Bebek Beslenmesi uyku egitimi

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Kızım doğduğu zaman doktoru "uyku eğitimine hemen başla" demişti. benim cevabım da çok netti "ee daha 2 günlük". Doktoru da "önce sen eğitim alacaksın, önce sen bu düzene alışacaksın ki o da alışsın" demişti. Bebekler düzeni seviyor, aynı şeyleri aynı zamanda periyodik olarak yapmak önemli. Doğduğu günden beri her akşam aynı saatte yıkadım ve loş odaya geçtim. Asla kendi yatağımda uyutmadım, hep beşiğinde yattı. Yarın kısmetse ilk doğum günü kızımın, 7 ayından beri kendi odasında kendi yatağında uyuyor. Doğduğu günden beri gece uyanması asla olmadı, akşam saat 9'da yatar sabah 7,5-8'de uyanır.
Bir düzen oluşturun kendinize, uyku öncesi yaptığınız herşey hergün aynı zamanda olsun. Pijamaları olsun ve o pijamaları sadece yatarken giysin. Kısacası uyku öncesi bir ritüeliniz olsun. Aynı saatte yıkayın,pijamalarını giydirin,emziriyorsanız loş oda da emzirin.Akşamları emerek uyumasına izin verin. Beşiğine koyduğunuz zaman uyansa da almayın,sırtını sevin, yanında olduğunuzu hissettirin. Ninniler söyleyin,hatta her akşam aynı ninni olsun,uykuya dalması için yardımcı olun. Hiç bir anne bebeği ağlasın istemez mutlaka, fakat ilk zamanlar ağlamasına müsaade etmelisiniz. Alışkın olduğu sallanma durumu ortadan kalktığı için huzursuz olacaktır, yanındayım mesajını verin ona. Bebeklerin en büyük silahı belki de ağlamak. Ama ileride herşeyi bilmeye, anlamaya başladığı zaman yerleşen alışkanlıkları yok etmeye çalışmak çok daha zorlu oluyor. Bu sefer yıpranma daha fazla oluyor. İleride daha da üzülmemek için şimdi birazcık ağlamasına müsaade edeceksiniz. Ve bu düzeni oluşturana kadar akşam misafirliklerini unutun. Sonra daha kolay
emin olun.

Kizimin gunluk duzeni saatlidir zatn.yemesi uyumasi sekerleme yapmasi. Tabi zamn zamn yarm saat faln oynamalar olur. Yalniz buaralar sanirim disleri cok kasiniyor. Elleri surekli agzinda. Tukuruk cikarip duruyor. Oyuzden biraz huysuz. Uykuya dalarken de huysuzlaniyo. Dis cikarmasini beklemeliyim. Cunku disleri cikarkn daa huzursuz olck. Duzeni yine bozulur mu acaba. Disleri tamamen ciktiinda da baya buyumus olcak ins. Kararsizim

Bir de bakin burda uyku egitimiyle igili bir yazi var.farkli bi bakisacisi...karar sizin..http://m.milliyet.com.tr/pembenar/-uyku-egitimi-nin-zararlari-pembenar-detay-bebek-1563678/

Bebeklerin uykusu konusunda 2 ayrı temel inanış var. Bunlardan biri bebek anne baba ayni yatakta yatmalı bebek o ailenin birb parcasi olduğunu bilmeli ve anne baba kokusuyla uyumalı diyenler. İkincisi de bebek ayrı bir bireydir ve bebekliğinden itibaren oz güven kazanımı için birey olduğunun farkında olmalidir. Anne babasına bağımlı değil bağlı olmalı ddüşüncesi.

Her annenin iki görüşe dair okumalar yapması ve kendine uygun olanı secmesi gerektiğine inanıyorum.
Ben ikisi arasında tracy hogg isimli tecrübeli bebek hemsiresinin kitaplarını çok beğendim. Okudum okuyorum.

Tracy hogg un kitabında anlatılanlara gore bebeğime uyku eğitimi verdim.
Tracy e gore bebek doğduğu günden itibaren bütün hayati bir rutin için de olmalı ki bebek yaşayacaklarını tahmin edebilsin. (Saatli olsun herşey demiyor asla. Rutin diyor. Arasında fark var.) O yüzden ben de genel rutinler olusturdum.
Kış bebeği olmasına rağmen uygun ortam oluşturup her gun yıkadım. Uykuya banyodan sonra besleyip geçtim. Aksam 7 de gece uykusuna yatıp sabah 7 gibi uyanıyor.Hala da genel düzenimiz on ayı geçkin suredir boyle devam ediyor.

