Tecrübelerinize,fikirlerinize,paylaşmaya ihtiyacım var..

TheSePi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2009
19
0
86
Diğer
Lise mezunu,ekmeğini taştan çıkaran,seni ilerde kimseye muhtaç etmem Allah ın izniyle diyen bir adamı seviyorum.Üniversite okuyorum.Üniversitenin bir kültür ortamı olduğunu söyleyen insanlara seslenmek istiyorum..Anadoluda bir üniversitede lisans eğitimi alıyorum.oldukça kalabalık bir fakültede okuyorum.Bulunduğumuz o kültür yuvası olarak nitelendirdiğiniz yerde gözlemlerim şunlar:yapılan sohbetler kız-erkek ilişkileri,maç sohbetleri,üniversitenin sağ sol kavgasını barındırmasından dolayı derin olmayan,öylesine bir siyaset muhabbeti.Her üniversitenin olanakları farklıdır tabi.Yani bulunduğumuz ortam da bilim,sanat,felsefe konuşulmaz,konuşucak insan bulamazsınız pek.Ayrıca "kitap okumak benim işime yaramaz ben matematik okuyorum"diyen ve elinde ders notları,telefon,düzleştiriciden başka birşey görmediğim bir oda arkadaşına sahibim.Kız-erkek ilişkilerine bakacak olursak,genç adamların gözleri fıldır fıldır..Aç kurt gibi..buldukları her kıza istisnasız sırnaşma,yanaşma çabası içindeler.Bir kız arkadaşımın başına ise şu durum geldi.Mühendislikte okuyan bir çocuk ile konuşmaktaydı.Çocuk elinde oyuncak etti kızı,attığı mesajları görseniz sanki uzun yıllardır sevgililer.kız gereken tepkiyi koyamadı bişiyler hissettiği için.velhasıl kız oyuncak oldu,çocuk en sonunda ciddi bir ilişkiye hazır olmadığını söyledi.madem hazır değilsin neden umut veriyosun neden uzun zamandır sevgili gibi davranıyosun..bakıldığında aynı diploma,aynı kültür ortamı olarak görülüyor.Mühendistir sırtı yere gelmez deniyor.kız arkadaşım,böle düşündü.Sonuç ne:diploma yetmiyor bazı şeylere.Aynı üniversitede,aynı fakültede okuyupta sevgilisi olan kız arkadaşlarım yolun ortasında azarlanıp,saçma sapan bi nedenden dolayı bi araba dolusu laf işitebiliyor diploma sahibi olacak sevdiceğinden.Üniversitede kız arkadaşı kendi evine gelmediği için kavga çıkaran insan çok gördüm.iyi örnekler var tabi.ama bir elin parmağını geçmez,imrenilerek bakılıyor onlara ama çok azlar.Başka üniversitede okuyan arkadaşlarımdan da farklı şeyler duymuyorum genelde.Velhasıl bazı şeylere diploma yetmiyor..Biraz insanlık,adamlık,vicdan,iyiniyet gerekiyor.Benim bulunduğum kültür ortamı budur.Çok örnek sıralayabilirim size.objektif bi gözlem ayrıca.Benim hayatımda iki tane değer verdiğim genç adamdan birisi abim,diğeri erkek arkadaşım..İkiside maddi,manevi nedenlerden dolayı üniversite okuyamadı.