Tüp bebek caiz mi?

KONU SAHİBESİNE BİR KAÇ SÖZÜM OLACAK

Bilmiyorum böyle bir derde sahipmisin değilmisin ama umarım hiç bir zaman böyle bir derdin olmaz
Biraz olsun akılcı davranıp bir Kadının Anne olmak yolunda ki hassasiyetini düşün mesela benim 3 yıldır çektiklerimi tahmin et kaç kere doktorun yolunu aşındırdığımı ya da başka çaresi maalesef olmadığı için tüp bebek yaptıran yaptırma aşamasında olan ben gibi arkadaşları düşün yaşamış olduğumuz siniri stresi üzüntüyü korkuyu acıyı bu yolda kaybettiğimiz gecemizi gündüzümüze katarak çalışıp kazandığımız gözümüzü kırpmadan evlat sahibi olabilmek adına harcadığımız alın terimizi düşün bir tahmin et daha sonra hala vicdanın el verirse böyle akıl ve mide bulandıracak yazılar paylaş olur mu ?

Tüm bebek caiz mi başlığı altında tüp bebekle ilgili tüm konular caiz olmasının şartları yazıyor tüp bebek caiz değildir diyen yok dikkatli okuyun. Belli şartlarda caizdir belli şartlarda değildir makalenin tamamını dikkatlice okursanız... Biz ilahiyatçı ve fıkıhçılar olarak bu konularda sıkıntıları fikirleri ihtiyaçları biliyoruz sık sık karşılaşıyoruz işin dini manevi etik sosyal boyutlarını paylaştık sadece. Başlık gayet normal caiz mi sorusuna her iki cevap da makalede mevcut.

Tüp bebek uygulamasında etik kurallara uyulmadığı takdirde ileride Kardeş kardeşe ilişki ve evlilikler hatta anne baba ile bile ilişkiler neslin nesebin bozulması ve dehşet verici sosyal travmalar yaşanmakta bunlar farazi değil yaşanmış şahit olunmuş olaylardır bir kişinin yumurta ve sperm bağışı ile nerede kim olduğunu bilmediği ve istemeden meşru olmayan bit ilişkide bulunabileceği onlarca çocuğu ya da kardeşleri olabilir. Bunlar avrupa ve Amerika da yaşanmakta ve farklı şehirler ya da ülkelerde büyümüş tanışıp evlenmiş bazı eşler kendi çocuklarını dünyaya getirince ya da hamilelik döneminde eşiyle kardeş olduğunu öğrenmekteler. Pek çok din adamı ilahiyatçı Bunlarla "şimdi ne yapacağız" diye geldiklerinde muhatunutulmamalı. Haram olan hiçbirşeyden hayır gelmez ve haram karın muhakkak sosyal psikolojik tıbbi ahlaki zararları ve hizmetleri vardır! Türkiye de de yaşanmış vakalar var ki yurt dışında yumurta ya da sperm bankası yoluyla çocuk sahibi olanların ya da evlilik dışı ilişkilerden çocuk sahibi olup bundan diğer çocuklarını haberdar etmedikleri takdirde bir evlilik eşiğinde ya da evlilikten sonra bunu acı bir şekilde öğreniyorlar. Yani durun siz evlenemezsiniz siz kardeşsiniz repliği bir şaka değil.
Peki biz ne yapalım. Etik ve meşru yollar ile tüp bebek aşılama vb. Tedaviler yapılmalı. Olmadığı takdirde ya evlat edinme ki sayısı yüzbinleri bulan çeşitli yaşlarda masum aileye muhtaç yetim ve öksüzler var idlamda evlat edinme konusunun da şattları var elbette herkes kendi öz evladı olsun ister ama gayti meşru gayri kanuni gayri ahlaki ve dinen de haklı sebeplerle yasaklanmış yollara girmektense evlat edinmek daha iyidir, ya da bunda bir hayır görülmeli, bu imtihana sabredilmeli ve başka bir yola girilmemelidir. Birşeyleri kanunsuz ya da haram olan yollardan elde etmenin sonucunda elde edilen şey pek çok başka problemleri daha büyük sıkıntı ve sorunları beraberinde getirecek şekilde Hayırsız olacaktır bu da unutulmamalı

