VEGAN beslenme... Vegan olanlar yardımcı olabilir mi...

2011 yılı Şubat ayından beri etik veganim daha öncesi de lakto vejetaryen bir gecede eartlings adlı belgeseli izledikten sonra veganliga geçiş yaptım ve kisa sürede etik vegan oldum evimde kazak yelek vs.hic bir hayvansal ürün yok, ilk başlarda zorlanabilirsiniz zamanla alisacaksiniz :)korkmayın en doğru ve sağlıklı seçim suan ne bir ilaç kullanıyorum nede kan degerlerim de bir dengesizlik var nede kilo problemi yaşıyorum en doğru seçim :)
 
Yeryuzune Özgürlük Derneği yayınlamış:


Veg_Bes_Tab_2xA3-11.jpg


Yeryüzüne Özgürlük Derneği, ilk kez Türkçe olarak vitamin ve minerallerin hangi bitkisel gıdalarda bulunduğunu gösteren resimli Vegan beslenme tablosu çıkardı.

Dünyada sayıları gittikçe artan kişiler, hayvanların insan için istismar edilmesi, sağlıklı yaşam ve hayvan çiftliklerinin sera gazlarına etkisi yüzünden vegan oluyor.

Tablo sadece veganlara değil hastalıklara karşı sağlıklı beslenmek isteyen herkese hitap ediyor.

50 gram kabak çekirdeği?
Mesela günde 50 gram kabak çekirdeği yemek, magnezyum ve çinko ihtiyacımızın yarısından fazlasını, lif ve protein ihtiyacımızın üçte birini karşılıyor.

Gün boyunca yemeklerimize serpiştireceğimiz 10 gram nane, demir ihtiyacımızın yarısını, omega-3 ihtiyacımızın çeyreğini ve kalsiyum ihtiyacımızın beşte birini karşılıyor. Tabloda D vitamini sıkıntısını aşmak için mantarları güneşte kuruttuktan sonra yemek gerektiği gibi ilginç bilgiler de yer alıyor.

ABD Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı besin değerleri, tablodaki her gıdanın altına yerleştirilmiş. Ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini arttıran ve azaltan faktörler de not edilmiş.

Kolay ve ucuz yiyecekler seçilmiş
Yeryüzüne Özgürlük Derneği, tablonun Türkiye’de vegan yaşamak isteyenleri desteklemek için hazırladıklarını dünyadaki benzer tablolardan esinlenilmekle birlikle Türkiye`de kolay ve ucuza bulunan yiyeceklere öncelik verildiği belirtti.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nden Özge Özgüner yaptığı açıklamada “Herkesi hiçbir canlının eti için öldürülmediği ve sütü için tecavüze uğramadığı bir dünya adına vegan olmaya çağırıyoruz” dedi.

Güray Tezcan ise bu tablodaki gıda önerilerinin yalnızca hayvan ürünlerine değil aynı zamanda ilaçlara alternatif olabileceğini belirtti: “Kendimize iyi bakmayı öğrenirsek sağlımızı kâra indirgeyen ve hayvan deneyleriyle ilerleyen ilaç endüstrisine muhtaç kalmayız. Kendine bakmak, hayvan özgürlüğü mücadelesinin bir parçası; çünkü biz de birer hayvanız.”

1-30 Kasım Dünya Vegan Ayı olarak kutlanıyor. Dünya Vegan Ayı 1944'te bitkisel beslenmenin politik nedenlerine dikkat çekmek için oluşturuldu.

Vegan vejetaryan raporu da çıkmıştı
İki sene önce Vegan Kolektif isimli bir başka grup, Amerikan Beslenme Derneği`nin vegan-vejetaryen beslenme raporunu Türkçe yayınlamıştı.

