- Emoji Skoru
- 141.836
- Puanlar
- 598
Her yörenin, hatta herkesin tarhanası kendine özeldir. İsteğe ve yöreye göre içeriği, rengi, dokusu ve şekli değişir.
Bizim buralarda (Sakarya) toz tarhana yapılır. Bende çocukluğumda annemden nasıl gördüysem, yıllardır kış hazırlığımda ona ekleme-çıkarma yapa yapa damak tadımıza uygun haline zamanla ulaştım.
Tarhanamı ekşittiğim süzme ev yoğurdu, bolca yoğurt kaymağı (süzme yoğurt kadar), ev yapımı biber salçası, ev yapımı domates salçası, tarhana otu, tuz ve un ile katı kıvamda yoğuruyorum.
Normal şartlarda 12-14 gün içinde sererim, bu sene hava şartlarından dolayı biraz erken serilecek kıvama geldi, 8. günde serdim ve sabah akşam çevirerek ufalanacak hale getirdim.
Toz haline getirdiğim tarhanamı, gölge bir odada 1 hafta - 10 gün kuruttum ve tadının değişmemesi için buzdolabında saklıyorum.
“Not: Yoğurt kaymağı ile yoğurunca, pişirme esnasında tereyağ kullanmak gerekmiyor.”
“Ben kendi yaptığım ev salçaları ile yoğuruyorum. Salçanız yoksa, domates ve kapya biberi suyunu çekene kadar pişirip, blenderdan geçirebilirsiniz.”
Gelelim çorbamıza
1,5 litre çorba için;
4,5 çorba kaşığı toz tarhana
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça (isteğe bağlı domates ya da biber)
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı (Dileyen 1 yemek kaşığı tereyağ kullanabilir.)
1,5 litre su
Tuz
Dilerseniz içine, dilerseniz üzerine kavurulmuş sucuk.
Hazırlanışı;
Sarımsağı rendeleyip erittiğimiz zeytinyağına ekliyor ve kavurmaya başlıyoruz.
Sarımsakların rengi hafif değişince salçayı ekleyip, kavuruyoruz ve sucuk hariç tüm malzemeyi tencereye ekliyoruz.
Kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz ve tarhanamız hazır.
Ben üzerine minik sucuk taneleri kavurdum, dilerseniz içine katabilirsiniz.
Afiyet şifa olsun.
Bizim buralarda (Sakarya) toz tarhana yapılır. Bende çocukluğumda annemden nasıl gördüysem, yıllardır kış hazırlığımda ona ekleme-çıkarma yapa yapa damak tadımıza uygun haline zamanla ulaştım.
Tarhanamı ekşittiğim süzme ev yoğurdu, bolca yoğurt kaymağı (süzme yoğurt kadar), ev yapımı biber salçası, ev yapımı domates salçası, tarhana otu, tuz ve un ile katı kıvamda yoğuruyorum.
Normal şartlarda 12-14 gün içinde sererim, bu sene hava şartlarından dolayı biraz erken serilecek kıvama geldi, 8. günde serdim ve sabah akşam çevirerek ufalanacak hale getirdim.
Toz haline getirdiğim tarhanamı, gölge bir odada 1 hafta - 10 gün kuruttum ve tadının değişmemesi için buzdolabında saklıyorum.
“Not: Yoğurt kaymağı ile yoğurunca, pişirme esnasında tereyağ kullanmak gerekmiyor.”
“Ben kendi yaptığım ev salçaları ile yoğuruyorum. Salçanız yoksa, domates ve kapya biberi suyunu çekene kadar pişirip, blenderdan geçirebilirsiniz.”
Gelelim çorbamıza
1,5 litre çorba için;
4,5 çorba kaşığı toz tarhana
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça (isteğe bağlı domates ya da biber)
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı (Dileyen 1 yemek kaşığı tereyağ kullanabilir.)
1,5 litre su
Tuz
Dilerseniz içine, dilerseniz üzerine kavurulmuş sucuk.
Hazırlanışı;
Sarımsağı rendeleyip erittiğimiz zeytinyağına ekliyor ve kavurmaya başlıyoruz.
Sarımsakların rengi hafif değişince salçayı ekleyip, kavuruyoruz ve sucuk hariç tüm malzemeyi tencereye ekliyoruz.
Kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz ve tarhanamız hazır.
Ben üzerine minik sucuk taneleri kavurdum, dilerseniz içine katabilirsiniz.
Afiyet şifa olsun.
Son düzenleyen: Moderatör: