Tüp Bebek Sürecinde Yaşananlar

“Depresyon tedavisi infertilite tedavisinden sonraya bırakılabilir, zaten hamilelik ve bebek bütün sorunları çözecektir” diye düşünmeyin. Depresyon sıkıntısı yaşayan anne baba adaylarının infertilite tedavisi ve hamilelik öncesinde bu konuda yardım almaları daha doğru olur. Çoğu zaman arka arkaya tedavi denemelerinden olumsuz sonuç almak depresyona sebep olabilir, fakat bazen altta yatan başka sebepler de olabilir. Üstelik infertilite tedavisi, hamilelik ve doğum, hem geçirilen sıkıntılı süreçler hem de hormonal değişiklikler sebebiyle duygusal hassasiyetleri tetikleyebilir. Hamilelik döneminde yaşanan depresyon anne karnında bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden depresyonu hafife almamak ve fark edildiğinde bu konuda fazla vakit geçirmeden ve derinlere itmeden yardım almak gerekmektedir.

Eğer yaşadığınız çöküntü hâli birkaç aydır sürüyor, gündelik hayatınızı ve ilişkilerinizi etkiliyorsa psikolojik destek almanız iyi olacaktır. Psikolojik destek almak, duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak, yalnızlık hissinizi hafifletmek, baş etme kaynaklarınızı harekete geçirmek için imkân verecektir. Eğer ilaç tedavisi gerekiyorsa bunu bir psikiyatri uzmanı kontrolünde yapın. Etrafınızın önereceği ilaçlar sizin için uygun olmayabilir, kullanımı zarar verebilir.

Tüp bebek tedavisi esnasında ya da hamilelik döneminde antidepresan ilaç kullanımının çeşitli olumsuz etkileri olabilir. İlaçlar yumurta ve sperm kalitesini olumsuz etkileyebilir. Eğer antidepresan ilaç kullanmanız gerekiyorsa psikiyatrınızı doğurganlık tedavinizden, jinekolog ya da üroloğunuzu da psikiyatrik tedavinizden haberdar edin. Gerekli düzenlemeler için size yardımcı olacaklardır. İlacınızı kademeli olarak bırakmanız gerekebilir, bu durumda kendinize doğurganlık tedavisine hemen başlamak yerine hazırlanmak için bir zaman verin.

Bu arada ilaçlardan her şeyi değiştirmelerini beklemeyin. İlaçlar duygusal sıkıntılarınızı, bu sıkıntıların yol açtığı bedensel tepkilerinizi hafifletecektir. Yaşadığınız kayıplar, zorluklar ve baş etmeniz gereken durumlar karşısında doğal olarak hissedeceğiniz duygulardan kaçınmak üzere kullanmanız uygun olmaz. Bu konuda bir uzman görüşüne baş vurmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.

Klinik Psikolog Işıl Ertüzün

Kaynak:Depresyon Tedavisi | Baheci Salk Grubu - Tp Bebek, Baheci Kadn Hastalklar ve Tp Bebek Grubu
 
Tüplerin hasarlı olması sık görülen bir infertilite sebebidir. Tüpün iç kısmı tıkanmış olabilir, dış kısmı çevre dokulara yapışık olabilir ve iç kısmını döşeyen silial hücreler fonksiyon göremiyor olabilir. Bu gibi durumlarda tüp atılan yumurtayı içerisine alamayabilir, alsa bile sperm tüp hareketlerindeki patolojiye bağlı olarak tüpe ulaşamayabilir ve yumurtayı dölleyemeyebilir. Veya sperm ile yumurta döllendiğinde oluşan embriyo tüpün hareketleri normal olmadığından rahime ulaşamayabilir ve embriyo tüp içine yerleşerek dış gebelik oluşturabilir. Kadınların çoğunluğu infertilite nedeniyle tetkik edilene kadar tüplerinin tıkalı olduğundan haberdar değildir. Bazıları ise yoğun adet kanamaları ve adet ağrıları ya da kasık ağrıları şikayetlerini ifade ederler.

