• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

türkiyede neden 35 yaşından sonra iş bulmak çok zor?

arkadaşlar ben işim gereği yurtdışında bulunuyorum sık sık .avrupada özgeçmişe yaş din ırk vs yazılmıyor işveren sorunca ayrımcılıga girer discrimination denir, ve işveren yaşını sorduğu için ceza alır.:bicak: bizim ülkede hemen özgeçmişe yaş yazılıyor patronların ilk baktığı yaş. :KK1:hostes olmak istedi kuzenim 30 yaşında yaşlı ! diye almadılar. avrupadaki havayollarına bakın 60 yaşında hostes veya kasiyer var . devlette bile çalışamıyorsun 35 ten sonra bu ulkede .. benim bir avrupa ülkesinde oturumum var kendi ülkemde yapamam fakat o ülkede 33 yaşındayım ister polis olurum ister kamuda memur . 40 yaşındaysam da yine farketmez. bu yaş takıntısı nedir bizim ülkemizde ben anlamadım . anlayan varmı _? insanları neden defolu mal gibi görüyorlar 35 ten sonra? sizinde bu konuyla ilgili deneyimleriniz varmı ?

Çünkü bu ülke insanların suyunu sıkıp çıkarıp atıyor bir köşeye. Çalışma koşulları çok zorlayıcı, ruh sağlığını bozucu. Bir de Avrupa'da ilgi yeteneklerine göre insanlar eğitim okul olarak yönlendirilmiş ama bizim ülkede öyle bir şey yok. Herkes doktor mühendis olmalı daha aşağısı ebeveynler için başarısızlık olarak görülüyor. Fakat insanların ilgi istek ve yetenekleri belli olmayacaklar o zaman işte işinden mutsuz ama yapmak mecburiyetinde olan milyonlarca insan çıkıyor. Alakasız bölümler okuyan binlerce mezun genç yine bölümüyle alakasız işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Bugün bu işsizlik zamanında işveren sen çalışmazsan öbürü deme lüksüne sahip. Dolayısıyla yaş faktörü işte burada devreye giriyor.

Ablacim agism Amerika'da da var, Turkiye'de de, Avrupa'da da.

Evet havayollarinda ortayas ustu kabin memuresi ve kabin memuru gordum ama hicbirinin haydi ben 45 yasinda bu isi yapayim dedigini de sanmiyorum.

Ote yandan, kalifiye bir meslege meslege yatirim yapacaksaniz genelde 35ten once yapiyorsunuz, 35-45 arasinda en verimli cagini yasiyorsunuz, sonra da ya patronluk-kendi sirketin ya da emeklilik moduna geciyorsunuz.

Ara verme meselesine gelince de ara verilecek meslekler var, verilemeyecek meslekler var. Misal, ben 5 yil ara vermis bir doktora gitmek istemem. Cunku ilaclar degisiyor, yeni tedaviler ortaya cikiyor, bunlari pas gecmis birini tercih etmem. Ote yandan hemsireyseniz, UX designersaniz, anaokulu ogretmeniyseniz, ogretmenseniz bunlardaki yontemler degismiyor, 3 yil ara verseniz de 5 yil ara verseniz de is bulabilirsiniz. Meslek tercih ederken insanlara bunu da soylemeliler, ara vereyim dunya turu yapayim denecek meslekler var denmeyecek meslekler var.

Hangi ulkedensiniz bilmiyorum ama Almanya gayet ayrimci ve cinsiyetci. Ben Amerika'da da kisa bir sure calistim, size su kadar soyleyeyim Almanya, genel olarak Avrupa; Amerika'dan bile daha ayrimci ve cinsiyetci. Ustelik Alman CV formatinda fotograf konur, medeni hal yazilir, dogum tarihi ve vatandaslik bilgisi de yazilir. Sirf bu yuzden ben Alman sirketlerine basvurmuyorum, CVmde resim yok diye eleneceksem de eee zaten ben boyle bir yerde calismak istemem tam isabet.

