Yapabilir miyiz?

benim esim liseye gitmek yerine kuran kursuna gitmis hafizlik ogrenmis,sonra univ kazanmis, simdi sinema uzerine calisiyor.

kuran i ezbere bilmesine ragmen acip okudugunu gormedim, cumalara bile gitmez dogru durust, orucunu tutar ancak baska da bir ibadet yaptigi yok. hatta ickili eglencelerde kirk yilda bir sarhos oldugunu da biliyorum:)

benim giydigime neredeyse hic karismaz, hafizlik diyorum iste otesi var mi? ama bildigi ile yasadigi bambaska adamin:)

o yuzden buna ancak siz karar verebilirsiniz. benim annem babam da tum vakit namazlarini kilar, hatta babam haci, ama tatile gittigimizde bikinimi siyirip sirtima yag bile surebilir. dinde zorlama yoktur, bunun bilincinde esim de ailemde...

onemli olan dini ne kadar yasadigi degil yobaz olup olmadigi.... nasil tum yobazlar namaz kilmiyorsa, tum namaz kilanlar da yobaz degildir. bu ikisine gore degerlendirin yeterli

Yobaz olmakla ilgili suphem olsa gorusmeyi ilerletmezdim zaten. Bakalim artik...
 
Bu namaz kılıp kılmamaktan çok genel görüşlerinizle ilgili, bir insan harama helale dikkat eder mesela ama namaz kılmıyordur. Namaz kılan herkes de dinini 4x4 lük yaşıyordur diye bir kural yok, açık görüşlü bir insan mı kapalı görüşlü mü bu önemli, mesela benim eşim de namaz kılar ama bunun dışında rahat bir insandır, enstrüman, dans kurslarına gitmiştir, müziğe ilgisi vardır vs, bir çok konuda açık görüşlü ve modern bir insandır (bunun dinen doğruluğundan bahsetmiyorum) ama ben de onun gibi, alkol kullanmam, faiz yemem filan mesela, kendisinden tek farkım namaz kılmamam. Siz de bu tarz konulara dikkat ediyorsanız ve karşınızdaki insan da modern bir insansa, sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Ama yok ben faize karşı değilim, alkol tüketirim diyorsanız, ya da karşınızdaki insan ufak şeylerde bile onu yapmayalım günahtır kafasındaysa, sizi istemediğiniz halde tesettüre zorlayacaksa vs sıkıntı olur. Bu ayrımı yapabilmeniz lazım.
+1 +1 +1
Namaz oruç kişisel ibadetler zaten, iki taraf da baskıcı kontrolcü insanlar değilse bu konuda birbirlerine karışmamaları lazım. Kişisel ibadetlerden ziyade hayat görüşlerinin uyumu alınacak ortak kararlarda çok önemli hale geliyor, mesela kredi çekip ev araba alır mısınız, birikiminizi mevduata koyar mısınız, ileride çocuğunuza dini eğitim verir misiniz bu tür ortak kararlarda şimdiden mutabık olmanız iyi olur gibi sanki. Mutluluklar dilerim.
 
Kesinlikle içmem tavrını keskin bulmanız sizce de garip değil mi? Öyleyse bu adama hiç bulaşmayın derim ben. Adam dinini yaşamaya meyyalse Kuran kelamı “arada sırada içebilirsiniz yahu nolcek” demiyor. Kesinlikle içmeyin diyor.

Fakülteden bir arkadaşım vardı sabah oruç tutup akşam canlı müziğe gidelim içelim derdi. Ben bu tavrı daha ikiyüzlü buluyorum.
Akışına bırakın ve tanıyın derim. Umarım mutlu olursunuz.

Hic garip degil ki bu gorusu benimsiyorum. Asiriliklar hosuma gitmiyor.