Peki neler yaptım?

Bebegim uyku eğitimine meyilli bir bebekti. Gece uykusuna çok zor geçiyordu ama gündüz uykularına geçişi daha rahattı. Gece genelde ev tipi pusetinde salliyordum. Onun dışında beşiğini sallamadım ya da ayağıma asla almadim.
Bebegim 4 aylık olduğun da ben kendimi hazır hissettiğimi düşündüm. Çünkü bebek kadar annenin de hazır olması onemli. Zor bir süreç anneyi bekliyor.

Sonra tracy nin sistemini SAATLİ olarak 5 gun uyguladim. Sistem şöyle işliyor:
Sabah 7 de uyuyor olsa bile uyandiriyordum. (3 saatlik rutinini uyguladim. Bebegin ayına gore değişiklik gösterir bu rutin. 4 aylık bebek için 3 saatlik rutin ideal) uyanınca bebeğimi besliyordum. 4-6 ay arası yarim saat sonra tekrar uyuyordu. uyuması için kendi yatağında olması ve süreç boyunca misafirin gelmemesi,misafirliğe gitmemek gerekiyor. Bebeğimi yatağına yari kundak yapıp koyuyordum. O zaman küçük diye gece uykusu dışında pijama ayrımı yapmadım. Şimdi her uyku için mutlaka pijama giydiriyorim. Sadece uykuya geçerken emzik kullandım ben. Emziğini verip yan yatırıp pış pııış derken sırtına da pat pat vuruyordum. Tipki kalp atim sesini veriyor. Bu şekilde uykuya geçene kadar devam.
Saatli rutinde 3 saat için de beslenme, aktif olma ve uyuma bir sıralama halinde devam edecek. 1 buçuk saatten az uyumasına izin vermeyip uyanırsa piş pata devam..
Ilk denemelerde 1 saat bile sürdüğü oldu. Ama yılmak yok. Piş pat devam :)

Genel olarak rutin bu şekilde. Gece ise banyosunu yaptırıp yağlayıp pijamalarını giydirip besleyip uyutuyordum. Saat 9.30 gibi uykusunda besliyordum sonra 11 de uykusunda besleyip kendim uyumadan once bir kere daha besleyip yatıyordum.
Genelde gece 3 de veya 4 de kendi iiiiii dedi kalkıp beslerdim. Sonra sabah 7 de güne devam.. bu şekilde 5 gun devam ediliyor. Sonra saate uymayi sadece gece uykusunda önemsedim. Onun dışında saate uymak diye birşey yok.

Mutlaka ama mutlaka tracy hogg un kitaplarını okuyun derim.bir çok istisnası var bebeklerin. Ya gece sık uyanırsa ne yapacağım, çok ağlıyorsa ne olacak falan filan gibi.... okuyun kesinlikle Birşey kaybetmezsiniz :)

Çok uzun oldu ama umarım anlaşılır olmuştur.

Son düzenleme:
bakin sevgili anneler,cocuguna uyku egitimi vermis bi anne olarak soyluyorum..UYKU EGITIMI VERMEYIN.
cocuk anne sicakligiyla uyumaya alissin nolcak ki zaten onerilen 2 yasina kadar cocukla ayni odada uyumak.
ben oglumu 5 aylikken ayirdim odamdan,13. ayinda bi acayiplesti cocuk,uyumuyor agliyor filan..
yanima aldim,o gun bugundur yanimda uykuya dalar,bazen tum gece deliksiz uyuyor kimi zaman beni yanina cagiriyor ama hic umrumda degil artik uyanmasi ya da tum gece uyumasi..cocugum kendini guvende hissediyor,uyaninca sariliyor opuyor sarkilar soyluyor.
ben ayakta hic sallamadim,kucagimda uyutup oyle biraktim yatagina ama simdi yanina uzaniyorum,uyku arkadasini eline veriyorum sirtini sivazliyorum dalip gidiyor.
bugunlerinin kiymetini bilin bebeklerin,cok hizli buyuyorlar :cry:

Benim kadar kimse seyahat etmemiştir sanırım kızım yollarda büyüdü :KK12:bende odasına aliştırmayın bizim gibi seyahate beşikte taşırsınız :KK48:

Kizlar benim.kizimda gec yatiyor 12 de sabah 9-10 gibi kalkiyor napmaliyim 10-10.30 gibi uyusun istiyorum. Uyku egitimide vermek istiyorum ama cok agliyo.napcam bilemiyorum 7.5 aylik emerek uyuyo

Kizlar benim.kizimda gec yatiyor 12 de sabah 9-10 gibi kalkiyor napmaliyim 10-10.30 gibi uyusun istiyorum. Uyku egitimide vermek istiyorum ama cok agliyo.napcam bilemiyorum 7.5 aylik emerek uyuyo

sabah 8de en gec uyanmis olsun,cunku gunduz uyku saatlerini duzenlemeden geceyi duzeltemezsiniz..
aksam uykusundan onceki en son sekerlemesini en gec aksamustu 4 civari bitirmis olsun ki erken uykuya gecebilsin.
10.30 bile gec bir saat uyumasi icin,9 civari en gec yatakta olmali bebekler.
birde 7,5 aylik olmus,gonul rahatligiyla yatmadan once kasik mamasi veya muhallebi gibi tok tutacak biseyler yedirip oyle yatirin. Bebelac vb bi suru markanin urunleri oluyor,bugdayli tahilli gece mamalari :KK66:

sabah 8de en gec uyanmis olsun,cunku gunduz uyku saatlerini duzenlemeden geceyi duzeltemezsiniz..
aksam uykusundan onceki en son sekerlemesini en gec aksamustu 4 civari bitirmis olsun ki erken uykuya gecebilsin.
10.30 bile gec bir saat uyumasi icin,9 civari en gec yatakta olmali bebekler.
birde 7,5 aylik olmus,gonul rahatligiyla yatmadan once kasik mamasi veya muhallebi gibi tok tutacak biseyler yedirip oyle yatirin. Bebelac vb bi suru markanin urunleri oluyor,bugdayli tahilli gece mamalari :KK66:
Cok cok sagolun haklisiniz yarindan itibaren uyguliycam.gec kalkiyo ondan geccyatiyo tabi.mamayi uyumadan ne kadar once vereyim bi saat once gibi olurmu.cok tesekkurler

Cok cok sagolun haklisiniz yarindan itibaren uyguliycam.gec kalkiyo ondan geccyatiyo tabi.mamayi uyumadan ne kadar once vereyim bi saat once gibi olurmu.cok tesekkurler

rica ederim,en az 1 saat once verin mamasini,gazini alin,belki kaka bile yapabilir bunun etkisiyle.. birazcik su da verin cunku mamalar bebekleri cok susatiyor.gece kalktiginda da arasira meme yerine su vermeyi deneyin bikac yudum..7,5 aylik bebek bu mamayla kesintisiz 4-5 saat kadar uyuyabilmeli normalde,bakin bakalim ne zaman kalkiyor.
bide usutmeyeceginizden eminseniz kafasi haric bedenini ilik suyla yikayabilirsiniz bebeginizin uykudan once,rahatlar gevser uykuya daha kolay gecer.
kolay gelsin :KK36:

rica ederim,en az 1 saat once verin mamasini,gazini alin,belki kaka bile yapabilir bunun etkisiyle.. birazcik su da verin cunku mamalar bebekleri cok susatiyor.gece kalktiginda da arasira meme yerine su vermeyi deneyin bikac yudum..7,5 aylik bebek bu mamayla kesintisiz 4-5 saat kadar uyuyabilmeli normalde,bakin bakalim ne zaman kalkiyor.
bide usutmeyeceginizden eminseniz kafasi haric bedenini ilik suyla yikayabilirsiniz bebeginizin uykudan once,rahatlar gevser uykuya daha kolay gecer.
kolay gelsin :KK36:
Cok sagolun bugun 1 de uyudu yine aglayarak hergun boyle zor oluyor.deniycem hepsini.cok cok tesekkurler

Uyku eğitimi konusunda ayrı düşünceler olsa da benim fikrim kesinlikle uygulanmalı. Çünkü belirli bir süreden sonra o çocuğu sallamak daha zor gelecek, çocuğunuz büyüyünce sizden daha çok ilgi istediğinden ona vakit bulamayacaksınız yorgun düşmektense ilk başlarda biraz sıkıntı çekip 5. aydan sonra rahat rahat takılması hem anne hem bebek açısından daha iyi oluyor. Yanında sana yardımcı olan kimseler yoksa bebeğinle başbaşaysan işleri kolaylaştırmak adına uyku eğitimi çok yararlı. Ben bir prematüre bebek annesiyim. Zaten zor olan doğum sürecini erken doğum yaparak ekstra zorluklarını yaşamış bir insan olarak uyku eğitimini 2 aylıkken vermeye başladım. Ortalama bir iki ay sürdü. Ama bu eğitim sayesinde şimdi kızıma daha iyi vakit ayırabiliyorum. Ama bu düşüncenin doğru olmadığını paylaştığınız linkte okumama rağmen iyi ki bu eğitimi vermişim diyorum. Çocuğumun eksiklik yaşayacağını da düşünmüyorum.

