Teknoloji Terimleri.

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.785
60
1G
İlk kuşak analog mobil telefon sistemidir.
2G
İkinci kuşak dijital mobil iletişim teknolojilerinin genel adıdır. GSM, ikinci kuşak içinde kullanılan en yaygın sistemdir.
2.5G
İkinci kuşakta yeralan GSM sisteminin GPRS ve HSCSD teknolojileriyle geliştirilmiş sürümüdür.
3G
Üçüncü kuşak mobil iletişim teknolojilerinin genel adıdır. Bu kuşakta kullanılan tüm cihazlar ortak bir protokole (IMT-2000) uyumlu olarak geliştirilmektedir. W-CDMA ve TD-CDMA iletişim uygulamalarını destekleyen UMTS sistemi, hızlı veri aktarımına olanak sağlayan yapısıyla, her türlü gelişmiş multimedya uygulamasının (televizyon, internet, görüntülü iletişim) cep telefonlarına taşınmasını sağlamaktadır.
A2DP
Bluetooth üzerinden müziklerin stereo olarak dinlenmesini sağlayan bir özelliktir.
AAC (Advanced Audio Coding)
MP3'e göre %25 daha kaliteli olan müzik sıkıştırma formatıdır.
Android
Android, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 150,000'den fazla uygulama bulunmaktadır. Android Market ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır.
Bas Konuş
Cep telefonlarının kullanıldığı bir ''walkie-talkie'' servisi olarak tanımlanır. Bas Konuş hücresel şebeke üzerinden bire bir ve grup konuşmalarını mümkün kılar.
Baz İstasyonu
Mobil iletişimin sağlanması için gerekli olan elektromanyetik sinyalleri gönderen ve alan sistemlerdir.
Bekleme Süresi
Mobil cihazlarda, hiç görüşme yapılmadan, şarj edilebilir bataryanın tam olarak dolduğu andan, tükenene kadar geçen süredir. Bu süre, en başta baz istasyonuna yakınlık olmak üzere çeşitli nedenlerle değişiklik gösterebilir.
Bluetooth
Yakın mesafelerde, kablosuz iletişime olanak sağlayan bir teknolojidir. Cep telefonu-kulaklık, cep telefonu-bilgisayar, bilgisayar-bilgisayar arasındaki iletişimde kablo zorunluluğunu ortadan kaldırırlar.
BPS Bits Per Second
”Bit” cinsinden saniyede iletilebilen veri miktarı birimidir. 8 bit, 1 bayt’ı oluşturur.
CLIP-Calling Line Identification Presentation
Arayan abonenin telefon numaranın, aranan abonenin telefon ekranında gösterilmesidir.
CLIR-Calling Line Identification Restriction
Arayan abonenin telefon numaranın, aranan abonenin telefon ekranında gösterilmemesi, gizlenmesidir.
DLNA
Dijital cihazların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlamak amacıyla geliştirilen bir teknoloji.
Dual Band
900MHz ve 1800MHz frekanslarında yayın yapan şebekelerle iletişim kurabilen cep telefonları için tanımlanan özelliktir. Üçüncü kuşak UMTS sisteminde bu iki frekans dışında daha yüksek bir bant genişliğinde yayın yapılır.
EDGE
GSM sisteminde, GPRS altyapısını kullanarak veri iletim hızının yaklaşık olarak üç katına çıkartılabilmesine olanak sağlayan teknolojidir. GPRS altyapısını kullanabilmek için gerekli olan operatör aboneliklerinden farklı bir abonelik gerektirmeden data hızını arttırması en önemli avantajıdır. Her an alınan ve gönderilen verinin hızı, baz istasyonlarındaki yoğunluğa, telefonunuzda bulunan modem’in terminal sınıfına göre değişiklik gösterebilir. Maksimum 236 Kbps veri iletim hızına erişilebilmektedir.
EDR
Eski teknolojiye göre 3 kat daha hızlı veri aktarımını sağlayan teknolojidir.
