Cok tesekkurlerbu dedikleriniz 20 yıl öncesinin uygulamaları
öğrenciyi dersten atamaz öğretmen hakkı yok suçlu kendisi olur
hani son zamanlarda yapılandırmacılığa geçtik ya, öğrenci merkezli eğitim, öğretmenin sadece öğrenciye rehberlik etmesi vs vs
benim tavsiyem derste farklı etkinliklerden oluşan bölümler oluşturun
o sınıftaki sorun çıkaran 3-5 öğrencinin de ilgisini çeken etkinlikler olacaktır
çoklu zeka kuramını bilirsiniz hepsi aynı şekilde öğrenmezler
sınıftaki kıpır kıpır olanlar kinestetik zekaya sahip olabilirler mesela
sınıf kurallarına öğrencilerle birlikte karar vermeli ve bunları yazıya döküp panoya asmalısınız
ve ne olursa olsun bu kuralları siz de çiğnememelisiniz
mesela sınıfta birisi konuşurken herkes onu dinleyecek diy kural mı yazdınız? o sırada konuşan olursa asla dönüp dinlemeyeceksiniz
dersi çeşitli aktivitelerle yaparsanız sıkılacak zamanları olmaz
ama o yaş gurubunda dikkat 15 dk kadardır
yani asıl dersin işleneceği zaman bu kadar aslında
ilk 5 dk - ısındırma (ki bunu hal hatır sorarak, bir problem varsa derse başlamadan önce çözerek değerlendirebilirisiniz)
10 dk - derse yumuşak bir geçiş, bir hazırlık etkinliği, dikkat çekecek bişeyler (alanınızı bilmdiğim için çok bişey yazamıyorum)
15-20 dk konuyu verirsiniz (sunuş yolu kalabalık sınıflar için iyi ama hep düz anlatım yaparsanız ilgilerini kaybedersiniz- soru cevap vs ile zenginleştirin hem de dikkatlerini canlı tutarsınız bana da sorabilir diye)
sonra dakikalarda da o günün konusunun özeti, anahtar kavramlar, anlaşılmayan yerlerin tespiti, ödevlendirme gibi süreçler olabilir
ders planınız olursa her şey daha iyi oluyor bence.
bir de dediğim gibi her zeka türüne seslenen etkinlikler olmalı
Malesef dersten atma diye bisey yokBen zaten yönetmeliği okumasını yetkilerini öğrenmesini söyledim. Değişmişse haberim yok ama benim duyduğum 6-7 önce bir hoca söylemişti bunu. Şimdi öğrenci derste telefonla uğraşıyorsa (oyun oynama, mesajlaşma vs) öğrenciyi atamaz mı? ya da çok konuşuyorsa dersin huzurunu bozmaktan atamaz mı? Sonuçta maddi durumu iyi olmayıp tek şansı okulda öğrendikleri olan insanlar da var. Onlarında hakkını korumak zorunda. Öğrenci merkezli eğitim, öğretmenin rehberlik etmesi vs bizim eğitim sistemimizde uygulanabilir değil. Biz ortadoğu toplumuyuz. Bizim insanımız yüz verirsen astarını ister, sekonder kazanç peşinde koşar. yüz göz olursan işin içinden hiç çıkamazsın. Bir kere o saygı kaybolup yüz göz olunmuşsa artık karşıdakini sallamazlar.
Bu pano meselesi ilkokulda olur belki ama ortaokul çağında pano mu kalıyor? Çocuklar buna güler geçer. Ben önceki dediklerime ek olarak yer değiştirme uygulamasını da öneriyorum. Çok konuşan grupları dağıtmak adına en öne alabilirsiniz. Ki ben ortaokulu özel okulda okumuştum. Ağlayarak dersten çıkıp giden hoca olmuştu. Rehberlikçi hocanın çok üstüne gidiyorsunuz hocayı ağlatmayın diye sınıfa gelmişti. Ama bazıları sınıfa girerek dahi susturuyordu. Adam erkek öğrencilere yavaşta olsa vuruyordu (Tebeşir fırlatma, kitabın dik kısmıyla kafaya dokundurma vs), otoritesi çok sağlamdı çok iyi ders anlatırdı ve en sevdiğimiz hocamızdı da. Sınıfı pikniğe falan götürmüştü ilkokuldaki sınıf hocamızla.
