toplumda bilinclenme.
Sunnetin saglikla alakasi yok. Ingilizce bileniniz google'da binlerce makaleyi okuyabilir. Turkce kaynak bulamazsiniz, cunku buna hazir degiliz henuz - profesorumuz bile sunnetin faydalarindan bahsediyor. Biz ulkemizde sunneti sadece gelenek oldugu icin yapiyoruz. Nasil afrikada kiz cocuklarini da ayni gerekcelerle sunnet ediyorlar, biz onlarin bir adim onunde, ama asil cagdasligin bir adim gerisindeyiz. Kiz cocuklarinin sunnet edilme fikrine "barbarlik" diyor, ama erkek cocuklarini davulla zurnayla kesiyoruz. Amac ayni. Orada da kiz cocuklarini temizlik, hastalik, gelenek, kadinliga adim gibi nedenlerden dolayi sunnet ediyorlar.
Sunnetsiz cocuklar enfeksiyon oluyor diye birsey yok. Avrupadaki cocuklar surekli enfeksiyon mu oluyorlar, hayir yok oyle bir sey. Ustelik kiz cocuklari idrar yollari enfeksiyonuna daha meyilli. Ama kesmiyoruz onlari enfeksiyon olacak diye. Antibiyotikle iyilesiyor enfeksiyon, deri parcasi kesmek cozum mu? O zaman kizlarimiz ilerde meme kanseri olur diye de memelerini aldiralim. Sacma. Dunyadaki erkeklerin cogu sunnetsiz, normal hayatlarina devam ediyorlar. Amerika'da bu cok yaygindi..ama 30 sene once. yuzde seksen olan sunnet ettirme orani, artik yuzde 30larin altinda. Ama bizim basinimizda "Amerika bile sunnetin yararlarini anladi" gibi asli olmayan hikayeler uretiliyor.
Sonucta cok gereksiz, sadece gelenek diye kesiyoruz erkek cocuklarimizi. Ama maalesef toplum sunnetsiz dusuncesine hazir degil. Belki 50 sene sonra. Simdilik mecburen sunnet yaptiriyoruz. Yavas yavas degisir umarim. Bu arada bebekler aciyi hissetmez diye birsey yok. Hissediyorlar. Hem de herseyi. Yeterince anestezi vermek de cozum degil - cunku o kucuk bedenler icin fazla anestezi iyi degil. Ama bebeklerin aciyla basetmesi buyuklerinki gibi degil. Yani her bebek ciglik atmiyor. Beyni aciyi kapatmaya yoneltiyor onu. Uyumak gibi bir tepki veriyor. Her neyse, bunlar cok icler acisi seyler. Ben sunnet olan her bebege cok uzuluyorum. Bir gun toplum olarak daha cok bilincleniriz diye ummaktan baska yapacak sey yok.
Bu arada ben iki erkek cocugu annesiyim. Ikisi de sunnetsiz (ve tadaaa, hic bir saglik problemimiz olmadi). Su an Turkiyedeyiz ancak esim Amerikali (kendisi sunnetli bu arada, sunnet ettirmemek ona da bastan garip gelmisti) ve biz bir kac sene sonra Amerikaya donecegiz. Bu yuzden benim icin hava hos desem yerinde. Turkiyede yasayacak olsak, ilerde tum arkadaslarinin icinde tek sunnetsiz benimkiler olacak diye dusunur, alay konusu olurlar diye falan dusunurdum mutlaka. Hepinizi kucakliyorum. Amacim sizleri uzmek degil, belki sizden baskalarina gide gide bu yanlislik anlasilirsa yillar sonraki dogan erkek bebeklerinin kesilmesini onlemis oluruz.