Bebekliinden itibaren dokunmak için onun rızasını arama taraftariyim.Agliyirsa karşındakinin kucağından alırım,kendi kollarını uzatiyorsa gitmesine izin veririm.Dizine oturtmak isteyen,kucağına almak isteyen olduğunda "sen istiyor musun?" diye sorarım.Sana çikolata alır,oyuncak alirim diyen aile üyelerini dovmekten beter ederim. Bu konuda dengeyi saglak cok zor ,anlatırken inan çok zorlanıyorum hem kişisel bir sınır cizebilsin hem de iyi dokunuslara kendisini kapatmasın.Kulturu bir kenara koyarsak her insanın kendisini iyi hissettirecek dokunuşlara ihtiyacı vardır.Tanisinca el sıkışmak,sıkıntılı bir arkadaşımızın omzuna dokunup ben yanındayım demek,gece ona sarılıp hikaye okumak,sokaktan gelince birbirimize sarılıp hoş geldin demek....bunlar hep bu iyi dokunuslardir ve insani iyi hissettirir.Bu konuyu ele alırken aşırı reaksiyon gösterip çocuğun kendi kendine sürekli " bu bana neden dokundu,dokunmasını istiyorum ama annem nasıl tepki gosterir" durumuna getirmemek gerekir.Ama evet toplum olarak "kişisel sınırı bilmiyoruz" elimiz ayagimiz durmuyor.Markette terlemissin sen diyip çocuğun tisortunun içine elini sokan var.