toplum önünde konuşamama

merhaba..TR de nasıl bilmiyorum ama ben almanyada anaokulu ögretmenliği okurken devamlı sunum yapardık...Konu içeriği ile ilgili başlıklar hazırlardık...Onları asardık onlarla ilgili bilgileri verirdik böylelikle kolay oluyordu..unutamıyorsun ne demek istediğini..Bide bizim şöyleydi büyük bir yuvarlak yapardık ve biz sunumu istedeğimiz şekilde yapabiliyorduk...bir kere başarsan arkası gelir..

okulda psikolojik danışma hizmeti verilmiyor mu, bir psikolojik danışmandan bu konuda yardım alabilirsin.

bendede var bu sorun. sırf bu sorunum yüzünden haftalarca hazırlandığım sunumumu kekeleyerek kıpkırmızı bir suratla akıcı olmayan bir şekilde sunup hocanın tek kelime yorum yapmamasının verdiği utançla mağmanın dibine kendimi uğurladım.....

Ayyy :))) benim üniversitedeki halimi hatırlattın.
Benim de okuduğum bölüm "dil" üzerine olunca 4 sene de 40 kere falan sunum yapmak zorunda kaldım.
Bazen ben de kalktığım anda herşeyi unutuyordum.
Ama genelde elimizde metinle çıkmamıza izin verildiği için öyle herşeyi unutuverince başlıyordum kağıttan okumaya :)))
Bu yüzden de notum düşüyordu tabi :(
Okurken bile sesim titrerdi, ter boşanırdı. Nefret ederdim. Nefffffret.
Derslerimin çoğu ingilizceydi. Herkes tek tek kürsüye çıkardı, hoca bir kelime söylerdi.
Mesela, sanat dedi. Sanat üzerine 15 dakika hazırlıksız ingilizce konuşma isterdi.
Herkes için farklı bir kelime söylerdi.
Bana "tenis" demişti. Tenisi ne bilirim ben!!
Ölmek istemiştim o an :))))

Öyle böyle atlattık işte. Merak etme karşındakiler de insan, öyle düşün.
Ben düşünemedim, sen düşün :D

evet karşıdakiler insan... 150 tane elini çenesine koyup gözlerini dikip senin sunumunu nezaman düzgün sunacağını bekleyen 150 insan gelde kızarıp bozarma:D

Konuşmaya başlamadan önce rahat bir nefes alın ve o konuyu en iyi sizin anlatabileceğinizi düşünün, ara sıra bulunduğunuz ortamdakilere bakarak mekandakilerden uzak kalmamaya çalışın ve bir çok kez sunum yapmış biri olarak söylüyorum elinize bir kalem alarak sunum yapın böylece ellerinizi nereye koyacağımızı düşünmek zorunda kalmazsınız ve bu karşı tarafa daha iyi bir görüntü verir. Kolay gelsin. Başarılar.

merhaba..TR de nasıl bilmiyorum ama ben almanyada anaokulu ögretmenliği okurken devamlı sunum yapardık...Konu içeriği ile ilgili başlıklar hazırlardık...Onları asardık onlarla ilgili bilgileri verirdik böylelikle kolay oluyordu..unutamıyorsun ne demek istediğini..Bide bizim şöyleydi büyük bir yuvarlak yapardık ve biz sunumu istedeğimiz şekilde yapabiliyorduk...bir kere başarsan arkası gelir..