uyku eğitimi dediğimiz şey sğlatarak olmuyor zaten neden çoğu kişi ağlatarak uyutmaya çekmiş anlamadım. Benim kızım 2 buçuk aylık uyku eğitimi için bize erken şuan. 4 aylıkken başlayacağım bende. Ama arkadaşlarımın çoğu tracy hogg yatır kaldır yöntemiyle 3 günde hallettiler uyku sorununu. Bende onu deneyeceğim.

uyku eğitimi dediğimiz şey sğlatarak olmuyor zaten neden çoğu kişi ağlatarak uyutmaya çekmiş anlamadım. Benim kızım 2 buçuk aylık uyku eğitimi için bize erken şuan. 4 aylıkken başlayacağım bende. Ama arkadaşlarımın çoğu tracy hogg yatır kaldır yöntemiyle 3 günde hallettiler uyku sorununu. Bende onu deneyeceğim.
Ama çocuklar uyum sürecine alışırken ağlıyorlar ya onu kasteediyorlar sanırım.

Merhaba herkese..Bebeğim 4 aylık ve sallanarak uyuyor.İlk kez bu gece pış pış pat pat yöntemini denedim.Önce banyosunu yaptırdık acıktı ,mayıştı.Emerek uymayı artık unuttu nerdeyse.(Uyusa kendi haline bırakıcaktım aslında)Memede uyudu gibiydi ama yatağına yatırınca gözlerini açtı ve ben başladım yine sallamaya.Eşim sallamayalım dedi.Ben de biyerden başlamak lazım diye düşündüm.Önce kendi yatağıma alıp yanına uzandım.Yöntemde sırtına vurun hafifçe rtimik olarak diyor ama bizimki yan yatmayı sevmiyor.Sırtüstü yattı bende gövdesine pat pat yaptım aynı anda da pış pışş pışşş demekten dilim damağım kurudu.arada mmmm mmm lar çıktı ağzımı açmadan ya da eee ..yarım saat sonra uyudu derken geri uyandı tabi ben de kendi yatağına alıp ordan devam ettimmm.(onun parkyatağı bizim yatağın tam yanında zaten de kolumu vücuduna uzatmak zor oluyor biraz kolum uyuştu:)) Neyse 20 dk sonra uyudu tabi emziği de var ağzında.Toplamda 50 dakika uğraşmış oldum.Benim sorum uyku eğitimine gece uykusundan başlayın diyor da bu gece ilk kez oldu yarın gündüz uykularına da hemen mi uygulamaya başlamalıyım yoksa gece bikaç kez daha oturtup sonra mı gündüze geceyim? Gündüz uykulrımız daha zor çünkü gündüz çok ağlıyor..Bu akşam hiç ağlamadı çok şükür ağlasaydı yatır kaldır yapıcaktım ama gerek kalmadı ...Ama gündüz gerek olucak mutlaka :(

Hanımlar bu konuda su aralar fazlasıyla yoruluyorum size danışmak istedim.
7.5 aylık bir oğlum var. Uykusuna basından beri en az beslenmesi kadar önem vermeye çalıştım. Her ağladığında kucağıma almadım ve kimseye de aldırmadım konuşarak sakinlestirip oyle aldık hep. 3.5 aya kadar kendi yatağında uyudu. Ağlamazdı cok fazla mizildanarak uyurdu. Fakat 3.5 aylıkken emmeyi reddetmeye başladı sadece uyku aralarında, uykuya dalmadan veya uyanmaya yakın emzirebiliyordum. E her anne gibi en az 6 ay emsin istedim cok şükür o zamanları atlattık ama uyumaya yakın emzirdiğim icin hep, buna alıştı. Suan Nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Uykusu geldiğinde yatağına bırakıp çekileyim mi? Yavaş yavaş ayaklanıyor da artik yatağına bıraksam parmaklıklardan tutunarak kalkıyor iyice dağıtıyor uykusunu. Ne yapmalıyım? Bu yatır kaldır yöntemi Nasıl bisey ise yarayan varsa bahsedebilir mi? bir uzmana danışmak istiyorum ama kime danışacağımı bilemiyorum. Uyku eğitimi uzmanı diye mi arayim yanı bilemedim ki? Emzirmeden uyutmaya çalışsam yine eskisi gibi ama karnını doyurmam gerek bunun icin ne yapmalıyım? Yatmadan önce tok tutacak ne verebilirim? Lütfen cevap bekliyorum sizden

