Verilen kapora hk.fikir verin.

necoo

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2007
117
2
96
Tekirdağ
Arkadaşlar bana bu konu da aydınlatın.
Benim bulunduğum yerde 2 dairem var 1 rini satıp istanbuldan almayı düşündüm
müşteri çıktı evi çok beğendi 2 000 ytl kapora verdi ,ertesi gün geldi vazgeçtiğini parayı istediğini söyledi.Bizde başka ev alıcağımız için eşim de o parayı başkasına kapora olarak verdi.
Ben bu konuyu sitemizdek Av arkadaşşa sordum elinde belgesiaz yoksa birşey yapamaz dedi belge yoktu ama arkadaşı vardı bu konu da cevap gelmadi.

Şimdi bizi tehdit ediyor,biz 1ytl sini verelim diyoruz .zararı ortak karşılıyalım diyoruz .o hepsini istediğini söylüyor.Ne yapıcam bilmiyorum fikir verin bana.

aslında onun hakkı o para,neticede onun parası ve aradan fazla bir gün geçmemiş,bizimde böyle başımıza geldi ailem parayı helal etmedi,ne yalan söyleyeyim,şimdi vermezseniz adam bir beddua eder, 5 misli çıkar,kapora diye bir şeye ben inanmıyorum,avukat değilim ama...

neticede bu adam sana ait bir şeyi kullanmamış,sana ait bir şeye zarar vermemiş,eskitmemiş,o yüzden bu parayı vermelisiniz...zararı ortak karşılayalım diyorsun neyin zararı peki?

madem öyle sizde parayı verdiğiniz kişiden geri alıp adama verin ,aradan gün geçmeden,öbür adamda parayı harcamadan...benim düşüncem budur...kul hakkı kalmasın üstünüzde...hem elinde belge yok,diyelim kimse de görmedi Allah biliyor sonuçta,ağlayanın malı gülene yar olmaz ...

Son düzenleyen: Moderatör:
bence böyle bir şeye tenezzül etmeyin.Kat kat çıkar,beddua- ah almayın.Yukarda Allah var,kul görmesede olur.

Aslında böyle durumlarda alıcı vazgeçerse kaparo yanar,bunu alıcı da satıcı da bilir..Çünkü kaparo o malı bağlamak içindir..Satıcı da kaparoya ve alıcıya güvenerek malın reklam,ilan v.s varsa kaldırır ki başka talep olmasın..
Şimdi sizin alıcı gelmiş diyor ki paramı geri ver,vazgeçtim..Bu iş çocuk oyuncağı değil..Siz belki müşteri nasılsa çıktı düşüncesiyle daha iyi bir müşteriyi kaçırdınz...
Ayrıca kaparo geri verilmezse kul hakkı veya haram olur mu bu konu tartışılabilir.Sonuç olarak ortada bir taahhüt var.Ama alıcı sözünde durmamış...Bence siz yine de parasını geri verin arkadaşım çünkü kimsenin ahı kimsede kalmaz..Senin biryerlerinden çıkacağına,senin hakkın onun malından çıksın..Mide bulandırmaya hiç değmez bence..

küçük meblağlarda kapora genelde yanar,ama 2000lira az para değil. bence de geri verilmeli.

Aslında böyle durumlarda alıcı vazgeçerse kaparo yanar,bunu alıcı da satıcı da bilir..Çünkü kaparo o malı bağlamak içindir..Satıcı da kaparoya ve alıcıya güvenerek malın reklam,ilan v.s varsa kaldırır ki başka talep olmasın..
Şimdi sizin alıcı gelmiş diyor ki paramı geri ver,vazgeçtim..Bu iş çocuk oyuncağı değil..Siz belki müşteri nasılsa çıktı düşüncesiyle daha iyi bir müşteriyi kaçırdınz...
Ayrıca kaparo geri verilmezse kul hakkı veya haram olur mu bu konu tartışılabilir.Sonuç olarak ortada bir taahhüt var.Ama alıcı sözünde durmamış...Bence siz yine de parasını geri verin arkadaşım çünkü kimsenin ahı kimsede kalmaz..Senin biryerlerinden çıkacağına,senin hakkın onun malından çıksın..Mide bulandırmaya hiç değmez bence..

