tabak çanak mevzusu

onları almayı kendilerine hak görüyorlar ..
zamanında kendileri hediye götürdüler ya,
şimdi de evlendiniz, konu komşu size getiriyor..
ama ben götürdüm bunların karşılığını ,bunlar benim hakkım, zihniyeti var..
neden tenezzül ederler böyle bir şeye, bilmem..

bende anlamadım canım,insan takımı bozmaz ne olursa olsun,evet tenezzül meselesii:31:

oy guzelim tabak canagin hesabini gectim benim butun ceyreklerim, yarimlarim gitti
biz yurt disindayiz turkiyede evlendik
dugunumuze katilamayan kayinvalidemin esi, dostu, komsusu ben yokken veya bazen bende varken beni gormeye geldiler ...
her gelen ya ceyrek takti ya yarim yada tas tabak vs seyler
tasa tabaga senin ceyizindekiler guzel sen bunlari kullanmassin, ben saga sola goturuyum evinde yer tutmasin dedi .. iyi dedim oldugu gibi ona kaldi ..
her altin takana ise .. bak su sana ceyrek takti haberin olsun ama onunda oglu var yeri gidecek dedi
bazisinada ben onun kizina takmistimda oda ondan getirmis bu bende kalsin dedi .. bi ceyregin pesinemi duscem iyi dedim
ama sonradan ogrendim ki buyuk eltimede aynisini yapmis
buyuk eltimde (o zamanlar) 1 ceyrek 20 € parasini ver demis ve butun ceyreklerini kayinvalideme satmis ..
allaha sukur ihtiyacim yok onun verecegi 20, 30 ceyrege ama ondaki bu para hirsi beni sinir ediyor

kızlar mutfağındaki tabak kaşık çatal vs. çok eskimiş parasıda oluyor özenip almıyor ama böyle gelirse havada kapıyor

Kapsın ne olacak ki ? Hem hiç hediye gelmediğini de söyleyebilirdi değil mi ?

Kendimle ilgili birşey yazmayı sevmiyorum ama örnek olsun diye yazıyorum ; kayınvalideme benim için gelen hediyelerin hiçbirini almadım ondan.
Hediye ettim..Üstelik banada bazı hediyelerin kendine geldiğini söyledi.Ben memnun oldum..

Başka zaman gelen hediyeler içinde ''Burada kalsın. Buraya geldiğimde beraber kullanıyoruz zaten ne fark ederki'' dedim.

Hem kendi içimdeki olumsuz duyguları korudum, hemde bir insanın gönlünü alarak onu mutlu ettim..

Dünya malı dünyada kalır, kalpteki sevgi baki kalır.

burda hatalı olan sizsiniz,size gelmiş olabilir ama kayınvalideniz vasıtasıyla gelmiş,yarın birgün gelinen yerlere iadei ziyaret yapmak gerekecek,bunları siz takip edip sizmi gideceksiniz?onlar kayınvalidenizin olsun,dilerse size verir,bizde evlendiğimizde bir takım hediyeler geldi,kap kacak değildi hatta çoğu değerli takı falandı,hepsinide kayınvalideme bıraktım,bundanda rahatsızlık duymadım,o da sonuçta daha sonra hediyelerini alıp gitmiştir gelenlere.

burda hatalı olan sizsiniz,size gelmiş olabilir ama kayınvalideniz vasıtasıyla gelmiş,yarın birgün gelinen yerlere iadei ziyaret yapmak gerekecek,bunları siz takip edip sizmi gideceksiniz?.

Bu bakış açısını hiç düşünmedim..Katılıyorum üstelik bu hediyelerin birde geridönüşü var YA DA kayınvalidesi tarafından verilmiş hediyelerin dönüşü onlar.

Tartışmak bile luzumsuz.

amannn neyi alırsa alsın, ona mı kaldın sanki, sen daha çoookk güzel şeylerin olacak, boş ver, kayınvaliden hediyeelerinden birini alınca deşarj oluyo belkide :)
şaka bi yana belki ihtiyacı vardır, takılma sen neyi alıyorsa alsın, zaten sana sonrada gelen bişey

Kayınvalide dilerse gelinine verir diye birşey söz konusu olamaz....Düğünde gelen tabak çanak gibi en ufak birşey de,altın bilezik gibi büyük şeyler de,gelin ve damada aittir..Dinimize göre böyledir bu,kesinlikle kayınvalidenin hakkı yoktur,üstelik bunu izinsiz yaparsa dediğim gibi çok küçük birşey dahi olsa,kul hakkına girmiş olur,kendisine ait bir eşyayı aldığı için de hırsız hükmüne girer..Dinimize göre bu böyledir,görgü kurallarına göre de böyledir,benim olmayan bir eşyayı ben nasıl sahiplenebilirim ki?

