Uyku eğitimi

alpininannesi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
0
Puanlar
1
Arkadaşlar aranızda bebeği için uyku eğitimi alan varsa bu nasıl bir eğitim neler yapılıyor bir anlatabilir mi lütfen yani nasıl olacak benim bebeğim dört aylık kolik ve desteksiz uyumuyor emerek ya da sallanarak uyuyor. Ve ne kadar uğraştıysam emziği almadı. Doğup odaya geldiği andan beri veriyorum almıyor malesef. Philips avent marka emziği verdim ilk andan beri. Acaba uyku eğitimi alsam mı diye düşünüyorum ama galiba emzik ile oluyor bu işler. Kafam çok karıştı kimisi öneriyor kimisi önermiyor. Lütfen bu eğitimi alan biri açıklayabilir mi faydalı oldu mu nasıl öğrendi bebek desteksiz uykuya geçmeyi

Merhaba. Uyku eğitimi veren kişiler zaten emzik almamasını tavsiye ediyor. Ben de bebeğim 6-7 aylık iken uyku eğitiminin 3 günlük deneme kısmını uygulamıştım. Tabi ki de her bebek farklıdır, her bebeğin ihtiyaçları ve uyku eğitimine olan tepkisi de farklıdır. Fakat benim en büyük pişmanlıklarımdan oldu. Tüm ödemeyi yapmış olmama rağmen (2024 Temmuz’da 8.000₺ ödemiştim.) eğitim günümüz başlamadan eğitmenin de tavsiyesi ve yönlendirmeleri ile 3 gün denedim. Kızımın uykusunda sorun yoktu, sadece desteksiz dalamıyordu. Gündüzleri ayağımda sallıyordum bıraktığım an uyanıyordu. Fakat geceleri ayağımda sallayıp beşiğine koyduğumda tüm gece uyanmıyordu. Yine de desteksiz uyuyabilsin diye (emzik de tutuyor.) eğitime başladım. 3 gün içinde bebeğimde gözle görülür bir keyifsizlik, huzursuzluk bende ise anksiyete bozukluğu başladı. Uyku saati gelmeye yakın karnım ağrımaya başlıyor midem bulanıyordu. 3. gün eğitmene vazgeçtiğimi söyledim ve 1 yaşından sonra kızım öğle uykusuna da gece uykusuna da sallanmadan (emzik hala tutuyor.) geçmeye başladı. Şu an 2 buçuk yaşında. Bu süreçte hastalandığı zamanlar oldu, hastanede uyuttuğum zamanlar oldu, tatile gittiğimiz zamanlar oldu. Anladım ki ben o zaman vazgeçmesem bile elbet bir gün çocuğu ayağımda sallamam, kucağımda uyutmam gereken mecburi zamanlar olacakmış. Siz bebeğinizin annesi olarak her şeyin en iyisini bilirsiniz tabi ama bana sorarsanız bırakın en güvende nasıl hissediyorsa öyle uyusun, büyüdüklerinde o kokularını biz de çok özleyeceğiz. Ben bazı öğle uykularını yanımda yaptırıp yanında uyuyorum ve tüm dertlerime tasalarıma bir mola veriyorum , doğal bir terapi sanki mesela ben de emziği nasıl bıraktıracağım sürecindeyim, sadece uykularında vermeme rağmen bu durum beni rahatsız ediyor ama sanırım annelik, kaç yaşına gelirse gelsin onunla alakalı hep bir şeyleri düşünmek. Sağlıkları yerinde olsun, her şey halloluyor. Allah hepimize gönül ferahlıkları versin

Öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim eğitimi nasıl yapıyorlar yani napıyor desteksiz uyuması için acaba uyutma yöntemleri nedir? Anladığım kadarıyla çoğu kişi önermiyor çoğunluk pişmanlık yaşamış

Ben de ilk oğlumu gündüzleri ayakta sallayarak uyuttum uyku döngülerini bağlayamıyordu bırakamıyordum ayağımdan. Baştan çok çileli geldi ama ayakta sallanmaya alıştırmakla çok iyi ettiğimi biyüdükçe anladım. Biz de 1-1.5 yaşından sonra sallamayı bıraktık ama uyutmak istediğimizde de sallayarak çok kolay uyutabiliyorduk. Ve 7 aylıkken işe döndüğüm için de bakıcı anane babane vs herkes kolaylıkla uyutabiliyordu oğlumu.
Şimdi 4 aylık ufaklık aynı döngüye girdim ayağımdan bırakamıyorum ama sabır diyorum geçecek en azından bu şekilde düzenli uyutuyorum. Uyku saati belli biyolojik saati oluşuyor çocuğun. Büyüdkçe rahatlarım.