Kadinsaniz zaten her yerde calisma hayati zor. Misal Almanya'da kadinlarin dogum izni yasayla korunuyor eyvallah. Ama sosyal baski var, ozellikle daha muhafazkara olan Guney eyaletlerinde kadinlarin cocuktan sonra evde oturmasi bekleniyor. Tanidigim cocuklu bir abla, cocugu krese gotururken ordaki ogretmen onun evde oturmamasina, calismasina laf etmis. Ben de agzinin payini verseydin dedim, onun gorevi parasini aldigi kadar karsiligini vermek bu kadar bu ne hadsizlik.
Baska tanidigim bir kadin, dogumdan sonra ise donuyor, patron cok iyi davraniyor ama onune stajyerlere verilecek nitelikte isleri koyuyorlar. O da patrona benim cocugum oldu, trafik kazasi gecirip beynimin yarisini kaybetmedim demis:olamaz:

Tabi ki Avrupa da gulluk gulistanlik degil, ama Turkiye kadar kotu de degil. Calisirsaniz karsiligini aliyorsunuz, Turkiyede artik o da yok. Turkiye'deki calisma hayati ahlaki bitti. Tamamen somuru, mobbing, psikolojik baski oldu ishayati. Bence is bulsaniz da calismayin.
Konu sahibesi madem bu kadar bayiliyorsunuz Avrupa'ya gidin orda calisin ablacim. Su konuyu acmanizin mantigini hic anlamadim. Elinizde oturma izni gibi bir imkan varken neyden sikayet ediyorsunuz?
Sanirim Avrupa'da buyumussunuz, ee millet 30 yasina kadar universite okuyup g.t buyutuyor sonra da yeni gelen nitelikli gocmenlerle rekabet yapamiyor. Hangi meslekten oldugunuzu soylerseniz insanlar daha iyi yardimci olur.

Son düzenleme:
En önemli sebeplerden biri bu ülkede 35 yaş üstü birinin on yıl alanında tecrübesi olduğunu düşünsen, Türkiye’de kıymetli, üreten herhangi bir meslek de olmadığı için 35 yaşında olup on yıllık tecrüben olması da yeri gelip bişey ifade etmiyor.Atıyorum 10 yıllık turizm alanında satış tecrüben var.Yani atomu parçalamadın ki ne diye adam 25 yaşında satış için yaşı daha avantajlı biri varken 35 yaşındakini tercih etsin.

Keşke sadece yaşa taksalar.
24 yaşımdayken; sırf evliyim diye işe alınmadım. Neymiş yarın birgün çocuk doğururmuşum işi bırakırmışım, eşim gece çalışmasına kalmama izin vermezmiş vs vs.
Şimdi 28 yaşındayım; bu seferde çocuğun var yaşın da geçmiş diyecekler.
İyi de bunun sonu yok ki.. 20 yaşında aldığında yarın evlenip çıkabilir.
Bu ülkede işverenler kafasına, çıkarlarına göre hareket ediyor. Sömürü düzeni başka birşey değil.

Haklısınız. Abd'deyim, kapasitesi yettiği sürece herkes her işe yeniden başlayabiliyor. Üniversitelerde orta yaş öğrenciler var, yeni mezunlar var.
Mcdonaldslar, hosteslikler 75 yaş üstü insan dolu. Bu yaşı abartmıyorum, gerçekten o yaş üstü. Tr'de 40 yaşına geldin mi herkesin teyzesi oluyorsun bir kere. Bırak yeni işe girmeyi, hayatta her şey için fazla yaşlısın. O yaştan sonra gezme, yeme, içme, evlenme, ancak evinde otur torun bak diyorlar. Türkiye'de böyle.

Keşke sadece yaşa taksalar.
24 yaşımdayken; sırf evliyim diye işe alınmadım. Neymiş yarın birgün çocuk doğururmuşum işi bırakırmışım, eşim gece çalışmasına kalmama izin vermezmiş vs vs.
Şimdi 28 yaşındayım; bu seferde çocuğun var yaşın da geçmiş diyecekler.
İyi de bunun sonu yok ki.. 20 yaşında aldığında yarın evlenip çıkabilir.
Bu ülkede işverenler kafasına, çıkarlarına göre hareket ediyor. Sömürü düzeni başka birşey değil.

