- 12 Temmuz 2006
- 57.522
- 219.780
- 1.223
- 53
Yıne amca belası bu konudan inanın bıktım artık. Kısaca özet geceyim, babam vefat etmişti ve babamın adına otobüs kalmıştı, amcam bizden vekalet almak için kırk takla atmıştı kardeşimle benim arama kadar açmıştı , sonuç olarak vekaleti vermemiştim.
Şimdi ki sorun ise yine bu amca şahsı şimdide aaracın vergisinin geldiğini ve 1000TL olduğunu eğer erkek kardeşime vekalet vermezsek ortakçı olduğumuz (4 kardeşiz) için verginin 4 katına çıkacağı yanı "4000" lira ödeyeceğimizi söylüyor. Bende öyle bişey olamaz dedim,
Vekaletle sastı kaldı bu adam , vergi 4 katına çıkmaz demi, bir de mal paylaşımı yapılcakmıs kardeşler arası hepimizin hissesi mi duracak yoksa bi kardeşimizin adına mı olacak (arazi ev araç paylaşımı yapılacak mallar)) beni bu konuda aydınlatır mısınız gerçekten çok sıkıldım artık bu mal derdinden .
Toprak,
amcan sizin kandırmak için nasıl yalan uyduracağını şaşırmış artık, herkese demesin gülerler.
Vergi 4 katına çıkmaz, motorlu taşıtlar vergisi yılın belli zamanlarında ödenir mesela Ocak ayında, diyelim ki vergiyi zamanında ödemediniz o zaman ödemediğiniz her ay için faiz yazar ama o da öyle abartı değil.
Henüz mallar üzerinize geçirilmediğine göre yapmanız gereken önce gidip aracın vergisinin ne kadar olduğunu öğrenin, araç plakasını veya babanın üstündeki olan araç ruhsatını götürerek vergi dairesinden yatırmanız gereken miktarı öğrenebilirsin, sonra çıkan meblağı ödeyin kardeşler olarak hep beraber.
Babandan kalan taşınır taşınmaz ne kadar mal varsa hepsinin vergilerini de ödeyin çünkü üstünüze alırken vergilerinin ödenmiş olması gerekiyor,
Daha sonra 4 kardeş ve annen çünkü o da mirasçı, hep beraber gidin araç dahil tüm miras kalan şeyleri hisseli yapın, ev ve arsalara hisse tapu yapılıyor, araçlara da hisseli ruhsat çıkartılıyor, hiçbir miras malını tek kardeş üstüne yapmayın, hepsi hisseli olsun, biraz uğraştırır belki ama en sağlamı budur.
Arsa ve ev tapuları için fotoğraf ve nüfus cüzdan fotokopisi, veraset ilamı, babanın üstüne kayıtlı tapu gibi evraklar isteniyor, o yüzden fotoğrafınız yoksa çektirin, tüm evraklarınızı hazırlayın yanınızda götürün.
Araç ruhsatı içinde arabanın vergisini ödedikten sonra istenen evrakları TEM'in ederek emniyetten randevu alıyorsunuz, emniyette çıkıyor yeni ruhsat.