İkisinide şu içinde bulunduğum sözde kültürlü insanlarla karşılaştırıyorum da emin olun; bana ve benim gibi üniversite okuyan insanlara taş çıkartırlar..Yazık diyorum niye böyle bi toplum olduk.Niye hayat bu kadar acımasız.Allah herkese hayırlısını versin.Allah herkese emeğinin karşılığını versin.Allah sağlamca sevdiklerimizin arkasında durmayı nasip etsin.Ve tok gönüllü menfaatsiz olmayı nasip etsin.Üzülüyorum,kırılıyorum,kafam karışıyo bu olumsuz fikirleri okudukça.Toplum baskısı yeri geliyo sevdiklerinizden şüphe ettiriyo.Türkiyenin hali budur..İnsanların mantalitesi budur.davul bile dengi dengine.Bu kadar kolay değil işte bunu söylemek.Sevdim,hata olarak görmüyorum.Çok şey kattı,çok şey öğretti bana.3.girişimde kazandım üniversiteyi.Bana o umutsuz anlarımda artık bırak,hazırlanma demedi.Hep elinde fırsat varken oku,ayaklarının üstünde dur dedi.Geliştirelim,ikimizde kendimizi dedi.evet kurslara gitmeye vakti yok.anca çalışıyo canını dişine takıp.Sevdiğinden vazgeçmek sırf öğrenim farkı yüzünden.Size soruyorum şu öğrenim farkı yüzünden acı çeken sadece mutlu,kimseye muhtaç olmadan geçinilecek bi hayat isteyen kızlarımız bahsettiğim sözde kültürlü bir ortamda mutlu olurlar mı.iyisi denk gelir kötüsü denk gelir bilemeyiz.hep bize söyleniyor ya gerçekçi olun,birazda şunu eleştirenler bulunduğum ortama göre yorum yapabilir mi?Ben gözüm gibi baktığım,beni pozitifliğiyle,hayata bakış açısıyla kendine hayran bırakan adamdan vazgeçip dengimi bu boş insanlardan mı bulayım.İlerde değişir ya değişmez bilemiyorum tabi.Sadece hayatımda olan adam budur.Ne bugüne kadar beni kısıtlamıştır,ne ders çalışmama engel olmuştur.Aksine sen git o kursa/o geziye/o spor salonuna paran olmazsa ben gönderirim der.Hava limanında sözleşmeli olarak çalışıyor.evet özel sektör.Yaklaşık 4 yıldır aynı yerde.2 yıllık sözleşmesi daha var.2 senede bir yenileniyor sözleşmeler.Maaşı hamd olsun iyi sayılabilecek nitelikte.Sosyal güvencesi var.Meslektaş sayılırız muhasebede çalışmış bir dönem ama farklı bir iş dalında şuan.İlerisi için ya işten çıkarsa diye kaygılanmıyor değilim.Şu durum var ki üniversite okuyorum ama benim sonum da belli değil.Üniversite mezunu işsiz ordusuna katılabilirim belkide.Devlet kapısı herkese açılmıyor,ankarada dayısı olana bazı şeyler bilindiği gibi.Belki kuruntu,belki boşluktayım bilmiyorum.Sadece mutlu,huzurlu,ailemle,kimseye muhtaç olmadan geçinecek bir hayat hayalim.Çok içim acıyo gerçekten...Çok konu açılmış,çok şey söylenmiş.Belki içimi rahatlatmak niyetim,belki de başka birşey bilmiyorum.Sadece yazmak istedim içinde bulunduğum durumu.Nacizane fikirlerinizi esirgemezseniz çok sevinirim.

