Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun. Yazdığın şeylerin neredeyse bire bir aynısını yaşadım, tabi benim yaşadıklarımın üstünden yıllar geçti artık.
Başlarda üzüleceksin, öfkeleneceksin, kendine acıyacaksın, kendinde kusur arayacaksın, iç içe devam edecekler bir süre. En büyük tehlikeyse kendini değersiz hissetmen olacak. "Bunca yıl benimle olan, her şeyimle beni tanıyan insan bile beni bıraktı, doğru düzgün tanımadığı birine gitti, demek ki ben değersizim, çirkinim, işe yaramazım, öyleyse beni kimseler istemez," diyeceksin. Bu cümleler zihninde yankılandığında bunların doğru olmadığını sakın unutma. Sen sadece yanlış insanla beraberdin.
Kabul etmesi zor, seni sevdiğini sandın, yıllarca aldandığına inanmak da zor. Belki bir zamanlar sevgiye yakın bir şeyler hissediyordu sana, ama uzun zamandır da hissetmiyormuş. Kimse sevdiği insanı bırakmaz. Bu cümle çok can yakıyor ama aslında çok şanslısın. Çünkü seni sevmeyen birinden kurtuldun, sevilmediğin halde sevdiğini sandığın günler geride kaldı. Bu da demektir ki bir gün seni gerçekten seven biriyle birlikte olma şansın var. İnan bana o kadar farklı ki... O gün geldiğinde eski ilişkinde aslında sevilmediğini ya da o kadar da sevilmediğini kendine daha rahat söyleyebileceksin. Üstelik çok gençsin, yeni ilişkiler için bir sürü vaktin var.
Başlarda stalklarsın, zamanla bunun gereksizliğini anlayıp sıkılırsın. Çünkü o yeni sevgilisiyle fotoğraflar eklerken sen sadece onu stalklayınca ne kadar boş yaşadığını, ne kadar boş işler yaptığını ve hepsinden önemlisi artık onun hayatına müdahale edemeyeceğini anlarsın. Pişman olsun, gelsin ayaklarına kapansın istersin, ama her zaman böyle olmaz. Hatta belki onunla evlenir. Senin asıl istediğin onun pişmanlığı değil, kendi mutluluğun olmalı. Ona ne olacağı seni artık ilgilendirmiyor, sen çok mutlu olduğun sürece o da ne olursa olsun. Bu kafaya ulaşman lazım.
Benim yaşadıklarımı tam anlamıyla atlatmam bir yıl sürdü. Ama o kadar güzel dersler aldım ki sonra sevgili seçerken çok uyanık oldum, hiçbir falsoyu gözardı etmedim. İyileşmemin ardına iki yıl kimseyle dikiş tutturamadım çünkü yalancıları, duygusal tatminden ziyade fiziksel tatmine önem verenleri, benim değerlerime uymayanları en başlarda eledim. Öğrendiklerimden taviz vermedim. Böyle geçen iki yılın ardından da tam aradığım gibi bir adam buldum. Düşünceleri, hisleri benimkilerle paralel, beni gerçekten seven, çok iyi ve tatlı bir adam. Şimdi çok mutluyum. Bunu diyeceğime inanmazdım ama "İyi ki de geçmişimdeki o şahıs tüm o yaptıklarını yapmış," diyorum. Yoksa gerçekten sevilmenin ne olduğunu tatma şansım olmayacaktı. O açıdan gerçekten şanslısın, biliyorum şaka gibi geliyor kulağına. Ama bir gün bunları çok geçmişte bıraktığında sen de aynısını diyeceksin. Yeter ki o yıllarda öğrendiğin dersleri unutma, aynı tür erkekleri seçme.
Benim için en zor yanı özgüven kaybı oldu. Öyle akıl almaz bahanelerle beni suçladı ki, onun yüzünden her bir yanıma taktım. Ağzıma burnuma, boyuma, kıyafetime, işime, hatta hobilerime. Halbuki karşımdakinin bir Yunan tanrısı olmadığını, mercedeslerle gezmediğini gözardı ettim bunlara takarken. Bu süreci sağlıklı atlatmaya lütfen dikkat et, aylar geçtiği halde hala değersiz hissediyorsan bir uzmandan yardım almayı dene.
Bir de sen de hemen sevgili yapıp yeni bir hayata başlamak adına önüne gelenle çıkma. Kalbin acılıyken yanlış seçimler yapma ve benzer erkekleri seçme ihtimalin çok yüksek. İyileşmek için kendine zaman ver. Değerini de erkekler belirlemiyor, sen kendin belirliyorsun. Kendi standartlarında değerli bir kadınsan değerlisindir, bitti.
Çalışıyorsan işini boşlama, işine sahip çık, depresyon geçer, işsizlik zor geçer. Çalışmıyorsan acın dinene kadar kendini oyalayacağın bir şeyler bul, hatta bence meslek hayatına faydası olacak beceriler edinmeye bak. Meslek de bu devirde insana kendini değerli hissettiren şeylerden biridir.
Ve olur da pişman olup dönerse sakın affetme. Affedersen aynı şeyleri tekrar tekrar yapar, gözüne baka baka aldatır da. Bir insan neyse odur, bir yaştan sonra çok da değişmez. Zaten sen de birkaç ay içinde affetmeye değmediğini anlayacaksın. Ama lütfen pişman olmasını bekleyerek kendini üzme.
Hislerini ve düşündüklerini bir deftere yazmayı da deneyebilirsin. Bu yöntem bana çok yardımcı olmuştu. Umarım en kısa zamanda hak ettiğini bulursun.