Terapi Süreci

jeehan

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2017
2.452
1.792
133
Selam,

Tam olarak şu sebepten diyemem ama bi sürü saçma sapan şeyin sonucunda terapiye başladım mart sonu tam 1 yıl olacak. Bazen ayda 4 bazen 2 kere ama genel anlamda düzenli olarak devam ettim. Çoğu anlamda iyi geldi. "normal" sandığım çoğu şeyin bana zararını fark ettim. Ama artık terapi ciddi ciddi beni zorluyor. Yl için kredi çektim onun ödemesi,terapi derken beni baya baya zorlamaya başladı. Şimdi bi arkadaşım reiki isimli bir şeye başlamış. Daha 1 seansta çok rahatladığını anlattı. Terapi ve reikiyi kesinlikle kıyaslayamam ayrı şeyler ama arkadaşım geröektem çok rahatlamış duruyordu :)

Terapi bana gerçekten çok iyi geliyor. Terapistim cidden çok iyi bana çok çok yardımcı oldu ama daha ne kadar devam edeceğim belli değil üstelik maliyeti vs düşünmekten acayip bunaldım. Hanımlar reiki deneyen sonuç alan var mı? Of çok havada kalan bi soru olacak ama terapi ne kadar sürüyor? (sorundan soruna çok çok değişir biliyorum ama bırakmamak için sebep arıyorum galiba)

Kişisel gelişim konusunda reikiyle ilgili bir alan vardı sanırım. Oradakiler daha iyi bilgi verir bence.

Ya bence size iyi geliyorsa giden paranız olsun. Ya da yoga pilates gibi esneme sporları da insanı cok rahatlatıyor. Fitness yapınca mutlu pilates yapınca ise huzurlu ve dinlenmiş hissediyorum. Hem ucuz da evde kendiniz bile yapabilirsiniz

Öncelikle bir psikolog etiketleyeyim Astoria Astoria ☺️ sonra da sorunu cevaplayayım; terapi süreci kişiden kişiye değişir. Kimisinden 6 ayda fark gösterir kimisinde iki yılda. Reiki hakkında pek bilgim yok ama oyum terapiden yana☺️

Iyi bir terapist bulmak gercekten zor.Size iyi geldigini, terapistinizi sevdiginizi söylüyorsunuz bence bir yolunu bulup terapiye devam edin.

Öncelikle bir psikolog etiketleyeyim Astoria Astoria ☺️ sonra da sorunu cevaplayayım; terapi süreci kişiden kişiye değişir. Kimisinden 6 ayda fark gösterir kimisinde iki yılda. Reiki hakkında pek bilgim yok ama oyum terapiden yana☺️

Terapistin ne kadar süreceğini söylememesi uygun değil aslında. Bu ilk seansın ardından konuşulur. Terapinin kuralları, nasıl bir yol izleneceği, kaç seans süreceği ve hangi konuların çalışılması gerektiği danışana açıklanır ve danışanın onayı alınır, aklında sorular varsa cevaplanır. Kafanızda soru işaretleri varsa bunu direkt terapistinize sormanızı öneririm.

Bir de
Terapistin ne kadar süreceğini söylememesi uygun değil aslında. Bu ilk seansın ardından konuşulur. Terapinin kuralları, nasıl bir yol izleneceği, kaç seans süreceği ve hangi konuların çalışılması gerektiği danışana açıklanır ve danışanın onayı alınır, aklında sorular varsa cevaplanır. Kafanızda soru işaretleri varsa bunu direkt terapistinize sormanızı öneririm.
Ama psikoloji de kesin bir ayda düzelirsin yada iki ayda düzelirsin şeklinde bir şey demek mümkün mü? Çünkü psikolojiyi etkileyen bir sürü dinamik var. Başka bir sorun için gelmiştir ama çok yakını vefat eder. Bu durum terapi sürecini uzatmaz mı acaba? Benim gördüğüm psikologlar sürecin işleyişi hakkında bilgi veriyor ama süre vermiyorlar. Benim çok yakın arkadaşım psikolog hatta öğretim üyesi; o danışanlarına hafta kaç gün gelmesi gerektiğini söylüyormuş ama şu kadar ayda düzelirsin diye bir şey söylediğinden hiç bahsetmedi. Ben de kendi alanımda psikologlarla çok içli dışlıyım ama psikolog değilim o yüzden meraklı da olduğum için çok soru sorarım onlara. Kulağıma çalınanlar da bunlar ☺️

Reikiye uyumlandim. Reiki Evrensel enerjiyi kullanır ama sizi bir anda super yapmaz. Terapi gibi onun da süreçleri var. İkisini karşılaştırmak cok mantikli degil. Tamamen birbirinden bağımsız seyler cunku...

