Türkiye’ye dönmek veya dönmemek

Bence 1 sene daha idare edin, vatandaşlığınızı alın. Dönmek isterseniz, 1 sene sonraki şartlara tekrar bakarsınız. Ülkemizde önemli değişiklikler için 1 gün bile uzun süre. Seneye neler neler değişir.
Türkiye'de ev yok demişsiniz ama Belçika'da aldığınız evi satıp tekrar ev alabilirsiniz dönerseniz. Ya da kiracıyı çıkarırsınız.
Bir dönem yurt dışına taşınmayı, yaşamayı ben de çok düşünmüştüm. Ama şu anda ülkemde yaşamayı seviyorum. Maddi geliriniz iyiyse burası da güzel yaşanacak bir yer. Ya da zamanla ben alıştım olumsuzluklara bilmiyorum..

Eşiniz layoff olmadan başka iş bakabilir mi? Eğer yazılımcı falansa çok zor olmaz. Ben de Almanya'dayım neredeyse 1 yıl olcak hala iş bulamadım. Almanca ilanlar en az B2 istiyor, Almanca istemeyende de aşırı rekabet var. Ekonomi de çok parlak olmadığından hem ilan az ya da şirketler kendi içlerinde departman değiştirmek isteyenlere öncelik sunuyor. Son aşamaya (5.) gelip şirket içi biri o pozisyonu istediğinden elendiğim oldu.

Ben de hiçbir zaman Almanca'yı İngilizcem gibi geliştirebileceğimi düşünemiyorum. İş bulamadıkça Almanca öğrensem diyorum, Almanca baktıkça işimle ilgili daha da kendimi geliştireyim, çekilcek çile değil diyorum. Öyle bir kısır döngüdeyim ki... (Bu konularda dert paylaşmak isterseniz özelden de yazabilirsiniz )

Siz de sadece İngilizce isteyen ama beyaz yaka işi olmayan bir şey bulsanız geçici olarak? (Garsonluk, call-center falan gibi) En azından potansiyel bir layoffta, ailede çalışan olması oturumunuzu riske atmaz.

1 Yıl dayanabilecek birikiminiz var mı ?
Varsa kalın.
Yoksa da idare etmeye çalışın, yine kalın.
Artık olmaz dediğiniz anda dönmeyi düşünürsünüz.
Bir süre iş arayın bence çocuklar kaç yaşında
1 yıl yetecek birikim var da evin de mortgageı var.
Çocuk 2,5 yaşında.
yaşanmaz değil heryerde yaşanır da yaşamdan ne beklediğiniz ile de ilgili. Ben Türkiye’deki eğitim ve adalet sisteminden memnun değilim mesela. Çocuğumu okutayım, mühendis vs olsun desem, yeni başlayan mühendis maaşlarını görüyorum.
Call center burda hem İngilizce hem Fransızca hem felemenkçe istiyor efendi gibi kendi alanımda çalışırım

Birkaç sene önce İngilizceyle çok rahat iş bulunabiliyordu. Ama şuan öyle değil maalesef. Benim tavsiyem biran önce dil öğrenin ve orda kalın.

Burada ki standardı düşürmüşken 1 yılı daha en az göze alın. Bide dönünce başaramamış olma hissi olacak şimdi

büyük konuşmak da istemiyorum ama ben Türkiye'ye geri dönmeyi istemem. hatta kendi projem için birkaç haftalığına Türkiye'de bulunmam gerekecek ve şimdiden kara kara nasıl olacağını düşünerek kendimi yiyip bitiriyorum.
gelecek planlarımda başka bir ülkeye taşınmak var ve hatta bu, yüksek ihtimalle benim uzunca süre çalışamayacağım anlamına dahi geliyor ama yine de Türkiye'ye dönmek istemem. bilhassa çocuğum olsa idi bu eğitim sistemi içerisinde yetişmiş olmasını istemezdim.

Birkaç sene önce İngilizceyle çok rahat iş bulunabiliyordu. Ama şuan öyle değil maalesef. Benim tavsiyem biran önce dil öğrenin ve orda kalın.
Belçika'da mı bulunuyordu, sadece ingilizceyle?

çünkü aksine belçika bu konuda en sıkıntılı yerlerden birisi diye biliyordum flemenkçe fransızca ve inglizce biliyor adamlar zaten default olarak, nasıl sadece ingilizceyle bir de yabancı olarak iş bulacaksın ki?

anca çok çok global şirket olur, o şirketin belçika ofisi olur, yarısı çinli yarısı abdli olur çalışanların orası istemez felemenkçe

benim bir projemin yönetici grubu Ghent'te
adamların kendi içlerindeki bürokrasiye halletmesi 6 ayı buluyor, kesinlikle sadece ingilizceyle de olmuyor tüm çalışanları kendi vatandaşları.

bana kafayı yedirttiler, oraya gidecektim onu yerine başka ülkeye karar verdim şu anda oraya başvurdum.

Bazı görüşmelerde dil soruyorlar. İngilizce, Felemenkçe,Türkçe diyorum. Başka diyor? Arkadaş daha ne yapayım daha ne konuşayım?

