- 21 Ağustos 2011
- 5.186
- 592
- 198
- Konu Sahibi KadinlarKulubu
-
ooo kayıt yeni katıldın aramıza pekte gizemlisin.."Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen doğum değil bir ameliyattır"
ooo kayıt yeni katıldın aramıza pekte gizemlisin..
hoşgeldin
"Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen doğum değil bir ameliyattır"
Dogru demisler. Turkiye'deki kadinlarin/anne adaylarinin bu konuda bilinclendirilmesi gerekiyor. Ve genel olarak Turkiye'nin bu konuda bayagi gelisecegi var. Insanlar bilmedigi icin "keyfi" sezeryana yoneliyorlar. Ben yurtdisindayim, dogum sonrasi anne ve yenidogan hemsiresiyim (gerci artik degilim, yeni bolum degistirdim). Burda sezeryan dogum yapan kadinlarin geneli normal dogumun problemli olmasi sebebiyle sezeryan yapiyor. Ondan sonrasi zaten normal dogum olmayacagi icin tekrar sezeryan. Keyfi sezeryan cok az.
Ben normal olarak vucudumuz doguma musaitken, "ameliyat" olmayi secen bayanlari anlamiyorum. Herseyden once ameliyat bu ve riskleri de ona gore, ameliyat riskleri yani. Ama ben bile bunlari bilmeden once, hamile olmadigim halde "acaba normal mi, sezeryan mi" diye dusunurken, bircok bayanda suc bulamiyorum. Sadece bilincsizlik. Bunlari bilen insanlarin sezeryan "tercih" ettigini pek duyamazsiniz, o insanlar normal dogurabileyim diye umar. Ben bile hamile olmadigim halde, dogumla ilgili en buyuk korkularimdan biri sezeryan olmak zorunda kalmaktir.
Mecburi sezeryana diyecek birsey yok. Her dogum normale musait olmuyor. Hayat kurtarmak icin, cok hakli olarak tabii ki sezeryan yapiliyor. Yapilmali da. Eskisi kadar anne-bebek olumleri yok, yani sezeryan gerektiginde nimet. Ama keyfi olarak yapilmamasi gereken birsey. Orasi da oyle.
Ben Türkiyedeki baze hasasiyetleri anlamiyorum. Mesela normal dogum bebek için (komplikasyon olmadigi sureci) en iyisidir ve en dogalidir fakat herkes niyese sezeryan seçiyor. Insanlar artik sezeryani degil, normal dogumu korkutucu buluyorlar.
Sonrada bebek dogunca ille gögüs vermek istiyorlar (ki dogru, bebek için çok saglikli) fakat bdv'de öyle konular okudum ki, kadinlarin sütü az oldugunda bebegi neredeyse aç birakiyorlar, sonrada konu açiyorlar, sütüm gelmiyor ne yapayim. Yani mama vermemek için saçma sapan direnis içindeler. Ee mama dogal degilse, sezeryanda dogal degil?
Suni sancı burda da çok yaygın. Sezerana sebep olan şeylerden biri de bu. O yüzden ben suni sancıya da karşıyım. Doğum yapacak olsaydım, bebek ters değilse tabii, evde doğum başlayana kadar beklerdîm sanırım. Burda normal doğumu hastanede başlatmak yaygın, bu da bazen sezeryanla sonuçlanıyor.bilinçle falan alakası yok.. Tr'de normal doğum yapmak = ölümlerden ölüm beğenmek.. Amerikayla kıyaslamayın arkadaşlar, burada dayarlar size suni sancıyı, sonra allah ne verirse artık.. ben normal doğum diye gidip, suni sancı yüzünden fenalaşıp apar-topar sezaryene alındım.. ameliyattan çıktığımda hala suni sancının acısını çekiyordum, dikiş acısını değil.. kimse doktorunun yanında doğum yapmıyor bu ülkede, varsa da bir elin parmaklarından az.. anne adayını bilinçlendirmeden evvel şartları düzenlesinler.. bir daha dünyaya gelsem 1 saniye bile düşünmem sezeryan yaptırırm.. ilk doğumumla, ikinci doğumum arasında travmatik bir fark var çünkü..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?