Konu sahibi,kayınvalidesi bu yöntemi kullanmasaydı zaten o bırakırdı kendi isteğiyle belkide çoğunu...Herşey yaklaşımda bitiyor arkadaşlar,niyet önemli kesinlikle..
Evlenmeden önce zaten çeyizimize en güzellerini alıyoruz,onlara ihtiyaç bile olmuyor.Ama bu demek değildir ki,benden izinsiz biri bana hediye getirilenlere göz koysun..

Bende evliyim..Düğünümüzde tabak-çanak getirenler kayınvalideme vermişler hep.Düğünden sonra gittiğimizde,açtı konuyu götürün kızım diye,yerimden kalkıp bakmadım bile..İhtiyacım yok çünkü Allah'a şükür;,mala mülke de önem veren insan değilim..Anne sen beğendiklerini al,ihtiyacın olan birşeyler varsa onları da al,gerisini dolduralım bir çuvala,götürüp kermeslere veririz,hayır olmuş olur dedim..Ve samimi söylüyorum çuvalla evet resmen çuvalla getirdik ve kermese de verdik...

Kayınvalidenin işin dini boyutunu bilmesi lazım,ona bir şekilde kırmadan,anlayacağı bir dille izah etmeye çalış canım..

Son düzenleme:
onları almayı kendilerine hak görüyorlar ..
zamanında kendileri hediye götürdüler ya,
şimdi de evlendiniz, konu komşu size getiriyor..
ama ben götürdüm bunların karşılığını ,bunlar benim hakkım, zihniyeti var..
neden tenezzül ederler böyle bir şeye, bilmem..
o götürmeleri benim annemde yaptı karşılıklarını getirip bana verdi bencede tenezzül meselesi

oy guzelim tabak canagin hesabini gectim benim butun ceyreklerim, yarimlarim gitti
biz yurt disindayiz turkiyede evlendik
dugunumuze katilamayan kayinvalidemin esi, dostu, komsusu ben yokken veya bazen bende varken beni gormeye geldiler ...
her gelen ya ceyrek takti ya yarim yada tas tabak vs seyler
tasa tabaga senin ceyizindekiler guzel sen bunlari kullanmassin, ben saga sola goturuyum evinde yer tutmasin dedi .. iyi dedim oldugu gibi ona kaldi ..
her altin takana ise .. bak su sana ceyrek takti haberin olsun ama onunda oglu var yeri gidecek dedi
bazisinada ben onun kizina takmistimda oda ondan getirmis bu bende kalsin dedi .. bi ceyregin pesinemi duscem iyi dedim
ama sonradan ogrendim ki buyuk eltimede aynisini yapmis
buyuk eltimde (o zamanlar) 1 ceyrek 20 € parasini ver demis ve butun ceyreklerini kayinvalideme satmis ..
allaha sukur ihtiyacim yok onun verecegi 20, 30 ceyrege ama ondaki bu para hirsi beni sinir ediyor
bunlar herşeyden kul hakkına girer size hesabını verse bile allaha veremez ben böyle düşünüyorum

Kapsın ne olacak ki ? Hem hiç hediye gelmediğini de söyleyebilirdi değil mi ?

Kendimle ilgili birşey yazmayı sevmiyorum ama örnek olsun diye yazıyorum ; kayınvalideme benim için gelen hediyelerin hiçbirini almadım ondan.
Hediye ettim..Üstelik banada bazı hediyelerin kendine geldiğini söyledi.Ben memnun oldum..

Başka zaman gelen hediyeler içinde ''Burada kalsın. Buraya geldiğimde beraber kullanıyoruz zaten ne fark ederki'' dedim.

Hem kendi içimdeki olumsuz duyguları korudum, hemde bir insanın gönlünü alarak onu mutlu ettim..

