Evet tek ihtimal eve alinmasi degil, ama bugune kadar annelerini o eve terk etmis, yeni ev tutmamis insanlar kalkip simdi konu sahibinin lafiyla ev kiralar mi sizce? Hadi kiraladi ilk ay kirayi verdi sonraki aylar kira vereceklerini dusunuyor musunuz? kadinin cocuklari hakkinda cok iyimser dusunuyorsunuz sanirim daha once onunuzde ornegi olmadigi icin.
bizim var boyle bir teyzemiz, carsida tanistik ordugu seyleri satarken. 85 yasinda. 5 cocugu var hepsini okutmus bir yerlere getirmis, simdi ne faydalari var? Senelerce ziyaretine gelmemişler, en son gelişlerinde de kadinin kocasindan kalma kucucuk altin kupelerini calip gitmisler. Taniyoruz butun cocuklarini. Kadinin en buyuk kizinin dukkani kadinin butun gun atki sattigi yerin dibi. Camdan kafayi uzatinca goruyor yani, gelip elini opuyor mu diyorum yok beni begenmiyor o diyor. Babasinin cenaze zamani acimis herhalde almis annesini evine, aksam kadinin takma disleri agzini rahatsiz ediyor diye agzini acip kapatiyormus kizi bagirmis cagirmis sen benim buzdolabimdan yemek kacirip mi yiyorsun diye. O gun bu gundur o istese ben gitmem zaten ona diyor. Seker gibi bal gibi bir teyze, senelerce icli disli olduk evlatlarindan cok gorustuk. Bi gun hep oturdugu yerde goremedik diye sora sora evini bulduk kapinin kilidi bile yok. İceriye girmemizle hungur hungur aglamamiz bir oldu. O evde insan yaşamaz. Degil insan fare bile yasamaz. Evin cami bile yok. Ve cocuklarinin mal varliklarini toplasak yasadigimiz yeri satin alirlar. Ama hala o yikik dokuk rezil evi kadinin altindan almak icin katakulli ceviriyorlar. Melek gibi kadin ya sadece ben demiyorum bunu, kucuk yer yasadigimiz yer herkes birbirini taniyor. Bu kadin bu cocuklari okutsun diye daglardan ot toplayip satti bu cocuklar bi anneye bakamadi diyor herkes. Hani burda anne kim bilir ne yapti da evlatlari istemiyor diye bi kulp bulunmaya calisiyor ya, yok oyle bir dunya. Anlatabiliyor muyum boyle insanlar var. Boyle vicdansizlar var size uzak geliyor ama. O cocuklar saniyo musunuz annesinin kirasini odesin. O kadar vicdanlari olsa zaten o kadin suan o evde oturuyor olmazdi.
Gerçekten bana uzak geliyor. Ben herseyi anlamaya çalisirim. Hani herseyin bir açiklamasi var benim nezdimde. Hadi 1i vicdansiz, hepsi nasil böyle vicdansiz oluyor? Niye?
Ve ben açiklamayi bulamiyorum. Kendinde diyorsun teyze iyi diye. Hadi degil desen, niye altindaki evini alma pesindeler çoçuklari?
Hani sivri dil üzerine birsey demistin ya. Anneminde dili sivridir. Simdi ziyaretime gelmek istiyor ve bana simdiden bile afakanlar basiyor. Nefes darligi yasiyorum. Herseye kulp buluyor çünkü. Tüm gün sunu böyle yap, söyle yap, bu niye böyle? Özgüvenim hali ile çok az.
Babaannem desen açikçasi nefret ediyorum o kadindan. Anneme yasattiklarindan, bize yasattiklarindan.
Ama her ikisinide asla kötü durumda birakmazdim. Evime almazdim ama yakinima alirdim. Ziyaretlerine giderim, ihtiyaclarini görürüm.
Hani sivri dilin, diktatör oynamanin bedelini çok iyi biliyorum. Ve bu kadin daha ne yapmis bilmiyorum. Yani neredeyse umarim ki birseyler yapti diyecegim çok saçma bir sekilde. Hani çoçuklara fiziksel siddet uygulamis ise, hayatlarinda hiç yaninda olmamis ise, en azindan daha bir anlarim gibi. Ki buda tabiki saçma bir "istek".
Bilemedim yani o kadinin orda kalmamasi gerektigini hemfikiriz. Ancak konu sahibin yaninda kalmasinida bilmiyorum, çok negatif sonuçlarida olabiliyor.
Cocuklara acaba bilmiyormu ev çok kötü oldugu? Yada bazen insan içindeki duygulari bastirabiliyor. Konu sahibi konusup, tekrar baze seyleri hatirlatabilirmi? Hiç olmadik bare etrafa anlatip, onlari rezil etme ile tehdit edebilirmi?
Senin örnegindeki teyzeye çok acidim ama. Simdi ne durumda o teyze?