Bazı görüşmelerde dil soruyorlar. İngilizce, Felemenkçe,Türkçe diyorum. Başka diyor? Arkadaş daha ne yapayım daha ne konuşayım?
işte onu diyorum ben de, bu arkadaşlar, maşallah, kendileri o kadar çok dilliler ki bi 5 dil filan konuşsan ancak o zaman + ekstra birisi olabilirsin, belçika ve isviçre çok dezavantajlı bu konuda

benim sektörüm direkt ingilizce dönen bir sektör, uzaktan çalışılan da bir sektör, ama ben zaman zaman başka ülkelerde yaşadım çalıştım.
ama ben bu 2 ülkeyi uzun süreli anlamda hiç düşünmedim şimdiye kadar, bana biraz zor piyasalar gibi geliyor.

ha gitsem ve ailemle orada olsam sonuna kadar zorlar kalırdım

Başka is bulma fırsatınız yokmu? Bir sene bence idare edilip geçinemezmisiniz illa hazırda ki parayi mi yemeniz lazim

Neden Türkiye’de özelde okutmayı tercih ediyorsun? Kızım İzmir’de özel okulda asla öğrenmediği Fransızcayı burda öğrendi, üstüne İngilizcesi ana dili gibi şu an ve seneye İspanyolca üstüne Rusça ya da Çince’den birini seçip alıcak. Bu çocuk ortaokula yeni başlayacak seneye.

Tahminime göre Amerikadsnz 1 yıl olsun gerekirse garsonluk yaparım asla vatandaşlık hakkımı ziyan etmem.
Türkiye'de çocuk büyütmek aldgnz para oraya gider zaten sakın sakın dönmeyin. İnsanların yaşam şartları çocukların yaşam geleceği herkes burda psikpt olms gibi davranyr

Arıyoruz elbette. Ama ne iş olsa yaparım a da dönmek istemiyorum.
Valla Türkiye de doktorlar istifa edip gidip avrupaya garsonluk yapıyor anlatabildimmi memleket kötülemek değil derdim ama ne can ne mal güvenliği var adalet sistemi denen bir halt yok ortada

Tamamen tercih meselesi. Kreslerde sürekli şeker ve hatta tamamen karbonhidrat verilmesi, yaşadığım yerde kreşlerde yer olmadığı için işe geri baslayamayan arkadaşlarım, daha ileri yaşta okul devam zorunluluğunun birkaç gün bile izin alıp turkiyeye acil gidilmesi gerektiği durumda sorun yaratması, öğretmen olmaması vs vs. Çok memnun olan da var geri dönen de. Ben aynı parayı alıyor olsam turkiyede yaşamayı daha çok seviyorum. Parayla alınabilecek hizmetlerin rahatlığını bazen özlüyorum.

En kötü türkiyedeki kiracılı evi satın onu da birikiminize ekleyip 1 yıl daha dişinizi sıkın, iş bulamama durumunda. Şu an dönerseniz yazık olur pişman olursunuz. Burda her geçen gün maddi manevi şartlar zorlaşıyor. Valla üzülürsünüz, çocuklara yazık, iyi bir gelecekleri olabilir orda. Burda en iyi okullarda okuyup en iyi eğitimi alsalar ne olacak sanki.

Parayla alınabilecek hizmetleri ben de özlüyorum. Saçımla başımla uğraşmayayım gideyim bi fön çektireyimi, bi bakım yaptırayımı, bi temizlikçi gelsin evi dip temel şöyle dolapları düzenleyecek şekilde temizlesini veya misafir gelecek macro dan bi davet sofrası hazırlayımı özlüyorum elbette.

Ama Türkiye’de arkadaşlara da niye gelmiyorsunuz diye sorunca vize randevusu alamıyoruzu, gayet ortalama çocuklara dökülen anaokulu ve ilkokul paralarını, yok artık bu nasıl dışarıda olur dediğimiz suçluların dışarıda olmasını da şaşkınlıkla izliyoruz. Veya çeşmede Urla’da yediğiniz tosta Mallorca parası istenmesini

siz galiba almanyada değilsiniz?

almanya için yabancı dili öğretmeyi o kadar da başaramıyorlar - tabi başarabilen okullar da hala vardır ama ortalamada bakınca son 10-15 senede baa baya yani göçtü almanyanın ilkokul eğitimi. bir de göz göre göre, izlediler yani, çok ilginç...

tabii hala bizim kadar göçemediler, o ayrı

bir de çocuğunuz sıradan bir öğrenciyse -ki olabilir herkes akademik olarak uçacak diye şart yok ya.
Avrupada korkmuyorsunuz ne olacak bu çocuk diye. türkiyede ise ite kaka özel okullar özel dersler ya çocuğa zorla okul okutuyorsunuz. ya da meslek edinmesine tamam diyorsunuz ama meslek edinirken içinde olduğu ve sonra hep olacağı ortamdan korkunç tedirgin ola ola ola acaba diye diye ömür geçirme endişeniz var. herkes de bu strese gelemez ki.

okumasın herkes illa doktor mühendis olmasın zaten, tamam. ama çocuğu başka nasıl güvenli , düzgün insan ve iyi gelirli meslek sahibi yapacaksınız bilemiyorsunuz türkiyede. bence asıl sıkıntı burada. yoksa zehir gibi bir çocuğunuz varsa zaten nerede olsa kurtarır kendini...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…