Dünya malı dünyada kalır, kalpteki sevgi baki kalır.

arkadaşım keşke söylemeseydi benim derdim hediye deil yapılan hareket bende olan aynısından gelenleri zaten verdim burda sen gönlü bol bende kötü niyetli cimri gelin oldum sanırım verdiğin örneklemeler müthiş ben net insanları severim beğendim desin ihtiyacım var desin yada hiç göstermesin ama bana 8 sene önce ev ediyesi almadı şimdi verdi demesin .....

burda hatalı olan sizsiniz,size gelmiş olabilir ama kayınvalideniz vasıtasıyla gelmiş,yarın birgün gelinen yerlere iadei ziyaret yapmak gerekecek,bunları siz takip edip sizmi gideceksiniz?onlar kayınvalidenizin olsun,dilerse size verir,bizde evlendiğimizde bir takım hediyeler geldi,kap kacak değildi hatta çoğu değerli takı falandı,hepsinide kayınvalideme bıraktım,bundanda rahatsızlık duymadım,o da sonuçta daha sonra hediyelerini alıp gitmiştir gelenlere.
benim annemde aynı şekilde altın ve hediyesi iadesi zamanı gelince yapıcak bu iş böyledir zaten karşılıkı hediyeler gider gelir bunları insanlar evlatları için yaparlar kendi aralarında hediyeleşmezler düğünde.değerli takılarınızı k.validenize bırakmak sizin tasarrufunuz bizim ihtiyacımız vardı o yönde değerlendirdik bazılarınıda takıyorum.tabak çanak konusundada sinirimi bozan yalan sölemesi yoksa mühim şeyler olmadığını biliyorum bıraktığım şeylerde oldu ayrıca sanırım konuyu okumamışsınız takım olan bişey takımdır teki 2 kişiye birden hediye edilmez

Son düzenleme:
amannn neyi alırsa alsın, ona mı kaldın sanki, sen daha çoookk güzel şeylerin olacak, boş ver, kayınvaliden hediyeelerinden birini alınca deşarj oluyo belkide :)
şaka bi yana belki ihtiyacı vardır, takılma sen neyi alıyorsa alsın, zaten sana sonrada gelen bişey
allaha çok şükür herşeyim fazla fazla benim sorunum yalanı sevmemem ama mecbur sevicez bu gidişle 3 kuruşluk şeye tenezzül edip yalan söyleyen insan her konuda söyler

ya sanki bende mala mulke duskunmusum gibi bi imaj cikmis
burda beni uzen konu bir annenin atanin evladini dusunmemesi bencil davranmasi
yeni bir ev ne zorluklarla kuruluyor yeni evlenenler iyi bilir
helede dugunu damatla gelin tek basina yapiyorsa cok daha iyi bilir
maddi olarak bizimkiler cok iyiler
bir cok evleri var kirada cok guzel gelirleri var ama 3 oglu var 3 ununde dugunune 1 kurus yardim etmedi
acikcada etmem once calisin paranizi biriktirin oyle evlenin dedi
tamam haklilar dedik herseye goz yumduk
bana dugunde 2 bilezik takti
mehir olarak 10 bilezik takicaz dediler tamam dedik
bana nisanda 8 bilezik takmis esimin adina farkinda bile degilim
bir hafta sonra dugundede 2 bilezik takti kendi adina
o 10 bileziginde parasini esim odedi
en iyi salonu istediler
sanimiz serefimiz var dediler
dunya para bayildik dugun salonuna esimle ikimiz odedik
su kadar altin takicaz serefimiz var dediler o altinin parasini esim odedi
ivira zivira afedersiniz ota cope nerdeyse bi ev parasi doktuk biz sirf onlarin sani serefi icin
boyle bi insan karsima gecip 20, 30 ceyregin hesabini yapiyor, yerini yapiyor .... ben o ceyreklere degil karsimdaki insanin dusuncesizligine uzuluyorum ..

Kayınvalide dilerse gelinine verir diye birşey söz konusu olamaz....Düğünde gelen tabak çanak gibi en ufak birşey de,altın bilezik gibi büyük şeyler de,gelin ve damada aittir..Dinimize göre böyledir bu,kesinlikle kayınvalidenin hakkı yoktur,üstelik bunu izinsiz yaparsa dediğim gibi çok küçük birşey dahi olsa,kul hakkına girmiş olur,kendisine ait bir eşyayı aldığı için de hırsız hükmüne girer..Dinimize göre bu böyledir,görgü kurallarına göre de böyledir,benim olmayan bir eşyayı ben nasıl sahiplenebilirim ki?

Konu sahibi,kayınvalidesi bu yöntemi kullanmasaydı zaten o bırakırdı kendi isteğiyle belkide çoğunu...Herşey yaklaşımda bitiyor arkadaşlar,niyet önemli kesinlikle..
Evlenmeden önce zaten çeyizimize en güzellerini alıyoruz,onlara ihtiyaç bile olmuyor.Ama bu demek değildir ki,benden izinsiz biri bana hediye getirilenlere göz koysun..

