Tek oğlum var miras paylaşımı

Eşim adına eminim ki bana birşey olsa da evladımızı asla madur etmez ya da ev tapusu benim olsa ben de evladımı madur etmem. Ama oğlumun hayırsız bir evlat olmayacağının da garantisi yok.Ben oğlumu en iyi imkanlar ile yetiştirmeye çalışıyorum Zaten ilerde varımız yokumuz onun yine de erkek evlatlar olaya bir kadınlar kadar duygusal bakamıyorlar malesef.
50 yaşındayım. Yaşadıklarım ve gördüklerim bana şunu öğretti. Bu hayatta herşey olabilir. Kimse yapmaz etmez deme. 2.ipotek koyabilirsiniz eve.

yani oğlu çok paragöz biri ile evlenecek bi kayınvalide adayı açsa konuyu tamam da çocuk daha 7 yaşında. büyüyecek de baba ölecek de çocuk evlenecek de balık dağa çıkacak da...

HİÇ öyle demeyin. O zaman öyle çabuk geçiyor ki. 2 oğlum var. Hiç aklıma gelmeyen şeyler yaşadı yaşayanları gördüm. Ölene kadar asla mal devretmem. Benden sonra onların.

benim de ev anacığımın üstüne
valla iyi ki de öyle, çünkü eşim aklımı çeler bir şey olur
bilmiyorum hiç insafsızlık gibi gelmiyor bana
onlar çalışmış etmiş, benim de oturmama izin veriyorlar üstelik.
şimdi birisinden birisine bir şey olsa tek güvenceleri oturdukları ev yani.
Hiç de gücenmedim bugüne kadar.
konu sahibine sonuna kadar katılıyorum maalesef.

Evet ama sizin haberiniz olmustur zamaninda degilmi?
Gönül rizasiyla seve seve tmm annecigim ne olur neolmaz dünyalik hali diye razi gelmissiniz.

Ama ya tersi bir durum olursa ve konu sahibi gaddar bir anne olursa ilerde? Cocugun haklarini kücük yasta sinsice elinden almis olmuyor mu?
Hayir siz bir evlat olarak bile kendime güvenemem demissiniz. E ozaman bunu anne de düsünmeli?
Sonucta dünyaya getiren o.

Bir nefes alsin cocuk büyüsün de konu sahibi derdini anlatsin cocugunda rizasi olsun öyle üzerine yapsin bitti gitti. Cok daha etik olur böylesi.

Suan acayip itici duruyor.. cocuktan mal kacirir gibi..

Çok hoşsunuz.Ne yapmışım ben evladıma anlayamadım.Merak etmeyin ben evladım için evini de alacak işini de kuracak kadar birikim yapıyorum zaten oturduğum yerden bahtı güzel olsun deyip evde oturmuyorum.Sizin evlatlarınız mükemmel olsun sizi başında taç etsin.

Sizde hossunuz.
Evladiniz sizin düsüncelerinizden habersiz odasinda oyun oynuyor kostur kostur gidin tapuyu üzerinize yaptirin madem.

Zaten kafaya koymussunuz.
Biran önce yapin da rahatlayin madem.. ne diyelim

Merhaba,
Kullananacağınız kredi tutarına göre evi %50 sizin üzerinize yapabilirsiniz. Ya da eşiniz tapuyu alınca ev üzerinde sizin lehinize intifa hakkı kurabilir. Bu takdire tapu onun olur, ölürse oğlunuzla beraber mirasçı olursunuz ancak siz ölünceye kadar evi konut olarak kullanma, kullanmayacaksanız başkasına kiralama hakkı sizin olur ve eşinizin ölümüyle de düşmez, sizin rızanız olmadan bu hak terkin edilemez. Eğer üçüncü kişilere satmak isterseniz bu takdirde kendiniz hakkı terkin ettirirsiniz.

Empati kurayım dedim ama kuramadım. 7 yaşındaki çocuktan boylesine korkmak bana gore degil. Bu kadar hesapci yaklaşmayın. Cocugunuz da bunu hisseder ve düşündükleriniz gercek olur.

Konu disi : keske bazi anneler de babasi ya da kendisinin siddet uyguladiklari cocuklarinin ileride psikopat olabilecegini dusunse ve ona gore davransa dunya daha temiz bir yer olurdu.

