Şimdiden ingilizceni anadil seviyesine getir, hazır öğrencisin, fazla bir isin yokken. Bol bol turist gezdir-hatta evini yabanci turistlere ac (guvenilir bir site olarak: couchsurfing) ,her gun pratik yap.
Erasmus - Erasmus plus - Erasmus staji- Avrupa gönüllü hizmetleri - work and travel , aisec falan.
Bunlardan biri-ya da başka bir oluşum aracılığıyla yurtdisina cik, inanılmaz çevre edinirsin. İleride işine yarar. Üstelik yazdığım bazı programlar Erasmus plus gibi sertifika veriyorlar europass adına. Yani tüm dünyada geçerli :)
Bir süre sonra cevren neredeyse tamamen yabancilardan oluşur zaten. Herkese de yeni bir hayat kurmak istediğini çitlat. Bu çevre sana bazı kapıları açacaktır zaten.
Aile özleme meselesine gelince bilmiyorum, ben 4 sene üni okudum ne aile ne arkadaş kimseyi özlemedim. Döndüm geldim bu sefer de oradaki çevremi özlemedim, ayrildim-eski sevgilimi özlemedim falan. Başka bir ülkeye gittiğimde telefonuma dakika bile yüklemek istemem ki ne konuşacağım diye :)
Üstelik hemencecik ortam kurup kendimi sevdirebiyorum. O yüzden mesela ben yabancılık çekmezdim gittigimde, özlem falan da duymazdim.
Ama sen kendini daha iyi bilirsin, nasıl bir insansın?
Kaldi ki yaşayana şöyle gelir: en kotu biziz, bak Avrupalı anneler ne modern, bak Amerikalı sevgili ne harika, bak kanada hukumeti ne güzel falan...
Oysa gerçek öyle değil. En basiti İspanyol arkadaşım annesinin terliği olduğunu, çok sinirlenince kafasına attığını söylemişti :) aslında hemen hemen aynı aile yapısı. Ya da Norveç hükümeti...ne kadar harika ne kadar modern, refah seviyesi yüksek...ama geçtiğimiz hafta artık ne olduysa Norveçli arkadaşlarım sinirle hükümeti eleştiren birşeyler yazdilar-cevirinden anladığım kadarıyla. Bir sürü insan nefret eden sürat emojisi koymuş falan..onlar da çok mutlu değiller yani . Bir başka İspanyol arkadaşım (üni mezunu ve gezgin) iş bulamayınca Fransa'ya üzüm toplamaya gitti,geçen aylarda da bina mantolama yaparken resim gondermisti,işsizlik had safhadaymis onun yaşadığı ozerk bölgede. Yine başka bir İspanyol arkadaşım öğretmen, Haziran'da sözleşmesi bitmiş, 3 ay sonra okullar açıldığında ise devam edecek mi etmeyecek mi bilmiyor... Amerikalı arkadaşım Ortadoğu'nun gelişmiş bir ülkesinde yüksek lisans yapiyor-amerikan eğitimini gereksiz pahalli buluyormus. Zaten kuzeydeki Slav ülkeleri hepten sıkıntı, belarusta mesela öyle sıkı denetimler varmış ki, sokaktaki wifiye telefon numaramla baglanmami bile 'buyuk birader seni izliyor' diye tanımladı insanlar. Hava desen Rusya'da temmuzda fırtına vardı işler tatil oldu, azıcık batıya gidildikçe k.çi donuyor insanın . Kaldı ki doğu Avrupa'da bitki yetişmiyor, her gün patates ve lahana yemekten kabız oluyorsun miden bozuluyor : ))
Güneye hiç gitmedim, güneyden de çok arkadaşım yok . Sadece singapurlu biriyle tanıştım adam en iğrenç Türkten daha ataerkil bir zihniyete sahip. Bana açık açık 'ben gezerim kız kardeşimi gondermem' dedi. Ki Singapur aşırı gelişmiş bir ülke, Singapur pasaportu AB pasaportundan bile daha kıymetli, belki bilirsin. Ama çomar her yerde çomar. Internete гопник yaz gorsellerde arat lütfen. Dünyanın da bizden çok farklı olmadığını anlarsın...