Yapabilir miyiz?

benim esim liseye gitmek yerine kuran kursuna gitmis hafizlik ogrenmis,sonra univ kazanmis, simdi sinema uzerine calisiyor.

kuran i ezbere bilmesine ragmen acip okudugunu gormedim, cumalara bile gitmez dogru durust, orucunu tutar ancak baska da bir ibadet yaptigi yok. hatta ickili eglencelerde kirk yilda bir sarhos oldugunu da biliyorum:)

benim giydigime neredeyse hic karismaz, hafizlik diyorum iste otesi var mi? ama bildigi ile yasadigi bambaska adamin:)

o yuzden buna ancak siz karar verebilirsiniz. benim annem babam da tum vakit namazlarini kilar, hatta babam haci, ama tatile gittigimizde bikinimi siyirip sirtima yag bile surebilir. dinde zorlama yoktur, bunun bilincinde esim de ailemde...

onemli olan dini ne kadar yasadigi degil yobaz olup olmadigi.... nasil tum yobazlar namaz kilmiyorsa, tum namaz kilanlar da yobaz degildir. bu ikisine gore degerlendirin yeterli

Alkolden pek hoslanmiyorum ama "Kesinlikle icmem" tarzindaki keskin yaklasimlar hic hosuma gitmiyor aslinda. Ara sira sarap ictigimi soyleyince "Iyi, sen icersin o zaman" seklinde tepki verdi.

Diger konulardaki dusuncelerini bilmiyorum ama nasil bir cevrede buyudugumu, nerede egitim aldigimi biliyor ve bunlardan yola cikarak nelere tolere edip etmeyecegimi tahmin etmeli diye dusunuyorum.

Simdiden dusundurmeye basladi zaten.

Kesinlikle içmem tavrını keskin bulmanız sizce de garip değil mi? Öyleyse bu adama hiç bulaşmayın derim ben. Adam dinini yaşamaya meyyalse Kuran kelamı “arada sırada içebilirsiniz yahu nolcek” demiyor. Kesinlikle içmeyin diyor.

Fakülteden bir arkadaşım vardı sabah oruç tutup akşam canlı müziğe gidelim içelim derdi. Ben bu tavrı daha ikiyüzlü buluyorum.
Akışına bırakın ve tanıyın derim. Umarım mutlu olursunuz.

Anne babamdan örnek verebilirim. Annem 5 vakit namazını kılar, hayatı boyunca hiç alkol kullanmamış ama mayosuyla denize de girer, tatilini de yapar. Babamsa zaman zaman oyun oynamaya Kıbrıs’a gider, arasıra da olsa arkadaşları ile alkol alır. 45 yıldır çok mutlu bir evlilikleri var maşallah çünkü hem birbirlerine saygı duyuyorlar hem de hayata bakış açıları uçlarda değil. Ben de hiçbir zaman üzerimde iki taraftan da bir baskı istemedim. Çoğu hemcinsime göre rahat büyüdüm bile denebilir.

Demem o ki, Namaz kılması veyahut dini vecibelerini yerine getirmesi bir insanı iyi yapmadığı gibi bağnaz, geri kafalı da yapmıyor. Tanıyarak karakterini siz tahlil edin, şans tanıyın bu beyefendiye bence. İyi bir insan bulmak öyle kolay olmuyor bu zamanda maalesef. Sizin adınıza çok sevindim.

Anne babamdan örnek verebilirim. Annem 5 vakit namazını kılar, hayatı boyunca hiç alkol kullanmamış ama mayosuyla denize de girer, tatilini de yapar. Babamsa zaman zaman oyun oynamaya Kıbrıs’a gider, arasıra da olsa arkadaşları ile alkol alır. 45 yıldır çok mutlu bir evlilikleri var maşallah çünkü hem birbirlerine saygı duyuyorlar hem de hayata bakış açıları uçlarda değil. Ben de hiçbir zaman üzerimde iki taraftan da bir baskı istemedim. Çoğu hemcinsime göre rahat büyüdüm bile denebilir.