Arkadaşlar haklısınız ben kimsenin ahı nı almak istemem,şim diye kadar haram lokma yemedim yedirmedim.
Bev emlakçıya verdim alamıyorum ,ne zara rı deniliyorda.Artı bu olay olalı 2 ay oldu ilk vazgeçtiği gün söyldi ,son 2 ay aramadı ev satılınca şimdi arıyor tehtit ediyor.ya bana kalsa zarar marar vericem eşim vermiyor ben söylediğim zaman bana kızıyor. ve yapıcağımı bende şaşırdım.

kapora alinmasinin amaci zaten bu durumlar karsisinda ev sahibini korumaktir...

bir evi begendim aliyorum diyen ciktiktan sonra ev sahibi diger talipleri geri cevireceginden maddi manevi kaybi olacaktir... bu durumlari engellemek ve alicinin son dakikada vazgecip saticiyi zor durumda birakmasini önlemek amaciyla alinan paranin zaten geri vermek icin olmadigini da herkes bilir... vazgecersen paran yanar... devam edersen alinan kapora toplam paranin icine sayilir...

sahsen ben de kiralik bir ev icin ayni durumu yasadim. kapora yi geri almak gibi bir sansim yoktu ve bu konuda üstelemek aklima bile gelmedi...

ama karsidaki sahsin tavri tehlikeli olma egilimindeyse yine de düsünmekte fayda var tabi :((

Son düzenleme:
bundan 4 yıl önce bende evimi sattım... internetten satışa çıkartmıştım, bir aile evi çok beğendi almaya karar verdi fakat ellerinde para olmadığını kendilerininde satılık evleri olduğunu 1 hafta sonra sattıkları evden parayı alıp benim evimin alım satım işlerini halledeceklerini söylediler ve beim başkaları ile anlaşma ihtimalimi ortadan kaldırmak için 1000 YTL teklif ettiler fakat ben zaten sözümde duracağımı, bundan yana korkuları olmamasını söyledim...çok rica edip parayı almam için adeta yalvardırlar... bende 300 YTL alırsam yeterli olacağını, satışı kaldıracağımı söyledim ve öylede yaptım... arayan ve evi görmek isteyen diğer 13 kişiye satışın iptal olduğunu izah ettim ve kimseyi kabul etmedim....

1 hafta sonra telefonuma o aileden bir mesaj geldi evi almaktan vazgeçtiklerini yazıyorlardı ve paramızı geri ver diyede eklemişlerdi birde banka hesap numarası vardı mesajda... bende onların yaptığı gibi bir telefon mesajı ile cevap verdim... gelip karşıma geçip insanca konuştukları takdirde paralarını alabileceklerini ve verdikleri sözden dolayı geri çevirdiğim bir sürü kişiden bahsettim... arama zahmetine bile girmemişlerdi..... aradan bir kaç gün geçti ve tekrar bir mesaj... özür diliyorlardı, verdiğiz parayı geri alma hakkımız olmadığını öğrendik ve biz evi tekrardan satın almaya karar verdik diye...bu son mesajı cevapsız bıraktım sonra ne arayan oldu nede soran....2 ay sonra evimi sattım hemen aradım şehir değiştireceğimi bir daha ararlarsa aynı adreste olamayacağımı söyledim.. biz evi alacaktık neden sattın dediler... dengesiz bir durum değil mi? paralarını zorla verdim fakat durumu hala anlayamadım:roflol:

verilen kaporanın amacı satışı bağlamaktır, satıştan vazgeçen taraf kaporayı veren kişi ise parasını isteme hakkı olamaz bu satış kuralıdır.... yazılı bir belge olmaksızın ispatıda yoktur.....

bundan 4 yıl önce bende evimi sattım... internetten satışa çıkartmıştım, bir aile evi çok beğendi almaya karar verdi fakat ellerinde para olmadığını kendilerininde satılık evleri olduğunu 1 hafta sonra sattıkları evden parayı alıp benim evimin alım satım işlerini halledeceklerini söylediler ve beim başkaları ile anlaşma ihtimalimi ortadan kaldırmak için 1000 YTL teklif ettiler fakat ben zaten sözümde duracağımı, bundan yana korkuları olmamasını söyledim...çok rica edip parayı almam için adeta yalvardırlar... bende 300 YTL alırsam yeterli olacağını, satışı kaldıracağımı söyledim ve öylede yaptım... arayan ve evi görmek isteyen diğer 13 kişiye satışın iptal olduğunu izah ettim ve kimseyi kabul etmedim....

