Tek çocuk olmak çok mu kötü bir şey?

Henüz 18 aylık ve hazır değiliz diyorsanız şu an düşünmeyin
Şöyle 1 yıl sonra olabilir
Maddi bir sorun yok demişsiniz 1 yıla kadar da hem çocuğunuz hem siz daha rahatlarsınız
Bence en az 2 olmalı, kardeş bu dünyadaki en iyi dost aynı anne babadan kalan en güzel miras.
Ama işte benim kızımda daha 14 aylık ve ben çalışıyorum şu an yemiyo ( : belki ilerde..

Önceden tek cocuk olmak iyi diye dusunuyordum. Buyudukce kardesim oldugu icin mutlu olmaya basladim.
Dogum yapmak beni urketmezse 3 cocugum olsun isterim. Cocuklarima bakici tutarim tek basina o yukun altindan kalkamam diye dusunuyorum.
Sizin kadar korumaci annelerin cocuklari ilerde ciddi sıkıntılar yasiyor. Bu nedenle herseyi belli bi kural dahilinde yapmak icin kendinizi stres altina sokmayin.
Anne oldunuz ama sizinde devam eden bi hayatiniz, kendinize ayiracak zamaniz, ozel alanlariniz olmali.
Cocugunuz biraz buyudugunde 2. cocuk dusunun bence.

Kötü değil tek çocuk olmak. Kimi çocuk kardeş eksikliğini çok hisseder, kimi umursamaz bile. Siz kendinizi hazır hissederseniz yaparsınız, etmezseniz sırf kardeş olsun diye yapmayın.

Durumunuz biraz görmemişin oğlu olmuş tutmuş pipisini koparmış kıvamında sanki. Çok abartılı geldi bana.
Durumumun bahsettiğiniz durumla alakası yok. Görmemişlik değil benimki anne sevgisi.

Başınız sağolsun Allah rahmet eylesin zor günler geçirmişsiniz. Haklısınız bilinemez nasıl bir bağ olacağı. Biz de üç kardeşiz ama mesafelerden dolayı yılda birkaç kere anca görüşüyoruz. Haftada bir de anca telefonla. Yani belli bir yaştan sonra ister istemez tek gibi oluyorsun zaten. Çocukluk yaşlarında da çok hissedilmez kardeş eksikliği diye düşünüyorum ya da kandırıyorum kendimi diyeyim =)

Ya çocuğuna göre değişir. Mesela bana sorarlardı kardeş ister misin diye, hayyyııır diye ağlardım. Ama en yakın arkadaşım o dönem de zorla kardeş isterim diye yaptırdı mesela. O da kardeşiyle çok düşkün mesela kardeş şart der.
Mesela ben okuldayken tek çocuk olmamdan hoşlanırdım. Kiminin kardeşi gece ağlar uyutmazdı, kiminin odası yoktu falan ben oh kendi odam da var en kral benim modundaydım.
Hiç de aramadım ondan aman kardeşim olsun diye...
Belki de babamın işe yaramaz kardeşinden dolayıdır.
Kayınpederim mesela 20 yaşında kardeşini silmiş ne cenazeme ne düğünüme dedi ve cidden bizim düğüne çağırmadı. Böyle kardeş de çok

Gerçekten mi =) Çevremde hiç tek çocuk yok. Sanki ikinci olmak zorunda gibi düşünülüyor. Benim de tek tereddütüm çocuk açısından. Bu yazı iyi geldi =)
Ben kardeş hiç aramadim belki de annemle arkadaş gibi olduğumuz içindir :)

Çocukken hissedilmiyor sonra da kendi eşi çocuğu oluyor yine hissedilmiyor diye düşünüyorum. Ama tek olmadığım için bilemiyorum, sadece düşünce benimkisi
Herkes evlenmiyor veya boşanıyor. Evleniyor eşi erken vefat ediyor. Dünyanın bin türlü hali var.

Durumumun bahsettiğiniz durumla alakası yok. Görmemişlik değil benimki anne sevgisi.