EFR
Cep telefonlarının kulaklık kısımlarından elde edilen sesin kalitesini yükselten bir teknolojidir.
EGSM
EGSM, Genişletilmiş GSM bandıdır.
EMS
İmaj ve ses içeren mesajlaşma sistemidir.
Flash Bellek
Bir güç kaynağına gereksinim duymadan veri depolayabilen ve silinip tekrar yazılabilen hafıza türüdür.
GPRS (General Radio Pocket Service)
Cep telefonu şebekesi üzerinden veri transferi sağlayan paket temelli servistir. GPRS en iyi koşullarda maksimum 32 - 48 kbps veri aktarımına olanak sağlamaktadır.
GPS (Global Positioning System)
Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla aramızdaki mesafeyi ölçerek yeryüzündeki kesin yerimizi tespit etmemezi sağlar.
HSCSD (High Speed Circuit Switched Data)
GSM veri hizmetlerine göre kanal başı %50 daha fazla hız sağlayan biralt yapıdır. Paket yönlü çalışan GPRS'e karşı HSCSD kapasite yönlü çalışır.
HSDPA
HSDPA, yüksek hızlı downlink paket erişimidir.
HSUPA
Mobil cihazınızın ağ ile iletişim kurabilme hızını artırır.
Infrared (Kızılötesi)
Kablosuz veri aktarım teknolojisidir. Infrared destekli iki cihaz arasında veri aktarımı gerçekleştirebilmek için iki cihazın birbirine belirli mesafe ve açıda olması gerekir.
Java
Sun Microsystem tarafından geliştirilen programlama dilidir.
Konuşma Süresi
Mobil cihazlarda, şarj edilebilir bataryanın tam olarak dolduğu andan, tükenene kadar hiç durmadan görüşme yapıldığında geçen süredir. Bu süre, en başta baz istasyonuna yakınlık olmak üzere çeşitli nedenlerle değişiklik gösterebilir.
Li-lon
Li-lon, bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir.
mAH
Bataryanın güç, performans değeridir.
Memorystick Adaptörü
MemorystickPRO Duo ve kart okuyucu arasında veri aktarımı gerçekleştirmek amacıyla kullanılır. Hafıza kartı adaptörün içine yerleştirilir.
Memorystick Micro
Boyut açısından diğer memorysticklere göre çok daha küçük tasarlanmıştır.
Memorystick PRO
MemoryStick PRO, gerçek zamanlı DVD kalitesindeki videoları kaydetmek ve oynatmak için geliştirilmiş bir hafıza kartıdır. MemoryStick'e göre kapasitesi daha fazladır.
Memorystick PRO Duo
Memory Stick PRO'nun yarısı kadar bir boyutta ve aynı yüksek hızda veri transfer imkanını sunan hafıza kartıdır.
MIDI
Standart özelliklerde bir bilgisayarla dinleyebileceğiniz basit bir ses formatını temsil eder.
MIDP
Mobil bilgi cihazı profili (MIDP), cep telefonları gibi iletişim kabiliyetine sahip CLDC tabanlı portatif cihazlara yönelik bir profildir.
MiniSD
SD kartlardan daha küçük hafıza kartıdır.
MMC Mobile
MMC hafıza kartlarından boyut olarak daha küçük ancak özellik olarak daha geliştirilmiş kartlardır. Düşük voltaj ve yüksek veri transferi için tasarlanmıştır.
MMS (Multimedia Messaging Service)
SMS ile aynı alt yapıya sahip ancak SMS'e göre daha çok veri gönderimini sağlayan (melodi-resim-kısa video vb) bir sistemdir.
MP3
MPEGLayer 3’ün kısaltması olan MP3, çok yer tutan ve düşük ses kalitesine sahip olan müzik dosyalarını sıkıştırıp daha az yer tutar hale getirir ve ses kalitelerini arttırır.
MPEG4
Microsoft tarafından desteklenen ve DIVX'lerin kaydedildiği dijital video formatı.
Pixel
Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan üçlü nokta grubuna pixel (piksel) denir.