Nedenlerine gelirsek;

En sık sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası enfeksiyonlar olabilir. Daha önce geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı olarak tüpün tıkanarak şiş ve içi sıvı dolu bir hal almasına hidrosalpenks adı verilir. Hidrosalpenks varlığında tüp bebek tedavisinin başarısının düştüğünü ve ayrıca gebelik oluştuğunda düşükle sonlanma olasılığının da yüksek olduğunu biliyoruz.
Geçirilmiş pelvik ya da abdominal cerrahiler tüplerde yapışıklıklar oluşturabiliyor. Özellikle perfore olmuş appendisit buna sebebiyet verebiliyor.
Daha önce dış gebelik geçirmiş olmak
Endometriozis olgularında tüplerde tıkanmalar da neden olabiliyor.

Rahim ve tüplere bakıyoruz

Tanı koymada en sık rahim filmi yani HSG (histerosalpingografi) kullanılıyoruz. HSG rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Normal bir röntgende rahim ve tüpler görülemez. Bu sebeple görünür hale getirmek için rahim ağzından özel bir sıvı verilir ve bu esnada çekimler yapılarak rahim duvarları ile tüplerin yapısı ve geçirgenliği hakkında bilgi edinilir. Rahim iç duvarı ile ilgili patolojiler ve tüplere ait problemler HSG ile ortaya konulabiliyor. HSG çekimi yaklaşık 15-20 dakika sürüyor ve genellikle adet ağrısı gibi bir ağrı hissediliyor. Hiç ağrı olmaması için anestezi ile de çekim yapılabiliyor. HSG çekiminde, hasta bir masaya yatırılıyor, spekulum takılıyorr. Rahim ağzı batikon ile temizlenerek ince bir kateter yerleştiriliyorr ve bu kateterden radyoopak madde dediğimiz özel sıvı veriliyor. Bu sıvının rahime ve oradan tüpe akışı izlenerek o esnada rahim duvarları ile tüplerin patolojileri görülerek röntgen filmlerine kaydediliyor. HSG’ye bağlı enfeksiyon olasılığını azaltmak için çekim öncesi antibiyotik veriliyor. Bazen ağrı veya aşırı korku nedeniyle tüpün rahime birleştiği noktada spazma bağlı tıkanıkmış gibi bir görüntü olabiliyor. Bu sebeple filmi çekmeden önce ağrı kesiciler verilmesini uygun buluyoruz. HSG tubal patolojilerden tüpün dış kısmının çevre dokulara olan yapışıklıkları hakkında net bilgi veriyor bize.
Altın standart laparoskopi!

Tüplerle ilgili patolojileri ortaya koymada altın standart laparoskopidir. Laparoskopi ile tüplerden sıvı geçişi olup olmadığını, tüplerin çevre dokulara olan yapışıklıklarını ve ayrıca karın içindeki yapışıklıklar ile endometriozis denilen hastalığı gözle görerek teşhis edebiliyoruz. Laparoskopi hastanede yatış gerektirmeyen, yarım saat gibi bir sürede tamamlanabilen ve genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Göbekten ve karın alt bölgesinde bir ya da iki delikten özel aletlerin ve ışıklı bir optik cihazın karın içine yerleştirilmesi ile gerçekleştiriliyor ve karın içinin rahat görülebilmesi ve muhtemel damar ve barsak yaralanmalarından kaçınmak için karın içi 3-4 litre kadar karbon dioksit gazı ile şişiriliyor. Laparoskopi sırasında karın iç yüzeyi görüntülenebiliyor, yumurtalıklar, rahim ve tüplerin dış yüzeyleri ile ilgili patolojiler kolaylıkla anlaşılabiliyor. Eğer karın içi ve tüplerin dış yüzeylerinde yapışıklıklar mevcut ise aynı anda bunları serbestleştirmek mümkün olabiliyor. Laparoskopi sırasında rahim ağzından verilen bir sıvının (genellikle metilen mavisi) tüplerden geçişi kontrol edilebiliyor ve böylelikle tüplerin iç yüzeyinde bir tıkanıklık varsa anlaşılabiliyor. Laparoskopi tamamlandığında karın içindeki gaz boşaltılıyor çünkü karın içine verilen karbondioksit gazı operasyon sonrası omuz ağrısı ve şişkinlik hissi olarak hastaya rahatsızlık verebiliyor. Genelde bu gibi şikayetler 24-48 saat içerisinde kayboluyor.

