Üçlü Test ve Amniyosentez Yaptıran var mı?

Arkadaşlar öncelikle size Trizomi 18 hakkında yaşadıklarımızı anlatmak istiyorum.
İkili testimizi yaptırmıştık ve ne Down Sendromu ne de Trizomi 18/13 hakkında herhangi bir risk çıkmamıştı.
22 Gün sonra ise dörtlü testimizi yaptırdık. Ancak dörtlü testimiz maalesef riskli çıkmıştı. Trizomi 18 riski 1:158 çıkmıştı.Hiç beklemediğimiz bir durum olduğu için bu durum karşısında eşimle tamamen şok olmuştuk. Hemen internetten bu durum ile ilgili ne var ise okumaya başladık. Hastalık, belirtileri ve bebek üzerindeki etkilerinin ne olacağına dair her ne varsa araştırıp okumaya başladık.Çünkü konu hakkında herhangi bir bilgimiz ve tecrübemiz yoktu.Her yeni bilgide ise moralimiz bozuluyor; ya bizim bebeğimizde de bu durum var ise ne yaparız diye düşünüp duruyorduk.İnanın çok zor bir durum.Allah kimsenin başına böyle bir şüphe ve durum getirmesin.Doktorum bu durumda amniyosentezi önerdiklerini ancak bunun zorunlu olmadığını kararın tamamen bize ait olduğunu söyledi. Bebeğimizin doğmasına henüz dört ay vardı. Bu kadar süre içerisinde kafamızda bu soru işaretini taşıyamayacağımızı düşündük ve gerçek olan ne ise onunla yüzleşmeye karar verdik. Bu sebeple amniyosentez yaptırmaya karar kıldık. Ankara’daki en iyi doktoru bulmak üzere internette araştırma yaptık. Sonunda bu konuda deneyimli ve işin ehli olan profesyonel bir perinatolog bulduk. Hemen arayıp bir sonraki güne randevu aldık. Randevu zamanımıza kadar beynimizde binlerce düşünce ile zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık bile. Nihayet doktorun odasına girdik. İkili ve dörtlü test sonuçlarımızı verdik.Şöyle bir baktı hımmm dedi ve hastalık hakkındaki acımasız bilgileri verdi ve olası senaryoları açıkladı.Amniyosentez yapılmasını önerdi.Daha sonra da öncelikle ultrasona girmemiz gerektiğini bebeğin gelişimine bakılması gerektiğini ve ölçümler yapması gerektiğini söyledi.Ultrasona girdik ve çok şükür bebeğin gelişiminde herhangi bir sorun yoktu.Elleri, ayakları, kafasının boyutu vs. her şey olması gerektiği ölçülerdeydi. Ancak ultrasonun tek başına kesin sonuç olmayacağını deneyimlerine göre %10 luk bir yüzde ile bebekte T18 ile ilgili herhangi bir bulgu göremediklerini ancak doğumdan sonra bebeğin hasta olduğunu fark ettiklerini söyledi. Bu sebeple kesin sonucun amniyosentez ile alınacağını tekrarladı. Biz de bu kadar stresten sonra sonucun kesin olması için o gün amniyosentezi yapılmasını istedik. Operasyon için hazırlıklar yapıldı ve doktor 1 dakika içerisinde işlemi tamamladı ve amniyo sıvısından bir tüp örnek aldı.Sonucun 2 günde çıkacağını söylediler ve hastaneden ayrıldık.Beklemeye geçtik ancak saatler sanki gün gibi uzun geçiyordu, 2 gün sonunda sonuç halen çıkmamıştı.Bizim heyecanımız da gittikçe artıyordu. Sonunda 3. Günün sabahında hastane tarafından arandık.Çok şükür ki sonucumuz temiz çıkmıştı.Bebeğimiz sağlıklıydı. :49: Çok mutlu olduk.Eşimle birbirimize sarıldık ve bir müddet sevinç gözyaşlarına boğulduk. Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin inşallah.Gerçekten çok zor bir durum.Bu sebeple aynı durumdaki arkadaşlara içlerini ferah tutmalarını ve inançlarını kaybetmemelerini tavsiye ediyorum.Biz de bu durumla karşılaştığımızda forumdaki aynı durumdaki arkadaşların deneyimlerini okumuştuk.Birçoğunun sonuçları normal çıkmıştı.Bu da bize güç verdi.Bir çok oran gördük 1:8, 1: 47, 1:76 vs. oranlardaki riskli oranların amniyosentez operasyonu sonucu, bebeklerinin sağlıklı sonuçlarını gördüklerini yazmışlardı.İnşallah sizin bebeklerinizin sonucu da iyi çıkacaktır.Umarım bizim bu yaşadıklarımız da bu riskle karşı karşıya olan arkadaşlara bir faydası olur.Umudunuzu kaybetmeyin, “Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler” sözünü aklınızdan sakın çıkarmayın.