Konu sahibi, uyku eğitimi için de bence 2-3 ay daha beklemelisin. 4. Ay zaten çok zor. Bu ayda düzen oturtmak zor. Bebek ritmini bulsun bakalım. Yapamıyorsan hala o zaman denersin

Uyku egitimi degilde uyku bagimsizligini arastirin. Zaten kendi kendilerine yatmalari yaklasik 5 yasi buluyormsu. O yasa kadar bizim sinir sistemimizi ortak kullandiklari icin bizim destegimize ihtiyaclari var.

4. Ayda uyku gerilemesi var, 6. Ayda ve 1 yasinda da olacak.

Genel olarak uyku bagimsizligini bilen bir cocuk gelisim uzmaniyla gorusup genel bir fikir alip, bebeginizde ise yarayip yaramadigina bakarsiniz.

Benim kizimda hicbirsey ise yaramiyor mesela

İkizlerim var,4.ay gece,7.ay gündüz uykularına kendileri geçmesini sağladım.(hiç sallama vs yapmamıştım)kızım uzun zamandır desteksiz uyuyor,oğlumda 5-10dk kucagımda sarılarak uykuya geçiyor(temas bağımlısı).saatinde uyurlar ,saatinde kalkarlar.Odaya atıp ağlaya ağlaya uyutmadım,Çok sabır işi ama ne kadar erken o kadar verimli.Emzik sadece uykuya geçerken istiyorlar,uykudayken emzik için uyanmazlar,atarlar(deliksiz uyurlar).Ben kendim alıştırdım.meşakatli bir süreçti(2 bebek için)ama sonuç harika.Tavsiyem erkenden başlamanız,ve kesinlikle sallama ile uykuya geçiş yaptırmayın.Elbette,hastalık,diş vs oldugunda uyku düzensizliği oluyor ama genlde uykuları düzenli.şuan 13aylıklar.

Rica ederimm Her eğitmen farklı bir metot deneyebiliyor fakat hemen hemen hepsinin mantığı aynı. Çocukta uyku rutini hazırlayıp (örneğin: duş masaj saç tarama kitap okuma gibi sıralı bir düzen) çocukla kısa bir iyi geceler konuşması yapıp yatağına bırakıyorsunuz. Eğitmenin kullandığı metota göre ağlama süresi tutuyorsunuz ve o dakika kadar ağlaması dinmez ise kucağınıza alıp sakinleştirip tekrar beşiğine koyuyorsunuz. Ağlarken yanında piş piş yapıp sırtını sıvazlayabiliyor, ninni/ilahi vs söyleyebiliyorsunuz. Ben henüz konuşup derdini anlatmaya başlayamamış bir bebeği kaç dakikalığına olursa olsun ağlamaya bırakmayı mantıklı bulmadım. Sonradan çok araştırdım ve çoğusunun uzmanlık alanı bile olmayan uyku eğitmenlerinin aksine birçok çocuk gelişim uzmanının bu durumun 0-2 yaşta kazanılan temel güven duygusunu kökten sarstığı bilgilerini edindim. Aslında ben de öğretmenim, konulara vakıfım fakat anne olunca özellikle desteksiz ve tavsiye açısından mahrum bir anne olunca bu yanlışa düştüm. 3 gün benim karar vermemde yetti, eğitmene istemiyorum mesajını atar atmaz kızımla sarılıp uyudum. O, artık hiç sizinle yatmamalı demişti. Anne-çocuk bağının böyle katı kurallarla sağlam kalacağını hiç sanmıyorum. Bu da beni vazgeçirdi. Dediğim gibi her eğitmen aynı değildir tabii. Onu ayakta salladığım zamanlarda da kendime bir kahve yapıp kendime zaman ayırmaya çalıştım. Tabi ki de ev işlerimin aksadığı, dışarı çıkmamın geçe sarktığı zamanlar oldu. Ama yine de değer. 6. ayda odasını ayırdım, doktorumuz 6. ayda ayrılık kaygısının başladığını, güvenini sarsmadan bu aylarda odasını ayırmaz isek 9. ayda ayrılık kaygısı pik yaptığında oda ayırmanın ileri yaşlara sarkacağını söyledi. 6. ayda kolaylıkla oda ayırdım. Mantıklı hamleleri, profesyonel yönlendirmeleri hep kabul ettim fakat hep de esnek oldum. Kızım 2 senedir kendi odasında kendi kendine uykuya dalıp yatmasına rağmen arada sırada sabaha doğru yanımıza geliyor ve birlikte uyuyoruz. Ya da bazı öğlen uykularımızı birlikte uyuyoruz. Böyle esneklikler onu temel güven duygusunu da sarsmadı. Beni de ondan mahrum koymadı.

Ayakta sallanarak uyumayı bilmesinin ben de faydasını gördüm. Örneğin misafirlikte kendi yatağı olmadığında uykuya dalması zor oluyordu ve ayağımda sallayıp uyutuyordum. Ya da anneanne babaanne baktığında bu şekilde uyumayı da bilmesi işimi kolaylaştırıyordu :)

`