Tesekkur ederim. ❤
 
Anne babamdan örnek verebilirim. Annem 5 vakit namazını kılar, hayatı boyunca hiç alkol kullanmamış ama mayosuyla denize de girer, tatilini de yapar. Babamsa zaman zaman oyun oynamaya Kıbrıs’a gider, arasıra da olsa arkadaşları ile alkol alır. 45 yıldır çok mutlu bir evlilikleri var maşallah çünkü hem birbirlerine saygı duyuyorlar hem de hayata bakış açıları uçlarda değil. Ben de hiçbir zaman üzerimde iki taraftan da bir baskı istemedim. Çoğu hemcinsime göre rahat büyüdüm bile denebilir.

Demem o ki, Namaz kılması veyahut dini vecibelerini yerine getirmesi bir insanı iyi yapmadığı gibi bağnaz, geri kafalı da yapmıyor. Tanıyarak karakterini siz tahlil edin, şans tanıyın bu beyefendiye bence. İyi bir insan bulmak öyle kolay olmuyor bu zamanda maalesef. Sizin adınıza çok sevindim.

Guzel bir ornek oldu benim icin. Cok tesekkur ederim. ❤
 
Ben inançlı biriyle yapamazdım sanırım, dinler bende antipati uyandırıyor. Sizde böyle bir durum yok anladığım kadarıyla o yüzden neden olmasın? Çevremde gördüğüm en güzel evliliklerden biri bu şekilde ama kötü örnekleri de var. Bence siz yine de kesin sınırlar çizin ki evlenince değiştiririm diye düşünüyorsa şimdiden görmüş olursunuz. Mutluluklar 💕

Ben de dusununce bazen bunaliyorum da gorecegiz artik. Tesekkur ederim. ❤
 
Konunuzu görünce çok mutlu oldum.Hakkınızda hayırlısı inşallah 🙏

Arkadaşlar gereken yorumları yapmışlar ama ben kendimce şunu söylemek istedim." Benim okuduğum, yaşadığım ortamları biliyor,tahmin ediyordur" falan yazmışsınız.Ama bence ihtimaller üzerinden ilerlemeyin.Durduk yere değil belki ama yeri geldiğinde çizgilerinizi, taviz veremeyeceklerinizi açıkça belirtin.Belki sizin taviz veremeyecekleriniz onun açısından da vazgeçilmezdir.Açıkça konuşmadan anlamak zor. Ama konunuza dair pozitif hissettim ben.Eğer bağnaz bir tip değilse 40 yaşına gelmiş bir adam olarak anlayışlı ve saygılı davranmayı bilecektir gibime gelio.

Cok tesekkur ederim. ❤

Bana da oyle geliyor ama aksi ihtimali cok korkutuyor.
 
+1 +1 +1
Namaz oruç kişisel ibadetler zaten, iki taraf da baskıcı kontrolcü insanlar değilse bu konuda birbirlerine karışmamaları lazım. Kişisel ibadetlerden ziyade hayat görüşlerinin uyumu alınacak ortak kararlarda çok önemli hale geliyor, mesela kredi çekip ev araba alır mısınız, birikiminizi mevduata koyar mısınız, ileride çocuğunuza dini eğitim verir misiniz bu tür ortak kararlarda şimdiden mutabık olmanız iyi olur gibi sanki. Mutluluklar dilerim.

Faiz olayini yoklayacagim. Cocuk olayi zaten kirilma noktasi.

Cok tesekkur ederim. ❤
 
Gayet muhafazakar bir ailede büyüdüm. Öyle şeriatlı bir algım yok yahu. Burada önemli olan etken din değil, erkek egemen yapı. Verdiğiniz örnek de bu açıdan doğru, ateist bir adam da karısını kısıtlayabilir. Genel olarak kadının erkeğe uyması gerektiği gibi bir zorlama var ama toplum yapısında. Öyle değil mi? Bakın bunlar genelleme ama, biz öyle yaşamıyoruzdur ama çoğunluk böyle yaşıyor. BDV konularının çoğu aynı yapının sonucu, görüyoruz.

Diğer yandan ateist bir adamın karısını kendine uydurması toplumda destek görmez ama muhafazakar bir adamınki destek görür. Sizce de öyle değil mi? Amacım da dini yorum değil kesinlikle. Toplumun genel yapısını konuşuyorum, siz de biliyorsunuz bunları.