Tüplere bağlı infertilitenin tedavisinde her ne kadar tubal (mikro)cerrahiden bahsedilse de gerek başarısının kısıtlı olması, gerek anestezi gerektiren bir operasyon olması ve de ektopik (dış gebelik) gebelik riskinin yüksek olması nedeniyle tüp bebek tedavileri öncelik almaya başladı. Tüp bebek ile tüplerdeki patolojiyi by-pass etmiş oluyoruz. Tek istisna ultrasonografide ya da rahim filminde görülen hidrosalpenks dediğimiz tıkalı tüpün içi sıvı dolu ve şiş bir hal aldığı durumlardır ki bu halde tüp bebek öncesi tüpün laparoskopik çıkarılması veya tüpün rahimle bağlantısının laparoskopi esnasında kesilmesi öneriliyor. Böylelikle tüp bebek başarısının arttığı ve hatta canlı doğum oranlarının daha yüksek olduğu da ileri sürülüyor.

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

Kaynak:En yaygn ksrlk (infertilite) nedeni! Tp (rahim kanallar) ve karn zar problemleri | Baheci Salk Grubu - Tp Bebek, Baheci Kadn Hastalklar ve Tp Bebek Grubu
 
Kısırlık uzun ve yalnız bir yolculuktur. Çiftler için sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda yoğun duygulanımlar içeren bir sosyal durumdur. Bireylerin bu duruma tepkileri farklı olduğu gibi, sorunlarının çözümü için de ihtiyaçları farklı olacaktır. Hastalarımız bireysel olarak bu sorunla baş etme yolunu ararken, çoğu zaman bir başkasının yardımına ihtiyaç duyacaklardır.

Bütün toplumlar da, gebelik, doğum ve anneliği içeren süreçler karmaşıktır. Bizim gibi ataerkil ülkelerde kısırlık, beraberinde bir dolu olumsuzluğu da getirir. Gebe kalan ve doğuran kadın olduğundan, kısır olan erkek dahi olsa, toplum kadın üzerinde müthiş bir baskı oluşturur. Kadınlar, vücutları ve hayatları üzerindeki kontrolü kaybettiklerini düşünürler. Gebe kalmak bir çoğu için takıntı halini alır ve bu yüzden üzüntü, anksiyete, depresyon ve benzeri sorunlar yaşanır.

Kadın, eşi ve onun ailesi tarafından aşağılanmaya ve dışlanmaya maruz kalır. Yerine bir başka kadının geleceğini düşünmek ise ayrı derttir. Bir kısmı toplantılardan, törenlerden uzak tutulur. Boşanmalar olur. İntiharlar artar. Evlilik içi ve dış dünyadaki bu sorunlar hayat kalitesini düşürür. Bu durum bazen yıllar sürebilir. İşte bu noktada ve hatta bu noktalara gelmeden önce destek şarttır.

Yukarıdaki sorunlarla baş edebilmek için birden fazla destek kanalı bulunmaktadır.Belki de doğru olan mümkün olduğunca fazlasından yararlanmaktır.

Modern dünyada, destek grupları ve hasta organizasyonları birden fazla şekilde yardımcı olmaktadır. Çiftleri bilgilendiren yayınlar veya bilgi kaynakları aktarılır. Pozitif düşünce ve umudu tesis eden yaklaşımlar da bulunulur. Başkaları tarafından anlaşılır olmak sağlanır ve aynı sorunları yaşayanlar arasında yıllar sürecek arkadaşlıklar oluşturulur. Bu gruplar genellikle, hastaların kendileri, tedavi merkezleri, psikologlar veya dernekler tarafından kurulmaktadır.

AİLE VE ARKADAŞLARIN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Destek gruplarının oluşumu aile ve arkadaşlar ile başlayabilir. Yakınlarınız veya sevdikleriniz ile sırlarınızı paylaşabilirseniz, akraba veya arkadaşlar size bu mücadelenizde yardımcı olabilirler. En azından tedavi olmanızı destekleyeceklerdir.

Bazıları dertlerini anlatmak için grupları tercih edecektir. Aynı sorunları yaşamış veya halen yaşayan kişilerle konuşmak daha yardımcı olabilmektedir. Biz bunlara destek grupları diyoruz. Batı ülkelerinde oldukça yaygın oluşumlardır. İnternet sohbet odaları ve forumları, gizlilik korunduğundan ve anında yanıt alındığından sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak buradan alınacak tıbbi önerilere doktora danışıldıktan sonra itibar edilmelidir.