Et yiyenlerle vejetaryenleri karşılaştıran evvelki tüm araştırmaları analiz eden bu raporda, toplumdaki yaygın kanının aksine bitkisel protein karması (bakliyatlar, tahıllar, tohumlar ve kuruyemişler) ile iyi beslenen vejetaryen ve veganların sporcu veya hamile olsalar dahi gerekli tüm aminoasitleri alarak protein eksikliği yaşamayacağının altı çizilmişti; ancak özellikle veganların B12 vitamini için takviye alması gerektiği hatırlatılmıştı. (NV)

Kaynak: Bianet
 
Merhaba,

Bende bir kaç ay önce tamamen vejetaryenliğe geçiş yaptım. Ürünlerin genelde pahallı oluşu ve zor bulunuşu başta beni zorladı fakat kısa bir süre önce sağlıklı market adında bir site buldum. Ürün yelpazelerinin genişliği tüm ihtiyaçlarımı karşıladı. Sadece vejetaryenlere değil, veganlara da hitap ediyorlar. En güzelide 3 koli ürün siparişi verdim bir kargo ücreti ödedim :)
 
hepiniz süpersiniz, ne vejetaryenim ne veganım:) ama uzun süredir öyle besleniyorum. bakalım geçişi başarabilecek miyim
 
normal yemek yiyerek oluyor, hiçbir zorluğu yok=)
her zaman yediğimiz gibi meyve, sebze, tahıl, baklagil, yemiş vs. yemeye devam ediyoruz=)
protein her şeyde var, özellikle baklagiller. yine tahıllarda ve yeşil bitkilerde. ayrıca yemişlerde de. yemişlerin aynı zamanda yağ oranları da yüksek oluyor fakat bu yağlar hayvansal ürünlerdeki gibi doymuş ya da trans yağlar değil, doymamış yağlar.

kalsiyumsa yine yeşil bitkilerde çok yoğun bulunmakta. kereviz, maydonoz, dereotu... ayrıca kekik gibi baharatlar da çok iyi kalsiyum kaynaklarıdır. ıspanak, brokoli, yine baklagiller, fasulye, nohut... elma, portakal, muz, incir, badem... aklınıza ne gelirse hepsinde hatrı sayılır derece kalsiyum var.
özellikle fasulye, turp, incir, badem, pekmez... bunlar çok iyi kalsiyum kaynakları.

magnezyum yine tüm sebzelerde olan bir şey.
mercimek, bezelye, lahana, fasulye, ıspanak...

zaten vegan olmayan bir diyette problem, yediklerimizle aldığımız doymuş yağ, kötü kolesterol, trans yağ, hayvansal protein... bunlar vücudu mahveden şeyler.
sağlıklı olmak için bunların tamamen beslenmeden çıkarılması gerekiyor, bu da ancak hayvansal ürün tüketmeyerek mümkün.

yani problemli olan durum, hayvansal ürün tüketmek, tüketmemek değil. o yüzden tek tek bir vegan diyette neyi nereden alacağımız yazmaya gerek yok. zaten mantar, baklagil, tahıl, sebze, meyve yiyen biri, ihtiyacı olan her türlü mineral, vitamin, proteini gani gani ve en sağlıklı şekliyle alıyor.
 
Zaten hep düşünürdüm vegan olmayı, bu MÜKEMMEL videodan sonra iyice düşünür oldum... Kendimi iyice hazırlıyorum çünkü bir daha geri dönmek istemiyorum.... Vejeteryan olabilirim çok kolay çünkü hiçbir ete bayılmıyorum ama süt gibi tüm hayvansal gıdaların da ne kadar zararlı olduğunu-hem vücuda hem bize hiçbir zararı dokunmamış hayvanlara- öğrendikten sonra veganlığı düşünür oldum...

Şimdi sorum şu; ABD gibi ülkelerde hemen hemen herşein veganı var fakat Türkiyede ne derece bir fikrim yok.... Türkiyede yaşayan veganlar nasıl besleniyor burada sorduğum şu, vegan olarak yapılan yemekler değil daha çok hazır ürünlerin vegan versiyonu ne kadar bulunur Türkiyede mesela yabancı ülkelerde vegan dondurma bile var...

[video=youtube;8ocqCy0qEkA]


videoyu yeniden paylaşır mısın?
 
