Tuvalet eğitimi

Günde en az 5camasiir değiştirdik lazimliga yapmayıp banyo yaptığı zamanlar dusakabine bile yaptığı olmuştu. Her gün banyo yapması çamaşır yıkaması üstelik hamileydim.

En son stiker almıştık bir kartona yapıştırdım her tuvalete gidip ellerini yıkadığı zaman buda biraz işe yaradı ama yinede zorlanıyordu tuvalete giderken.

Sonra bir kitapta okumuştum bazı çocuklar kakasindan korkarmis bazıları ise onları kendinden bir parça görüp ayrılmak istemezmis. Ertesi gün yine tuvalette hadi bakalım kakanı yap ki onları ailesinin yanına gönderelim dedim🤦 Sifona basınca gideceklerini söyledim şu an 4 yaşında hala arada der anne hadi ailesine kavuşsun diye😄 bu süreç tam 2 ay sürdü.

Benim minnoş da kakasını yapınca klozete el sallıyor :D

Günde en az 5camasiir değiştirdik lazimliga yapmayıp banyo yaptığı zamanlar dusakabine bile yaptığı olmuştu. Her gün banyo yapması çamaşır yıkaması üstelik hamileydim.

En son stiker almıştık bir kartona yapıştırdım her tuvalete gidip ellerini yıkadığı zaman buda biraz işe yaradı ama yinede zorlanıyordu tuvalete giderken.

Sonra bir kitapta okumuştum bazı çocuklar kakasindan korkarmis bazıları ise onları kendinden bir parça görüp ayrılmak istemezmis. Ertesi gün yine tuvalette hadi bakalım kakanı yap ki onları ailesinin yanına gönderelim dedim🤦 Sifona basınca gideceklerini söyledim şu an 4 yaşında hala arada der anne hadi ailesine kavuşsun diye😄 bu süreç tam 2 ay sürdü.
Bizimki altina da yapmak istemiyor ne bez ne yer hicbir yere. Kabiz olup bu durumu iyice zorlastirip korkacak diye stresten kendimi yiyip bitiriyorum. Onceden agliyodu anliyodum korkuyodu ilacla vs anca yapabiliyodu ama simdi korktugunu dusunmuyorum ya da eskisi kadar korkmuyor bilmiyorum. 29 aylik suan 1 aydir bu modda ilerliyoruz. Her gun kakam var diyo belki 3 4 kez goturuyorum tam gelecegini anladigi an kalkiyor yapmiyor.
Oyuncaklar yapistiricilar neler yapmadik ama yok. Sizinki 2 ay surmus ben de umidimi kaybetmek uzereydim bi tek ben miyim diye. Cevremde de duyuyorum skintilar oluyor ama benimki kadar uzun suren olmadi hic. O yuzden kendimi esimi sorguluyorum artik bizde mi bi yanlislik var diye:(

2 yasindan once tuvalet egitimi denen seyi dusunmuyorum oglum icin.su an 10 aylik.2-3 yas arasi ara ara sorar ufaktan baslarim diye dusundum.insanlardaki bu erken yaptirma israri nedir sinir bozucu...eskiler bez yikamamak icin erkenden cocuklari zorluyormus.simdi oyle degil ki.hazir bezi tak at cope.cocuk hazir oldugunun sinyallerini verir diye dusunuyorum vakti gelince.

Bizimki altina da yapmak istemiyor ne bez ne yer hicbir yere. Kabiz olup bu durumu iyice zorlastirip korkacak diye stresten kendimi yiyip bitiriyorum. Onceden agliyodu anliyodum korkuyodu ilacla vs anca yapabiliyodu ama simdi korktugunu dusunmuyorum ya da eskisi kadar korkmuyor bilmiyorum. 29 aylik suan 1 aydir bu modda ilerliyoruz. Her gun kakam var diyo belki 3 4 kez goturuyorum tam gelecegini anladigi an kalkiyor yapmiyor.
Oyuncaklar yapistiricilar neler yapmadik ama yok. Sizinki 2 ay surmus ben de umidimi kaybetmek uzereydim bi tek ben miyim diye. Cevremde de duyuyorum skintilar oluyor ama benimki kadar uzun suren olmadi hic. O yuzden kendimi esimi sorguluyorum artik bizde mi bi yanlislik var diye:KK43:
Yok canım bence hala korkuyor onunla sürekli konusmalisin rahatlamali bende doktora kadar taşındım bir dönem duphalac bile kullandığımız oldu ama bence piskolojik bir durum çocuk icin.

