Ilacım değişti iki ay olacak nerdeyse fayda etmesi gerekmezmiydi şimdiye kadar
Bazı bünyede 2 ay yetmeyebilir. Antidepresanları 3 ay kullandıktan sonra tam verimli hale geliyor. Fakat bu ilaç senin için doğru ilaç da olmayabilir tabi. Biraz deneme yanılma yoluyla oluyor maalesef.
fakat senin de çabalaman lazım. Tek başına ilaç düzeltmiyor maalesef. Ailen çocuğun, işin var mı bilmiyorum ama seni zorla hayatın İçinde tutacak bir şey için çabalaman lazım bebek adımlarıyla dahi olsa.
benim depresyondayken aldığım hali tahmin edemezsin. Artık eşyaların ismini, nasıl iş yapıldığını da unutmuştum. Yapmak zorunda olduğum işleri ağlaya ağlaya sürüne sürüne yaptım resmen.
Küçük adımlar belirle kendine. Mutfak temizlenecek değil mesela. Tabak lavaboya götürülecek. Bu kadar.Tek tek. Bunu başardın. Şimdi bunlar yıkanacak. Bitti. Hepsini bir anda yapmak zorunda da değilsin. Gücün yettiği kadar.
o kadarına da aferin yine kendine. Büyük iş bunlar o isteksizlik içinde. Yürüyüşe mi çıktın, aferin, banyoya mu girdin aferin.
O zaman benim mottom: “önce iş, sonra istek” di. Kendi kendime defalarca tekra ederdim bunu iş yaparken. Çünkü istek kesinlikle gelmiyordu.
David burns’ün “İyi Hissetmek” diye bir kitabı vardı, oradan öğrenmiştim bunu.
mutlu hissetmek zorunda değilsin. İnsan hep mutlu olan bir varlık değil. Bütün duygular bizim için. Sen yalnızca olumsuz olan duyguları çok yoğun yaşıyorsun şu anda.
yine benim depresyonla ilgili en sevdiğim sözlerden biri, benim psikiyatristime ait: depresyon geldiği zaman korkma, üzülme, duygularınla kavga etme. Aa sen mi geldin, hoşgeldin, başımın üstünde yerin var de, tıpkı bir misafir gibi Karşıla onu, ve yine bir misafir gibi bir müddet sonra gideceğini bil, demişti.
Depression about depression diye bir şey var: depresyona girdim diye depresyona girmek. Neden bu haldeyim, zayıfım, neden çıkamıyorum diye kendinle kavga etmek.
normalde yaşadığın depresyon 10 birimse mesela, kendinle kavga edince onu 10 kat fazla, yani 100 birim gibi hissediyorsun.
Halbuki tek gereken şey, beyin kimyasallarının Düzelmesi. Ve bu da zaman istiyor biraz. Beynin içinde dönen bir tekerlek var gibi düşün. Depresyondayken o tekerlek çook yavaaş yavaaaş dönüyor. Bu sebeple konsantre olamama, isteksizlik, olumsuz dÜşünceler oluşuyor.
yapabileceğin en iyi şey; öncelikle kendine bir rutin oluşturmak. zihin derli toplu ortamda ve düzenli bir rutinde rahat eder. Yürüyüş yapıyormuşsun, bu çok güzel. Spor endorfin, yani mutluluk hormonunun doğal olarak salgılanmasını sağlar.
dediğim gibi, istek gelmesini bekleme. İstek sonra. Önce iş. Evde çok kalmamak da iyi. Ya da uyuyorsan, bugün de yatakta keyif yapacağım Demek. Hepsi düzelecek inşallah.