Demem o ki, Namaz kılması veyahut dini vecibelerini yerine getirmesi bir insanı iyi yapmadığı gibi bağnaz, geri kafalı da yapmıyor. Tanıyarak karakterini siz tahlil edin, şans tanıyın bu beyefendiye bence. İyi bir insan bulmak öyle kolay olmuyor bu zamanda maalesef. Sizin adınıza çok sevindim.
Ya bence kadının daha muhafazakar olmasıyla, erkeğin olması arasında dağlar kadar fark var. Misal sizin anne babanızı örnek alırsak, kimse kimseyi kısıtlamamış, zira normalde de kadınlardan çok erkekler kısıtlamaya daha eğilimli. Erkek egemen toplumun teraneleri işte. Bir de tam tersini düşünün; babanız daha muhafazakar olsaydı, annenizin istediği zaman Kıbrıs'a oyun oynamaya gidip, alkol almasına izin verir miydi? Erkekler bu konuda kadınlara özgürlük alanı daha az bırakıyorlar. İstisnalar elbette vardır. Yorumlarım genelleme. Bu arada anneniz de çok uç bir nokta değil aslında, daha ılımlı denebilecek bir karakter gibi anladım. Yani ortayı bulmaları emin daha kolay olmuştur. Bunun da daha uç örneklerini düşünelim. O zaman bence ortaya hiç de uyumlu, huzurlu bir ilişki çıkmazdı. Çünkü hayatımızda attığımız her adımı aslında değer yargılarımıza göre atıyoruz. Eee bazen eşimizle birlikte adım atmamız gerekiyor. O zaman kimin değer yargısına göre adım atacağız? Bu sebeple hayatımızı birleştireceğimiz insanla bazı temel değerlerimizin ortak olması gerektiğini düşünüyorum kesinlikle.

Son düzenleme:
Ben inançlı biriyle yapamazdım sanırım, dinler bende antipati uyandırıyor. Sizde böyle bir durum yok anladığım kadarıyla o yüzden neden olmasın? Çevremde gördüğüm en güzel evliliklerden biri bu şekilde ama kötü örnekleri de var. Bence siz yine de kesin sınırlar çizin ki evlenince değiştiririm diye düşünüyorsa şimdiden görmüş olursunuz. Mutluluklar 💕

Ya bence kadının daha muhafazakar olmasıyla, erkeğin olması arasında dağlar kadar fark var. Misal sizin anne babanızı örnek alırsak, kimse kimseyi kısıtlamamış, zira normalde de kadınlardan çok erkekler kısıtlamaya daha eğilimli.
Bu kısıma katılmıyorum. Namaz kılan veyahut oruç tutan vs erkeklerin hepsi şeriat kurallarıyla yaşıyormuş algısını anlamıyorum çünkü. Ateist bir adam da; eşini kısıtlayabilir, hayatı zindana çevirebilir ya da bir takım şeyleri empoze etmeye çalışabilir. Haliyle meselenin dindarlık ile değil de insanlık ve yetiştirilme tarzı ile alakası olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan, uç noktalarda fikir ayrılıkları yaşayan bireylerin uzun vadede problem yaşamaları mümkün evet. Yalnız konu sahibi ile şu an görüştüğü beyfendi uç noktalardan hayata bakan kişiler gibi değiller diye anladım ben. Yani biri ateist öteki aşırı dindar olsa evet problem olabilirdi ancak birbirlerine batmayacaksa tercihleri gayet de güzel ilerleyebilir ilişkileri.

Ayni blokta bir baska firmada calisan bir beyefendi ile gorusuyorum. Pek bir ilgili. Cogu konuda bana destek olmaya calisiyor. Egitimi iyi. Artik evlenmek istedigini soyluyor. 39 yasinda.