Sadece konuyu okudum belki arkadaşlardan yazan olmuştur.
Bu durumda yapılan en alışıldık uygulama intifa hakkı tesisidir.
(Yaşadığınız sürede evde oturmak ya da kira gelirinin sahibi olmak şeklinde)

Sizde hossunuz.
Evladiniz sizin düsüncelerinizden habersiz odasinda oyun oynuyor kostur kostur gidin tapuyu üzerinize yaptirin madem.

Zaten kafaya koymussunuz.
Biran önce yapin da rahatlayin madem.. ne diyelim
Evet yarın gidip çocuğu da sokağa atarım bu kafayla ben....çok merak ettim çallışıyormusunuz evladınız için maddi anlamda kendi adınıza bir birikip yapıyormusunuz.Yoksa sadece ben evladımı iyi yetiştiriyorum bahtı güzel olsun deyip çayınızı yudumlarken mi bu yorumu yapıyorsunuz.

Evet ama sizin haberiniz olmustur zamaninda degilmi?
Gönül rizasiyla seve seve tmm annecigim ne olur neolmaz dünyalik hali diye razi gelmissiniz.

Ama ya tersi bir durum olursa ve konu sahibi gaddar bir anne olursa ilerde? Cocugun haklarini kücük yasta sinsice elinden almis olmuyor mu?
Hayir siz bir evlat olarak bile kendime güvenemem demissiniz. E ozaman bunu anne de düsünmeli?
Sonucta dünyaya getiren o.

Bir nefes alsin cocuk büyüsün de konu sahibi derdini anlatsin cocugunda rizasi olsun öyle üzerine yapsin bitti gitti. Cok daha etik olur böylesi.

Suan acayip itici duruyor.. cocuktan mal kacirir gibi..
Çocuktan mal kaçırmak hakkını elinden almak😀kimin malını kimden kaçırıyorum hanfendi mal benim alın terimle alınıyor hatırlatırım

Tapunuza bir daha bakın.Eşiniz konut kredisi değil ihtiyaç kredisi çekmiş de olabilir.Banka borca karşılık evi ipotek ediyor.
Ikıncı kez yaptık aynımişlemi canım. İyice araştır. Borcun tamamı rşimin üzerine tapu benim. 0.99 dan konut kredisi kullandık

Ya siz esinizden önce olurseniz? Esiniz de bu hesaba gore kendi ustune yapmak istemeli

Çocuktan mal kaçırmak hakkını elinden almak😀kimin malını kimden kaçırıyorum hanfendi mal benim alın terimle alınıyor hatırlatırım

Niyetinizi bilemem ama yazdiklariniz itici geliyor bana kusura bakmayin.

Tekrar ediyorum, evladiniz birseyleri anlama durumuna geldiginde bu konuda derdinizi ona acabilirsiniz. Cok daha etik olur rizasi ve haberi oldugunda.

Allah o evde oturmayi nasip etsin size insallah

Allah hayırlı evlat versin. Tapu Eşinizin üstüne siz de intifa koyun. İntifa oldukça siz de ölmeden kimse alamaz.

İnanın yorumları şaşkınlıkla okuyorum.Nasılda bencil paragöz vicdansız anneye bağladınız konuyu. Benim evladımdan sakındığım bir mal yok.Her anne gibi ben de oğlumu vicdanlı, bize ve vatana hayırlı olsun diye elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak yetiştirmeye çalışıyorum.Okul hayatı da buna dahil yaşadığımız şehrin en iyi kolejinde okutmaya calışıyorum oğlum için her ay ciddi bir tutar aktardığımız bir birikim fonumuz var üniversite ve yurtdışı eğitimini gönlünce yapabilsin diye.Benim de aklıma böyle bir şeyi düşünmek gelmezdi hatta ilk olarak ben de sizin gibi bu düşünceden utandım.Ama anlattığım gibi yakınımızın başına böyle bir olay gelince o annenin göz yaşları gözümün önünden gitmiyor.O anne aslında evi elinden gitti diye değil oğlunun hayırsızlığına ağlıyor ve hala benim oğlum yapmazdı ama gelin aklını çaldı diyerek kendi oğlunu kalbinde aklamaya çalışıyor.
Buradaki klavye kahramanlarına sesleniyorum ne çabukta vicdansız anne, hemen boşa bu adamı, kendinden utan diye insanları dertleri ile yaftalıyorsunuz.Ne kadar da hayatlarınız mükemmel sizin eşiniz sizin çocuğunuz asla bunu yapmaz kafasındasınız.Bazen hayat çok acı şekilde size de tokat atıveriyor.
Benim konuma gelince yıllardır sabahın kör karanlığında kalkıp işe giyorum evim için evladım için ve tabiki kendim için.Bu ev benim bütün bu emeklerimin karşılığında kendim için ayıracağım tek yatırım olacak.Geri kalan tüm gelirim oğlum için zaten.Bu durumda bu ev ile ilgili ileri de her türlü yaptırımın eşimin ve benim elimde olmasını istemek çok da büyük bir talep değil bence.Kanunen yanlış bildiğiniz şu evlilik birliğinde alınan evler boşanma durumunda ortak sayılıyor ama miras hukukunda tapu sahibine bakılıyor eşin de o ev alındığında çalışıyor olmasının bir hükmü yok eşler sadece 1/4 hakka sahip geri kalan 3/4 hak çocukları arasında paylaştırılıyor.Benimde tek çocuğum olduğu için 3/4 oğlumun oluyor.