Kısaca erkeğin muhafazakar olduğu durumda kadının uğrayabileceği baskı çok daha olası ve büyüktür. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Konu sahibinin ve karşısındaki adamın yapısını bilemiyorum. Belki de öncelikleri, değer yargıları birbirlerini tamamlayacak şekildedir, belki çok uyumlu bir çift olurlar, tanıdıkça anlaşılır. Denemesinler, birbirlerini tanımasınlar demiyorum. Sadece toz pembe gözlükleri takıp, aşk&sevgi varsa her şey aşılır kafasına da girmesinler bence. =)
Buna da katılıyorum, erkeğin veya ailesinin kadını kısıtlaması asıl sorun. Bunu bazen tebliğ ayağına (buna da ayrı ayarım sanki öğrenmek istesem kendim sorup araştırmam) bazen geleneksel nedenlerle yaparlar. Hep dindar tarafın baskı yapmasından konuşulmuş ama tam tersi de gayet oluyor çevremde de çok gördüm kendim de yaşadım. Kalp temizliği, haşa başörtüsünün kuranda yer almadığı hikayelerini ben de dinledim. Başörtülü gelin (!) istemeyen çok aile var çevremde ki biz iç anadoluluyuz düşünün yani :D

İki tarafın dindar olmasıyla da iş bitmiyor ki eski eşim de benim gibi beş vakit namazındaydı. Ben harem selamlık olmayan bir çevrede büyüdüm naçizane sağlıklı olanın da bu olduğunu düşünüyorum, söylerken bile rahatsız oluyorum kuzenlerimden bile kıskanırdı beni sürekli çevremden koparmaya çalışırdı. Hala “ama namahrem” lafına uyuz olurum, bari namahremi doğru kullansaydı kullandığı kelime bile yanlış :olamaz: Ama iş kredi çekip ev almaya gelince ben razı olmamama rağmen işin ucunda para var diye yok enflasyon yok fetva baskıyla psikolojik şiddetle o evi almıştık. Sonra boşanırken bazı sebeplerle o evi bırakmak zorunda kaldım. Zaten helal para değildi, zaten gönlüm olmadan alınmıştı, zaten sahtekarlıkla eve çöktüler onlara da hayrı dokunmaz diye züğürt teselisi yapıyorum kendime :))) Hayat görüşü ne olursa olsun insanın kişilik yapısının tezahürü oluyor böyle şeyler işte. Ama her ne hikmetse iki durumda da baskıyı yiyen kadın oluyor bu duruma çok üzülüyorum kaç nesil gerekir ki bunun değişmesi için.

Eşlerin esnek ve uyumlu olması birbirini desteklemesi çok önemli ya.
 
Faiz olayini yoklayacagim. Cocuk olayi zaten kirilma noktasi.

Cok tesekkur ederim. ❤
Mesela ben konunuzda karşı taraf konumundayım :)) krediyle ev almak istemem, kendim küçük yaşta “sağlıklı” bir dini eğitim aldım ve bende sağlam temeller oluşturdu bunlar, kendim de çocuğuma bu eğitimi vermek isterim. Ama eşimle mutabık kalamazsak çok mutsuz olurdum bunlar benim için basit konular değil çünkü.
 
İlahiyatci bir sevgilim vardı çok namazli abdestli değildi ama sıkıntılıydı giyimime erkek arkadaslarimla konusmama falan karisirdi tokalasmam ona garip gelirdi. Zaten 2 ay sürdü sürmedi ayrildi kendine uygun birini buldu.
Kapalı kız arkadaşlarımın kendi görüşlerine uygun olmayan erkek arkadaslari var sorun yaşıyorlar.
Bunlarin disinda namazli abdestli olmayıp arkadaslarima hayati zehir eden de var.
 
