Tek çocuk yalnızlığı..

sess_s

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2014
3.217
4.661
133
38
bu benim çok düşündüğüm bir konu bir tek çocuk annesi olarak. Oğlum 7,5 yaşında. Tek çocuk.

Onunla devamlı ilgilenmeye çalışsam da, okuma saatlerimiz, sohbetlerimiz, küçük oyunlarımız, gezilerimiz olsa da, büyüdükçe ona yetmediğimi hissediyorum.

Belki ben tüp bebek, iş, güç gibi hayatın ciddileşmesinden, yaşın 30 ları bulmasından dolayı daha ağırlaştım.

Biraz da eski küçükken ki basit oyunlar, basit mutluluklar yetmiyor tabi ki oğluma. Kendi yaşıtlarıyla ğaylaşabildiği bambaşka bir dünya var.

Bayılıyor kuzenlerine gitmeye mesela.onların evleri bize o kadar şenlikli ve güzel geliyor ki gerçekten. Benim için ilginç, çünkü bakıyorum; çocuklar, kendi dünyasındayken; büyükler gayet rahat kendi işinde, sohbetinde. Oğlum için de eğlenceli, çünkü kudurabileceği yaşıtları var. Bariz bir ayrım var büyükler ve çocuklar arasında yani.

Biz de böyle değil tabi ki, ikimizin hayatı da birbirine girişik durumda. Bakım, oyun, anne, arkadaş... Hepsi aynı kişi. Birbirini seven, uyumlu ve ilgili bir anne baba. Ama oynanmayan oyuncaklar mesela. Ya da arabada arkada yalnız başına oturulan kocaman bir alan. Ben kendi çocukluğumdan, arabanın arkasını devamlı itiş kakış olan, bazen oyun oynanan, bazen kavga edilen, tek başıma oturabilsem çok mutlu olacağım bir yer olarak hatırlıyorum. Ama oğlum çoğu zaman beni yanına oturtuyor yalnız kalmamak için.

Ya da geçen herkesin kardeşinin olduğundan bahsediyor. Ben de bir arkadaşının daha tek çocuk olduğunu söylediğimde, o da sıkılıyor mudur benim gibi diyor?

Bu konuda ne düşünürsünüz? Oğlum ileride yalnız ve mutsuz bir çocukluk mu hatırlar? Çevrenizde nasıl bu durumlar? Tabi onunlayken hep eğleniyoruz modundayım, ona yansıtmıyorum ama bunlar benim aklımdan geçenler.

Son düzenleme:
sizi uzmek istemem ama cevremdeki cogu arkadasim lise ortaokul vs.. olmak uzere tek ve mutsuzlardi. cokta dertlilerdi. belki denk gelmistir ama bilmiyorum. biz uc kardesiz. ablamla aramizda 1.5 yas var. kucuk kardeşimle 3. arkadas gibi buyuduk. sinemaya birlikte gittik. gece 4 5 lere kadar oturup sohbet ettik. ben hep kardes sart diye dusunenlerdenim. oglum 3.5 yasinda suanda hamileyim. tek cocuk mutsuz olacak diye bir sartta yok. elbet vardir hayatla barisik mutlu pozitif olan. ne guzel kuzenleri varmis. oglunuz ne diyor peki bu duruma? 7 5 yasinda sonucta konusuyor mu soru soruyor mu size?

Açılın ben tek çocuğum! Ve ileride anne olursam da tek çocukta kalacağım. Gerçi şimdi bu konuda da tartışmalar çıkacak ve size " en azından iki kardeş olsun" diyenler olacak ama korkmayın. Can-ı gönülden söylüyorum bunu size gerçekten korkmayın çocuğa paylaşma ve sorumluluk bilincini aşılarsanız hiç eksikliğini hissetmez. O kadar korkulacak bir durum değil tek çocuk olmak ben hissetmedim şahsen. Hatta ailenin göz bebeği olmak hoşuma bile gider :) Endişe etmeyin bence.

Bunu tek cocuk olanlara sormak lazimm
Benim de bi kizim var ve ikinciye cesaretimi toplamaya calisiyorum.Ikinci cocugu sen mi istemedin?olmadi mi?

Tek büyüdüm. Bir sıkıntım olmadı. Tabi kuzenlerle ben de çok eğlenirdim. 18 yaşında kardeş sahibi oldum. Çok seviyorum kardeşimi o ayrı. Kardeş gibi değil evlat gibi benim için. kardeş olmasa dünyanın sonu değil yani. Zaten büyüyünce evlilik vs kopuyor insanlar. Eşimin bir kardeşi var farklı şehirde. senede 2-3 kere ancak görüşüyorlar...

benim de tek kızım var. Ülke şartlarından dolayı tek olarak da kalacak...

Ben tek cocuk olarak büyüdüm, hala tekim. Hicbirzaman eksikligini hissetmedim, mutsuzda olmadım güzeldi gayet cocukluğum. Kardesimin olmasinida istemezdim. 6-7 yasinda cocugun lafiyla hareket edip kardes dusunmeyin bence hemen. Sizde istiyorsanız ona bisey diyemeyiz.

benim kızımda 8 yaşında ve tek çocuk
ancak kızım kesinlikle ve kesinlikle kardeş istemiyor, sanırım ihtiyaç duymuyor
açıkçası eşim ve bende istemiyoruz
ayrıca çocuklar arası yaş farkı çok olunca arkadaş gibi eğlenebileceklerinide düşünmüyorum
mesela eşim ve kardeşi arasında 7 yaş var ve onlar hiç arkadaş gibi olamamışlar

Ben 4 çocuklu evde büyüdüm. Kalabalık ailenin tadı bambaşka. Bir kere anne babayla ayrı paylaşım, kardeşlerle ayrı paylaşımın oluyor. Kavga dövüş oluyor muhakkak, o kaçınılmaz ama yine dönüp dolaşıp kardeşler olarak birbirimize sokuluyoruz. Annem hiç bu kadar çocuk istememiş. Ama şimdi iyi ki olmuşsunuz diyor. Bence güzel.. İlerde ben de birkaç tane istiyorum maddi manevi hazır olduğumda.