Mrb. Kizim 4.ayini bitirdi ve ayagimda sallanarak uyuyo. Arastirdigima gore bu aylar uyku egitimi vermek icin en ideal aylarmis. Fakat bnm merak ettigim konu su. Uyku egitimi verilen bebek uyumak icin herzamn sadece kendi yatagini mi ister. Yani zamn zamn gunduz anneme veya k.valdeme gidiorum. Orda da uyku saati geldiinde ayri bi odaya biraksam uyur mu. Yoksa onun uyku saatinde mutlaka ewde mi olmaliyim. Simdiden tesekkurler

Mrb canim. Benim oglumda 5 bucuk aylik. Bende 5 ayina yaklasirken uyku egitimi verdim. Normalde uykusunu geldiginde anlardim 5 dk sallayinca uyuyordu ama bi yere gittiginde ayaginda sallama imkanin olmayabiliyor. Cok sukur benim uyku egitimim cok zor gcmedi. Gunduz 2 kere yarim saat 45 dk uyuyor zaten. Uykusu geldigini anliyorum. Yatiriyorum uyuyo. Gunduzleri salonda. Gece uykusunda besiginde uyuyor. Cok sukur simdi cok rahatim, kesinlikle tavsiye ederim

rica ederim
nasilsiniz bebeginiz nasil? uykuya daha erken dalmaya basladi mi?
Mrb sagolun siz nasilsiniz artik daha erken daliyo tesekkurederim.10-11 arası hatta9- 9.30 gibi uyuyo ama yatagina koyunca tekrar uyaniyor agliyor tekrar kucak.bu donguden dolayi uzuyor.sabah 8.30 da uyaniyor.eskiye gore daha iyiyiz geecekten

Son düzenleme:
Acikcasi suan istedigim erken yatip erken kalkmasi ise baslayinca benim icin zor olur gec yatan bebek.9.30 gibi uyuyo emziriyorum ama yataga koyunca tekrar uyaniyor ciglik çığlığa.bu sorunlari halledince uyku eğitimine gececegim.

Mrb sagolun siz nasilsiniz artik daha erken daliyo tesekkurederim.10-11 arası hatta9- 9.30 gibi uyuyo ama yatagina koyunca tekrar uyaniyor agliyor tekrar kucak.bu donguden dolayi uzuyor.sabah 8.30 da uyaniyor.eskiye gore daha iyiyiz geecekten

sizden ayrilmak istemiyordur oyuzden aglar,zaten cok minik henuz..
benim nacizane tavsiyem baglanma yatagi kullanmaniz ya da yanina uzanarak sirtiniz sivazlayip uyutmaniz..onerilen 2 yasina kadar bebegin anne temasiyla uyumasi aslinda,tabi bu bi zorunluluk degil ama cocugun anneye guvenli baglanmasini destekleyen bisey.
uyku arkadasi edinebilirsiniz bebeginiz icin,onu eline her uykuda verirseniz sakinlesir ama sadece uyku saatlerinde kullanin,bide isim koyun..benim oglumun bi esegi var adi Ezo:KK45:,hadi Ezo`yu alip yataga gidelim dedigimde pijamalarini gosteriyor,biliyor uyku saati oldugunu.
ozellikle calismaya basladiginizda sizi gece aglamalariyla cok uyandiracaktir sizi ozledigi icin,bunu onu zorla yatagina tek basina yatmaya zorlayarak cozmeyin,yanina uzanarak uyutun kokunuzla uyusun..sallamaniza gerek yok,ortam karanlik ve sessiz olsun sizin orda oldugunuzu hissetsin,konusur konusur mirildanir ve uyur gider:KK53:
bahsettigim yatak ve ornek uyku arkadasi resimleri ekledim.
kolay gelsin

uyku arkadasi edinebilirsiniz bebeginiz icin..zararsiz
baglanma .webp
uyku.webp

Back
X