Sadece senin başında değil bütün tuvalet eğitimi sırasında herkes aynı şeyleri hemen hemen yaşamıştır ben bir ara vazgeçip tekrar bez bağladım ama iki gün sonra kızım anne benim cisim var yapcam tuvalete diye kosunca bezden de kurtulmuş olduk.

Yatmadan önce gideriz tuvalete uyku öncesi ritüeller tamamlanır öyle yatarız, maşallah bir gün bile altına kaçırdığı görmedim çok şükür bence çocuğun birazda hazır olması gerekiyor.

1 yaşında tuvalet eğitimini tamamlamak mı? Yok o da yetmez, mümkünse anne karnında başlamak lazım, çocuk doğduğu an anasının kucağına gelmeden önce tuvalete koşup, bir çişini yapıp gelsin hatta.

Kızım 2 yaşlarındayken bir iki deneme yapmıştık, hiç istememişti. Üzerine gitmedim. Sonra 31 ayları civarında, kreşte bırakıverdi. En fazla 5-6 kez altına kaçırdı, 4-5 günde halloldu. Zorlamak, çocukta stres yapmak, ileride bir çok soruna davetiye çıkarıyor, araştırın, öğrendiklerinizi de anlayacaklarını düşünüyorsanız sizi zorlayanlarla paylaşın. Bu arada Kızımın Tuvalet Kitabı diye bir kitap vardı bizde, bunun Oğlumun... versiyonu da mevcut. Tuvalet eğitiminden çok önce edinmiş, okuyorduk o kitabı. Tavsiye ederim.

Aslında olay şu. Kimse kimseye karışması bu tarz mevzular olmayacak bile. Çocuk bu oyuncak değil ki pat diye herşey yapabilsin. Sert konuşmamak için eşime söylüyorum uyar diye ama oda onlar gibi düşünüyor ne yazıkki. Galiba iş başa kaldı. Sizede kolay gelsin 2.5. Yaş öğrenmeleri için ideal bence 😊

Öyle 2.5 yaş ideal tabi,

Ama benimkiler prematüre özellikle birinin kaba motor gelişimi geriden geliyor.. Digeri de bu fikre sıcak bakmıyor, sonra anne diyor:)Bezleri kuru uyanmiyorlar. Geceyi de birlikte alıştıracağım için.. biraz daha beklemek istiyorum.

Benimkine 3yaşını 2ay geçince başladım... çoğu kişiye göre geç olabilir ama bence vakti zamanı şimdiydi... hiç sıkıntı yapmadan 3günde halloldu...

Yok canım bence hala korkuyor onunla sürekli konusmalisin rahatlamali bende doktora kadar taşındım bir dönem duphalac bile kullandığımız oldu ama bence piskolojik bir durum çocuk icin.

Sadece senin başında değil bütün tuvalet eğitimi sırasında herkes aynı şeyleri hemen hemen yaşamıştır ben bir ara vazgeçip tekrar bez bağladım ama iki gün sonra kızım anne benim cisim var yapcam tuvalete diye kosunca bezden de kurtulmuş olduk.