Bizim de öyle sürekli sunum yapmamız gerekiyor,inşallah başarabilirim ya. Teşekkür ederimm :)

micra
okulda psikolojik danışma hizmeti verilmiyor mu, bir psikolojik danışmandan bu konuda yardım alabilirsin.

bilmiyorum ki, psikoloğa gitsem mi diye düşünüyorum aslında

AkhyLs
bendede var bu sorun. sırf bu sorunum yüzünden haftalarca hazırlandığım sunumumu kekeleyerek kıpkırmızı bir suratla akıcı olmayan bir şekilde sunup hocanın tek kelime yorum yapmamasının verdiği utançla mağmanın dibine kendimi uğurladım.....

ah ahh bu sorun yüzünden başarılı olabileceğimiz halde olamıyoruz,çok kötü çook :22:

UykusuzPrenses
Ayyy :))) benim üniversitedeki halimi hatırlattın.
Benim de okuduğum bölüm "dil" üzerine olunca 4 sene de 40 kere falan sunum yapmak zorunda kaldım.
Bazen ben de kalktığım anda herşeyi unutuyordum.
Ama genelde elimizde metinle çıkmamıza izin verildiği için öyle herşeyi unutuverince başlıyordum kağıttan okumaya :)))
Bu yüzden de notum düşüyordu tabi :(
Okurken bile sesim titrerdi, ter boşanırdı. Nefret ederdim. Nefffffret.
Derslerimin çoğu ingilizceydi. Herkes tek tek kürsüye çıkardı, hoca bir kelime söylerdi.
Mesela, sanat dedi. Sanat üzerine 15 dakika hazırlıksız ingilizce konuşma isterdi.
Herkes için farklı bir kelime söylerdi.
Bana "tenis" demişti. Tenisi ne bilirim ben!!
Ölmek istemiştim o an :))))

Öyle böyle atlattık işte. Merak etme karşındakiler de insan, öyle düşün.
Ben düşünemedim, sen düşün :D

Ayy seninki bir de ingilizceymişş, ben daha türkçe hazırlıksız konuşamıyorum, türkçe tenisi sorsa raketle oynanan oyun der dilim düğümlenir :1: Ben de öyle diyorum kendime de yok başaramıyorum. sunum dediler mi çın çın çınlıyor beynimm hayırr,olamazzz diye :)

AkhyLs
evet karşıdakiler insan... 150 tane elini çenesine koyup gözlerini dikip senin sunumunu nezaman düzgün sunacağını bekleyen 150 insan gelde kızarıp bozarma:D

Ahh,ahh. bizim sınıfllar o kadar kalabalık değil Allahtan yoksa bayılırdım :D

ADAdan
Konuşmaya başlamadan önce rahat bir nefes alın ve o konuyu en iyi sizin anlatabileceğinizi düşünün, ara sıra bulunduğunuz ortamdakilere bakarak mekandakilerden uzak kalmamaya çalışın ve bir çok kez sunum yapmış biri olarak söylüyorum elinize bir kalem alarak sunum yapın böylece ellerinizi nereye koyacağımızı düşünmek zorunda kalmazsınız ve bu karşı tarafa daha iyi bir görüntü verir. Kolay gelsin. Başarılar.

Ya da küçük kartonlar hazırlayıp elimde tutabilirim. Sınıfa arada bakıp elimdeki kağıttan okur dururum :1:

offf bende öyleyim okulda bu sorunum yüzünden bildiğim konuyu anlatamazdım hiç herkesin bana bakması ayy öldürüyor beni hala öyleyim yaa düzelmedi kekeliyorum direk utanıyorum sıkılıyorum:26:

psikoloğa giderseniz çok yardımcı olur diye düşünüyorum. ben de bu sorunu çözemedim tek başıma, öyle herkesin tavsiyesiyle olmuyor sonuçta benim düşüncelerim farklı, hassasiyetim farklı...psikoloğa gittim ve rahatladım artık, eskisi gibi değilim.

everytime_night
offf bende öyleyim okulda bu sorunum yüzünden bildiğim konuyu anlatamazdım hiç herkesin bana bakması ayy öldürüyor beni hala öyleyim yaa düzelmedi kekeliyorum direk utanıyorum sıkılıyorum

Çok sıkıntılı bir durum, hep bir adım geri kalıyoruz hayatta:14:

psikoloğa giderseniz çok yardımcı olur diye düşünüyorum. ben de bu sorunu çözemedim tek başıma, öyle herkesin tavsiyesiyle olmuyor sonuçta benim düşüncelerim farklı, hassasiyetim farklı...psikoloğa gittim ve rahatladım artık, eskisi gibi değilim.