Psikolojik danışmanlık ise bu hastaları destekleyen ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan bir başka yaklaşımdır. Bir çok merkez artık bu hizmeti sunmaktadır. Ücretsiz grup tedavileri veya ücretli bireysel uygulamalar mevcuttur. Bilgilendirme, destek ve tedavi seansları içermektedir.

Destek grupları ve sivil toplum örgütlerinin mali kaynakları yurtdışında genellikle bağışlar ile yürütülmektedir. İnternet siteleri reklam alarak da kaynak sağlamaktadır. Ancak bu reklam kullanımı yasal düzenlemeler ile kontrol altında tutulmaktadır. Reklam verenler hiçbir şekilde önerilir veya desteklenir konumda olmamaktadır. Aynı zamanda, internet ortamındaki tüm faaliyetler, tıbbi içerik, gizlilik kuralları, sohbet odaları kuralları, yasaklanmış öğeler ve kötü kullanım yönünden de çok sıkı denetlenmektedir. Organizasyonların çoğunluğu herhangi bir doktor, klinik veya milli kuruluş ile ilişkili değildir. Bu organizasyonlar tamamen sivil kuruluşlar olup, gerçek anlamda sivil toplum örgütleridir.

RESOLVE(ABD), Infertility Network (İngiltere, Kanada), Fertility Friends(İngiltere), Infertility Support Group (Avustralya) gibi oluşumlar bütün dünyada bilinen organizasyonlardır. Ülkemizde de Çocuk İstiyorum Derneği yıllardır yapmaya çalışmaktadır. Başlangıçta internet sitesi ile başlayan bu oluşum daha sonra Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği’ni (ÇİDER) kurarak gerçek anlamda bir sivil toplum örgütü olmuştur. Tabii ki yetmiş milyonluk ülkede bu yeterli değildir. Bu alanda yukarıda da belirttiğim gibi yapılacak daha çok şey vardır. Ama bana göre Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği’nin kurulması ve kurumsal bir yapı kazanması başlı başına başarıdır. Dileğim yapı gereği örgütlü faaliyetleri sevmeyen insanlarımızın, bu konuda sağlam örgütler kurarak hem birbirlerini desteklemeleri, hem seslerini daha iyi duyurmaları ve hem de haklarını aramalarıdır.

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

Kaynak:Yalnz Deilsiniz! nfertilite Destek Gruplar Ve Sivil Toplum rgtleri | Baheci Salk Grubu - Tp Bebek, Baheci Kadn Hastalklar ve Tp Bebek Grubu
 
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, gelişen teknoloji ile birlikte, artık daha saf, içerdiği doz miktarı daha kesin ve uygulanması daha kolay olarak üretilmektedir. Bu da günümüzde tedaviyi daha güvenilir, yan etkileri daha az ve hastanın ilaçlarını kendisi uygulayabilmesi nedeniyle daha kolay hale getirmiştir.

Her ilaç ve tedavide olduğu gibi tüp bebek ilaçlarının da yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden düzelen, geçici etkilerdir. Sağlığı tehdit edebilecek durumlarla nadiren karşılaşırız.

Bu ilaçlar, çok sık olmasa da uygulama (enjeksiyon-iğne) bölgesinde hafif tahrişe yol açabilirler. Ayrıca nadiren rastlanmakla ve çok ciddi derecelerde olmamakla birlikte; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, yorgunluk, duygusal hassasiyet görülebilir.

Tüp bebek adayı kadınların endişelerinden biri tedavinin kilo aldıracağıdır. Kısa süre için; iştah değişikliği, vücutta su tutulumu ve ödeme bağlı birkaç kilo ağırlık artışı olabilir. Ancak bu durum geçicidir ve gıda alımında aşırıya kaçılmadıkça uzun vadede kalıcı kilo artışı olmaz.

