Toz bulutları 6 Mart'ta ülkeyi terk edecek

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.809
597.342
42
Akciğer sağlığını olumsuz etkileyen ve salgın hastalıkların dünyada yayılmasına neden olan çöl tozları bir haftadır Türkiye'de birikiyor.

56d6e59bc03c0e17448039cf.jpg


Gazi Üniversitesinden Prof. Uslu, "3 Mart'ta yoğunlaşacak toz bulutları, 6 Mart'ta ülkemizi terk edecek" dedi.
Prof. Dr. İbrahim Uslu, başta Sahra olmak üzere İran, Suriye ve Arabistan çöllerinden rüzgarlarla her yıl 20 milyon ton toz taşınımı gerçekleştiğini belirtti.

56d6e6ebc03c0e17448039e5.jpeg

GÖZLE ZOR GÖRÜLMEYEN PARTİKÜLLER VAR

Rüzgarlarla çöllerden kalkarak atmosfere karışan, gözle zor görülen ve mikronlarla ifade edilen ince toz partiküllerinin atmosferik taşınımla Türkiye'ye geldiğini anlatan Uslu, bu yüzden bazen havanın çok temiz sanılmasına rağmen aslında gözle görülmeyen binlerce partikül içerdiğine vurgu yaptı.

PARTİKÜL DEĞERLERİ NEYİ İFADE EDİYOR?
AB ölçülerine göre 50 mikrogram/metreküp olan partikül madde sayısı, yani metreküpte hava kirletici madde oranı. Bu partikül madde Avrupa Birliği değerlerine göre temiz havada 50'yi geçmemeli. Türkiye'de sınır 90 olarak kabul ediliyor. Şu anda İstanbul'un bazı bölgelerinde bu oran 100 ve üzeri. Ankara'da ise 999 olarak görünen bölgeler var. Kükürt ölçümlerine göre şu anda Keşan AB değerinin 10 katı durumunda. Bizim ulusal değerlerimizi de 8 kat aşmış durumda.

SAHRA'DAN GELİYOR

"Sahradan şiddetli rüzgarlarla gelen çöl tozları, bir haftadır ülkemiz üzerinde birikmektedir. 3 Mart'ta yoğunlaşacak toz bulutları, 6 Mart'ta ülkemizi terk edecek" diyen Uslu, çöl tozlarının şehirlerde fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere karışan zehirli partiküllerle birleştiğinde kanserojen etkiler de oluşturabildiğini aktardı.

Yoğun tozun bitkilerin yaprak yüzeylerini kaplayarak fotosentez ve solunum yapmalarını da engelleyebildiğine işaret eden Uslu, araştırmalara göre çöl tozlarının bazı salgın hastalıkların dünyada yayılmasına neden olduğunu söyledi.
AKCİĞERLERİ ETKİLİYOR, BAŞ AĞRISI YAPIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Uzun da çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde herkesin kendisine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Yoğun toza maruz kalan insanlarda ilerleyen dönemlerde akciğer problemi ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Uzun, "Özellikle kronik akciğer hastalığı olanlar, kendilerine dikkat etmeli. Rahatsızlıkları ağırlaşabilir. Tozlar, astım, kronik bronşit ve diğer akciğer hastalıklarını tetikleyebilir. Akciğerin dışında başağrısı, migren gibi etkileri de vardır. Açık havada fazla dolaşılmamalı, tozun yoğun olduğu günlerde solunum yollarının ve akciğerlerin korunması gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak:Hürriyet
 
X