Sana yeni yaşadığım bir olayı anlatayım hatta; sizin kurumsal şirket ilişkileri gibi değil ancak esnaf ilişkileri de sınırı düzgün tutmazsan laçkalaşmaya çok müsait, bunu fark ettim (2 buçuk aydır esnafım).
İlk dükkanı açtığımda, çevre dükkanlardan ziyaret edenler oldu, bazılarından hoşlanmadım ve direkt aynı gün mesafeyi getirdim. Bir hafta içinde bir restoran sahibi ile tanışık oldum yaşıt çocuklarımız olduğu için. Biraz daha samimileştik ister istemez ancak belli bir sınırda tutuyorum. Biliyorum ki o sınır ihlal edilirse ben çocuk bakıcısı haline gelirim. :) Bir tık mesafem olacak ki rahatça söyleyebileceğim gerektiğinde bir şeyleri.
Sonrasında sınırları cidden zorlayan x bir esnafla daha tanıştım. Bana ticaret dersi vermeye kalktı. Dinledim, kendisi tecrübelidir, kaç yaşında adam, enerjik-deli dolu-samimi diye ancak bu biraz ukalalığa doğru evrilmeye başladı. Beni çok sevmiş, sevdiğinden takılıyormuş. "Ben öyle davranışları pek sevmem abi" dedim kendisine, idare etmedim. Ben idare etsem, buradan git gide zorlanmaya başlayacağım ve yük olacak. Salt ayıp olmasın, kırılmasın, işte ne bileyim iyidir hoştur diye neden sevmediğim, beni yoracak hareketlere katlanıp kendi enerjimden hibe edeyim?
2 aydır her akşam kendi dükkanını kapatıp çıkarken benim dükkana uğruyor o abi ve her seferinde bana takılıyor, "Benle ilgilen" diyor resmen. :) Dükkandaki fiyat politikamı eleştiriyor "Turşusunu mu kuracaksın bunların?" diyor (İndirim yapmıyorum pek diye ki niye yapayım, aynı kulvarda değiliz)... En son "Abi işim var az, ilgilenemeyeceğim senle şimdi kusura bakma" dedim, "5 dakika konuştum, beş dakikadan nolacak, ben hassas adamım kırıyorsun ama öyle olsun, özür dilerim hanımefendi" filan dedi, "Abicim sen kırılma diye kırk takla atacak türde biri değilim, trip de atma rica edeceğim, kocamda bile çekmiyorum, sende hiç yemez; ben böyleyim kırılmayıver benle muhatap olacaksan" dedim.
Yine geliyor, yine muhabbetini yapıyor, ama duruyor geçemiyor, çekiniyor.
Diğer esnafla sohbet edince bilgim oldu, herkesi ele geçirmiş halde o abi. :)) "Ya hayır diyemiyoruz abiye, elli dilli, giriyor kanımıza bir şekilde" diyorlar gülüyorlar komşuları, beni evet kölesi edemez, gelmem duygusal manipülasyonlara. Bunlara dikkat etmen gerekiyor KK sen de kendi iş hayatında, hele yönetici pozisyonunda.