Yine sık karşılaştığımız sorulardan biri; tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kanser yapması ya da erken menopoza yol açması ile ilgili olandır. Bu konuda pek çok ve geniş ölçekli araştırma yapılmış olup, bu tedaviler ile yumurtalık ve meme kanserleri arasında direkt bir ilişki gösterilmemiştir. Hiç doğum yapmamış infertil kadınlarda-hiç tedavi görmeseler dahi- yumurtalık kanseri riskinin artmış olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu tedavinin yumurtalıklardaki yumurtaları tüketip hastayı erken menopoza sokması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Yumurta geliştirici tedavide kullanılan ilaçlar; yumurtalıkların aşırı büyümesi, karın şişliği, bulantı, kusma ile seyreden bir tabloya yol açabilirler. OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) adı verilen bu durum hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede karşımıza çıkabilir. En sık hafif form ile karşılaşırız. Yumurtalıklar büyümüştür, karında hafif rahatsızlık hissedilir. İstirahat ve gerekirse ağrı kesiciler ile birkaç günde düzelir. Orta dereceli OHSS’de bu belirtilere bulantı-kusma da eklenir, karın şişliği daha fazladır. Bu durum da yakın takip ve hasta konforunu düzeltici tedavilerle kısa sürede gerileyecektir. Şiddetli OHSS, karın boşluğunda sıvı birikiminin ve nefes darlığının da eşlik ettiği, hastanın genel durumunu bozan bir tablodur. Yüzde 1 civarında hastada görülür ve hastaneye yatmayı gerektirebilir.

Belirtiler genellikle yumurta toplama işleminden 4-5 gün sonra başlar. Hafif ve orta dereceli OHSS günler içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer embryo transferi yapılmış ve gebelik oluşmuşsa bu düzelme gecikir, bazen birkaç hafta sürebilir.

OHSS’den kaçınmak için en önemli faktör, tedavi sırasında yakın takiptir. Eğer hastanın ilaçlara yanıtı çok fazla olmuş ve estradiol hormon seviyesi çok artmışsa, ilaç vermeden geçirilecek günler ile bu seviyenin düşmesi beklenir.
Gebelik oluşması bu durumu ağırlaştırabileceğinden, embryoların transfer edilmeyip dondurularak saklanması riskli hastalarda tercih ettiğimiz bir yoldur. Hastanın yumurtalıkları eski durumuna döndükten sonra, dondurulmuş embryolar çözdürülerek transfer yapılır. Böylece hasta şiddetli OHSS’den korunmuş olur ve gebelik şansı da bu durumdan olumsuz etkilenmez.

Op. Dr. Erbil Yağmur

Kaynak:IVF tedavisinde kullanlan ilalarn yan etkileri | Baheci Salk Grubu - Tp Bebek, Baheci Kadn Hastalklar ve Tp Bebek Grubu
 
İkiz gebelikler anne ve baba adayı için bir armağandır. Heyecanlı ve keyifli olduğu kadar zaman zaman endişeli bir bekleyiştir. İkiz gebelikler özel bakım ister, kendinize ve bebeklerinize iyi bakmanız gerekecektir.

Özellikle tüp bebek tedavilerindeki gelişmeler ve uygulama sıklığındaki artış, artık çevremizde pek çok ikiz görmemizi sağlıyor. Yüzümüzde gülümsemeyle pusetlere bakıyoruz.

Yardımlı üreme teknikleri dışında, ailede çoğul gebelik hikayesi bulunması ve ileri gebelik yaşı yarattığı hormonal değişimler dolayısıyla birden fazla yumurtlamaya yol açarak çoğul gebelik şansını arttırır.

Toplumda 250 gebelikte bir görülür, yardımlı üreme teknikleri çoğul gebelik görülme sıklığını 2-3 kat arttırır.

Nasıl Oluşurlar?

Fraternal İkizler – ayrı yumurta ikizleri
En sık görülen tipidir. İki farklı yumurta, iki ayrı sperm ile döllendiğinde gerçekleşir. Her embryo kendi plasenta ve amniyotik kesesine sahiptir. İkizler aynı veya farklı cinsiyetlerde olabilirler. Genetik ve fiziksel özellikleri açısından iki kardeş kadar benzerler.
İdentical İkizler – tek yumurta ikizleri
Döllenmiş tek yumurta bölünerek iki fetus geliştirirse tek yumurta ikizi oluşur. Genetik olarak iki bebekte aynıdır. Aynı cinsiyettedirler ve fiziksel olarak tıpatıp benzerler. Çok nadiren tek yumurta ikizleri bölünmede sorun yaşar ve yapışık ikizlere neden olur.

Gebelikte Sizi Neler Bekliyor?

İkiz gebelik tanısı 6-8. gebelik haftaları arasında yapılan ultrasonografik muayene ile konulur. Kendinize iyi bakarsanız, bebeklerinize de iyi bakarsınız.

