Toplu taşımada yer verme olayı

Istanbul'da yaşayan herkes iş saatlerinde toplu taşımaların yoğunluğu bilir. Buna rağmen yaşlılar o saatte ısrarla otobüse binmekte ve yer vermenizi beklerler. Artık yer vermemeye karar verdim. Zaten sabahın köründe kalkmısım. Aksamın bir saati dönüyorum. Bir de insanın gözünün içine bakıyorlar. O saate oturmak isteyen, evinde otursun bir zahmet.

Bir de bunu saygı olarak nitelendiriyorlar. Bir insanın hasta olabilmesinin yaşıyla alakası olmadığını anlayamıyorlar. Yer vermeyince de bu yeni nesil şöyle böyle diye söylenmeye başlıyorlar. Siz genclerden fazla yaşadınız diye ne kimse size yer vermek zorunda, ne de saygı duymak zorunda. Kusura bakmayacaklar.
ben de ısrarla yer vermek istemeyen kişileri anlayamıyorum siz de kusura bakmayın lütfen
hamileyim tıklım tıklım bir dolmuşta işe gidip geliyorum yer olmadığı zaman bir Allahın kulu çıkıp buyur gel otur demiyor
ki ben hamile çocuklu ya da ayakta duramayacak gibi görünen yaşlı ya da hasta kimselere gördüğüm anda yer veriyorum çünkü ayakta gitmek onlara tam anlamıyla eziyet
instagram facebook gibi sosyla ağların oluşturduğu capsler bizim algılarımızı bozdu diye düşünüyorum
koyuyorlar capse kokoş bir teyze fotosu altına yapıştırıyorlar özellikle mesai saati otobüste ne işin var diye al sana algı
sonra her yaşlıyı gezmeye giden ama dönüşünü muhakkak!!!! mesai saatine göre ayarlayan insanlar olarak belliyoruz
ben her sabah bir kadın görüyorum aynı saatte aynı dolmuşa biniyoruz muhtemelen işe gidiyor kadıncağız yoksa ne işi her gün her gün aynı saatte ve kadın alabildiğine yaşlı belli
kaldı ki hadi güne gidiyor olsunlar güne gittiklerinde sallanan bir yerde ayakta durmaya çalışmıyorlar ki oturuyorlar sadece
bence yanlış düşünüyorsunuz kısaca

toplu taşımayı kullanmamaya çalışıyorum, gel gelelim gözümün tutmadığı kimseye de yer vermiyorum.. zibilyon tane sapığın içinde kendimi korumak zorundayım, kusura bakmasın kimse.. ha asla hamileler ve yaşlılar için ayrılmış yerlere de oturmam.. bunun yanında koltuğa puset, bebek eşyaları, çantasını koyup minicik çocuğunu kucağına almak yerine yer işgal eden tiplere de ayar oluyorum.. o çantalar kalksa bir kişi daha oturur..

Anlayamadığım yaşlı diye evden çıkmasın mi ? Gezmesin mi ? İster güne gider ister baska yere kimi ne ilgilendirir .Yaşlılar yaşlı oldukları için toplumdan izole olamazlar,aksine toplumda bir yerleri olmalı

Yer vermek istemiyorsanız vermeyin bunun kanunu kuralı yok .Vicdan meselesi tamamen.

Türkıyede emeklilik yaşı 65 ve emekli maaşları yetmıyor evde otursun dedıgınız yaşlılar çalışmadığını nerden biliyorsunuz? Nasıl bu kadar Eminsiniz
Kaldı ki ne yapıyor olursa olsun toplu taşımada engelli çocuklu hamile ve yaşlılara yer verim diye yazıyor mu olay bitmiştir

Bir keresinde dolmuşta bebekli bir kadına yer verdim birde baktım kızı oturmuş başka kişiler ona yer veriyor Ogün bugün kimseye yer vermem

ahah güldüm :27: buna benzer bir şeyi de ben yaşamıştım.. 6 aylık hamileyken doktor kontrolünden çıktım, baktım otobüs geldi bindim.. bir yaşlı teyze bindi torunuyla karşımdaki çocuk kalktı teyzeye yer verdi.. kadın pat diye torunu oturdu bana döndü kalkar mısın kızım dedi bana :) şaka gibi ama değil.. ha o gün de kalkmadım, onu takip eden günlerde de kalkmadım.. ama ciddi anlamda gözümün tuttuğu "gerçek yaşlı" biri binerse kalkarım, hamileyken de kalkarım.. ama şark kurnazlarına hiç tahammülüm yok..

