Türkiye’ye dönmek veya dönmemek

Rowena Ravenclaw

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2021
3.063
6.010
108
40
Türkiye’de gayet iyi işlerimiz, kirada evimiz, her sene tatilimiz vs varken 4 yıl önce eşimin şirketinde yurtdışı pozisyonundan ötürü geldik. (Türkiye’deki gidişattan da pek memnun değildik o yüzden bu fırsatı da sevinçle kabul ettik açıkçası)
Şimdi de Avrupa genelinde olduğu gibi işler iyi gitmiyor ve şirketteki pozisyonlar kapanıyor. Ciddi bir kıyım başladı. Biz de yaz sonu nasibimizi alacağız görünüyor.

Ben de kısa bir süre çalıştım, doğumdan sonra bıraktım, bebeğime baktım. Şimdi onu büyüttüm biraz. Tekrar çalışmak istiyorum ana gerçekten iş bulmak acayip zor (Burda işe girdiğim döneme kıyasla) İngilizcem gayet iyi ama beyaz yaka işlerde buranın dili önemli zaten kursa da devam ediyorum ama ana diliniz gibi olması veya İngilizce gibi olması bence bu yaştan sonra imkansız. Eşim zaten buranın dilini hiç öğrenemedi, onların şirket dili İngilizce.

Yani arkadaşlar biz birkaç aya işsiz güçsüz hiçbirşeysiziz. Ev aldık kredisi var. Tamam, birikmişlerimiz bizi götürecek epey ama, nereye kadar? Hazıra dağ mı dayanır?

Türkiye’ye dönmek de bir fikir ama şu an orda da işimiz yok. Ha bu arada eşimin Türkiye’de kalan iş arkadaşları bizim burda aldığımız aynı parayı veya daha yükseğini alıyor. Biz ise burda ev almak için Türkiye’deki evlerden birini sattık diğerinde kiracı var yani dönecek ev bile yok şu anda. Dönersek bıraktığımız şartlardan daha kötüsüne döneceğiz gibi. Sadece maddi şart da değil, insan rahata çabuk aşılıyor derler. Burda özellikle çocuk büyütmenin kolaylığını, insan gibi çalışma saatlerini Türkiye’de bulamayacakmışım gibi düşünüyorum. Bir de burda bugüne kadar birikim yapınca onu çocuğuma kullanırım diye düşünüyordum, Türkiye’de birikimim yok özel hastaneydi yok özel okuldu yok özel dil kursuydu yok servisiydi onlara gidecek diye düşünüyorum.

Ben kalmak istiyorum arkadaşlar. Ama böyle işsiz nasıl kalacağız? 5 yıl dolmadığı için vatandaşlığa başvuru yapamıyoruz. Çok çıkmazdayım. Geceleri kabusla uyanıyorum yatakta bi daha da uyuyamıyorum.

Çok mu abartıyorum Türkiye’deki durumu? Dönsek mi? Ama vatandaşlığa da kalmış 1 yıl, yani evladım yarın “anne bir yıl daha dayanamadınız mı vatandaşlık için” der mi? Of nolur bi akıl verin. Siz ne yapardınız?

Yazım da kafam gibi karmakarışık olmuş olabilir. Siz sorun ben söylerim.

Not: konuyu açtıktan sonra tatil olduğu için çok sosyal medyaya giremedim. Bir gün girdim: köpek ve kedileri sahipleneceğim ayağına evine alıp kesen doktoru okudum. Ertesi gün iki yaşındaki bebeğin darp edildiği için gözünü kaybetme riskini okudum. Az önce instagramda yoğunbakımda tecavüze uğramış felçli çocuğu okudum. Dünyanın başka yerinde olmuyor mu diyebilirsiniz elbette oluyordur. Ama ben sorularımın cevabını aldım. Kendi ruh sağlığım için Türkiye defteri kapandı.

Son düzenleme:
Kuzenim ve eski is yerinden bazi arkadaşlarim Belcikadalar. Eşiniz işsiz kalsa bile global firmalardan mutlaka birşeyler çıkacaktır, ayrıca bu süreçte işsizlik maaşı ile bir şekilde idare edebilirsiniz. Sizin yerinizde olsam vatandaşlık alana kadar sabrederim. 1 yıl uzun bir süre değil.
Kendi adıma konuşmam gerekirse, 2 yıl önce bizde gitsek mi acaba modundaydik, mevcut durumda gitmeyi düşünmüyoruz. İyi bir gelire sahip olduktan sonra Türkiye yaşanmayacak bir ülke değil.