1 hafta sonra telefonuma o aileden bir mesaj geldi evi almaktan vazgeçtiklerini yazıyorlardı ve paramızı geri ver diyede eklemişlerdi birde banka hesap numarası vardı mesajda... bende onların yaptığı gibi bir telefon mesajı ile cevap verdim... gelip karşıma geçip insanca konuştukları takdirde paralarını alabileceklerini ve verdikleri sözden dolayı geri çevirdiğim bir sürü kişiden bahsettim... arama zahmetine bile girmemişlerdi..... aradan bir kaç gün geçti ve tekrar bir mesaj... özür diliyorlardı, verdiğiz parayı geri alma hakkımız olmadığını öğrendik ve biz evi tekrardan satın almaya karar verdik diye...bu son mesajı cevapsız bıraktım sonra ne arayan oldu nede soran....2 ay sonra evimi sattım hemen aradım şehir değiştireceğimi bir daha ararlarsa aynı adreste olamayacağımı söyledim.. biz evi alacaktık neden sattın dediler... dengesiz bir durum değil mi? paralarını zorla verdim fakat durumu hala anlayamadım:roflol:

verilen kaporanın amacı satışı bağlamaktır, satıştan vazgeçen taraf kaporayı veren kişi ise parasını isteme hakkı olamaz bu satış kuralıdır.... yazılı bir belge olmaksızın ispatıda yoktur.....

Dün eşimi tlf la arayıp para yı istediklerini bildirmişler.eşimde gelin yüz yüze görüşelim demiş ,3 bey gelmiş birinin cezaevinden çıktığını büsürü şeyler
eşim 2 000 ytl nin 1 500 ytl sini veririm onu da sizden kortuğum için değil allahtan kortuğum için demiş anlaşmışlar.bende rahatladım .

zaten evide satmışsınız,ben olsam kaporanın tamamını verirdim...

bide ayrıyeten ilk durumda ,evi bekletmezdim,napardım evi satıştan kaldırmaz,ev içinde kapora almaz,ilk gelen evi alır derdim,niye bekleyeyimki...bu şekilde adamın vazgeçme ihtimali var,beğenen almak isteyen gelir parayı öder alır derdim,onlarda zaten çok beğenmişlerse ellerini çabuk tutmak gerektiğini anlarlardı...

bu şekilde ne onlar ,ne de ben zarar görmüş olurdum...

zaten evide satmışsınız,ben olsam kaporanın tamamını verirdim...

bide ayrıyeten ilk durumda ,evi bekletmezdim,napardım evi satıştan kaldırmaz,ev içinde kapora almaz,ilk gelen evi alır derdim,niye bekleyeyimki...bu şekilde adamın vazgeçme ihtimali var,beğenen almak isteyen gelir parayı öder alır derdim,onlarda zaten çok beğenmişlerse ellerini çabuk tutmak gerektiğini anlarlardı...

bu şekilde ne onlar ,ne de ben zarar görmüş olurdum...

Canım usbi3 cüğüm,ben anlatamadım galiba kadın geldi evi beğendiğini kapora verip kalan diğer mevlağyıda bir hafta sonra vericeğini ,satış levhasınıda kaldırmamı istedi.bende kaldırdım onun verdiği paraya vazgeçmez diye düşünerek bizdeo parayı bizim alıcağımız eve verdik.bizim verdiğimiz şahız bize geri vermedi.Burda zarar kimin .

Erneyse arkadaşım ufak bir zarar la kapattık.

Back
X