Vefat durumunda önce edinilmiş mallara katılma rejimine göre (başka bir rejim seçmediyseniz) sağ kalan eşin katılma alacağı belirlenir ve ayrılır, sonrasında kalan tereke üzerinden belirttiğiniz oranlarla miras paylaşımı yapılır.

Ailenizde farklı türlü bir miras bölüşümü olduysa muhtemelen anne babanızın malı edinme tarihi 2002 öncesidir.

2002 tarihinde Türk Medeni Kanunu ile temel rejim edinilmiş mallara katılma olarak belirlenmiştir. Evlilik 2002 öncesinde olsa bile malın edinilme tarihi 2002 sonrası ise ve başkaca bir rejim belirlenmediyse bu mal eşlerin ortak malı kabul edilir.

Sizin olayınızda da evinizi 2002 sonrasında aldığınızı varsayarak yapıyorum bu yorumu.

Son düzenleme:
Biliyorum daha şimdiden bunları mı düşünüyorsunuz diyeceksiniz ama :)
Tek çocuğum var.7 yaşında oğlum. Çalışıyorum eşimle maaşlarımız eşit düzeyde. Bir ev almayı planlıyoruz ve evin tapusunu eşimin üzerine yapmak zorundayız çünkü konut kredisini eşim çekecek ve krediyi kim çekerse ev tapusu onun üzerine olmak zorunda banka eve ipotek yaptığı için. Krediyi birlikte ödeyeceğiz eşimle aramızda senin paran benim param durumu hiç olmadı zaten.Ancak allah gecinden versin ama olur da eşimin benden önce vefat etmesi durumunda Oğlumun bu evdeki miras hakkı 3/4 benim ise 1/4 olacak kanunen.Yani oğlum istediği zaman bana anne bu evin büyük bölümü benim çık bu evden diyebilecek ilerde.
Hiç böyle birşey aklımda yoktu ama bir yakınımızın başına geldi tek çocuklu bir aileydi eşi vefat edince oğlan 2 ay geçmeden eşinin de dolduruşu ile annesini bu ev benim diyerek evden çıkarttı ve evi sattı bir güzel karı koca parasını yediler.Anne kiraya çıkmak zorunda kaldı emekli maaşı ile sürünüyor .Şimdi ben ne yapayım her anne oğlum böyle birşey yapmaz der ama ya yaparsa bunca yıllık emeğimizin böyle heba olması da çok üzücü olur.Tapuyu eşim ve benim üzerime ortak tapu olarak çıkarılmasının yolu var mı dır acaba?
Siz şimdiden bunu düşünüyorsanız çocuğunuz için maddi manevi hiçbir yatırım yapmayın. Verin esirgeme kurumuna. Size ilerde ne yapacağını bilmiyorsun sonuçta. Büyüt besle oyacak gözünü ne gereği var canım. Al maaşı ye çatır çatır. Yerinde olsam evde aldırmam kocama. Yerim o parayıda. Eee sonuçta eşten önce ölüp o eve başka kadının da konması da var dimi. Te yarabbim daha ne hesaplar görücez.

Kocanın ölümü 7 yaşındaki çocuğun Hayırsız çıkması biraz kötümsermisiniz.tamam geleceği düşünmek güzel de çalışıyor musunuz bu emekli olacağınız anlamına gelir en kötü mis gibi huzur evine yerleşirsiniz üstelik türkiyenin istediğiniz yerinde ..lütfen kötü düşünüp kötüyü çağırmayın

7 yasindaki cocugum icin asla bu senaryoyu yazamam bu senaryoyu yazan da büyük ihtimal yaşayacak gerçeğini kötüyü çekmek deniyor buna hayırlı düşünmemek.

Back
X