Bir de

Ama psikoloji de kesin bir ayda düzelirsin yada iki ayda düzelirsin şeklinde bir şey demek mümkün mü? Çünkü psikolojiyi etkileyen bir sürü dinamik var. Başka bir sorun için gelmiştir ama çok yakını vefat eder. Bu durum terapi sürecini uzatmaz mı acaba? Benim gördüğüm psikologlar sürecin işleyişi hakkında bilgi veriyor ama süre vermiyorlar. Benim çok yakın arkadaşım psikolog hatta öğretim üyesi; o danışanlarına hafta kaç gün gelmesi gerektiğini söylüyormuş ama şu kadar ayda düzelirsin diye bir şey söylediğinden hiç bahsetmedi. Ben de kendi alanımda psikologlarla çok içli dışlıyım ama psikolog değilim o yüzden meraklı da olduğum için çok soru sorarım onlara. Kulağıma çalınanlar da bunlar ☺

Duruma göre en az 5-6 seans ya da 8 seans çalışılması lazım gibi bir rakam söylüyoruz, en azından ben söylüyorum. Gerekirse bunun kısaltılabileceğini ya da uzatılabileceğini ekliyorum. Her psikoterapi modelinin ortalama belli bir seans süresi vardır zaten, ona göre ortalama bir sayı verilebilir. Şu zamana kadar düzelirsin gibi bir şey değil bu, seanslara hazırlanırken önden bir plan yapıyoruz. Hatta bir hocam bir aileyle çalışırken bir yıllık çalışma takvimini önceden belirlerdi. Psikoterapi zaten size hiçbir şeyin garantisini vermez, veremez. Pek çok etkene bağlıdır seansların ilerleyişi. İlk görüşmede yaptığımız bilgi alma ve bilgi verme sürecidir ve ben bu süreçte gelen danışanlara onlardan bahsettikten sonra kendimden ve çalıştığım modelden, hangi şartlarda nasıl çalıştığımdan ve danışanın isteklerini de göz önünde bulundurarak çalışılacak konulardan ve planlamadan bahsederim. Bu şekilde danışanların kafasında daha az soru işareti kaldığını ve seansları ilerletmeye daha motive olduklarını gözlemledim.

Duruma göre en az 5-6 seans ya da 8 seans çalışılması lazım gibi bir rakam söylüyoruz, en azından ben söylüyorum. Gerekirse bunun kısaltılabileceğini ya da uzatılabileceğini ekliyorum. Her psikoterapi modelinin ortalama belli bir seans süresi vardır zaten, ona göre ortalama bir sayı verilebilir. Şu zamana kadar düzelirsin gibi bir şey değil bu, seanslara hazırlanırken önden bir plan yapıyoruz. Hatta bir hocam bir aileyle çalışırken bir yıllık çalışma takvimini önceden belirlerdi. Psikoterapi zaten size hiçbir şeyin garantisini vermez, veremez. Pek çok etkene bağlıdır seansların ilerleyişi. İlk görüşmede yaptığımız bilgi alma ve bilgi verme sürecidir ve ben bu süreçte gelen danışanlara onlardan bahsettikten sonra kendimden ve çalıştığım modelden, hangi şartlarda nasıl çalıştığımdan ve danışanın isteklerini de göz önünde bulundurarak çalışılacak konulardan ve planlamadan bahsederim. Bu şekilde danışanların kafasında daha az soru işareti kaldığını ve seansları ilerletmeye daha motive olduklarını gözlemledim.

Merhabalar eğer sizin için sorun olmazsa özelden 1-2 şey sorabilir miyim

Resmen su an bu derdi ben paylasmisim gibi. Her sey o kadar ayni ki. Ben de mart gibi basladim ayda 4 kez sonra 3 kez gittim. Su ara ayda ikiye cekmeye calisiyorum. Hatta bire.
Psikologumdan cok memnunum. Cok ozverili. Ama ben cok yavasim. Daha uzuun yillar terapi almam gerekiyor gibi hissediyorum.
Ama donup baktigim cok ciddi bir para doktum. Gercekten artik beni de zorluyor. Imkanim olmadığından degil cok sukurama degisim bu kadar yavas ilerlerken bu kadar masraf yapmak zihnen beni yoruyor.
Ayni derdi paylastigimiz icin su an resmen mutlu oldum. Baskasi anlayamaz. Ayda bir gitmeyi dusunmez misin.

Çok güzel ve faydasına inandığım bir mesleğiniz var ama işin bilenini bulmuşken sormak istedim, asla haddi aşmak istemem ama terapiler neden bu kadar pahalı. Bu hizmetler devletten alınamıyor malum özele gidilmesi gerekiyor ama öyle fena rakamlar var ki insanın sürdürmesi çok zor, bu kadar gerekli bir hizmetin biraz daha uygun olması gerekmez mi

Çok güzel ve faydasına inandığım bir mesleğiniz var ama işin bilenini bulmuşken sormak istedim, asla haddi aşmak istemem ama terapiler neden bu kadar pahalı. Bu hizmetler devletten alınamıyor malum özele gidilmesi gerekiyor ama öyle fena rakamlar var ki insanın sürdürmesi çok zor, bu kadar gerekli bir hizmetin biraz daha uygun olması gerekmez mi