Arkadaşlar merhaba
Gebelikte doktorumun tavsiyesi üzerine yaptırmak istediğim bir test var Harmony Prenatal test internette araştırıyorum sizden ricam yaptıran ya da bilgi sahibi olan varsa bu testle alakalı bilgilerinizi paylaşır mısınız.

zorda kaldım iki firma birden var birisi net sonuç verdiğini söylüyor ama araştırdığımda hiçbir şekilde net olmadığı gibi sonuçlarının altında kredi kartı başvuruları gibi net olamayacağına dair birsürü esnek cümleye rastladım ve bütün güvenimi kaybettim şimdi Harmony firmasımnı aradığımda tüm bu testlerin onbinde bir sapma oranı verebileceğini anlattılar:1:

zorda kaldım iki firma birden var birisi net sonuç verdiğini söylüyor ama araştırdığımda hiçbir şekilde net olmadığı gibi sonuçlarının altında kredi kartı başvuruları gibi net olamayacağına dair birsürü esnek cümleye rastladım ve bütün güvenimi kaybettim şimdi Harmony firmasımnı aradığımda tüm bu testlerin onbinde bir sapma oranı verebileceğini anlattılar:1:

Merhaba.Günaydın öncelikle bende harmony test uyugulamış bir anne adayı olarak mesajını görünce cevap vermeden geçemedim.Harmony Test yaptıracağım süreçte bende çok araştırma yaptım çok korkularım oldu ama sonunda gelab ta testimi yaptırmaya karar verdim ve sonuçtan çok memnunum.Bebeğim çok sağlıklıymış.İnşallaah senin bebeğinde çok sağlıklı olur.Herşey gönlünce olsun

merhaba
ilk hamileliğinde amniyosentez ikincide prena yaptırmış bir anne olarak hiçbir testin % 100 olmadığını belirtmek isterim. amniyosentez sonucunda da altta küçük bir satırda " ender görülen mosaisizmleri ve ...ları ekarte etmez" gibi bir ibare vardı benim. bunlar da gayet ciddi anomaliler olabilirmiş. yani amniyo da % 100 değilmiş. bilinen tüm anomlalilere bakmıyorlar pratik sebeplerle dolayısıyla bakmadıklarını görmüyorlar. prenatal testlerin güvenilirliği cvsye çok benziyor çünkü aynı yerden kromozom bakılıyor , ki cvsye güvenilir demeyen dr duymadım. neticede karar sizin ama bu testler büyük bir imkan bence, ilk hamileliğimde yaşadığım stres ve korkuyu unutamıyorum, o zaman böyle bir imkan olsa mutlaka değerlendirirdim ( tabii yaşadığım streste o zamanki doktorumun saçmasapan bir ultrason bulgusuna-bağırsakta hiperekojenite- bakarak bu bebek % 80 down demesinin de etkisi çok olmuştu) ayrıca bebeğimin gelişimi amniyosentezden sonra hep biraz geriden geldi, sonuna kadar da hep korku ile yaşamıştım...