DUYGULARIMA TERCÜMAN OLDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ZATEN BENİM DERDİM BANA YETİYOR ŞİMDİ BİR DE OTURUP BUN U DÜŞÜNYORUM EY ALLAHIM SEN BANA SABIR VER

ben 3 kere yaptım tüp bebek denemesi.
3ü de negatif oldu Rabbim kendiliğinden verdi çok şükür.
öyle zor ve sabır gerektiren bir durum ki.
Rabbim yaptıranların yar ve yardımcısı olsun.
hiç canını sıkma Rabbim çaba gösterip hayırlısı için uğraşanın her zaman yanındadır inşallah.
insan oğlu her şeyi günah demeyi huy edinmiş.
boş ver sen.

3 yıl değil 9 yıl bebek bekleyen biriyle muhatapsınız çocuk sahibi olmak aşılama tüp bebek ve benzeri çok yollarla mümkün diğer bir alternatif evlat edinmektir. Yurt dışlarında insanlık dışı etik dışı ahlak doşı dinen haram olan yollara tevessül etmek bebek beklentiniz ve hayallerinizden eninde sonunda hüsran getirecektir her haraöın sonu hüstandır hayırlı birşeyler isteniyorsa caiz olan helal olan yollardan elde edilmeli tüp bebek aşılama gibi herşeyin belli şartlarda caiz olduğu açıkça fetvalarla belirlenmiştir evlat edinme de aynı şekilde haramda ısrar etmenin alkahın hüküm ve kanunlarına karşı gelmenin sonucunda çok pişman olunan çok Hayırsız durumlarla karşılaşıldığına şüphe yoktur.

Yasal olan şekilde caizdir ama yurtdışında ne maksatlarla neler dönüyor yumurta ve spermler habersiz olarak yüzlerce kişiye satılıyor gen garitalamada kullanılıyor vs. Bu konuları araştırma bilirsiniz. Huyu suyu karakteri ahlakı bilinmeyen insanların genlerini taşıyan size asla ait olmayacak bir çocuğa hem de yaratana isyan ederek yani haram kıldığını çiğneyerek sahip olmak ne hayır getirecek? Artık tıp o kadar gelişti ki yumurta ve sperm neredeyse yokken bile elde edilebiliyor sabır ve tevekkül edip meşru yollardan çare aranmalı son çare de masum öksüz yetim aileye muhtaç yavrulara kucak açıp evlat edinmek olmalıdır tabi bu konuda da doğru yaklaşım doğru yetiştirme yine evlat edinme konusunda İslam hukukunun koyduğu ölçüler esas alınmalıdır. İslam akla gelmeyecek kadar çok konuda çözümler sunmuş ve güncel her meselenin fetvası ve çmzümü vardır, İnsanlar erhengi İslamla çatışmakla ancak zarara uğrarlar.

sayın hanımefendi;
ülkemizde tüp bebek yalnız anne ve babanın hücrelerinden yapılıyor.
sperm ve yumurta bankası yok.
çocukların çok şükür kimin olduğu belli ve meşrular.
bu yüzden söylemiş olduğunuz çarpık ilişkiler doğal olarak ortadan kalkıyor.
evlat edinme konusunu ise yalnız anne baba adayları karar verir bize bir şey demek düşmez.
ve bir acıyı yalnız o acıyı yaşayan bilir.
bir konuda çok emin olmadan fetva vermek hem dinen sakıncalı hem de insanlık adına tehlikelidir.
siz iyisi mi fikrinizi yalnız kendinize saklayınız.

teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…