ben bütün görüşlerine katılıyorum Allah mutluluğunuzu daim etsin tamamına erdirsin.

tespitlerin süper, açıkcası bunları yazabildiğin için seni tebrik ediyorum, çok haklısın
iş konusuna gelince zaten günümüzde ömür boyu iş garantisi veren tek şey memuriyet, herkes memur olamayacağına göre
bence iş bulmanın ve o işte kalmanın yolu çok basit, sadece çalışkan olmak...
ve bi becerisi varsa, bi uzmanlaştığı bişey, çalışkansa o zaman işsiz kalmaz diye düşünüyorum
küçük çaplı bi işveren olarak eleman bulmakta çok zorlanıyoruz, ve üni. mezunuyum diye gelenler en kötü en tembel çalışanlarımızdı
ve ben gelen çalışan giren çıkan elemanlara baktımda işsizlik diye bişey yok, sadece çalışmak istemeyen, oturarak, nette sörf yaparak aylık almak isteyen insanlar var

Son düzenleme:

Teşekkür ediyorum çok saolun.Benim de umudum o yönde.İnş kazandığımızı hakedebiliriz gençler olarak.Emeklerimizin karşılığını umarım alırız..Fikri olan yok mu?huhh hu orda mısınız:81::))

Bu kadar kendini iyi ifade edebilen doğruyu yanlışı görüp yorumlayabilen ne istediğini bilen genç bir ünv öğrencisi eleştirdiği fakülte ortamında yaşıyor bu çelişki değil gerçektir.Bu şu demek oluyor mutlaka belki sana çok raslamadı ama senin gibi düşünen insanlarda vardır çünkü sende o ortamın içindesin.Sonuç olarak belli bir öğretim seviyesinde bir puanlamayla oraya girebilmiş insanlar olması onları öğrenim seviyelerini ilgilendirir eğitim değil.Eğitim dediğimiz şey ise öncelikle ailede başlıyor.Çevremizdeki insanları akademik durumlarına göre seçersek yanılabiliriz çünkü gerçek hayatta öğretim sadece 'iş bulabilirse' hayat standardını daha iyi yaşamaya yarar .Eğitim ise tüm hayatı kolaylaştırır.
Aslında kafanın karışıklığı bizim ülkedeki kariyer kavramının sadece akademik eğitimle yapılacağına inanan yanlış anlayışla ilgilidir.Oysa kariyer yapılan iş ne olursa olsun iyi yapmaktır.Çalıştığım iş yerinde 55 yaşında ilkokul mezunu bir usta var aynı yaşlarda bir makine mühendisi.İnanın usta kariyerinin en üst noktasında mühendisle karşılaştırırsak.Aldıkları ücrette ortalama aynı çünkü o usta işlerimizi kolaylaştıran deneyim ve yeteneğe sahip onu kaybetmeyi asla istemeyiz.Ancak şöyle bir durumda var lise mezunu bir idari personelde ünv mezunu kadar analitik düşünce yeteneğine sahip değildir.Yani en güzel olanı eğitim ve öğretimim belli bir dengeyle devam edeni.
Sana diğeceğim tek şey mantığın ve kalbinle ortak hareket et ;zaten sen bir çok şeyi idrak edebilecek zekaya sahipsin.
sevgiyle kal :)

Teşekkür ederim..İnanın bazen kafa karışıklığı çok yaşıyorum bu konuda..Kendimi bu bahsettiğim insanlardan üstün görme gibi amacım yok yanlış anlaşılmasın.sadece şu "üniversite ayrı bir kültürdür,insana çok kültür katar" deyimini kendi ortamıma bakarak çok doğrulayamıyorum ne yazıkki.Dediğim gibi her üniversitenin ortamı farklıdır.Yaklaşık 13000 öğrencisi olan bir yerde eğitim görüyorum.Bu kadar kişi içinde illaki vardır tabi haklısınız:))Karşılaşamıyoruz onlarla da bir türlü:)Saolun iyi dilekleriniz için sizde sevgiyle kalın..

canım bende aynı senın durumundayım hıc kafana takma ben en basıdan beri hıc takmadım allaha cok sukur cok mutluyuz ınsan kendını gelıstırdıkten sonra dıplomanın ne onemı var bence. bı soz vardır.''Bir insanda olmazsa haya edep, Neylesin onu medrese mektep, Okusa okusa alim olsa,Yine merkep,yine merkep!..'' onemlı olan sızın bırbırınıze uyumunuz.benım esımden oncekı ılıskımdekı kısı unıversıtelıydı ama yok bole bsy bu kadarmı dar dusuncelı hödük olur ınsan.gercekten bunları hıc o guzel kafana takma hersyın tadını cıkar zamanın saatını yalnızca gelecege kur tatlım hersy guzel olcak merak etme

Çok Saolun Çok teşekkür ederimiNş herşey herkes için güzel olur..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…