merhaba
ilk hamileliğinde amniyosentez ikincide prena yaptırmış bir anne olarak hiçbir testin % 100 olmadığını belirtmek isterim. amniyosentez sonucunda da altta küçük bir satırda " ender görülen mosaisizmleri ve ...ları ekarte etmez" gibi bir ibare vardı benim. bunlar da gayet ciddi anomaliler olabilirmiş. yani amniyo da % 100 değilmiş. bilinen tüm anomlalilere bakmıyorlar pratik sebeplerle dolayısıyla bakmadıklarını görmüyorlar. prenatal testlerin güvenilirliği cvsye çok benziyor çünkü aynı yerden kromozom bakılıyor , ki cvsye güvenilir demeyen dr duymadım. neticede karar sizin ama bu testler büyük bir imkan bence, ilk hamileliğimde yaşadığım stres ve korkuyu unutamıyorum, o zaman böyle bir imkan olsa mutlaka değerlendirirdim ( tabii yaşadığım streste o zamanki doktorumun saçmasapan bir ultrason bulgusuna-bağırsakta hiperekojenite- bakarak bu bebek % 80 down demesinin de etkisi çok olmuştu) ayrıca bebeğimin gelişimi amniyosentezden sonra hep biraz geriden geldi, sonuna kadar da hep korku ile yaşamıştım...

Şimdi siz hiç bir testi yaptırmayın mı diyorsunuz.anlayamadım.benimde 2'li ve 4'lü testim yüksek riskli çıktı.4D detaylı ultrosanda herşey normal çıktı.ben hiç bir şey yaptırmayı düşünmüyorum.24 haftalık hamileyim

Şimdi siz hiç bir testi yaptırmayın mı diyorsunuz.anlayamadım.benimde 2'li ve 4'lü testim yüksek riskli çıktı.4D detaylı ultrosanda herşey normal çıktı.ben hiç bir şey yaptırmayı düşünmüyorum.24 haftalık hamileyim

hayır ne münasebet, o karar tamamen kişisel zaten kimsenin -dr da dahil- haddine değil bence . demek istediğim bu testler % 100 değil de amniyosentez %100 diye bir şey de yok. hiçbir test mükemmel değil. yani risk her zaman var. ama amniyosentez de prena ya da harmony gibi testler de ikili üçlü testlerden daha güvenilir tarama testi değil yanılma payları da öyle %30lara 40lara çıkmıyor bu avantaj. 10000de 1 ya da 100000 de 1 bu gibi rakamlara takılıp da o minik riskleri kafaya takacaksak hiçbir testte çıkmayıp doğumdan sonra çıkan hastalıklar da var asla huzur bulamayız bir noktada rahatlamak lazım, ama tabii o nokta herkese göre değişir.. sonuç ne çıkarsa çıksın doğurum diyenler var onlar için gereksiz olabilir. ya da öğrenip ona göre hazırlanmak isteyenler olabilir ya da özürlü bir bebek asla kabul etmem diyenler de var vs vs...ben ikincide sadece yaş nedeniyle prena yaptırdım, avantajı bebek ya da benim için riski olmaması idi. amniyosentez gibi bebek için bir risk olsa bu kadar rahat karar verip yaptıramazdım. sadece maddi olarak zorlayıcı rakamlar söz konusu. yaygınlaştıkça ucuzlayacaktır bir miktar. ama amniyosentezden korkan-sağlam bebeğin düşük riskini göze alamayanlar için güzel bir imkan böyle testlerin geliştirilmesi bence.

kızlar merhaba.39 yada 40 yaslarında olup hamıle kalan arkadaslar bende bebek dusunuyorum ama korkuyroum.mutlaka amnıyısentezmı yapılmamız gerekıyor hamılelıkte.ne gıbı sıkıntılar cıkabılır acaba.bana yardımcı olurmusunuz:18:

40 yaşındayım. sadece yaştan dolayı biliyorsunuz amniyosentez öneriyordu çoğu dr, bu testlerin çıkmasıyla en azından alternatifi oldu.

