Üniversite sonrası işsizlik bunalımı

Ben mezun olur olmaz buldum. Tecrübe edinip işsiz kaldıktan sonra bulamadım. Muhtemelen de bulamayacağım. Yabancı dil diyenlere de bakmayın. 2 dil bilene asgari ücret teklif ediyorlar. Yol+yemek de yok. Freelance çalışıyorum.

İşte bence özel sektörde bazı kurumlarda korkunç bir algı var, yeni mezunu asgari ücrete işe alırız, tecrübelenince alamayız diyorlar. Ben de tecrübelendim, tam kıdemleneceğim işten çıkarıldım. Daha iyi maaş ve çalışma koşulları istediğim için iş bulamıyorum. Çalışıyorum şu anda ama part time freelance vs. Para olarak asgariye yakın oluyor ve en azından gezecek daha çok vaktim oluyor.

Bende kütüphanede çalışıyorum mesleğiniz güzel. Burası devlete bağlı olduğu için KPSS ile alım oluyor ama özel kütüphaneler sizi alır diye düşünüyorum. Birde mesleğinizi tam anlamıyla biliyor musunuz? Mesela biraz daha üstüne katmak için ücretsiz staj teklif edin bilgi birikiminiz olsun burda bir sürü birim var her biri farklı işler yürütüyorlar. En gözde birim Elektronik Kaynaklar Birimi daha çok veri tabanları üzerine çalışıyorlar ingilizce şart mesela yabancı dil bilginiz nasıl eğer bilginiz varsa biraz daha öne çıkabilirsiniz.

Evet bende sizin gibiydim. Turizm otelcilik mezunuyum. Ancak otel-restaurant sektörü bana göre değilmiş. Bünyem kaldırmadı. Çağrı merkezine girdim. Girerken bir sürü tahlil ve test istediler. Dünya para ödedim yaptırdım(devlette de yaptırabilirdim ancak vaktim yoktu. Anlaşmalı bir tıp merkezinde yaptırdım.). 10 günde işten çıkartıldım. Ne maceralar yaşadım bir bilseniz anlatsam roman olur.
Şimdi 2 yıldır işsizim. Spora gidiyorum. En azından haftada 3 gün dışarıdayım. Psikolojim bozuldu iyicene. Evleneim bari yerimi bileyim diyorum, karşıma düzgün insan çıkmıyor. E bu devirde hayat zor erkekler de çalışan kadın istiyor. Çaresizlikten bunalıma girdim.
Gerçekten kullanıcı adınızın hakkını veriyorsunuz. Erkekler çalışan kadın istiyor ve çalışmadığınızı söyleyince size olan bakışları değişiyor bunu bizzat yaşadım. En son konuştuğum çocuk, bana alaycı bir şekilde ''evde yatıyorsun, keyif senin'' gibi saçma sapan bi laf ettiği için konuşmayı kesmiştim, sorun etmiyor gibi görünen biri bile bir anda laf sokabiliyor. Psikolojimizin bozulmasının bir sebebi de işsizliğin yanında o üniversite ortamının bir daha olmaması, önceden arkadaşlarımızlaydık ve çok rahat kafa dağıtabiliyorduk, şimdi yalnızız, yani kendi adıma konuşayım en azından ben öyleyim. Buraya konu açtım ve sizin mesajlarınız bile beni o kadar iyi hissettirdi ki anlatamam.

Benim ailem küçük bir yerde yasiyordu mezun olup eve dönünce senelerce iş aradım çok kötü günlerdi hep kendimi sucladim büyük şehirde okumuştum oysaki cesaretli olup iş baksaydim kpss hazirlanacagima falan bir cok şey.Her gün agliyordum gitmedigim yer kalmamıştı.salak saçma insanlar ortamlar deneyim kazanmak icin girdiğim bir yerde densiz bir adama bile denk geldim ve anında gitmeyi biraktim oraya.Hic aklımda yokken ummadık bir kapı açıldı tek başıma yasiyorum kurumsal bir yerde çalışıyorum çok şükür.Allah sanada bir kapı açsın.O gunleri hatırladım ne kadar umutsuz mutsuz olduğumu çok şükür suanki halime.
işte ben de şu anda bunu istiyorum, eski günlerime bakıp ne kadar kötü bir haldeydim, hepsi bir süreçmiş şimdi nasıl iyi bir haldeyim demek istiyorum ve sizinki gerçekten öyle olmuş. Çok teşekkür ederimm