Merhaba, kalsiyumu chia tohumundan karsilayabilirsiniz. Sutten daha fazla kalsiyum var icinde.. amio asit de.. ve de Omega 3 somonun bilmemkaç katı =D kiviyi biraz suyla blendardan gecirip icine iki kasik chia, buzdolabina koyun. Size yesill joleli puding olsuun. Veganlari kucaklarim, farkli bir varolus duzeyi, herkesin anlamasini bekleyemeyecegimiz bir algi durumu, bir sosyal sorumluluk projesi, bir protesto!
 
Vegan arkadaşlar ya vegan beslenmeden vazgeçmiş ya da forum sayfasını önemsemiyorlar artık , üzücü..
Bu sayfanın hareketlenip, cıvıl cıvıl olmasını isterim elbet.. Bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya ne dersiniz?
 
Vegan arkadaşlar ya vegan beslenmeden vazgeçmiş ya da forum sayfasını önemsemiyorlar artık , üzücü..
Bu sayfanın hareketlenip, cıvıl cıvıl olmasını isterim elbet.. Bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya ne dersiniz?
Ben varım :) 2.5 yıldır vejetaryenim artık vegan oldum.paylaşabiliriz,sorusu olanlar sorabilir.
 
vegan yemek tarifleri çok fazla yer almıyor, yaptığımız vegan yemeklere güvenen varsa home&cook tv, ramazan ayı boyunca hediyeler kazandırıyor hem tarifleriniz dolaşıma girer hem de hediye kazanırsınız.
 
vegan veya vejeteryan olmak ancak bilinçi bir şekilde uygulandığında sağlıklı bir hal alır. yaşam tarzında popüler kültür etkisinde özenerek yapılan bu tür değişiklikler ciddi sağlık sorunların habercisi olabilir. hayvansal gıdalardan alamadığımız bütün vitamin ve mineralleri bitkisel gıdalardan almak mecburiyetindeyiz ve yeme içme programımızı buna göre matematiksel olarak uydurmak zorundayız. yeni başlayacak arkadaşlara hawaiian spirulina (tatlı su yosunu) öneriyorum. spirulina içeriğinde bulunan 2000 den fazla enzimle bir insanın günde alması gereken bütün protein ve mineral desteğini sağlıyor. araştırılmasında yarar var. aman dikkat bu söylediğim hawaii spirulina için geçerlidir.
 
Merhaba, ben de bir kaç aydır vegan besleniyorum. Carrefour gurmelerde vegan yoğurt, peynir gibi ürünler satılıyor. Ben hiç denemedim. Biraz işlenmiş gıda gibi geliyor öyle şeyler. Tavsiyem aynı lezzetleri bulmaya çalışmak yerine tam gıda bazlı yeni lezzetler keşfetmen. Protein içeren gıdaları ve bol sebzeyi her gün tüket. Protein olarak %15 civarı ideal, %10'dan aşağı düşme. Bunun ne kadar olduğunu anlayana kadar myfitnesspal gibi bir uygulama kullanmanı tavsiye ederim. Bir de ihmal etmemen gereken şeyler B12- haftada bir kere 2000-2500 mg yeterli), D vitamini (15-20 dk doğrudan öğle güneşi alamadığın günler), keten tohumu (günde 1 kaşık yeterli) ceviz,chia gibi omega 3 içeren gıdalar.
 
Son düzenleme:
Hadi kızlar burayı canlı tutalım ben bir dönem veganligi denemiştim ama sonra erkek arkadaşım yüzünden tekrar dönmüştüm şimdi daha net fikirlerle başlıyorum burayı oldukça aktif tutalim
 
Vegan değil vejetaryenim ilk aylar birşey fark etmezsiniz ama zaman içinde rüyalarınız full hd olmaya başlar sabah yorgun uyanmalar biter ben çok memnunum size de öneririm. Sadece süt ve yogurttan kopamadığım için vegan değilim galiba. Bitki çaylarını da çok tuketiyorum favorim oğul otu çayı çok güzel uyumamı sağlıyor.
 
X