Adam akilli ki bir erkekte en cok aradigim sey budur. Cakal biri degil. Olgun da.

Kafamda bir soru isareti var ama bastan soyleyeyim kimse polemik yaratip konumu mahvetmesin lutfen. Fikirlerinize ihtiyacim var.

Bu adam namazli niyazli biri. Ben ise bu konulara yakin degilim. Bunun farkinda. Bu farklilik sorun yaratir mi?

Evlenmeyi istiyorum artik ama yapabilir miyiz sizce? Daha once karsilastigim, hayat tarzima uygun erkeklerin yarattigi husrani dusununce neden olmasin diyorum ama siz ne dusunuyorsunuz? Cevrenizde var mi benzer ornekler?
Var dayım... evlendikten sonra kapanırım demiş yengem ve kapandı da tek şart buydu. Hala evliler ama yengem hiç içten kapanmadı açılmasına da izin verilmedi. Hep dert yanar. Çok açık bi kızdı kızken.

Konunuzu görünce çok mutlu oldum.Hakkınızda hayırlısı inşallah 🙏

Arkadaşlar gereken yorumları yapmışlar ama ben kendimce şunu söylemek istedim." Benim okuduğum, yaşadığım ortamları biliyor,tahmin ediyordur" falan yazmışsınız.Ama bence ihtimaller üzerinden ilerlemeyin.Durduk yere değil belki ama yeri geldiğinde çizgilerinizi, taviz veremeyeceklerinizi açıkça belirtin.Belki sizin taviz veremeyecekleriniz onun açısından da vazgeçilmezdir.Açıkça konuşmadan anlamak zor. Ama konunuza dair pozitif hissettim ben.Eğer bağnaz bir tip değilse 40 yaşına gelmiş bir adam olarak anlayışlı ve saygılı davranmayı bilecektir gibime gelio.

Umarim cok mutlu olursunuz.
Siz gelecek plani dusundugunuze gore sizi rahatsiz eden bir sey olmamis karsi taraf ile ilgili, o yuzden neden olmasin.
Ben inancli bir insan degilim ve daha onceki tecrubeme gore inancli bir insan ile de yapamadim. Esim ile inanc konusunda dusuncelerimiz paralel, zaten tanismamiz ve tanismamizin ilerledigi hiz da bunu gostermisti en bastan. Sonralari konustukca da netlestirdik biz cok paralel dusundugumuzu. Bu arada biz internasyonel bir ciftiz ama kultur farki yasadigimiz konu cok azdir, nedense ben hic acaba kultur farki yasar miyiz diye dusunmedim zaten 6 ay icinde de evlendik :))
Sanirim neleri tolere edip edemeyeceginize gore degisen bir sey bu.

Bu kısıma katılmıyorum. Namaz kılan veyahut oruç tutan vs erkeklerin hepsi şeriat kurallarıyla yaşıyormuş algısını anlamıyorum çünkü. Ateist bir adam da; eşini kısıtlayabilir, hayatı zindana çevirebilir ya da bir takım şeyleri empoze etmeye çalışabilir. Haliyle meselenin dindarlık ile değil de insanlık ve yetiştirilme tarzı ile alakası olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan, uç noktalarda fikir ayrılıkları yaşayan bireylerin uzun vadede problem yaşamaları mümkün evet. Yalnız konu sahibi ile şu an görüştüğü beyfendi uç noktalardan hayata bakan kişiler gibi değiller diye anladım ben. Yani biri ateist öteki aşırı dindar olsa evet problem olabilirdi ancak birbirlerine batmayacaksa tercihleri gayet de güzel ilerleyebilir ilişkileri.
Gayet muhafazakar bir ailede büyüdüm. Öyle şeriatlı bir algım yok yahu. Burada önemli olan etken din değil, erkek egemen yapı. Verdiğiniz örnek de bu açıdan doğru, ateist bir adam da karısını kısıtlayabilir. Genel olarak kadının erkeğe uyması gerektiği gibi bir zorlama var ama toplum yapısında. Öyle değil mi? Bakın bunlar genelleme ama, biz öyle yaşamıyoruzdur ama çoğunluk böyle yaşıyor. BDV konularının çoğu aynı yapının sonucu, görüyoruz.