Bu ne yahuuuuu:ruh:

Sadece turkiyede degil heryerde bu bole bence,hollandada aynen ole,genc birine verdikleri parayla 30 yas ustu insanlara verdikleri para bir degil,dogal olarak daha gencini istiyor isverenler,

Türkiye’de genç nüfus çok. Genç birine işi öğretmek ve ondan verim almak daha kolay. Tecrübesiz işe alımlarda genç istemek normal bana kalırsa. Alanında uzman birinin yaşına zaten bakılmaz. Ayrıca yanlışınız var 35ten sonra memur olabilirsiniz. Yalnızca bazı kurumlar kendi yaş sınırlarını belirler. Onun dışında yasal olarak memur olmaya engel bir yaş yok.

arkadaşlar ben işim gereği yurtdışında bulunuyorum sık sık .avrupada özgeçmişe yaş din ırk vs yazılmıyor işveren sorunca ayrımcılıga girer discrimination denir, ve işveren yaşını sorduğu için ceza alır.:bicak: bizim ülkede hemen özgeçmişe yaş yazılıyor patronların ilk baktığı yaş. :KK1:hostes olmak istedi kuzenim 30 yaşında yaşlı ! diye almadılar. avrupadaki havayollarına bakın 60 yaşında hostes veya kasiyer var . devlette bile çalışamıyorsun 35 ten sonra bu ulkede .. benim bir avrupa ülkesinde oturumum var kendi ülkemde yapamam fakat o ülkede 33 yaşındayım ister polis olurum ister kamuda memur . 40 yaşındaysam da yine farketmez. bu yaş takıntısı nedir bizim ülkemizde ben anlamadım . anlayan varmı _? insanları neden defolu mal gibi görüyorlar 35 ten sonra? sizinde bu konuyla ilgili deneyimleriniz varmı ?
Türkiyede birak yasi medeni halini, cocuk düsünüp düsünmedigini bile sorma cüretini buluyorlar. Ben de hamile kadigimi cekine cekine söyledim o kadar sindirmisler ki.. Genc, bekar ve cocuksuz olursan esek gibi calistirabiliyorlar cünkü. İsverenler vampir gibi. Yasalarla düzenlenmeli, yaptirimi olmali bence.

Patronlar erkek ondan
Çıt kırıldım kadınlar görmek istiyorlar deneyim önemli değil

ah keşke biz de bilsek

deneyimim var, çok iyi üniden mezunum, 2 dil biliyorum, ama yine de iş bulamıyorum :D yaşım henüz 35 değil ama yine de bulunmuyor, bazen diyorum ne saçma ya? keşke bi fırsatını yakalasam da ben de burdan gitsem...

Patronlar erkek ondan
Çıt kırıldım kadınlar görmek istiyorlar deneyim önemli değil

Ne alakasi var yahu, kadinlar mi citkirildim? Evle ugras, cocugunla ugras, isyerinde gel tiri viri cek, sonra cik eve gel hayvanca yorgunken bir de yemekle bulasikla ugras, tekrar cocukla ugras, sonra kocan yatakta bir seyler beklesin, ondan sonra 6 saat uyu ertesi sabahin korunde sabah 6da kalk yola dus. Eve kadinlar gercekten cok gucsuz!, aciz! varliklar.

ah keşke biz de bilsek

deneyimim var, çok iyi üniden mezunum, 2 dil biliyorum, ama yine de iş bulamıyorum :KK70: yaşım henüz 35 değil ama yine de bulunmuyor, bazen diyorum ne saçma ya? keşke bi fırsatını yakalasam da ben de burdan gitsem...
Vay be sende bulamıyosan artık işimiz zor demektir,kaçarsan bizide yanına al kızım yav:)

Back
X