Tek çocuğum 6 yaşındaki oğlum da tek çocuk

Biz memnunuz hayatımızdan

Ben de tek çocuk olduğum için oğlum bu durumu normal görüyor

Kardeş istemiyor hatta bir dönem asla kardeş yapmayın dedi

Mesela ben çok başına buyruk dik esnemeyen biriyim burası kötü belki ama ben hayatımdan hoşnutum

Şu an 7.5 yaşında karar vermeniz dogumu falan 9 yasina yakin olur aradaki fark.Uzun bir yas değil ama ufak kardeş oyun çağına geldiğinde pek ortak paydada bulunamayacaklar. En azindan ergenlik sonrasına kadar. Bir yas büyük abim var. Beraber buyuduk. Ne olursa olsun iyi k var diyorum. Eger iki çocuğa da yetecek ikisini de mutlu edecek imkanlarınız varsa kardeşi olmasi fikrini oneriyorum size. Büyüme atakları vs problemli geçer ama uzun vadede bir kardesi olmasi mutlu edecektir. Sahsi gorusum tek cocuk olup tek çocuğu olan herkese saygi duyuyorum tabi ki. İmkanlar ve şartlar cok önemli.Sizin ve kızınızın karakteri cok önemli.

İki yıl kadar önce aynı düşünceler bende de vardı.
Bigün oğlumun akülü arabasını aşağda arkadaşları alıp oynayıp atmışlar. Görünce anne sakın kızma benle bidaha oynamazlar dedi. O an kendimi çok kötü hissettim.
Bi kardeşi oldu bir buçuk yaşında. Kavgalar, boğuşmalar, kıskançlıklar çok eğleniyorlar. Deli gibi seviyorlar birbirlerini. Ama bunlar iyi yönleri. Bide iki yılda sanki ömrümden 10 yıl gitti. Çok zordu. Yaş farkı az olmalı aslında.
Zor bir karar.

Ben 3 tane çocugum olsun istiyorum, ama saglıgım bir cocuga ya izin verir ya da vermez. Kendi dogurdugum bir cocuk olunca evde, evlat edinirsem aralarında huzursuzluk olabilir. Bu yuzden ben hamile kalmayı düşünmüyorum, 3ünü de evlat edinicem inşallah :) iyi anlaşırlarsa birbirlerine yoldaş olurlar, ama anlaşamazlarsa ister 2 olsun, ister 10 farketmiyor... kendimden biliyorum...
Ama 3 cocuk isteme sebebim tamamen kendim için, ev kalabalık olsun, bayramda seyranda eglence olsun diye :)

sizi uzmek istemem ama cevremdeki cogu arkadasim lise ortaokul vs.. olmak uzere tek ve mutsuzlardi. cokta dertlilerdi. belki denk gelmistir ama bilmiyorum. biz uc kardesiz. ablamla aramizda 1.5 yas var. kucuk kardeşimle 3. arkadas gibi buyuduk. sinemaya birlikte gittik. gece 4 5 lere kadar oturup sohbet ettik. ben hep kardes sart diye dusunenlerdenim. oglum 3.5 yasinda suanda hamileyim. tek cocuk mutsuz olacak diye bir sartta yok. elbet vardir hayatla barisik mutlu pozitif olan. ne guzel kuzenleri varmis. oglunuz ne diyor peki bu duruma? 7 5 yasinda sonucta konusuyor mu soru soruyor mu size?
Biz de 3 kardeşiz ve en küçük kardeşimle aramda 4 yaş var. Yani bir arada büyüdük. Normali de buymuş gibi geliyor bana. O yüzden garipsiyorum ve üzülüyorum belki. eşimin ailesi kalabalık, hep çok çocuk. Onları görünce oğluma bizim ev normal gelmiyor tabi. Ben de tecrübemden biliyorum ve kesinlikle tavsiye etmiyorum tek çocuk.

Biz 3 kardeşiz en büyük benim kardeşlerim erkek bi küçüğümle yaklaşık 2 yas var aramız ve eğlenceli bi çocukluk geçirdik fakat sonra cinsiyet farklı olduğundan eskisi kadar eğlenemiyorsun. En küçük kardesimizle ise benim 10 kardeşimin 8 yaş farkı var Bebek olarak sevdik elbetteki kardeşimiz ama öyle ben ve kardeşim gibi sıkı bi bağ olmadı ki ikiside erkek kısaca bu kadar kardeş durumuna takılmışsanız keşke daha erken davransaydınız şu an zaten kapanamayacak bir mesafe oluşmuş bana göre. Evlenince ise zaten başka şehirdeyseniz hepten uzaklaşıyorsunuz. Bi kardeşiniz olduğu hep içinizde ama öyle gündelik yaşamda pek birşey farkettirmiyor hatta hiç bir şey fark ettirmiyor 3 yıllık evliyim 10 yıldır da ailemden farklı şehirlerdeyim. Bu da büyük bir sebep tabi ki

Back
X