Diğer yandan ateist bir adamın karısını kendine uydurması toplumda destek görmez ama muhafazakar bir adamınki destek görür. Sizce de öyle değil mi? Amacım da dini yorum değil kesinlikle. Toplumun genel yapısını konuşuyorum, siz de biliyorsunuz bunları.

Kısaca erkeğin muhafazakar olduğu durumda kadının uğrayabileceği baskı çok daha olası ve büyüktür. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Konu sahibinin ve karşısındaki adamın yapısını bilemiyorum. Belki de öncelikleri, değer yargıları birbirlerini tamamlayacak şekildedir, belki çok uyumlu bir çift olurlar, tanıdıkça anlaşılır. Denemesinler, birbirlerini tanımasınlar demiyorum. Sadece toz pembe gözlükleri takıp, aşk&sevgi varsa her şey aşılır kafasına da girmesinler bence. =)

Göreceğine inanıyorum çünkü aşık değilsin gibi geldi bana zaten aşk da ne biliyim..... neyse konuşmiyim ben bu konuyu :KK48: iki insan birbirini sever saygı duyarsa gerisi boş . Hala cok seviyorum eşimi onun da ben sevdiğini düşünüyorum . Kaç yıldır o bensiz ben onsuz bi eğlence yapmak istemiyoruz çünkü anlayış var kızma küsme yok. Birbirimizi kasmıyor kisitlamiyoruz . O da Mantıklı bi insandır umarım . Birlikte bişeyler yapın şu korona bitince . Onla zaman geçirince anlarsin yapıp yapamayacağını . Eşim içkiyi hiç sevmez barda çalışmış ve beğenmemiş tadını ben de çok merak ederdim şarabin tadını. Bi gün aldı geldi bak tadına merak ediyordun diye bir yudum bile diil bi damla baktim tadına ve kesinlikle birirdim kafamda . Bence olay çok abartmamakta.

Su anda ask degil de etkilesim var. 😊

Bunu açıkça onunla konuşmanız gerekiyor.

Dinine düşkün olup , dine düşkün olmayanla evlendikten sonra baskılar ve ayrılıklar baslayabiliyor Eğer açıkça konusulmazsa.

Oysa baskı yapmayacağı bir evlilik kurabilir .

Evet, cok acik konusacagim bu konuyu ama muhabbetlerimiz arasinda din hic yok. Gormus gecirmis bir adam ve bu asamada farkli gorunup ileride gercek yuzunu gostermek gibi bir riske girecegini pek dusunemiyorum.

Hayat görüşü diye bir şey var, bu neden önemli, çünkü beraber aktivite yapıp beraber yaşayacaksınız ve din konusuna girmek istemiyorum ama din dediğin günlük yaşamı düzenler, bireyin ne yapıp ne yapamayacağı hakkında kesin ve net emirler verir, yani bana ve günlük yaşantıma karışma diyemezsiniz, çünkü bu ona emirdir, bilemeyiz belki de seküler eğilimli Anadolu müslümanı tarzıysa fazla sorun yaşamazsınız, bu arada namaz niyaza bakmıyor bu karakter işleri bunu öğrenmiş olmanız gerek zaten.

Sorum karakter degildi zaten.

Onun hayat tarzı kadar sizinki de önemli.
Her ne kadar kendi halinde olsa da sonuçta ortak bir hayat kuracaksınız, nereye kadar uzlaşacak, birbirinize ayak uyduracaksınız, ailesi nerede duracak bunlar önemli.