Malesef dersten atma diye bisey yokne yaparsa yapsın okula gelen çocuğu dersten çıkarıp yok yazamaz öğretmen
O çocuğu siniftan çıkardığı anda dışarıda basina bisey gelirse öğretmen sorumlu.
5. Sınıflar da ortaokul artik
Yani 10 yasinda ortaokulda oluyorlar
Konu sahibi yas grubuna göre kurallari yazabilir ya da yazmadan da kabullendirebilir
Dedikleriniz evet ben de ogrenciyken oyleydi. Yani ogretmenlere korku ile karisik bir saygi duyardik
Bu ogretmenlerin sinifta otorite olarak kabullenilmesindendi
Ama su an bu degisti değişmek zorunda da...
Sorun da şu ki ogretmenler bocaliyor çünkü kendilerinin aldigi egitim ile su anki yöntemler ve felsefeler farkli.
Ama oyle korkutmak icin kulagini cekermis gibi yapmak bile kabul edilemez.. çocukları kazanmak icin aileleriyle isbirligi icinde çalışarak sorun cozulmeli
Ama nerde sorunlu bir cocuk var ise ailesine baktiginda sorunun ne oldugunu anlıyorsun zaten
Bir öğretmen ve eğitim yönetimi uzmanı olarak benim düşüncelerim böyle
Eger konu sahibi mesleginin ilk yillarinda ise sinif yonetimi sıkıntıları yasamasi normal ve kabul edilebilir
onlara mesafeyı ögretmen gibi davranarak koymussunuz hocam.arkadas olun,derlerini sıkıntılarını dinleyin beraber gülün aglayın yerı geldıgınde sarılın.derse hep beraber katılın arada görev verin sız sıraya oturun birini masanıza oturtun ve bugun dersı o kısı yönetecek anlatacak gibi akıl oyunları yükleyin.kendınızden nefret ettırmeyın.onlar cocuk sadece cocukla cocuk olun.cok cıvıtmadan dizginleyinArkadaslar ortaokulda ogretmenlik yapiyorum yeni basladim bu okulda.daha once lisede calismistim .bukadr yoruldumu bilmem.
2.yilim bu sene.ogrenciler hic beni ogretmen gibi gormuyolar sanki. hepsine bi bakiyorum kendi hallerine konusuyolar.ilgili ogrencilerde tabiki var.lakin her sinifta sinifin huzurunu bozan 3,5 kisi var digerlerinide bozuyolar. Hic sinifta ogretmen yokmus gibi oluyor .
kendimi cok kotu hissediyorum.en başlarda tatli tatli konustum guler yuzle, oyunlar da oynattim ama sanki bu iyi niyetim cocuklarin gozunde baska turlu etki yaratti.
artik cok sinirlenir oldum tahammul edemiyorum.anlik susuyolar sinirlendigimde .15,20dk sonra yine eski haline donuyolar.mudur de ansizin dersime girdi 2 defa.ogretmenler toplantisindada uyardi bazi hocalarimiz hic sinifta degillermis gibi dedi.direk uzerime alindimayrilmayi dusunur oldum ama tecrube kazanmayada parayada ihtiyacim var .
napicam nasil bu cocuklari dize getiricem bilemedim.ben hepsini severek basladim lakin hicbirini goresim dahi gelmiyo cunku bicogunda saygi denen sey yok ,evet kucukler ama bende kucuk oldum.ve benim zamanimda degil saygisizca bir laf yetistirmek hocaya,yanindan bile gecerken kendimize ceki duzen verirdik .sinifta her istedigini yapardik hocanin dinlemek istemesek bile rahatsizlik vermezdik bukadr .en azindan laftan anlardik yapma denileni yapmazdik sus deyince susardik.
Baska hocalarda coxuklar nasil ben bizzat sahit olmadim.ama bazi hocalar soyluyor hocam bi tek sizde cok konusuluyomus diye ,diger ogretmenlerin icinde bunun soylenmesi bile ne kadr gruruma dokunuyor anlatamam .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?