merhaba.bebegınız hayırlı olsun.kacıncı cocugunuz acaba.bırde ıkılı testte ne cıkmıstı sonucunuz.gecmısı okuyamadım belkıde yazmıssınızdır.bır sorun yasadınızmı hamılelık boyunca

kızlar merhaba.39 yada 40 yaslarında olup hamıle kalan arkadaslar bende bebek dusunuyorum ama korkuyroum.mutlaka amnıyısentezmı yapılmamız gerekıyor hamılelıkte.ne gıbı sıkıntılar cıkabılır acaba.bana yardımcı olurmusunuz:18:

Bende o yaşlardayım.amniyosentez istersen yaptırmayabilirsin.o sizin kararınınız.yaştan dolayı riskli görüp dr'ler öneriyor.birde ondan önceki testler var,onların sonucuna da göre.bebeği herhalukarde doğuracağım derseniz yaptırmanıza gerek yok.

merhaba.bebegınız hayırlı olsun.kacıncı cocugunuz acaba.bırde ıkılı testte ne cıkmıstı sonucunuz.gecmısı okuyamadım belkıde yazmıssınızdır.bır sorun yasadınızmı hamılelık boyunca

teşekkürler. ikinci çocuğum olacak kısmetse. ikili testte ilk sonuç 1/43 tü fakat nasıl olduysa testte hata yaptıklarını farkettim tesadüfen, burun kemiği ölçümünü hesaba katmayı unutmuş ve "burun kemiği yoktur "diye hesaplamışlar. oysa hormon değerleri normalmiş, ikinci bir labda tekrarlamıştım bazı lablar burun kemiği olmadan da hesaplıyormuş orada sonuç 100lerce kat farklı ve iyi çıkınca, ilk laba n.b : yok ne demek diye sordum ve anlaşıldı ki otomatik olarak burun kemiği olmayan bebek muamelesi yapmışlar o da testi çok etkiliyormuş sonucum düzelince 1/3000 lerde oldu ve amniyo riskine girmek istemedim. zaten 1/1000 altına amniyosentez önermiyoruz dedi perinataloglar da.

hamileliğimde sorun yaşadım ama bebekle değil bünyemle ilgili aşırı bulantı kusma tiroit anemi vs . sanırım belli yaştan sonra hamilelik daha zor geçiyor yani enerjiniz az bünye zayıflıyor temmuzda bile grip oldum mesela, bunun dışında çok şükür sorun yok şu ana dek.

teşekkürler. ikinci çocuğum olacak kısmetse. ikili testte ilk sonuç 1/43 tü fakat nasıl olduysa testte hata yaptıklarını farkettim tesadüfen, burun kemiği ölçümünü hesaba katmayı unutmuş ve "burun kemiği yoktur "diye hesaplamışlar. oysa hormon değerleri normalmiş, ikinci bir labda tekrarlamıştım bazı lablar burun kemiği olmadan da hesaplıyormuş orada sonuç 100lerce kat farklı ve iyi çıkınca, ilk laba n.b : yok ne demek diye sordum ve anlaşıldı ki otomatik olarak burun kemiği olmayan bebek muamelesi yapmışlar o da testi çok etkiliyormuş sonucum düzelince 1/3000 lerde oldu ve amniyo riskine girmek istemedim. zaten 1/1000 altına amniyosentez önermiyoruz dedi perinataloglar da.

hamileliğimde sorun yaşadım ama bebekle değil bünyemle ilgili aşırı bulantı kusma tiroit anemi vs . sanırım belli yaştan sonra hamilelik daha zor geçiyor yani enerjiniz az bünye zayıflıyor temmuzda bile grip oldum mesela, bunun dışında çok şükür sorun yok şu ana dek.

hayırlı olsun bebgınız.consıyetı nedır acaba.ben ıkıncı cocugumda bır sıkıntı yasadım ve hatta bu sayfada yazılarımda var.cok sıkıntılı bır dönemdı.bosu bosuna benı sıkıntıya sokmuslardı.amnıyosentez oldum bende ozaman.ve sonucu beklemek bır azap gıbıydı ınanın.bende bır bebegım daha olsun cok ıstıyorum ama korkuyorum yıne aynı seylerı yasarım dıye.1976 dogumluyum ben.yasım dahada gecmeden bır bebegım daha olsun cok ıstıyorum ama kafam karısık.

Back
X