Adı üstünde çocuk ve anne baba, farklı şeyler. İhtiyaçları farklı, görevleri farklı, anlayışları farklı. Büyüyünce kardeşler istediği kadar küssün barışsın, çocukluğunda anne baba çocukla bir olamıyor. Çocukla çocuk oynar, anne baba da kendi görevlerini yapar. İkisinin dünyasının karışması yorucu ve eksik oluyor. Ben bir hata olarak bakıyorum buna. 5-6 çocuk değil, en azından 2. Bir çocuk çok şey değiştirir.
Sizin gösterdiğiniz ilgi tek bir çocuğa değil, 2 ye de yeter. Ayrıca bütün şefkatin, emeğin ve beklentinin tek bir çocuğa yığılması da fazla. Küçükken dertleşebileceği, oynayabileceği, kavga ederek hayatı öğreneceği bir ortağı olur çocuğun. Tek çocuğa kızsan da gelip sana dönmek zorunda, anne babadan başka hayat tanımıyorsun ona. Şu anda küçük, 4 yaşına gelene kadar kardeşe ihtiyacı olmayacak ama o eşiği geçtikten sonra bir anda yalnız kalan bir çocuk olacak. Çünkü çocuk o yaştan sonra artık anneye tam bağımlılıktan kurtulur ve kendine özel ihtiyaçlarıyla küçük bir birey olur.
Çocuğun en kişisel ihtiyacı oyundur ve sen bu ihtiyacını yalnızca okula ya da akraba, komşu çocuklarının olduğu yerlere hapsedersin. Dünyalar farklı çünkü. Okuldan dönünce yine büyükler dünyasındadır çocuk, misafirliğe gittiğinde senin ortamındadır, kendi ortamını yalnızca kendisi yaratmak zorunda kalır, kendi kendine yetmeye çabalar.
Dün iki kardeş gördüm babalarıyla oynayan. Yalnızca babalarına gidip gelip koşuyorlardı ama deli gibi eğleniyorlardı. Önce ikiz sandm, sonra boy farkından 1 yaş araları olduğunu anladım. Beraber büyüyorlar ve deli gibi eğlenebiliyorlar. Kavga gürültü oyun var hayatlarında ama yalnızlık yok.
Bir de tek bir çocuk düşün, koştursun gelsin, ya da kocaman babasıyla yarışsın. Hiç bir zaman denklik yok onun için. Baba ya bilerek yenilir, biraz oynar, biraz yorulur ve çocuk içinden bunu bilir aslında. Hep bir şeyler eksiktir o denklemde. Üstteki örnekte olan gerçek oyun keyfi, gerçek yarışma, akranıyla mücadele yok onun hayatında.
Tek çocuk olup mutsuz olacak diye bir şey yok. Gayet de mutlu yetiştirirsin belki. En iyi okullara, kurslara gönderirsin. Ama değmez bence, 1 le yapabildiğin her şeyi 2 yle de yaparsın.ileride bayramda seyranda gidip gelecek insanı olur. Sanırım farklı bakış açıları, ben bile isteye tek çcoukta kalanları hiçbir zaman anlayamayacağım.