Size son7na kadar hak vetiyorum. Şimdiki jenerasyon çok fazla çalışıyor ve çok yoğunlar. İş hayatı 20-30 yil onceki gibi deģil. Yaşlılar geziyorlar sonra yer verilmiyor diyorlar. Taksiye bin o zaman. Yaşlı kadinlar daha cok yapıyor. Şahsi olarak konusuyorum, kimseden beklentim olmadi bi gune kadar. Hastaysam yorgunsam taksiye bindim.

otobuste yaslilara / hamilelere/ cocuklulara ayrilmis koltuklar oluyor,
onlardan birinde oturuyorsam kalkmaya yer ariyorum ben normalde, sonucta onlara ayrilmis,

ama arkalardaysam ve uzun yolum varsa pek sallamamaya calisiyorum, yine de cocuklara ozellikle yer veririm.

bu arada hamile arkadaslar cocuklu arkadaslar, neden yer istemiyorsunuz anlamadim? Bu sizin hakkiniz ve size ayrilmis koltuklar var, lutfen ayakta gidip kendinizi ve cocugunuzu riske atmayiniz.

vermesen de laf anlamıyorlar illa vereceksin okula giderken 5 saat yolda geçiyordu kolumu kaldıracak halim olmuyordu . Eminönünden ilk duraktan otobüse biniyordum hala daha ilk duraktan yer istiyorlar eller kollar dolu belli ki gezilmiş alışveriş yapılmış. Benim tansiyon sorunum var uzun süre ayakta sabit duramıyorum hemen elim ayağım boşalıyor buz kesiyorum yine de bazen mecburen veriyorum o zamanda resmen otobüsün içinde turluyorum çünkü sabit duramıyorum

Istanbul'da yaşayan herkes iş saatlerinde toplu taşımaların yoğunluğu bilir. Buna rağmen yaşlılar o saatte ısrarla otobüse binmekte ve yer vermenizi beklerler. Artık yer vermemeye karar verdim. Zaten sabahın köründe kalkmısım. Aksamın bir saati dönüyorum. Bir de insanın gözünün içine bakıyorlar. O saate oturmak isteyen, evinde otursun bir zahmet.

Bir de bunu saygı olarak nitelendiriyorlar. Bir insanın hasta olabilmesinin yaşıyla alakası olmadığını anlayamıyorlar. Yer vermeyince de bu yeni nesil şöyle böyle diye söylenmeye başlıyorlar. Siz genclerden fazla yaşadınız diye ne kimse size yer vermek zorunda, ne de saygı duymak zorunda. Kusura bakmayacaklar.
Geçen sene 1 hafta izin almıştım hastahane işlerim için ve her gidişimde en az 6 tüp kan alındı bir sürü başka başka testler annem de benle gelip gitti her sabah o teyzeler amcalar doluşuyordu tramvaya hepsinin çalışıyor olması mümkün değil hastahanede öğleden sonr a2 gibi işimiz bitince dönüşte de aynı tablo tramvaya teyzeler amcalarla dolu çalışan tipler olmadıkları çok belli ve bir hafta hergün bu şekildeydi benim anneme kimse yer vermedi ama ben ne kadar içimden söylensem de kalktım napim içim elvermiyor annemin afferim kızım demesi bile bana yetti ama gıcık oluyormuyum hem de nasıl yane seni anlıyorum o yüzden ama takma kafana

Gecen tanik oldugum olayi anlatayim.
Gencin biri tramwayda oturuyor.50 yasinda bi teyze ayakta kaldi. Camlarda da resimler vardir bilirsiniz. Hamile , engelli, cocuklu, gazi resmi.
Teyzemin cumlesi aynen suydu: bak bakalim sen bu resimlerden hangisisin?!.
Cocuk ve benim agzim acik kaldi. Teyzemin zekasi da ayrica dusundurdu...

Ben evimden annemlere son duraga kadar gidiyorum. 1 bucuk saat ortalama. Ancak o teyzeler benden dinc halleriyle cık cık diyerek tepemde gozlerini dikince inada vermiyorum.
Vicdanim da rahat. Yer vermek benim insiyatifimde olan bir sey boyle yazili bir kural yok ki sen beni cik ciklama luksunu kendinde buluyosun.
Cidden ayakta duramayacak insan anlasiliyor ozaman yasit bile olsak yerimi veriyorum. Mesela bu beni ayiplayan teyzenin elleri falan ojeli yuzu makyajliydi bense bebegimi kaybedecegimi ogrenip gozyasi kirpiginin ucunda dusmeyi bekleyen bir zavalliydim. Her yasi benden buyuge yer verecek olsam 50 yasima kadar ayakta gitmem lazim.

Bir keresinde dolmuşta bebekli bir kadına yer verdim birde baktım kızı oturmuş başka kişiler ona yer veriyor Ogün bugün kimseye yer vermem
belli yaşın altındaki çocuklar bizden daha çok yoruluyorlar ayakta durmaları bizede eziyet olduğundan önce cocuğu oturtturmuştur. haklı gibi geldi. tabi çocuk çocukluktan çıkmış genç değilse.