İşsizlik maaşı hakkımız olmuyormuş (çünkü eşimin burda oturum izni bile şirkete bağlı iş sözleşmesi bitince ülkeyi belli bir sürede terk etmemiz gerekiyor)

Benim tüm akrabalarım ailem orada,iyi bir şirket olmasa bile kendinizi 1 sene idare edecek başka işlerde bulabilirsiniz ben sizin yerinizde olsam dönmem o kadar emek verilmiş 1 sene daha sıkın dişinizi

İşsizlik maaşı hakkımız olmuyormuş (çünkü eşimin burda oturum izni bile şirkete bağlı iş sözleşmesi bitince ülkeyi belli bir sürede terk etmemiz gerekiyor)
Peki bebeğiniz o ülkede doğdu değilmi direk oranın vatandaşi olmuyormu aile birleşim üzerinden sizinde hakkınız oluyor diye biliyorum

Bence Türkiye ordan daha kötü bi durumda dayanabilicekseniz kalın derim

Bence gelme arkadaşım. 1 yıl daha bekle.
Türkiye daha zor.
Eşin ve sen illaki tekrar iş bulursunuz. Çalışırsınız.
He gelsen burda daha iyi şartlar olsa buyur gel. Ama no.
Orda kal.

Of çok zor ya biz de çok kararsızlıklar yaşadık bu konuda eşimle. Bizim Türkiyede evimiz yok, buradaysa birkaç ay önce yeni aldığımız eve taşındık ve ciddi bir kredi ödemesi var. Aynı şehirde iş bulamadığımız için ben artık işten ayrılıp freelance çalışmaya başladım ama durumlar ortada, eskisi gibi getirisi olmuyor. Piyasa çok çok kötü. Zaten çalıştığım alan başka ülkede çalışmaya müsait değil, dönersem maalesef başka bir alana kaymam gerekecek ki o zaman da kaç senelik çalışma hayatımda çok geri gideceğim. Tek fark çocuk yok.

Sizin açınızdan bence henüz işten çıkarma yokken yelkenleri suya indirmeyin. Çoğu firma emekliliği gelmiş olanlara tazminatla çıkış teklif ediyor ilk etapta. Diğer bir seçenek çok aktif şekilde siz de iş arayabilirsiniz. Belli maaşın altında vatandaşlık işi tehlikeye girebilir. Bir de evinizi krediyle aldıysanız eğer işsiz kalınca bildirim istiyorlarsa o konuda da sorun yaşamanız mümkün. Ben ne yapardım, sanırım karı koca iş aramaya devam eder hiç olmazsa vatandaşlığı alırdım. O sırada Türkiyede güzel maaşlı iş bulursam dönerdim. Tamamen tercih meselesi ama iyi param olduğu senaryoda ben yine de Türkiyede özelde çocuk okutmayi buraya tercih ederdim. Çok oldu gelip dönen bizden de.

Peki bebeğiniz o ülkede doğdu değilmi direk oranın vatandaşi olmuyormu aile birleşim üzerinden sizinde hakkınız oluyor diye biliyorum
Hayır doğuma vatandaşlık Avrupa ülkelerinde yok, sadece Kanada ve ABD de var. O yüzden bebeğimizin de vatandaşlığı bize bağlı

Ben bu Türkiye de yaşanmaz olayını bir türlü çözemedim. Belli bir kitle tutturmuş yaşanmaz diye.herkes birbirini gaza getirme dersinde.gayet de güzel yaşıyoruz.evimizi de aldık arbamizi da şükür. Kendi bütçenize göre tatilimizide yapıyoruz.okullarimiz hastaneleimiz şükür hepsine ulaşıyoruz.sunu kabul ediyorum tabi ki daha iyisi olabilir.olmalida .Türkiyede çoğu kurumda bir standart yok onu da kabul ediyorum.ama yani mutsuz olduğunuz yerde bu kadar kalma çabası neden ki.
Birde benim en katlanamadigim şey başka bir ülkede yabancı olma fikri.atalarimiz bu topraklar için çok büyük fedakarlıklar yapmış. Bırakıp gitmek hiç aklıma bile gelmiyor. Ama şunu istiyorum. bir oğlum var, gitsin gezsin tozsun,jatta birlikte gezelim görelim ama evime geri döneyim.
Kendinize bu kadar yüklenmeyin, biraz zaman verin ailenize.

İş bulamiyorum diye ulkeyi terk etmezdim ben olsam. Zaten orta üstü egitim, deneyim vs varsa Turkiyede de pat diye iş bulunmuyor.
Para konusuna gelcek olursak suan eşime ayni kazancla Turkiyeden iş gelse ben geri gitmezdim cunku para icin gelmedim zaten maasi yuksekti.
Turkiye parasi olana cok guzel hala ama para var para var para anlayisina gore degisir. Bizim Turkiyede ünlüler gibi halktan ayri, Bogazdaki yalılarda hayat yasayacak kadar gelirimiz yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…