Erkekler çalışan kadın istiyor ve çalışmadığınızı söyleyince size olan bakışları değişiyor bunu bizzat yaşadım. En son konuştuğum çocuk, bana alaycı bir şekilde ''evde yatıyorsun, keyif senin'' gibi saçma sapan bi laf ettiği için konuşmayı kesmiştim, sorun etmiyor gibi görünen biri bile bir anda laf sokabiliyor.
karşı tarafın yorumu tamamen kendini nasıl lanse ettiğinle alakalı. sen karşındaki insana, iş güç konusu açıldığında "şu şu bölümü okudum, şu an iş arıyorum, hedefim şunlar, görüşmelere gidiyorum, fırsatları değerlendiriyorum. bir iki kriterim var ona göre ilerliyorum, ilerlemek istediğim pozisyon şu" tarzında anlatırsan bakışı farklı, "şu an çalışmıyorum, işsizim (hatta biraz da yakınma ekliyorsan atıyorum iş yok, iş hayatı zor gibi)" bakışı farklı olur. sen nasıl yansıtırsan öyle görürler. benim de karşımdaki erkeğe bakışımda iş, meslek çok önemli bir unsur. insan işsiz olabilir ama işsizlik geçici bir süredir. belli bir yaştan sonra herkesin geçim kaynağını ayarlaması lazım, kadın erkek farketmez. karşımdaki adam "işsizim, iş hayatı çok zor, kaldıramıyorum, yapamıyorum, iş yok, maaşlar düşük ve/veya çalışmayı sevmiyorum" tarzı konuşursa bakışım başka, "şu an işsizim, görüşmelere gidiyorum, hedeflerim şunlar, şu alanda ilerleyeceğim" tarzı konuşursa başka bakıyorum. işsizlik konusunda dik duruş sergileyen insana kimsenin alaycı biçimde evde yatıyorsun gibi bir laf edebileceğini sanmıyorum. ediyorsa da haddini bildirmek gerekir. ama dediğim gibi nasıl anlattığın önemli, hem erkeklere hem de çevrene. seni tenzih ederim, hatta bu sitedeki arkadaşlar yanlış anlamasın ama gerçekten kadınların çalışmasını çok da gerekli görmeyen, baba parası yemeye bayılan üniversite mezunu kesim de var ve erkekler zaman zaman acaba konuştuğum kişi bu kesimden mi diye düşünüyor olabilir. işsizlik geçici bir süreç, dik bir duruş sergile herkese karşı çünkü nasıl olsa bulacaksın, kimsenin seni buradan vurmasına izin vermemelisin. saçmalayana da haddini bildir.

Gerçekten kullanıcı adınızın hakkını veriyorsunuz. Erkekler çalışan kadın istiyor ve çalışmadığınızı söyleyince size olan bakışları değişiyor bunu bizzat yaşadım. En son konuştuğum çocuk, bana alaycı bir şekilde ''evde yatıyorsun, keyif senin'' gibi saçma sapan bi laf ettiği için konuşmayı kesmiştim, sorun etmiyor gibi görünen biri bile bir anda laf sokabiliyor. Psikolojimizin bozulmasının bir sebebi de işsizliğin yanında o üniversite ortamının bir daha olmaması, önceden arkadaşlarımızlaydık ve çok rahat kafa dağıtabiliyorduk, şimdi yalnızız, yani kendi adıma konuşayım en azından ben öyleyim. Buraya konu açtım ve sizin mesajlarınız bile beni o kadar iyi hissettirdi ki anlatamam.
Ah canım benim ilişkiler o kadar taktiksel ki artık.Çalısan isterler ister kısaca ama kendilerine bakmazlar.

