• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yaptığım hiç bir şey güzel olmuyor ya bıktım artık

hem küstüm hem bıktım , beş ayda bir adım ilerler insan en azında pilavım bari oluyor der , ama yok pilavı bile tutturamadım hala , bir bardağa iki bardak dediler olmadı , bir buçuk dediler sert oldu iki bardaktan iki parmak eksik dediler oda tane tane olmadı , her gün ayrı bir şey deniyorum
Canim ben mutlaka onceden islarim ve nisastasi gidene kadar yikarim
Esimin tavsiyesi sudur pilavda yagdan kacmicaksim tereyag ve siviyag kullanip arti princ taneleri birbirinden tamamen ayrilama kadar kavurucaksin
birde prince el degmicek kadar sicaksa suyunu verebilirsin

Ocagını tanı , ölçüleri tanı, malzemeleri tanı,pişirme sürelerini tanı.Ve yemek yaparken başka şeyler yapma ve düşünme sadece güzel şeylere ve yemeğe odaklan bir de sakin ol. Bunlar şimdi geldi aklıma. Yağını bol koy demiş mesela arkadaş bir bardak pirince ne kadar bol yağ konur bunu sor mutlaka. Hangi pirinç ne kadar su alır falan filan.Yaptığın en kötü yemek bile dışarıda yenen yemekten daha iyidir.

Benim de poğaçalar kurabiyeler kabusum. Cidden biraz el ayarı gerekiyor galiba. Ben şöyle yapıyorum mesela güzel olana kadar bir tarifi deniyorum ve genellikle (hamur işleri için söylüyorum) bir süre sonra tutuyor. Sonra kendi tarifimi çıkarıyorum.
Yoksa tariften gerçekten tutmuyor. Arkadaşın da dediği gibi sebze yemeklerini kısık ateşte yapmak önemli. Bir de yemeği dinlendirmek lazım. Taze fasulye kuru fasulye falan ertesi gün çok daha güzel oluyor tatları.
Başaracaksın ben inanıyorum sana :)

Benim annemin de mesela bazı yemekleri çok güzeldir bazıları o kadar değil. Ama yıllar içinde belli yemeklerde ustalaştığı için fix misafir menüsü vardır, herkes de bayılır yaptıklarına. Sende böyle yap gerisi yaptıkça güzelleşir.

Tecrübe olmadan pek mümkün değil o işler.
Her şeyin bir püf noktası var ve onu bulmak gerekiyor.
Yemek yapmaya yeni başlayan biri bir kere pişirme sürelerini, neyin neyle iyi olacağını bilmez.
Atıyorum basit bir kek tarifi. Malzemeleri koy karıştır ama öyle olmuyormuş işte. Oda sıcaklığında olacakmış malzemeler, önce yumurta ve şeker çırpılacakmış vs...
Mayalı poaça yaparkwn hamuru ele yapışmayan ölçüde yaparsan sert oluyor mesela. Biraz ele yapışınca gayet yumuşak puf puf oluyor.
Ben de yeni yeni öğreniyorum. Ve çok basit püf noktaları kaçırınca ortaya rezalet şeyler çıkabiliyor. Bunları da bir kaç kere yapmadan keşfedemiyorsun...

malzemeleri gerçek ölçülerinde kullanmak ve yumurta süt vs. oda sıcaklığında olması gerekir. bide fırınla alakalı . bunlardan başka sorun olamaz bence

puf noktalarini kaciriyorsun. bence basit yemekler icin tarif kullanma. temelini ogren kendi tarifini olustur.
ayrica o kadar kotu olmuyordur yemeklerin belki sen biraz yemek secen birisindir.

Pilavı bile beceremiyorum demişsiniz ama yapımı en kolay ve tutturması en zor yemek pilavdır. Yaptıkça tecrübe kazanırsınız vazgeçmeyin. Zamanla göz kararı yerleşiyor zaten. Ben tatlıları portakalagaci'ndan yapıyorum. Tariflere birebir uyarak ama. Kesinlikle ekleme veya azaltma yapmadan. Hiç hüsranla sonuçlanmadı. Çok güzel bir site mutlaka bir bakın derim.

Yemek yaparken izlemek işe yarıyor mesela annen yemek yaparken yanında dur izle öğrenirsin zaten bende poğaça yapamıyordum şimdi eşim bayılıyor vallahi komşumu çağırdım gelip öğretirmisin diye kadın yaparken baktım kulak memesi kıvamı nasıl oluyormuş diye dokundum ertesi gün kendim yaptım ayrıca arkadaş evinde kalanlar arkadaşlarını yemek yaparken öylesine sohbet ederken izlediklerini ve yaptığı yemekleri öğrendiklerini söylüyorlar

ben netten blogları takip ediyorum çok güzel siteler var. olmamsı imkansız ya.çok özenmem yaparken ama tutmayan bişeyim olmadı ve genel olarak beceriksiz salırım

;Puf noktasi bence mesela yayla corbasi ariyorsan klasik yemek sitelerinde degil,mesela bir bayanin yemek blogunda ara.Yani denenmis tek tek fotograflanmis ;) Kesinlikle cok guzel olur

Milletin cok guzel yemek yaparim dedigine ne bakiyosun kimse dort dortluk degil. Zamanla elin alisir. Millet abartmayi atip tutmayi sever. Insanlara kulak asma.

