- 5 Ocak 2016
- 2.713
- 3.297
- 53
- 36
- Konu Sahibi Pembekoala35
-
Yorumunuzda cok haklisiniz aynen katiliyorum. Ama konu sahibinin olayinda cocuklae bir kutlama bir eglence icin gelecekler oyun oynayacaklar yani bunu kisitlamamak gerekirbence. 20 kisilik bir ortamda cocugun elindeki meyve suyunun dokulmesi bir dert degildir mesela benim icin. Ama tek amaci cevresindeki esyalara insanlara zarar vermekse cocugun o durumda uyaririm tabiki.Cocuklarin sinirlarini ogrenmeye ihtiyaci vardir. Ihtiyac diyorum. Sinirlarini bilmeyen cocuk bile bilmedigi sinirlari zorlamaya calisir, ne zaman durdurulacagini test eder. Simdi kimisi bu dedigimi cocugu sandalyeye yapistirip yetiskin sohbetine katmak olarak algiliyor garip bir sekilde, o ayri. Bir cocuga neyi yapip neyi yapamayacagini, nerede durmasi gerektigini ogretmek gerek. Bu cocugu ezmek anlamina gelmiyor. Ilk sayfalarda bir arkadas 1.5 yasindaki cocuktan ornek vermis, guzel yetistirilmekte olan bir cocuk ornegi. Sonra biri cikti dedi " ah vah vah, yazik, cok uzuldum cocuga, gelecegin ezigi, ozguvensizi olacak". Yeni nesil ebeveyn kafasi bu galiba. Igrenc geliyor bana durust olmak gerekirse bu zihniyet.
Dis ulkelerden ornek vermisler. yaklasik 12 yildir Amerika'da yasadigima gore ben de ornek vereyim. Buraya geldigim ilk zamanlardan beri hep Amerikali cocuklara "buyumus de kuculmus" yakistirmasi yaptim. Burada insanlar hap kadar cocuga bile ilk once ozur dilemeyi, izin istemeyi, tesekkur etmeyi ogretirler. Simaran cocuga "dur bakalim, oyle davranamazsin" derler. Burada 1-2 yasinda cocuk seni markette gorur, gulumser, selam verir. Oyle ogretilmis cunku. Boyle bir cocugu sen de ciddiye alir, birey olarak davranirsin. Birkac sayfa once biri bana simarik cocuga birey gibi davranilmiyormus diye sikayetlenmisti de o yuzden bu ornegi de veriyorum. Sacma sapan davranan cocugun nesine birey gibi davranacaksin...
Ha burada da var simarik cocuk, yok degil. Ama simariklik toplumda kabul goren bir sey degil. Aradaki buyuk fark bu. Kimse burada "cocuktur anlamaz" demez, dogdugundan beri egitime alirlar. Ben ABD'de gordum ebeveyn nasil olunurmus. Turkiye'de pek az insan cocuk "yetistirebiliyor". Kusura bakmayin. O yollarda uzerinize uzerinize yuruyen insanlar, bir pardon demeden carpip gidenler bu yetistirilememislik ornegi. Bu davranislar bebeklikte ogretiliyor iste. 18 yasina gelincebir gecede ogrenilmiyor. Ogretilmediginde toplum o disarida sikayet ettiginiz toplum.
Bu çok ince bir çizgi. Benim kızım 4 yaşında evde gayet özgürdür,kendine zarar vermediği sürece istediği yerde oynayabilir,salonda birşeyler atıştırabilir ama başkasının evinde bunu yapmaması gerektiğini bilir. Ayrica dağıttığını toplaması gerektiğinide öğrettim. En basitinden küveti dolduruyorum,uygun olan oyuncaklarını almasına izin veriyorum,oynuyor ama çıkacağı zaman kuvetteki su biterken o oyuncakları kenara kaldırması gerektiğini,kuruyup süzülmeden küvetten çıkaramayacağını biliyor. Annemde dahi izinsiz birşey almaz,oda oda gezmez,anaanne gelirmisin,şu odadan /mutfaktan birşey alabilirmiyim der,annemide götürür,onun nezaretinde yapar ne yapacaksa. Hep böyle değildi tabiki bu çocuk,böyle doğmadı ama öğrettim bunu ben. Serbestlikse ufak kurallar dahilinde kendi evimizde dibine kadar serbest,zira onunda evi orası,oda bir birey,ama serbestliği başkasının evinde biter,sınırlanır. Ne kimsenin çekmecesini açabilir,ne dolabını karıştırabilir. Öğrendi. Biliyor.Benim çocuğum yok o yüzden bilmiyorum sanırım ama tamam ne çocuklar diken üstünde olsun, mum gibi otursun ama ne de çekmece karıştırsın yani. Çocuğum yok dediğim gibi bilmiyorum normal mi bu? Bir anne çocuğu başka evde çekmeceleri karıştırınca normal karşılayabiliyor mu? Bir çocuk ne zaman öğreniyor ki başkasının evinde yapmaması gereken şeyleri. Ben de karakterli çocuk yetiştirmek istiyorum, ben de koyun olmasın istiyorum. Cezadan korktuğu ödülü istediği için değil de içinden geldiği için olsun istiyorum falan da. Yani bilemiyorum çekmece de karıştırılmaz yahu. Yemekler sağa sola dökülmez, eldeki çikolata kanepeye yapıştırılmaz. Gelenekçi anne ile modern anne arasında mı kalmışım, özgür çocuk yetiştircez diye saçmalıyor muyuz bilemedim.
Sanırım kkda okumuştum. Bir gün birine misafire gitmişler ve evin kızı oynadığı oyunda gece olduğu için yarı karanlıkta oturmuşlar bütün misafirlik boyunca. Hani akşam 5te ne tam önünü göremeyeceğin kadar karanlık olur ama bir yandan da insanların yüzünü bile seçememeye başlarsın işte öyle. Neymiş çocuk öyle istiyormuş. Yemişim istemesini. Hala şok eder bu hikaye ve ordaki ebeveynler beni.
şimarık çocuklu insanları eve davet etmem. milletin çocuğunun pisliğini dağınıklığını temizleyemem. ya başka bir tanıdığın evinde bir toplanmayla geçiştirir mesela kaynana gibi yada cafe gibi dışarıda bir yerde yap, hava sıcaksa çardak ve park yerleri de olur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?