Kesinlikle gerekir. Herkes tıpkı tüm sağlık hizmetlerinde olduğu gibi psikolojik sağlık hizmetlerinden de eşit olarak, makul derecede yararlanabilmeli. Ancak bu adaletsiz duruma uygun politikalar geliştirmesi, bir çözüm bulması gereken taraf terapistler değil. Bu konuyla ilgili bir düzenleme getirilirse, imkanlar ortaya çıkarsa ben de bir psikoterapist olarak bu sürecin bir parçası olurum elbette. Ama tek başıma yapabileceğim bir durum değil. Zira en basiti benim psikoterapist olmak için aldığım eğitimler fazlasıyla pahalı (En ucuzu 3000-5000 liradan başlayan eğitimler), bu da haliyle verdiğim hizmete de yansıyor. Buradan başlamak gerekebilir makul hizmetler için. Ha tabi, belediyeler gibi kurumlarda ücretsiz hizmet veren psikolojik danışma merkezleri de yok değil, isteyenler buralardan yararlanabilirler elbette.

Kesinlikle gerekir. Herkes tıpkı tüm sağlık hizmetlerinde olduğu gibi psikolojik sağlık hizmetlerinden de eşit olarak, makul derecede yararlanabilmeli. Ancak bu adaletsiz duruma uygun politikalar geliştirmesi, bir çözüm bulması gereken taraf terapistler değil. Bu konuyla ilgili bir düzenleme getirilirse, imkanlar ortaya çıkarsa ben de bir psikoterapist olarak bu sürecin bir parçası olurum elbette. Ama tek başıma yapabileceğim bir durum değil. Zira en basiti benim psikoterapist olmak için aldığım eğitimler fazlasıyla pahalı (En ucuzu 3000-5000 liradan başlayan eğitimler), bu da haliyle verdiğim hizmete de yansıyor. Buradan başlamak gerekebilir makul hizmetler için. Ha tabi, belediyeler gibi kurumlarda ücretsiz hizmet veren psikolojik danışma merkezleri de yok değil, isteyenler buralardan yararlanabilirler elbette.

Umarım bir gün bunun önemi anlaşılır
Devlet bünyesinde verilen hizmetler insanı daha derin sorunlara iter ancak ,maalesef çok elim bir kaç olaya rastladım bu konuyla ilgili.
Bundan 14 yıl önce annemin hastalığının çok ağır bir döneminde onkoloğumuzun tavsiyesi ile K.... D ... a götürdük annemi, o tarihte seansı çok uçuk bir rakam idi , çıkışta ödemeyi yaparken dudaklarımın titrediğini hatırlıyorum maddi açıdan öyle zor bir zamandı ki, yine de annemin onunla konuştuktan sonra ki gülümsemesi için değerdi diyorum, çok iyi hissettirmişti bana , ben bu mesleğe sadece depresyonda ya da insanlarla sorunu olan kişiler açısından bakmıyorum. Annem kanserdi ve bu hastalar için çok önemli bu destek çünkü biz yakınları olarak ölmekte olan bir insanın ruhunu anlayamıyoruz. Annem ölümünden altı ay öncesine kadar dört yıl gitti Kerem hocaya , hayatımda ilk kez anladı beni biri derdi, mutluluğu da bana yetti, Allah eksikliğinizi göstermesin insanların ruhuna kalbine dokunuyorsunuz, mesajıma cevap verdiğiniz içinde çok teşekkür ederim, iyi geceler🥰

Umarım bir gün bunun önemi anlaşılır
Devlet bünyesinde verilen hizmetler insanı daha derin sorunlara iter ancak ,maalesef çok elim bir kaç olaya rastladım bu konuyla ilgili.
Bundan 14 yıl önce annemin hastalığının çok ağır bir döneminde onkoloğumuzun tavsiyesi ile K.... D ... a götürdük annemi, o tarihte seansı çok uçuk bir rakam idi , çıkışta ödemeyi yaparken dudaklarımın titrediğini hatırlıyorum maddi açıdan öyle zor bir zamandı ki, yine de annemin onunla konuştuktan sonra ki gülümsemesi için değerdi diyorum, çok iyi hissettirmişti bana , ben bu mesleğe sadece depresyonda ya da insanlarla sorunu olan kişiler açısından bakmıyorum. Annem kanserdi ve bu hastalar için çok önemli bu destek çünkü biz yakınları olarak ölmekte olan bir insanın ruhunu anlayamıyoruz. Annem ölümünden altı ay öncesine kadar dört yıl gitti Kerem hocaya , hayatımda ilk kez anladı beni biri derdi, mutluluğu da bana yetti, Allah eksikliğinizi göstermesin insanların ruhuna kalbine dokunuyorsunuz, mesajıma cevap verdiğiniz içinde çok teşekkür ederim, iyi geceler🥰

Başınız sağ olsun, anneniz için bence çok doğru bir yatırım yapmışsınız. Kanser hastalarında psikoterapi yaşam kalitesinin bir derece olsun artmasında önem taşıyor çünkü. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, umarım işini etik olarak yapan, sahte olmayan psikoterapistler çoğalır ve seanslarda makul bir ücretlendirme yapılabilir de halkımıza sağlıklı hizmet verebiliriz. Ben de iyi geceler diliyorum. :)

Back
X