Ne güzel yaa bende düzelmek istiyorum artık.Haklısınız :)

aslında ben de çekingen bir insanım fakat bu sunumlarda kimseyi görmüyorum insanların yüzlerine bakmamaya gayret gösteriyorum konuya ne kadar hakimsen özgüvenim de o kadar artıyor

canım hazırlık falan yapacaksında.bunu tamamen yenmek için kitap okumak lazım.bol bol kitap oku konusu farketmez.yeterki kitap olsun.özgüvenin gelir.mesela ne sorulursa sorulsun.şıp diye cevap verirsin.:16::16:

zlmm
aslında ben de çekingen bir insanım fakat bu sunumlarda kimseyi görmüyorum insanların yüzlerine bakmamaya gayret gösteriyorum konuya ne kadar hakimsen özgüvenim de o kadar artıyor

Bana da gelsin o özgüven,bir daha da hiç gitmesin inşallah :))

merguana
canım hazırlık falan yapacaksında.bunu tamamen yenmek için kitap okumak lazım.bol bol kitap oku konusu farketmez.yeterki kitap olsun.özgüvenin gelir.mesela ne sorulursa sorulsun.şıp diye cevap verirsin.

Aslında kitap okuyorum,seviyorum da :) Kişisel gelişim kitapları da okumuştum bir dönem, psikolojiye çok ilgim vardı. Ama kendimi düzeltemedim gitti :55:

ben de yaklaşık 300kişiye bir sunum yapmıştım... hakim olduğum bir konuydu ama sahneye çıkıp herkesi karşımda gördüğümde kalp atışlarımı kendim duymuştum.
sonra işi kendi içimde geyiğe vurdum akşam ordan çıkıp ne kadar eğleneceğimi derin ve rahat bir uyku çekeceğimi düşündüm. sahnedeyken ilk başladığımda nefes alamıyor gibi oldum, sonra bir kaç kişiye odaklandım anlatırken.. yanyana değil de uzak yerlerde olmasına dikkat ettim aslında tüm salona anlatıyor gibi gözüküyordum ama ben kafamda seçtiğim kişilere anlatıyordum, dolayısıyla 300 kişiyi değil ben 5 kişiyi gördüm.
ondan sonra bir de yurtdışında bir sunum yaptım..
heycan hala var ilk konuşmaya başladığımda kendi sesim kulaklarımda çınlar ama sonra o kısmı çabuk aşmaya çalışıyorsun.

bende öyleydim üni deyken. öğretmen olunca 1-2 dersten sonra geçti :)
öğrenciler olunca karşında hç heyecanlanmıyosun.

Asmin
ben de yaklaşık 300kişiye bir sunum yapmıştım... hakim olduğum bir konuydu ama sahneye çıkıp herkesi karşımda gördüğümde kalp atışlarımı kendim duymuştum.
sonra işi kendi içimde geyiğe vurdum akşam ordan çıkıp ne kadar eğleneceğimi derin ve rahat bir uyku çekeceğimi düşündüm. sahnedeyken ilk başladığımda nefes alamıyor gibi oldum, sonra bir kaç kişiye odaklandım anlatırken.. yanyana değil de uzak yerlerde olmasına dikkat ettim aslında tüm salona anlatıyor gibi gözüküyordum ama ben kafamda seçtiğim kişilere anlatıyordum, dolayısıyla 300 kişiyi değil ben 5 kişiyi gördüm.
ondan sonra bir de yurtdışında bir sunum yaptım..
heycan hala var ilk konuşmaya başladığımda kendi sesim kulaklarımda çınlar ama sonra o kısmı çabuk aşmaya çalışıyorsun.