Mesela benim bir arkadaşımın eşi de namazında niyazındadır, alkol almaz. Biz onlara gittiğimizde karısıyla içeriz, o bize içki anlamında eşlik etmez.
Hep beraber düğüne gideriz, bizim masada rakılar votkalar olur, o meyve suyu içip arada akşam namazını kılar gelir.
Arkadaşımla kız kıza çıkar bar konserlerine gider içer dans ederiz, o evde kalmayı tercih ederi.
Eşiyle veya bizimle bu anlamda bir sorunu olmadı.
Ama arkadaşıma da müdahale etmeye çalışsa arkadaşımla sorun yaşarlardı.

Din konusunda da uyumlu olsak iyi olurdu tabii ama iyi ve durust bir insansa elimin tersiyle itmeyi hic istemiyorum.

Birbirine denk olmak evlilikte sorunları azaltmak için gerekli bence. Ben içki sigara kullanmam. Eşim de oyle. Ailelerimiz de benzer..
Siz de biraz gözlemleyin konuşun duruma göre karar verirsiniz

Kultur, mesleki denklik, zevklerimiz konusunda bir farkliligimiz yok. Tek farklilik, dine olan uzakligimiz.

Umarim cok mutlu olursunuz.
Siz gelecek plani dusundugunuze gore sizi rahatsiz eden bir sey olmamis karsi taraf ile ilgili, o yuzden neden olmasin.
Ben inancli bir insan degilim ve daha onceki tecrubeme gore inancli bir insan ile de yapamadim. Esim ile inanc konusunda dusuncelerimiz paralel, zaten tanismamiz ve tanismamizin ilerledigi hiz da bunu gostermisti en bastan. Sonralari konustukca da netlestirdik biz cok paralel dusundugumuzu. Bu arada biz internasyonel bir ciftiz ama kultur farki yasadigimiz konu cok azdir, nedense ben hic acaba kultur farki yasar miyiz diye dusunmedim zaten 6 ay icinde de evlendik :))
Sanirim neleri tolere edip edemeyeceginize gore degisen bir sey bu.

Her anlamda benimle birebir ayni biriyle karsilasmam mumkun degil. Ayni hayat gorusune sahip adamlarla yasadigim tecrubeler de cok parlak olmadi benim icin, o nedenle bu sefer daha farkli dusunuyorum ve bu beyefendiye bir sans verilmeli hani. 😊

Guzel dileginiz icin cok tesekkur ederim. ❤

Gayet muhafazakar bir ailede büyüdüm. Öyle şeriatlı bir algım yok yahu. Burada önemli olan etken din değil, erkek egemen yapı. Verdiğiniz örnek de bu açıdan doğru, ateist bir adam da karısını kısıtlayabilir. Genel olarak kadının erkeğe uyması gerektiği gibi bir zorlama var ama toplum yapısında. Öyle değil mi? Bakın bunlar genelleme ama, biz öyle yaşamıyoruzdur ama çoğunluk böyle yaşıyor. BDV konularının çoğu aynı yapının sonucu, görüyoruz.

Diğer yandan ateist bir adamın karısını kendine uydurması toplumda destek görmez ama muhafazakar bir adamınki destek görür. Sizce de öyle değil mi? Amacım da dini yorum değil kesinlikle. Toplumun genel yapısını konuşuyorum, siz de biliyorsunuz bunları.

Kısaca erkeğin muhafazakar olduğu durumda kadının uğrayabileceği baskı çok daha olası ve büyüktür. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Konu sahibinin ve karşısındaki adamın yapısını bilemiyorum. Belki de öncelikleri, değer yargıları birbirlerini tamamlayacak şekildedir, belki çok uyumlu bir çift olurlar, tanıdıkça anlaşılır. Denemesinler, birbirlerini tanımasınlar demiyorum. Sadece toz pembe gözlükleri takıp, aşk&sevgi varsa her şey aşılır kafasına da girmesinler bence. =)

O pembe gozlukler yaslarimiza da uygun degil ki zaten. 😊

Back
X