Namaz kılıyor olmasi adamin hayata bakişini belirlemez. Namaz kilan herkes ayni ölçülerde yaşamiyor.
Eşim namaz kilar ve diger dini ibadetlerini d yapar ama tanistigimizda ben sigara alkol kullaniyordum.
Alkolu yeni evliyken kullanmaya devam ettim sonra biraktim, sigarayi da 1 sene once biraktim ama baskiyla degil tamamen saglik nedenlerindendi.

Hala yerine göre elbisemi, eteğimi giyerim. Tatile gideriz bikinimi giyerim. Eglenme, gezme, giyinme, makyaj konusunda herhangi bir baskilama ve sorun yaşamadim ama dedigim gibi her namaz kılan aynı ölçülerde olmaz.
kesinlikle çok doğru yorum rabbim hayırlı insanlarla karşılştırsın
 
İlahiyatci bir sevgilim vardı çok namazli abdestli değildi ama sıkıntılıydı giyimime erkek arkadaslarimla konusmama falan karisirdi tokalasmam ona garip gelirdi. Zaten 2 ay sürdü sürmedi ayrildi kendine uygun birini buldu.
Kapalı kız arkadaşlarımın kendi görüşlerine uygun olmayan erkek arkadaslari var sorun yaşıyorlar.
Bunlarin disinda namazli abdestli olmayıp arkadaslarima hayati zehir eden de var.
rabbim iyi insanlarla karşılaştırsın ne namaz kılıp neler yapanlar var böyle eleştirmemek gerekir namaz zaten farz Allah ile kul arasında
 
Eğer inancını ve fikirlerini baskıyla birlikte empoze etmeye çalışmıyorsa, ilişkide karşılıklı ''kişisel görüş ve inanışlara'' saygı varsa bence hiçbir sorun olmaz.

Yeri gelir sen şarabını yudumlarken, o kolasını içer. Yeri gelir o namazını kılmaya giderken sen açar kitap okursun. Bu tarz ayrılıklar kimseden bir şey götürmez, karşılıklı anlayış olduğu sürece.

Birini değiştirmeye çalışan insan (sadece dini değil, en basitinden giyime karışmak mesela) zaten sinyalleri yakar. Flört döneminde daha iyi tanımalısınız.
 
bence zor,

onyargili olmamak lazim tabi, o yuzden flort doneminde bakilabilir.

ama din kulturle de birleserek hayatin her alanina sirayet ediyor,
yediginiz ictiginizden, tatil anlayisiniza, cocuk egitiminden arkadaslik iliskilerine, izlediginiz filmden emeklilik planlamasina kadar hayatin her alaninda...
uzun donemde bu kadar farklilik yorucu olmayacak mi ?

yani sadece saygi duymak yetmez ki, hayati paylasma noktasinda bu durum paylasimlari azaltan bir sey olmayacak mi ?
 
Cok uclarda yasamiyorsaniz,problem olucagini dusunmuyorum.Onun namazi,orucu aslinda cok dindar oldugunu gostermez,sizin de basinizin acik olmasi,giydiklerinizi ibadet anlayisiniz inancinizin zayif oldugunu gostermez.Belki de sizin daha derin inanciniz vardir.Siz yinede bu konulari oturup konusun derim,sadece kendisi degil ailesinin bakis acisi nedir?Sizin icin inanc meselesi sorun olmaz,ailesi belki sizi yadirgar boyle bir durumda tutumu nasil olucak? Ve yahut siz yeri geldimi uyum saglayabilicek misiniz?ornegin alkollu bir ortama girmek istemeye bilir,sizin icin sikinti olabilir mi?,belki bikini giymenizi icten ice hos karsilamaya bilir,farkettiginiz de daha bir dikkat edebilir misiniz?siz kendinizi olcup bicin,fedakarliklar yapabilir misiniz?Kendimden odun vermem derseniz ki bu karsilikli olucak sadece sizin fedakarlikarinizla asla olmaz,cok catismali bir hayat olur.Keza adayiniz da benim dedigim dedik biriyse zaten bu is yurumez.Dedigim gibi bu meseleyi birebir oturup konusarak,anlasarak birbirinizi iyice gozlemleyip taniyarak halledebilirsiniz
 
Back
X