Yatmadan önce gideriz tuvalete uyku öncesi ritüeller tamamlanır öyle yatarız, maşallah bir gün bile altına kaçırdığı görmedim çok şükür bence çocuğun birazda hazır olması gerekiyor.
Ben de duphalac veriyorum ona ragmen 3 gun tuttugu oluyor. Icimin rahatladigi tek sey psikolojik. Ama nereye kadar boyle gidecek bilmiyorum. Yapi olarak sabirsiz bi insanim ona yansitmamak adina yogun ugraslar veriyorum gizli gizli sinirden agladigim bile oluyor.
Surekli konusuyoruz her seyi anlayip idrak edebiliyor aslinda. Kakasini yapmiyor ama yaptigi zamanda da gulerek by by yapiyor mutlu bi sekilde ayriliyoruz wc den. Ama dediginiz gibi hala tam olarak atlatamadi korkuyu.
Cok sabir isteyen bir seymis gercekten tek avuntum eninde sonunda duzelecek insallah biz de en kisa zamanda halledebiliriz bu durumu

Ben de duphalac veriyorum ona ragmen 3 gun tuttugu oluyor. Icimin rahatladigi tek sey psikolojik. Ama nereye kadar boyle gidecek bilmiyorum. Yapi olarak sabirsiz bi insanim ona yansitmamak adina yogun ugraslar veriyorum gizli gizli sinirden agladigim bile oluyor.
Surekli konusuyoruz her seyi anlayip idrak edebiliyor aslinda. Kakasini yapmiyor ama yaptigi zamanda da gulerek by by yapiyor mutlu bi sekilde ayriliyoruz wc den. Ama dediginiz gibi hala tam olarak atlatamadi korkuyu.
Cok sabir isteyen bir seymis gercekten tek avuntum eninde sonunda duzelecek insallah biz de en kisa zamanda halledebiliriz bu durumu
Sabırlı olmakta yarar var stresinizi yavrunuza yansıtmayın elbet öğrenecek Rabbim kolaylık versin umarım en kısa zamanda öğrenir.

tuvalet eğitimi demeyelim de...
bezi bırakma diyelim..

çocuğunuzun hazır olduğuna ilişkin ipuçlarını takip edin.
bezi kötülemeyin de mesela "hava sıcak çıkarırsak rahat edersin. hem ıslak kalmamış olursun" gibi açıklaycıı konuşmalar yapın..
gerilecekseniz hiç başlamayın bu işe.
bezi bırakması için bezlememeniz gerekiyor.
yani bezi takıp "çişin var mı" diye sorarak olmaz.
çocuk hazırsa en fazla 1 hafta sürer
hazır değilse ısrarcı olmayın...

Yaaa bi gezsin gelsin yaa 1 haftalik 7 kg bebek hadi yaaa... O zamanlar o kütleyi cikaracak sezaryen varmiymis? Yoktu ise de ki yoktu, nasil bir kanal ki 7 kilo cikmis sifir hasarla.. bi dolansin gelsin yaa sallamasin bol keseden. Haberlerde 1 kere denk gelmistim 5.5-6 kg civari dogan bir bebege yabanci bir ulkede o da zaten haber olmuştu kayitlara gecmisti. Tip literatüründe yer edinmisti. Kaynanan da gitsin basvursun ispatlayabiliyorsa :KK70:
Benim eşim de 5,400gram doğmuş evde ebesi de 1kadın ve kayınpederimmiş(anlar biraz o işlerden) vallahi hiçde doğurdum kalktım cay yaptım modunda değil tüm iç organları görünmüş, kp serum takmış falan ve sonra hep kadın hastalıkları ile boğuşmuş😥

aklım yaşadığımız bir anı geldi.kuzenim 3 yaşındaydı yaz aylarıydı ev de mis gibi badana yapılmış çocuğun odası yenilenmiş falan yengem bezi de bıraktırmaya çalışıyor.1 hafta geçti bıraktıramadı.bir gün 15 dk kadar hiç sesi çıkmadı çocuğun odasındaydı , hayırdır oyuna mı daldı aa ne güzel falan derken meğer yatağın arkasına geçmiş kakasını yapmış, onu elleriyle duvarlara sürüyor :kusmuk::dondurma: :KK70: güler misin ağlar mısın? O anki ruh haliyle yengem ses tonunu biraz yükseltip duvarı gösterdi bak buraya diye sonra da hafifçe totosuna vurdu parmağıyla da ıııhhh hayır yaptı:110: çocuk o akşam tuvalete gitmeyi öğrendi aniden :halay:

Deminden beridir bütün yazıları okudum hemen hemen. Seninki de dert mi diyebilirsiniz. Dert de değil aslında ama Bi nevi deneyimli kişilerden yorum almak istiyorum.
Bir kaç konum var kısa kısa yazmaya çalışacağım.😊
Hamileyim ve 23 aylık bir oğlum var. herkes ısrarla emmeyi kes deyip duruyor ama hamile olup bebek emzirmede sıkıntı olmadığını okumuştum ve oğlum zaten neredeyse emmeyi kesti zor oldu ama başardım çok şükür Bi yandan bu. diğer yanda kaynanam a her gidişimde kaynanam ve kayınpederim ısrarla tuvalet eğitimine geç kaldığımı artık bezden ayırmam gerektiğini söylüyorlar. Hatta kayınpederim bir keresinde "kaynanan çocuklarını 1 yaşındayken tuvalet eğitimini bitirmişti" dedi yok artık dedim. Oğlum Bi yandan diş çıkarıyor ve çok zor geçiyor. Pişik oluyor ateşi çıkıyor vs. Şuan bile ateşli yatıyor kuzum. O bunları yaşarken tuvalet eğitimi için acele etmemem gerektiğini düşünüyorum. Lazımlığa oturtuyorum korkuyor. Bende zorlamıyorum fobi filan olmasın vakti vardır illaki diye ufak ufak gösteriyorum .kaynanam zoraki oturtacaksın öğrenecek böyle olmaz ki diyor.
Benimde artık sinirlerim bozuldu. Eşimde geç kaldın diyor yolda oğlumun yaşıtları olan anneler biz öğrettik diyorlar. Oğlumu soruyorlar. Ya her çocuk bir değil ki bence. Sanki çocuk yarıştırıyoruz mubarek. Ben mi rahatım yoksa onlar mı aceleci bilemedim. Oğlum şuan altına yaptığını bana söylüyor ama sadece söylüyor. Neden söylediğini bile bilmiyor ki garibim. Bunaldım paylaşmak istedim okuyanlara şimdiden teşekkürler 😊
Cocugunuzun hazir olmadigini dusunuyorsaniz girmeyin o ise. Ben girdim, 1 sene sonra cikabildim cunku :) basladigimda oglum 26 aylikti, tuvaletini yaptirmak icin oturtmak tam bir iskenceydi. Sadece oturmayi kabul etmesi 1 ay aldi. Cis olayini hallettik ama kaka olayini yeni cozduk. Kuloduna yapiyordu.. gecen yaz acmistim altini, son 1 aydir kaka geldi cis geldi diyor.

Sizin öğretmeniz sıkıntılı olabilir. Kayınvalidenize nazınız geçiyorsa gelip biraz kalsın sizde ve öğretsin. Annenizde olabilir. Yaz mevsimi çok uygun çünkü ilk zamanlar kaçırmalar olacak.
Ama tabi istiyorsanız.
Bence cok sacma asil anne ogretmeli cocuk en guvendigiyle ogrenmeli ve alismali

Bizim hocalarımız 2 yaşından önce başlanmasını önermiyorlar. Çocuk hastayken ya da başka bir değişiklik durumunda da başlamamalısınız. Her çocuk ayrı dediğiniz gibi

Bence cok sacma asil anne ogretmeli cocuk en guvendigiyle ogrenmeli ve alismali
Elbette anne öğretmeli. Ama anne hamile ve zor geçiyorsa eğilip kalkmak ve çocuğu kucağına almak sakıncalı olabilir. Kayınvalideyle araları iyiyse olabilir dedim.

25 aylık denedim 3 günde helak olduk.bikaç yeri batırdı.Tuttu kakasını.Çok üzüldüm.Bezini bağlayıp yatırdım.Tutmasının 13.saati uykusunu bölüp anne aç dedi.Anladı olayı ama hazır değildi.

Rafa kaldırdım bi süre

Back
X