zeytincim ben de haftada 1 tartılıyorum.bence en doğrusu haftada 1 tartılmak.video linklerini verebilir misin esneme hareketleri de olan..
Tatlım ben esneme hareketlerini videodan yapmıyorum. Ama neler yaptığımı sana elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.
Önce ısınma:
*En başta yavaş yavaş boynu ısıtıyorum öne arkaya sağa sola, birkaç defa.
*Sonra omuzdan çeviriyorum öne daire ve arkaya daire şeklinde.
*Sonra bir elim omzumun üzerinden sırtıma diğerini de belimin arkasından sırtıma götürüp sırtımda ellerimi birleştiriyorum, sonra tam tersini yapıyorum. * Ardından beli ısıtıyorum, daireler çizerek, her iki iki yana da.
Buradan itibaren esneme hareketlerine geçiyorum. bunlar egzersiz sonrası soğurken de yapılacak:
* Önce bacaklarımı kapatıp, ayaklarım topukta birleşik halde dar bir "V" harfi çizmişken öne doğru eğiliyorum kendimi zorlamadan, dizlerimi hafif bükerek bacaklarımın iki tarafından uzanıp ayak bileklerimi tutuyorum (yogada var bu hareket), bekliyorum bir süre. sonra sırtımı kamburlaştırıp dizlerimi mümkün olduğunca düzeltip ellerimi serbest bırakıp yere değiyorum. Sonra yeniden dizlerimi hafif büküp bileklerimi tutuyorum. Biraz bekledikten sonra kalkmak ister gibi boynumu kaldırıyorum yukarı, ardından da ayak bileklerimi bırakıp kollarımı omurga hizasında uzanacak şekilde kaldırıyorum, sırtımdaki kamburluğu yok ediyorum, dizler bükük, popo dışarda kollar öne yukarı uzanan bir pozisyon oluyor sonra yavaşça kalkıyorum normal pozisyonuma (birkaç defa yapıyorum bunu)
*Sonra bacaklarım açıyorum sağ bir dizimi kırıp ağırlığımı sağa verip sol bacağımı düz tutarak mümkün olduğunca çömelerek iyice esniyorum... sonra diğer tarafa yapıyorum aynını.
*Sonra sağ bacağımı öne atıp, sağ dizimi kırıp arka bacağımı mümkün olduğunca düz tutarak mümkün olduğunca esniyorum. sonra tam tersi.
*Ardından yere oturuyorum bacaklarımı açıp öne uzatıyorum ve eğilebildiğim kadar öne eğiliyorum.
*Sonra bağdaş kurar gibi oturuyorum ama tam bağdaş değil, iki ayak tabanım birbirine değiyor ve dizlerimin iç kısmı 90 derecelik bir açı yapıyor aşağı yukarı. Ayaklarımı tutarak eğilip başımı ayaklarıma değdirmeye çalışıyorum.
*Sonra ebru şallının öne kapaklanarak kedi gibi esneme hareketi var ya onu yapıyorum. Dizlerimin üzerine oturuyorum (namazda oturulur ya öyle). kollarımı yerde öne uztarak popomu yenden kaldırmadan güzelce bir esniyorum..
Sonra tramboline çıkıyor yavaş yavaş yerimde sayarak başlıyorum. sonra kalkıp yoganın half moon yani yarım ay hareketini yapmaya çalışıyorum iki tarafa da. tüm bunların amacı hareketleri tam yapmak değil, ağzı değil hafif zorlama hissedince konumu koruyup esnemek. bir hareket ağrı yapıyorsa kesinlikle devam edilmemeliymiş. bel ve dizdeki zorlamalara özellikle dikkat edin. baldır ve butlarda, iç bacakta vs hafif zorlanma hissedilmesi gerekiyor sadece.
Biraz karışık oldu ama kendimce birleştirdiğim hareketler olduğundan mümkün olduğunca anlatmaya çalıştım. trambolin bittikten sonra da esneme hareketlerini yapıyorum soğumak için..