Bende evliyim..Düğünümüzde tabak-çanak getirenler kayınvalideme vermişler hep.Düğünden sonra gittiğimizde,açtı konuyu götürün kızım diye,yerimden kalkıp bakmadım bile..İhtiyacım yok çünkü Allah'a şükür;,mala mülke de önem veren insan değilim..Anne sen beğendiklerini al,ihtiyacın olan birşeyler varsa onları da al,gerisini dolduralım bir çuvala,götürüp kermeslere veririz,hayır olmuş olur dedim..Ve samimi söylüyorum çuvalla evet resmen çuvalla getirdik ve kermese de verdik...

Kayınvalidenin işin dini boyutunu bilmesi lazım,ona bir şekilde kırmadan,anlayacağı bir dille izah etmeye çalış canım..
annem bize gelen tüm hediyeleri verdi yarın birgün götürcem diye vermemezlik etmedi bu işin adabı budur zaten çocuklarına bişeyler takılsın gelsin diye eşin dostun çocuğuna götürülür getirilen saklanmaz yada yalan yoluyla el konmaz söylediğin gibi dinimizde kul hakkına girer ayrıca 3 kuruşluk şeyler için yalan söylemek ayıptır ve lüzumsuzdur burda bazı arkadaşlar ne iyi gelin olduklarını gelenleri k.validelerine bıraktıklarını söylemişler benimde bıraktığım şeyler oldu zaten çeyizimde fazlasıyla vardı ama gelen 2 şeyin birini alıp yalan söylemek bana ters geldi sen anlamışsın ne demek istediğimi tşk...ayrıca k.valideme yarın birgün hhediye iadesi yapacağı kadar hediyeyi zaten bıraktım

ya sanki bende mala mulke duskunmusum gibi bi imaj cikmis
burda beni uzen konu bir annenin atanin evladini dusunmemesi bencil davranmasi
yeni bir ev ne zorluklarla kuruluyor yeni evlenenler iyi bilir
helede dugunu damatla gelin tek basina yapiyorsa cok daha iyi bilir
maddi olarak bizimkiler cok iyiler
bir cok evleri var kirada cok guzel gelirleri var ama 3 oglu var 3 ununde dugunune 1 kurus yardim etmedi
acikcada etmem once calisin paranizi biriktirin oyle evlenin dedi
tamam haklilar dedik herseye goz yumduk
bana dugunde 2 bilezik takti
mehir olarak 10 bilezik takicaz dediler tamam dedik
bana nisanda 8 bilezik takmis esimin adina farkinda bile degilim
bir hafta sonra dugundede 2 bilezik takti kendi adina
o 10 bileziginde parasini esim odedi
en iyi salonu istediler
sanimiz serefimiz var dediler
dunya para bayildik dugun salonuna esimle ikimiz odedik
su kadar altin takicaz serefimiz var dediler o altinin parasini esim odedi
ivira zivira afedersiniz ota cope nerdeyse bi ev parasi doktuk biz sirf onlarin sani serefi icin
boyle bi insan karsima gecip 20, 30 ceyregin hesabini yapiyor, yerini yapiyor .... ben o ceyreklere degil karsimdaki insanin dusuncesizligine uzuluyorum ..
keşke onların şanı şerefi için kendizini bu kadar üzmeseymişsiniz sonuçda imkanın el vedğince bişeyler yapmayıp fazlaya kaçarsan acısını çekiyor burda bazı arkadaşlar beni eleştirmiş benim derdim 3 kuruşluk şeyler deil dediğin gibi karşındakinin düşünce tarzı yaşını başını almış insanların düşük davranışları beni gıcık ediyor

canım boş ver bence kaynanalığı o kadarl akalıyorsa şükret.illa bişey yapacaklar yoksa rahat edemiyorlar

bırgun gözümle gördüm bana gelen hedıyeler bı dolapda saklanmıs ? ve bırgun bı teyze bana kına hedıyesı battanıye verdı hemen dolabına soktu kaynanam orda kaldı ama içim kaldı onda gün gelır devran döner

tovbe yarabbım ya ufak tefek seyler ıcın ac gozluluk yapan ınsanlara sınır oluyorum
kayınvalıden kendını cok dusurmus bırak hakettıgı degerde kalsın sen hıc canını sıkma attıgı yalanların hesabı brgun sorulur

canım boş ver bence kaynanalığı o kadarl akalıyorsa şükret.illa bişey yapacaklar yoksa rahat edemiyorlar
dediğin gibi en iyisi bile illaki bir şey yapıyor anne diyoruz ama o anne lafı sözde kalıyor maalsef annelik yapmıyolar

Back
X