Daha sık kontrol
Bebeklerinizin gelişiminin takibi, sizin sağlık durumunuz ve erken doğum bulgularının saptanması için kontrolleriniz yapılacaktır. 2. trimesterda 2 haftada bir, 3. trimesterda haftalık muayeneler gereklidir
Beslenme
Kalsiyum, demir, protein ve vitaminden zengin doğal beslenme özenli olmalıdır. Prenatal multivitamin, demir, omega 3 ve kalsiyum desteği gerekebilir
Kilo Alımı
Günlük kalori ihtiyacınız 2700 kaloridir. Ortalam 14-18 kg kilo artışı normaldir
Dikkat
Doktorunuz günlük ve iş hayatınız, seyahatleriniz ve egzersiz konusunda özellik gebeliğiniz ilerledikçe kısıtlama getirmenizi isteyebilir. Her ne kadar ev ve yatak istirahati erken doğum eyleminin önlenmesinde bir çözüm olmasa da gebenin sağlığı ve bebeklerin büyümesinde katkısı olacaktır.

Komplikasyonlar

Hergün sağlıklı ikizler doğmaktadır, ancak oluşabilecek komplikasyonları bilmenizde önemlidir;

Kan Basıncının Yükselmesi
Çoğul gebelikler kan basıncının yükselmesi için bir risk faktörüdür. Hipertansiyona idrarda protein bulunması eşlik ederse preeklampsi tablosu oluşur. Dikkatli yönetim gerektiren, hem anne hem de bebek sağlığı açısından riskli bir komplikasyondur. Hastane yoğun bakım koşullarının hem anne adayı hem de bebekleri karşılayacak düzeyde olması gereklidir
Erken Doğum
İkiz gebeliklerde hedeflenen doğum tarihi 37 haftanın tamamlanmasıdır. Genel ortalama 36 gebelik haftasıdır. 34. gebelik haftasından itibaren prematüritenin komplikasyonları nadiren görülür. Erken doğum bulgularınız varsa, bebeklerinizin akciğer gelişimini hızlandırmak için steroid içerikli iğneler uygulamanız ve rahim gevşetici tedaviler almanız gerekebilir. Erken doğum komplikasyonları, düşük doğum ağırlığı, solunum ve sindirim bozuklukları, organ gelişim yetersizlikleri, öğrenme bozukluğu ve gelişim problemleridir. Çoğunlukla iki bebek en fazla iki gün içinde doğarlar. Çok nadiren, bir bebeğin doğup, 2. bebeğin anne rahminde gelişimini devam ettirdiği görülür. Bu gecikmiş aralıklı doğumdur.
İkizden İkize Transfüzyon Sendromu
Tek yumurta ikizlerinde yaklaşık %30 oranında görülür. Plasentadaki bir damar iki bebeğin dolaşım sistemini birbirine bağlar. Bu nedenle bebeklerden biri alıcı, biri verici konumundadır. Gebelik sırasında müdahale gerektiren çok ciddi bir komplikasyondur. Doğum çoğunlukla prematür dönemde gerçekleşir.
Sezaryen
Çoğul gebeliklerde en güvenli doğum şekli sezaryen ile doğumdur. Sadece ikiz gebeliklerde, her iki bebeğin baş gelişi olması durumunda normal vaginal doğum denenebilir.

İkiz bebeklere sahip olmak bir armağandır. Bebeklerinizle hem hamileliğiniz hem de doğum sonrasında güzel vakit geçirmenin keyfine varın. Yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.:nazar::emir_bebek::emir_bebek::nazar:

Op. Dr. Burçak Erzik

Kaynak:kiz gebelik | Baheci Salk Grubu - Tp Bebek, Baheci Kadn Hastalklar ve Tp Bebek Grubu
 
mrh ben normal bir şekilde hamile kalabiliyorum ancak akraba evliliği ve ilk çocuğum otizmli,ikincisini hamileyken kaybettim ve sorunluydu.Acaba tüpbebek denemesinde ilk denemede kalabilir miyim bilmiyorum..Ya da normal bir şekilde hamile kalırsam sorun olur mu ama bir bebek sahibi olmayı çok istiyorum
 
Cok guzel bir paylasim olmus bu konu gundemde kalsin,tup bebek tedavide olanlar muhakkak okuyun canlar,rabbim hayirli evlatlarla doldursun kucaklarimizi...
 
X