Quadband
850 / 900 / 1800 / 1900 MHz'lik GSM frekansı desteği.
QVGA
320x240 piksel görüntü çözünürlüğüne sahip görüntü standartıdır.
RDS
Radyo sinyalleri üzerinden sayısal (dijital) bilgi aktarma sistemidir.
SD kart (Secure Digital Card)
Hızlı okuma ve yazma imkanı sunan hafıza kartı. SD kartlar dijital kamera, MP3 çalar, akıllı telefon, ses kaydedici ve avuç içi bilgisayarlarda kullanılmaktadır.
Senkronizasyon
Mobil cihazındaki bilgiler ile masaüstü bilgisayarınızdaki bilgilerin, birbirine aktarılarak güncellenmesi işlemidir.
Smartphone
Cep telefonundan ötesi... Cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazlarıdır.
SMS
Cep telefonlarında, maksimum 160 adet alfanumerik karakter kullanılarak oluşturulan düz metinlerin gönderilip alınabilmesini sağlayan servistir. EMS teknolojisini destekleyen cep telefonlarıyla 640 karaktere kadar kısa mesaj gönderilmektedir.
SMS Chat
Cep telefonlarının kısa mesaj gönderme ve alma özelliklerini kullanarak sohbet etmektir.
Symbian
Bilgisayarlarda kullanılan Microsoft Windows ya da Linux tabanlı işletim sistemleri gibi, Symbian da mobil cihazlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Bu altyapı üzerine, farklı özellikleri destekleyen yazılımlar üretilerek cep telefonlarının kabiliyetleri çeşitlendirilmektedir.
TFT
TFT, arkadan aydınlatmalı ekranlar sınıfındadır.
TransFlash
TransFlash miniSD yapısına dayanan yeni nesil cep telefonları için geliştirilmiş hafıza kartıdır.
Tri-Band
GSM 900MHz, 1800MHz ve 1900MHz frekanslarında yayın yapan şebekelerle iletişim kurabilen cep telefonları için tanımlanan özelliktir.
TV-out
TV-out teknolojisi ile TV-out destekli telefonlarda telefonun ekranındaki görüntüleri projektör ve televizyon gibi aygıtlara aktarılmaktadır.
Uçuş Modu
Uçuş modunda, örneğin bir uçak ya da hastanede, hassas cihazların etkilenmemesi amacıyla radyo işlevi kapatılır. Gelen aramalar alınamaz ve görüşme yapılamaz,ancak yine de telefonun bazı işlevleri kullanabilir.
UMTS
Hızlı veri aktarımına olanak sağlayan yapısıyla UMTS sistemi en yaygın 3. kuşak mobil iletişim sistemidir. Her türlü multimedya uygulamalarının mobil dünyada hayat bulmasını sağlayan bu teknolojide, 900 ve 1800MHz frekansları dışında ve daha büyük bir bant genişliğinde yayın yapılır. Karşılıklı görüntülü iletişimin sağlanabilmesi bu bant genişliği sayesinde mümkün olabilmektedir.
UPnP
Ağ cihazları arasındaki iletişimi arttırmak için Internet ve Web protokollerinden yararlanan bir ağ özelliğidir.
USB
USB, dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir.
VGA
640x480 piksel görüntü çözünürlüğüne sahip görüntü standartı.
WAP (Wireless Application Protocol)
Kullanıcıların internete benzer içeriklere ulaşmasını sağlayan standarttır.
WCDMA
WCDMA, bugün kullanılan telsiz tekniklerinden çok daha yüksek data hızları (2Mbit/s) sağlayan bir geniş bant telsiz tekniği ve yüksek verimli bir telsiz dalga bandı kullanımıdır.
WI-FI (Wireless Fidelity)
Kablosuz veri aktarımı sağlayan bir bağlantı standartıdır. WI-FI ile kablosuz olarak internete bağlanabilir; WI-FI destekli diğer cihazlar arasında veri aktarımı sağlanabilir.
WLAN (Wireless Local Area Network)
Kablosuz yerel ağ.
 
Son düzenleme:
X