karşı tarafın yorumu tamamen kendini nasıl lanse ettiğinle alakalı. sen karşındaki insana, iş güç konusu açıldığında "şu şu bölümü okudum, şu an iş arıyorum, hedefim şunlar, görüşmelere gidiyorum, fırsatları değerlendiriyorum. bir iki kriterim var ona göre ilerliyorum, ilerlemek istediğim pozisyon şu" tarzında anlatırsan bakışı farklı, "şu an çalışmıyorum, işsizim (hatta biraz da yakınma ekliyorsan atıyorum iş yok, iş hayatı zor gibi)" bakışı farklı olur. sen nasıl yansıtırsan öyle görürler. benim de karşımdaki erkeğe bakışımda iş, meslek çok önemli bir unsur. insan işsiz olabilir ama işsizlik geçici bir süredir. belli bir yaştan sonra herkesin geçim kaynağını ayarlaması lazım, kadın erkek farketmez. karşımdaki adam "işsizim, iş hayatı çok zor, kaldıramıyorum, yapamıyorum, iş yok, maaşlar düşük ve/veya çalışmayı sevmiyorum" tarzı konuşursa bakışım başka, "şu an işsizim, görüşmelere gidiyorum, hedeflerim şunlar, şu alanda ilerleyeceğim" tarzı konuşursa başka bakıyorum. işsizlik konusunda dik duruş sergileyen insana kimsenin alaycı biçimde evde yatıyorsun gibi bir laf edebileceğini sanmıyorum. ediyorsa da haddini bildirmek gerekir. ama dediğim gibi nasıl anlattığın önemli, hem erkeklere hem de çevrene. seni tenzih ederim, hatta bu sitedeki arkadaşlar yanlış anlamasın ama gerçekten kadınların çalışmasını çok da gerekli görmeyen, baba parası yemeye bayılan üniversite mezunu kesim de var ve erkekler zaman zaman acaba konuştuğum kişi bu kesimden mi diye düşünüyor olabilir. işsizlik geçici bir süreç, dik bir duruş sergile herkese karşı çünkü nasıl olsa bulacaksın, kimsenin seni buradan vurmasına izin vermemelisin. saçmalayana da haddini bildir.
Haklısınız ama bu zaman da kim üniversiteyi bitirip çalışmamayı ister ki ya da birinin eline bakmaktan mutluluk duyar ki o bahsedilen ya imkansızlıklardan eğitim alamamış ya da eğitim almayı istemeyip, bile isteye kendini geliştirmemiş kesim, zor işlerde çalışmak istemedikleri için ben eşimin maaşıyla geçinirim olarak düşünüyorlar ve bunu belli ediyorlar, ben onlara da saygı duyuyorum. Alan razı veren razı. Zaten bir yola girilecekse her şey oturulup konuşulur, benim bahsettiğim şey insanların düşüncesizlikleri ve çok rahat saçma sapan konuşabilmeleri. Biraz empati yapabilen biri böyle konuşmamalı.

Son düzenleme:
Bizim akrabalar beni görünce ilk iş olarak iş bulmadın mı hala diye sormak oluyor. İngilizceyi akıcı olarak konuşamıyordum onu şu anda ilerletmeye çalışıyorum. İş ilanlarında aranılan özellikler ayrı enerji sömürüyor valla
Sıkma canını bunlar olacak şeyler..abim üst düzey yönetici..İki dili akıcı konuşabiliyor.. 6/7 yılda bir 2 yılı bulan işsizlik dönemleri oluyor ..üstelik yaş 50 ye yaklaşınca ve geçindirmen gereken bir ailen varken bazı şeyler daha sorun oluyor..

Moralinizi bozmayın. Siz moralinizi bozup, modunuzu düşürdükçe daha stres olacaksınız. 2018 ocakta mezun oldum 2019 mayısta ancak iş buldum. Bu süre zarfında sırf evde oturmamak için yüksek lisansa başladım. İnanın çalışmaya başladıktan belli bir müddet sonra da çalışmanın özel sektörün zorlukları ile baş etmek durumunda kalıyorsunuz.

2018 temmuz ayında mezun oldum ve özel sektörler sürekli tecrübe istediği için iş bulamadım. Sonra evlendim ve başka şehre taşındım bir yerde iş buldum bakalım kalıcı olacak mı bilmiyorum daha yeni başladım 😁🤷🏻‍♀️

Back
X