Bir yerde hata yapıyorsun
Tekrar incele
Ben de yıllarca hiç yapmadım
Evlenince direkt denemeye başladım tarifleri
Mesela acele edince, bazı şeyleri kısınca ya da şöyle de yapsam olur gibisinden sallayınca evet kötü oldu
Ama tarife uyunca da süper oluyor :KK45:

Ben halen tatlı yapamıyorum yaşım kırk.Tüm yemekleri yaparım tatlı yapamam çöpegider.
Beş ay çok kısa süre.Zamanla her şey yaparsın.Ama tatlı cidden yetenek işi.

belkide yine güzel olmıcak korkusuyla yaptığın için olmuyordur, hem zaten neden olmak zorunda ki, güzel olmuyorsa boşver, karnını doyurcak kadar yapsan yeter

hem küstüm hem bıktım , beş ayda bir adım ilerler insan en azında pilavım bari oluyor der , ama yok pilavı bile tutturamadım hala , bir bardağa iki bardak dediler olmadı , bir buçuk dediler sert oldu iki bardaktan iki parmak eksik dediler oda tane tane olmadı , her gün ayrı bir şey deniyorum
Canim onceden islat pilavini. Diyelim ki sadece senle esin icon yapiyorsun. 1 bardak pilavi koy bir kaba ustune de 1 tatli kasigi tuz at kaynar suyu dok ustune oyle kalsin su iyice soguyana kadar. Istersen 2 3 saat oncesinden koyarsin boyle durur. Sonra suz iyice yika bir süzgeçte. Taa ki yikadigin su seffaf akana kadar. Tenceren yayvan bir tencere olsun pilav tenceresinde yap mutlaka yoksa kapakli bir tavada. 4 kasik sivi yag koy mesela o isininca suzulmud pirinclerini ekle kavurmaya basla karistirarak. Birkac dakika boyle kavur. Sonra ben 1 bardak kaynar su koyup altını kisip kisik ateste pismeye birakiyordum simdi goz karari koyuyorum ama sen istersen 1 bardak arti 2 parmak kadar su koy garanti olsun. Bulyon kullaniyorsan once bulyonunu at karistir tuzuna bak sonra gerekliyse biraz tuz ekle. Pilavin suyu hafif tuzlu gelmeli sana yani tuzun tadini almalisin. Kisik ateste pissin biraz dinlensin. Sonra kenarlardan ortalara dogru hafif hafif karistirir servis edersin. Bu tarifi bir dene. Pilavin mukemmel olacakm

Misafir davet ettiginde firin yemekleri yap tutmamasina imkan yok. Diyelim ki firinda sebzeli tavuk but. Boyle seyler iste. Pilavin tutana kadar da segriye pilavi yapabilirsin lapa olmaz. Bir de azonce pilav tarifi verirken yazmayi unuttum. Mutlaka baldo pirinc kullan. Bimin baldosu cok guzel mesela ben de bir arkadaşımdan almistim tavsiyesini.

Benim de şöyle bir sıkıntım var. Ayda yılda bir zahmetli yemekleri ve hamurişi yaptığımdan her yapışımda tarif sıkıntısı çekiyorum. Bir önceki güzel olan tarifi hatırlamıyorum. O yüzden her yapışımda yeni tarifle riske giriyorum. Bu da beni strese sokuyor. Bazen kötü tariflere denk gelmek kaçınılmaz oluyor. Ben bu sorunumu nasıl çözeceğim. : )) biri yardım etsin bana. : p

Zamaninda guzel yas pasta yapmis biri olarak , ben de kurabiye yapmayi beceremiyorum . Hayatimda hic beceremedim guzel kurabiye yapmayi, firindan canim firindan. :KK53:

Gerci bu aralar kilo vermeye ugrasiyorum, lazim da degil...
:KK51:

Son düzenleme:
Pilavda aslında standart bir ölçü yok çünkü pişirdiğin miktara göre su oranı değişiyor. Mesela max yarım saat suda kalmış pirinci kavurup pişirdiğinde, eşinle kendine yapıyorsan 1 bardak 2 bardak kaynar su dökersin. 2 bardak pirinçten yapacaksan bu sefer 4 değil 3 bardak kaynar su dökmelisin. Ben eskiden dakika tutardım. Artık pilavın üstünde çukurlar oluşuyor, göz göz, öyle olduktan sonra iki dakika daha bekliyorum pişmiş oluyor. Tabi önce fokurdayana kadar altı açık, fokurdadığında kısık şekilde.

Back
X