öyle büyük görünüyor ki gözüme şu an, yaptıklarınız :) sunumu değil de ondan sonrasını düşünmek iyi fikirmiş , teşekkür ederim :)

freeware
bende öyleydim üni deyken. öğretmen olunca 1-2 dersten sonra geçti :)
öğrenciler olunca karşında hç heyecanlanmıyosun.

Gerçekten mi :) ohh rahatladı içimm. Ben şimdi düzelmezsem hep öyle kalacağımı sanıyordum,boşa okuduğumu falan:14:

öyle büyük görünüyor ki gözüme şu an, yaptıklarınız :) sunumu değil de ondan sonrasını düşünmek iyi fikirmiş , teşekkür ederim :)

Gerçekten mi :) ohh rahatladı içimm. Ben şimdi düzelmezsem hep öyle kalacağımı sanıyordum,boşa okuduğumu falan:14:

şöyle düşün oraya çıkıp heycanlanman çok normal zaten, abuk bir durum değil..
o anki durumuna çok odaklanıp gözünde büyütme benim de gece uykum kaçıyor ama neticede gelip geçiyor dğeil mi..
altından kalkamayacağın hiçbirşey yok çok prova yap evde... ben provasız asla çıkmam..
hadi bakalım kendine güven hallediceksin.

şöyle düşün oraya çıkıp heycanlanman çok normal zaten, abuk bir durum değil..
o anki durumuna çok odaklanıp gözünde büyütme benim de gece uykum kaçıyor ama neticede gelip geçiyor dğeil mi..
altından kalkamayacağın hiçbirşey yok çok prova yap evde... ben provasız asla çıkmam..
hadi bakalım kendine güven hallediceksin.

Ama ben fazla heyecan yapıyorum,beynim de kendini resetliyor öyle olunca. Gözümde büyütüyorum pireyi deve zannediyorum :) teşekkür ederim inşallah hallederimm :)

bende senin gibiydim canım sunumlarda çok zorlanırdım.ama neden biliyor musun ezber yaptığım için.kendim örnek verirken çok kasmıyordum ne diceğimi biliyorum.
içimden ne geliyorsa söyleyip bir yere bağlı kalmıyordum.ama mezun olunca alıştım çocuklarla hele hiç çekinmiyorum.ve geçen gün veli toplantısı yaptım müdür geldi okula yeni.3 sınıf velileri birden benim hiç hazırlığım yoktu sonra kendime güvendim yapıcaksın dedim.derken çenemi bir açtım rahat bir şekilde söyledm söyliceklerimi hiçte heyecan yapmadım.ve inan kendime daha da güvenim geldi.ve gurur duydum.inş bende seminerler veriririm gurur verici bir şey
ve bu seneyide sayarsak 3 yıllık öğretmenim:)bende yeniym yani.

bende senin gibiydim canım sunumlarda çok zorlanırdım.ama neden biliyor musun ezber yaptığım için.kendim örnek verirken çok kasmıyordum ne diceğimi biliyorum.
içimden ne geliyorsa söyleyip bir yere bağlı kalmıyordum.ama mezun olunca alıştım çocuklarla hele hiç çekinmiyorum.ve geçen gün veli toplantısı yaptım müdür geldi okula yeni.3 sınıf velileri birden benim hiç hazırlığım yoktu sonra kendime güvendim yapıcaksın dedim.derken çenemi bir açtım rahat bir şekilde söyledm söyliceklerimi hiçte heyecan yapmadım.ve inan kendime daha da güvenim geldi.ve gurur duydum.inş bende seminerler veriririm gurur verici bir şey
ve bu seneyide sayarsak 3 yıllık öğretmenim:)bende yeniym yani.

Bende sınıf öğretmeni olacağım Allah izin verirse :) şimdiden o veli toplantılarını bile düşünür oldum yapabilir miyim ki diye,daha seneler varken :44:
Şu heyecanımı bir yenebilsem hepsinin üstesinden gelirim belki :) o zaman ilk sunumuma bayağı bir hakim olayım,kendi cümlelerimi kurayım. İnşallah yapabilirim :)

Back
X