O bir deyim, kötü anlamda söylemedim. İlgisiz anneler nasıl çocukta psikolojik problemlere yol açarsa sizin gibi aşırı ilgili, hayatını çocuğa göre şekillendiren anne babalar da aynı problemlere yol açar. Bu kadar kasmayın kendinizi. Tavrınızın anne sevgisi ile alakası yok. Herkes çocuğunu sever ama sizin kadar üzerine düşen insan çok azdır. İyiliğiniz için söylüyorum, yanlış anlamayın.

O bir deyim, kötü anlamda söylemedim. Hiç ilgisiz anneler nasıl çocukta psikolojik problemlere yol açarsa sizin gibi aşırı ilgili, hayatını çocuğa göre şekillendiren anne babalar da aynı problemlere yol açar. Bu kadar kasmayın kendinizi. Tavrınızın anne sevgisi ile alakası yok. Herkes çocuğunu sever ama sizin kadar üzerine düşen insan çok azdır. İyiliğiniz için söylüyorum, yanlış anlamayın.
Ben kötü anlamda kullanırım bunu da o yüzdendi tavrım. Farkındayım üzerine ekstra düştüğümün ama onu mutlu görmek beni mutlu ediyor. Ve bunları yapmazsam da mutlu olmuyor doğal olarak.

Biz 4 kardesiz hepimiz birbirimize yabanci gibiyiz.bana bisey olursa arkamda duracak tek kisinin esim oldugunu biliyorum.4 yasinda oglum var butun bunlara ragmen kardes istiyorum ogluma ama olmuyo :( ama size gelince bunlari dusunmek icin erken bebeginizin tadini cikarin doya doya:KK74:

4 yasinda bir kizim var, 2. Cocuk dusunmuyorum, zaten kizim da asla istemiyor, biri kardesten bahsederse anneme kimse dokunamaz o sadece benim annem diye tepiniyor, videoya cektim, ilerde niye bana kardes yapmadiniz derse izletecegim :KK70:

İlk çocuklar genelde kasılarak büyütülüyor ikinciler hep relax.ayrıca doğmamış çocuğa don biçmeyin.bi gün eserse yaparsınız esmezse tek çocuk niye kötü olsun kuzenim tek çocuk valla biz kardeşi gibiyiz hiç kardeşim yok diye sızlanmamıştır

Hem annem hem babam çok kardeşli ailelerden geliyorlar, iki tarafta da birbiriyle sadece muhabbet olsun diye bile görüşen kalmadı, herkes kendi derdinde. Benim yaş grubumda da arkadaş çevremde de kardeşleriyle güllük gülistanlık olan yok, herkes kendi seçtiği arkadaşları dostlarıyla daha yakın. Bu yüzden bu illa kardeş yap ısrarını bir türlü anlamıyorum, çünkü teoride söylenenlerle pratiğin hiç alakası yok. İnsan ailesini seçemez, kardeşler can-ciğer olup çok iyi anlaşacak diye bir gerçeklik yok ne yazık ki, 'kötü günde yanında olur' diyenlerin de gerçek hayatta pek kötü gün görmediğini düşünüyorum, özellikle hastanelerde örneği çok olur, ailesi olsa da kimsesi olmayan çoktur. Kimseyi de bu yüzden ben suçlamazdım, sırf kan bağı var diye kimse kendi hayatından feragat etmek zorunda değil.
Eğer bir çocuğa iyi bir hayat sağlayacak kadar bir geliriniz varken, sırf kardeş olsun diye ikisinin de geleceğiyle oynayıp hayat kalitelerini düşürmeyi benim mantığım almıyor. Hayat eskisi gibi değil, çok daha zor, eskiden kalma alışkanlıkla insanlar hala 'yap ikinciyi , kısmetiyle gelir' diyor ama öyle bir şey yok ne yazık ki, bir çocuk sadece bir kaç yıllık masraf değil, en az 20 yıl boyunca hem de artarak maddi yük getirecek . Ben tek çocukta karar kılanları destekleyenlerdenim. Sizi şüpheye düşürenlere sorun bakalım çocuk masraflarına katkıda bulunacaklar mı? Cevapları hayırsa karışmasınlar kaç çocuk yapacağınıza.