Bir yerde okumuştum, belli bir yaşın üstündekilere toplu taşımalar bedava olduğu için,ekmek almaya bile ilçeler arası yolculuk yapıyorlardı. Sıkıntıdan olsa gerek. : ) Ben bazen yer veriyorum, bazen vermiyorum çünkü küçük bebeğim var.

Toplu taşıma kullanmak zorunda kalmaktan iğreniyorum gerçekten.

Dolmuş-otobüs-metro ile 10 dk sürecek bir yere 30 dk. da yürümeyi tercih ediyorum.

Psikolojik sınırım 20 tl taksiyle 20 tlnin üstüne çıkmayan heryere giderim:))

taksiyle gidin demekte ayrı bir ironi kusura bakmayın. otobüste 2 tl basıyorsa akbil taksiler ne kadar yazıyor para haberiniz yok sanırım? işten akşam 5 te çıksak 2 saat yol yürüsek bunun yorgunluğu var,akşam yemeği,çoluk çocuk var evde bekleyen belki?:KK12:
nıye sadece taksı secenegını ele aldınız
canınız nasıl ıstıyorsa oyle anlamak ıstıyorsunuz su yazdıgım seylerı cunku
tum yaslılar ozellıkle ıs cıkısını beklıyor yer gasp etmek ıcın dusuncesını hıc bır sebep haklı cıkaramaz kusura bakmayacaksınız artık.
cok rahatsızsanız secenekler cok dıyoruz madem oyle
ıstersenız fuzeyle gıdın eve banane

Türkıyede emeklilik yaşı 65 ve emekli maaşları yetmıyor evde otursun dedıgınız yaşlılar çalışmadığını nerden biliyorsunuz? Nasıl bu kadar Eminsiniz
Kaldı ki ne yapıyor olursa olsun toplu taşımada engelli çocuklu hamile ve yaşlılara yer verim diye yazıyor mu olay bitmiştir
O emeklilik yaşı 65 olanlar bizleriz , Tam sınırda sigortalı oldum ordan biliyorum.. Şimdinin 65 yaşında olan insanları 35 yaşında emekli oldular zaten.. Bu arada ben toplu taşıma kullanmıyorum ama kullansaydım da çok kötü yorgun hasta falan değilsem yer verirdim.. Ama öncelikli olarak genç ve orta yaşlı erkeklerin yer vermesi gerekir diye düşünüyorum, malum tacize uğruyoruz hiç istisnasız.

Geçen gün hastaneye gittik eşimle hamileyim ama karnım 12. Haftadaydım ve dönüşte minıbuse bindik ben yer vardı oturdum ama nasıl kötüyüm midem bulanıyo zaten tansiyonum düşük yaşlıca biri bindi yanında kızı hiç kafamı çevirmedim ama arkadan mızmızlanmaya başladılar neyse biri yer verdi kurtuldum bu baskıdan derken çocuklu bir anne bindi kız rahat 8 yaşında ablası yer ver oturalım dedi dedim hamileyim... pardon vs dedi belki bir daha başkasına öyle demez. Çok yaşlı ve hamile olmadığı sürece yer vermem yaşlı kıstasım 75 ve üstüdür. Metrobuste de maalesef veremiyorum çünkü 40 küsür durak gitmek zorundayım bebek vs görürsem kucağıma alırım ama

Ayakta duracak hali olmayanlara ben yer veririm. Bunun dışında süslü günden dönen teyzelere yer vermem. Birde yer isteyenlere kızıyorum benim sağlıklı ve sorunsuz oldupum ne malum acaba alnımda mı yazıyor

Yaşlıların gezmesine neden bu kadar içerlediniz anlamıyorum :)
Her gün her gün güne gitmiyorlardır. Gün dediğiniz şey ayda 1 olsun...
Ne kadar gözünüzde büyümüş geziyorlar tozuyorlar diye. Napsınlar? Ayda 1 de olsa evden çıkmasınlar, bayram gelecekte torun el öpmeye gelecek diye yılda 2 kere ziyaret etmenizi beklesinler.
Bu kadar katı olmayın... yer vermek istemiyorsanız vermeyin ama yaşlılara karşı örgütlenmeye çalışıp ne kadar da düşüncesiz olduklarını falan savunmak anlamsız...

Ayrıca her yaşlı güne/kahveye gitmez. Rahmetli Dedem 84 yaşına kadar dükkan açıp kapadı.
Aynı şekilde hastanede çalışırken çok rastladım maalesef, amca/teyze hastanede yatarken gelip gitmek zorunda olan eşe..

Şaşırıyorum gerçekten, oldu olacak sokağa çıkma yasağı getirin yaşlılara herkes rahat etsin...

işten çıkış için bir şey diyemem, ama madem öyle sabahları 1 saat erken çıkın, rahat rahat çayınızı için, kahvaltınızı yapın, kitabınızı/gazetenizi okuyun.

Back
X