Tek çocuk anne babanın çocuk egosunu tatmin dir.bencilliktir.
kardeş çok önemli ömür boyu yoldaş doguracaksiniz çocuğunuza bu harika bir geleceğe yatırım.

şu an 2. Bebeği istememeniz çok normal,bende kızım doğduğunda tek çocukla kalırım demiştim,kızım 3-4 yaşındayken 2.yi düşünmeye başladım ve kızım o yaşlarda başlamıştı kardeş istemeye,bebekleri çok seviyor,yanlız olmaktan nefret ediyor.birazda çocuğun yapısıyla alakalı bence,hiç kardeş istemeyen çocuklar var ama kardeş isterse vicdanen rahatsız oluyorsunuz.bazende planladığınız gibi olmuyor 6 yıl sonra 2.kızım doğdu fakat vefat etti.şimdi 3.yü bekliyoruz nasipse

Kardeş mutlaka olmalı.her çocuk rizkiyla doğar bunu unutmayın.illa kolejde okuyup doktora yapması gerekmiyor her çocuğun.bir kardeşi olmalı canından can kardeş gibi olurmu kuzen vs...imkansız olmaz.dünyanın bin türlü hali var tek çocuk olanlara ben açıyorum şahsen.kizim bir yaşında sonbaharda ikinciyi planlıyorum allah izin verirse.ha bu arada milyoner değiliz ama elimizden geleni yapıp okuturuz çocuklarımızı inşallah.
Mutlaka bir kardeş ister senin cocugunda mutlaka kardeş candir...

Ben tek cocugum. Kardes aramadim hic bi zaman. Tek cocuk oldugum icin annemin ilgisi yogun olarak üstümdeydi, hersey bana odakliydi halada öyle. Tek cocuk olmak kotu degil simdiye kadar bi eksisini gormedim

Iyide 18 aylik daha oglunuz,ikinci bir bebegw karar vermek icin cok erken..
Bende kizimi buyuturken uzerinde titredim cogu Anne gibi, dort yasina geldiginde acaba olsa mi bir kardesi hazir miyim derken Simdi gun sayiyoruz kizimla kardesini kucagimiza almaya.
Once oglunuzu bira buyutun.Nacizane fikrim en azindan 2,5-3 yasi gecirmek.Kizimda en cok 2 ve 3 yasindayken zorlandim.3 u bitirip 4 e girdiginde Hersey cok degisti.

Merhabalar, oğlum 18aylık. Bunları düşünmek için erken belki ama yapım gereği bir şeyi netleştirmeden rahat edemiyorum. Belirsizlik canımı çok sıkıyor... Maddi açıdan problemimiz yok. Ancak manevi olarak hiç mi hiç hazır değiliz ikinci bebeğe. Anne baba olmak gerçekten çok zormuş. Ya da biz zorlaştırıyoruz bilemiyorum. Çünkü uyku düzeni bozulsa, yemek yemese, düşse vs ben çok stres oluyorum. Ağlıyorum ya aç kaldıysa, ya sağlıklı beslenemezse vs diye. Yani çok rahat davranamıyorum malesef. Çok uğraşıyorum ama olmuyor. Bir yere giderken bile uyku saatlerine göre plan yapıyoruz. Aman orda uyusun ya da yolda uyusun diyemiyorum. Her şeyin en güzeli en rahatı olsun istiyorum oğlum için. Küçük gibi görünüyor ama bunlar tüm düzenimizi, psikolojimizi etkiliyor. Sanırım yorucu da oluyor böyle. Ben oğlumu o kadar seviyorum ki bakıp bakıp ağlıyorum nasıl bir sevgi bu diye. İkinci bir bebek olursa eminim onu da böyle severiz ama cesaretimiz yok. Tek çocuk olanlar ya da kesin tek çocuk düşünüyorum diyenlerden sanırım olumlu şeyler duymaya ihtiyacım var =)
Evet sizin icin iyi bise olabilir ama kardes gibisi de yok o yuzden bebeginizi bu duygudan mahrum etmeyin derim ben. Biraz daha büyüsün bence sizde tekrar bebek istersiniz

ben tek çocuğum :) küçükken isterdim kardeşim olsun diye ama, hiç de bir sıkıntısını görmedim :)

Back
X